Liigan yleisömäärät nousussa – yllättävä joukkue vieraspelien kärjessä

Classicin kotipelit vetävät eniten yleisöä Salibandyliigassa. Kuva: Mikko Hyvärinen

Classic
Kotipeleissä Classic vetää edelleen eniten yleisöä Salibandyliigassa. Kuva: Mikko Hyvärinen

Salibandyliigan runkosarja alkaa olla puolivälissä, ja sarjan yleisökeskiarvo on noussut viime kaudesta selvästi. Salibandyliigan otteluita on tällä kaudella seurannut keskimäärin 553 katsojaa, kun koko viime kauden keskiarvo oli 476. Vierasotteluiden yleisömagneetti on ollut varsin yllättävä joukkue.

Salibandyliigan kotiotteluiden yleisömagneetit ovat edelleen Tampereen Classic ja Seinäjoen Peliveljet, joiden kotiotteluihin on saapunut keskimäärin yli tuhat katsojaa. Classicin syksyn keskiarvo on 1177 ja SPV:n 1024.

Mestari SSV on jakanut ahkerasti ilmaislippuja alkukauden peleihinsä ja nostanut keskiarvoaan roimasti viime kaudesta lukeman ollessa ennen perjantaita 696. Seuraavina tilastossa tulevat Jyväskylän Happee (561) ja Tapanilan Erä (549). Alin keskiarvo on M-Teamilla (280) ja FBT Porilla (364).

Vierasotteluissa viime kauden finalistit SSV ja SPV kiinnostavat odotetusti, mutta kärjessä on hieman yllättäen liiganousija ja sarjan häntäpään NST. Lappeenrantalaisten kärkipaikassa on huomioitava, että joukkue on pelannut viidestä vierasottelustaan kaksi liigan yleisömagneettien Classicin (1342) ja SPV:n (745) vieraana.

Salibandyliigan kotiotteluiden yleisökeskiarvot:

1. Classic 1177
2. SPV 1024
3. SSV 696
4. Happee 561
5. Tapanilan Erä 549
6. Koovee 499
7. Nokian KrP 496
8. Oilers 475
9. Loviisa 467
10. TPS 441
11. NST 425
12. Josba 377
13. FBT Pori 364
14. M-Team 280

Salibandyliigan vierasotteluiden yleisökeskiarvot:

1. NST 692
2. SSV 688
3. SPV 682
4. Tapanilan Erä 617
5. M-Team 616
6. Classic 592
7. Koovee 525
8. Nokian KrP 524
9. Oilers 508
10. Josba 499
11. FBT Pori 450
12. Loviisa 443
13. TPS 437
14. Happee 400

26 comments

  1. Jos saataisiin tähän lajiin edes niistä jompikumpi… Hieno juttu tosin, että määrät kasvussa! Siitä kuitenkin lähtökohtaisesti se tunnelma, sponsorit, ja sitä kautta lajin kasvu lähtee!

  2. Suomessa nyt ei tunnelmaa löydä mistää lajista säännöllisesti. Meillä ollaan parhaimmillaan varmaan seinäjoella & loviisassa. Pitääkö tästäkin noususta nyt löytää negatiivisiä piirteitä? Ihan hyviä lukuja ovat ja erityismaininnan ansaitsee luonnollisesti SSV huimasta nostostaan.

    Sponssien saanti sarjalle nyt on jo pitkään ollut liigan asia, joukkueilla varmaan ihan hyvät omat sponssit.

  3. Heh, ilmeisesti kommenttini oli jotenkin asiaton kun se poistettiin?

    Kritisoin siis tätä klikkejä ruinaavaa iltalehtimäistä otsikointityyliä, mitä pääkallossa toisinaan näkyy.

  4. Täytyy huomioida mm. SPV:n ja SSV:n tilanteet. SPV:llä yksi iso tapahtumaottelu. Tämän hetken keskiarvo tulee laskemaan usealla sadalla kauden loppuaa kohden, tämä jo hallin katsojakapasitetista johtuen.

    SSV on ilmaislipuilla saanut yleisöä, mutta tuskin otteluihin koko kautta on ilmainen sisääpääsy.

    Erällä oli myös peli energia areenalla, joten tämän hetkinen keskiarvo on hämäävä, koska mosalla ei tuollaisia määriä juuri koskaan nähdä.

    Näin ollen yleisömäärät eivät todellisuudessa ole nousussa. Kauden edetessä keskiarvot tasaantuvat ja palataan jälleen tutulle ja turvalliselle 450 katsojan keskiarvotasolle.

  5. Mitään ihmeen väliä on sillä, onko kyseessä tapahtuma vai ei? Niillähän men ihmiset sinne saamme!

  6. Classic:han puolestaan jatkaa tutulla linjallaan ja ilmoittaa _aina_ lukemat yläkanttiin. Aina ilmoitetaan yli tonnia, ja olisi kyllä hauska tietää mikä on pahimmillaan ollut erotus todelliseen päämäärään. Veikkaan että useita satoja, ellei jopa puolet, ja näistäkin suuri osa ilmaislipuilla.

    Toisaalta hyvähän se on että järkkäillään isoja ”spesiaali” tapahtumia ja jaetaan edes niitä ilmaislippuja. Kyllä sillä saadaan paljon mukaan porukkaa, joka ei muuten kävisi. Hyvää mainosta, jos vaan peli on hyvää ja ottelutapahtuma myös.

  7. Onkos Masaa semmosesta tietoinen et niissä Ceen peleissä on yleensä otteluisäntä. Mitä veikkaat onko tällä otteluisännällä mitään tekemistä niitten ilmaislippujen kanssa? Olen aika hyvin perillä kun olen muutamankymmentä peliä nähnyt et paljonko porukkaa mahtuu sivuille ja päätyyn, että tällä tavalla. P.S Eipä noita ilmaislippuja ole kyllä hirveesti tällä kaudella näkynyt.

  8. ”Ilmaislipulla” Onko väliä onko ilmaislippu vai maksava pääasia kait että tulee katsojia ja halleihin tunnelmaa.
    ja jis vaikka josba tai koovee tai pori jakais ilmais lippuja ei keskiarvo nousis ei niitä voi käydä katsomassa!

  9. Mutta se on pääasia et Sösösösveeeee otti tänään pataan:):):):)

  10. Otteluisäntää tai ei, mitä väliä. Puhe oli yleisömääristä ja ounastelin, että Classicin korkeat luvut johtuvat osittain tuosta. Ja niin, osittain myös siitä että niitä ilmoitetaan yläkanttiin. Ilmeisesti myös tämä tehdään otteluisännän miellyttämiseksi…?

    Ja kuten sanoin, ilmaisliput ovat ihan jees juttu sinänsä, jotta laji saa mainosta ja katsomoihin väkeä.

  11. Valitetaan ensin että on liian vähän yleisöä ja kun viisinkertainen mestari tuplaa yleisömääränsä nii valitetaan että se on väärin kerätty. Only in Finland?

  12. Ilmoitan maksaneeni SSV:n kotipelistä. Ja yleisömäärä on tällä kaudella oikeasti vähintään tuplaantunut siitä noin sadasta sinne kolmen-neljänsadan paikkeille.

  13. Joo oli kiva tulla syksyllä Pasilaan siellä oli oikeesti jengiä katsomossa. Toista se on Mansessa siellä on kuulema puolet vähemmän mitä ilmoitetaan :D. Ikävää, mut näitä urpojakin on olemassa jotka kateellisena näin väittää!

  14. No onhan tuo C:n yleisömäärien liioittelu ihan yleinen käsitys täällä Tampereella. Ja ihan katsomoissa käymällä se on saatu. Määrät nyt olivat ihan arvailua, jos ei tullut tuosta selväksi. Kiva tietysti sitä kateuskorttiakin on heilutella…

    Ja turha näihin jupinoihin nyt liian allergisesti on suhtautua. Kyllähän tässä on myös aika monessa viestissä kehuttu että ilmaisliput jne. jutut ovat hyviä konsteja. Ne vaan kannattaa oikeasti minusta huomioida siinä, että matkaa tuhansiin maksaviin katsojiin = ammattilaissarjaan jne, on vielä.

  15. Koovee ei kyllä tässä liioitteluhommassa jää yhtään huonommaksi.

  16. kummasti vaan kaukajärven 700 henkilöä vetävä katosomo on ollut täynnä kun katsojia ilmoitettu 600+. Ehkä silmänkääntötemppu…

  17. Jos otteluisäntä tai vastaava lunastaa ennen peliä esimerkiksi 500 pääsylippua johonkin hintaan, niin totta ihmeessä yleisömäärään noteerataan nämä 500. Heistä katsomossa saattaa olla 20-30, mutta lippuja on myyty 500. Niinhän se menee? Kausikortteja on joissakin seuroissa myyty 400. Koskaan ei kaikki pääse paikalle, katsomossa voi olla heistä 150. Yleisömäärään merkitään kuitenkin aina pohjaksi 400? Niinkö se menee?

  18. Ei niitä lippuja otteluisännät ”osta”, joten tuo teoriasi on vähän ontuva.

    Sählyn ongelma on se, että todellinen suosio on laahannut jo pitkään paikallaan. Sitä ei edistänyt MM-kullat tai kotikisat. Katsojalukujen väärentely ylöspäin on täysin systemaattista, sen olen monesti ihan laskemalla katsojamääriä todennut. Liiton väki toki siitä tykkää, siten saadaan kannustavia otsikoita nettiin joissa voidaan kertoa katsojalukujen kasvusta.Ilmaisotteluilla saadut tilastokasvut ovat väliaikaisia tilastojen kohotuksia. Mites sanonta menikään ”ei kannettu vesi kaivossa pysy”. Sähly on kiva peli kaikkinensa, vaikka ei suurta kansansuosiota nauttisikaan. Ammattilais- ja ammattimaistoiminta on vuosikymmenien päässä, jos sielläkään.

  19. Yhtenäinen lopputulos on kuitenkin se, että katsojamäärät ovat hyvin nousseet. Kyllä jokainen on huomannut pasilassa olevan selkeästi enemmän yleisöä aikaisempaan verraten. Se, onko ihmiset paikalla uhkailun, vapareiden, rahan tai treffien syystä..Mitä väliä, paikalla he ovat!

    Tampereella on hyvin yleisö etenkin C:n pelissä. Seinäjoella on AINA hyvin yleisöä. Ollaan tyytyväisä ihmiset! Jäsenmäärät kasvavat joka vuosi tasaisesti, aika harvinaista toisaalla.

  20. Tämä nyt ei liity aiheeseen mutta varmasti joku muukin on joskus miettinyt että minkä ihmeen takia Salibandyliiga vietiin maksukanaville? Laji ei todellakaan ole yhtä suosittu kuin fusse ja lätkä ja silti maksukanava-ainesta? Voisiko tämä olla osatekijä joka rajoittaa lajin suosion kasvua ja pitää yleisöä katsomosta pois? En nyt tiedä kuka ja miten asiaan voisi vaikuttaa mutta liigan saaminen takasin ilmaiskanaville voisi nostaa lajin suosiota lisää ja yleisöäkin alkaisi olla varmasti enemmän katsomoissa niin, että niitä yleisömääriä ei tarvitsisi kusettaa.

  21. Hyvä Maikke, jälkeen päin ajatellen virhe on kyllä tehty. Nyt äkkiä neuvottelemaan Ylen kanssa koska jopa pääjohtaja on sanonut julkisesti: ylen tv2 panostaa nuorempaan yleisöön ja ovat myös hakemassa uusia kohderyhmiä…

  22. Sählyn suosion kasvu pysähtyi aikanaan juuri samaan ajankohtaan kun laji siirtyi näkymään maksukanavalla. Kuulemma nykyisin katsojaluvut huonoimmillaan joitakin tuhansia, ja se on katastrofaalisen vähän.

    Ongelma on löytää sellainen ilmaiskanava joka ottaa lajin ohjelmistoonsa. Nykyisinkin liitto joutuu maksamaan kaikki tuontantokulut ja siihen liiton varat toivottavasti riittää jatkossakin. Yle näyttää lajia muutaman kerran vuodessa (Suomen Cup, MM-kisat ja Mestareiden cup), mutta säännöllinen viikottainen näkyvyys ilmaiskanavalla olisi aivan loistava juttu lajin tunnettuuden lisäämiseksi.