”Mitä jos pelattaisiin kakkosdivarin mestaruudesta koko Suomen tasolla?”

HIFK ja PSS II pelaavat kakkosdivaria Etelä-Suomen kakkoslohkossa. Kuva: Mikko Hyvärinen

HIFK ja PSS II pelaavat kakkosdivaria Etelä-Suomen kakkoslohkossa. Kuva: Mikko Hyvärinen

Ilta-Sanomien uutispäällikkö ja pitkän linjan satunnainen salibandykirjoittaja Tomi Auremaa tarjoilee mielenkiintoisen ehdotuksen SBS Wirmon sivuilla. Auremaa ehdottaa, että kakkosdivarissa voitaisiin pelata mestaruudesta.

– Mitä jos pelattaisiinkin kakkosdivarin mestaruudesta koko Suomen tasolla? Nykyisen sarjajärjestelmän pudotuspelit ovat hyvä idea, mutta niitä voisi jalostaa vielä pidemmälle. Pelattaisiin vaan hamaan tappiin asti ja lopussa voittajalle ojennettaisiin komea pysti. Ja sitten kysyttäisiin, kiinnostaako pelaaminen ykkösessä vai haluatteko jatkaa kakkosessa, kakkosdivarijoukkue SBS Wirmon taustoilla vaikuttava Auremaa kirjoittaa.

– Nykyisellään hyppäys kakkosesta ykköseen on valtava haaste, ei pelkästään taloudellisesti vaan myös vapaaehtoisten seuratyöntekijöiden määrän kannalta, Auremaa jatkaa.

Lue Auremaan mielenkiintoinen kirjoitus kokonaisuudessaan SBS Wirmon sivuilta.

60 comments

  1. Nyt oli asiallinen idea. Tuota samaa ajatusta mietiskelin aikanaan, kun olin mukana kakkosdivarin jutuissa. Samalla tuli mieleen, että paikallisesti voitaisiin pelata kaikki sarjat samalla tapaa läpi ja löytää alueen kiistaton mestari eri sarjoista. En tiedä sitten onko noihin peleihin resursseja (kenttävuorot yms), mutta olishan se vaan hienoa nostaa joku pokaali kauden jälkeen käsien päälle nousun lisäksi. Loistava idea kirjoittajalta ja toivottavasti liitto ottaa asian edes ajatuksiinsa.

  2. Hyvä idea,mutta jos lähtee pelaamaan esim.sarjan voitosta,niin selvä pitää olla myös se, että nousee ylöspäin pärjätessään.

  3. Toivon mukaan asia synnyttää paljon keskustelua. Niin paljon, että joku liiton ihminenkin ottaisi asiaan kantaa.

    Nouseminen ja putoaminen kuuluvat kilpaurheiluun, mutta nykyisellään taloudellinen hyppäys kakkosesta ykköseen on poskettoman suuri. Millä tavalla sitä voitaisiin madaltaa? Ehdotuksia?

  4. Liitolta muutama tonni palkintorahaa nousijajoukkueelle voisi madaltaa taloudellista kynnystä.

  5. Jos liitto nostaisi kakkosen sarjamaksua jokaiselle joukkueelle 50e, niin 90 joukkueella se olisi 4500 euroa. Siitä voisi tehdä palkintorahan ja hyvän starttirahan Divarissa pelaamiselle.

  6. Todella hieno idea. Spekulaatiota eri lohkojen tasoeroista käydään jatkuvasti. Saataisiinpahan sitten vuosittain tilit selviksi.

  7. Tavallaanhan kakkosen playoffit pelataan nytkin kun kolme karsintakierrosta Divariin noususta. Nyt ”mestareita” on vaan kolme. Olisiko parempi jos nousijoita olisi vain yksi?

  8. Auremaa: Eiköhän kynnystä parhaiten madallettaisi tiputtamalla kakkosen lohkojen määrää. Nykyisellään niitä on naurettavan paljon. Muutamalla lohkolla voisi välittömästi kaventaa määrää. Vertailun vuoksi jalkapallossa on kolme lohkoa kakkosessa.

    Tämä vaatisi tietenkin myös kolmosdivarin kehittämistä, muutos turnausmuotoisista peleistä yksittäisiin on myös aika kova.

    Vaikeita juttuja, mutta kahdeksan kakkosdivarilohkoa on lähinnä surullista.

  9. Kolmosdivarista on kyllä turhan iso hyppäys kakkoseen, vaikkakin kyllä sieltä nousseita jengejä on ihan ok pärjänny, mutta ovat kyllä aina paljon vahvistuneetkin. Ykkösdivariin hypätessä ei näitä vahvistuksia ehkä niin paljoa ja helpolla enää saakaan, alueesta riippuen.

    Jos kolmosta kehitettäisiin, kakkosen jengitkin saisivat paljon enempi reserviä pelaajistoonsa. Nykyään kolmosdivari on aikas höntsyä. Jos peliaika vaikkapa olisi edes vähän lähempänä kakkosta, vaadittaisiin kovempaa kuntoa ja otteluita voisi kääntää parin pikkumokan jälkeen paremmin kuten kakkosessa.

    Resurssejahan tämäkin kyllä vaatis lisää…

  10. Hyviä ideoita. Ennakkoluulottomasti vaan kehittämään lajia.

    Kakkosta tosin ei minusta kannattaisi enää hirveästi kaventaa. Ykkösen tiivistys tiukenti tasoa alemmissakin portaissa, ainakin kovemmilla alueilla.

    Kolmoseen voisi minun puolestani kehitellä jotain muutoksia, mitkä toisivat sitä lähemmäksi kakkosen pelejä. 3×15 min peliajat vaikka tehokkaina alusta loppuun tai jotain. Olisi tietty ongelmallista turnausmuodolle… :I

  11. Kaksi parasta per lohko pleijareihin ja siitä sitten vaikka paras kolmesta edespäin ja yksi finaali.

    Eli mentäisiin juuri noin niin kuin Auremaa ehdotti. Kausi pelattaisiin loppuun ja sitten mestarilta kysyttäisiin, että onko kiinnostusta. Jos ei niin sitten seuraavalta ja seuraavalta ja kai sieltä joku lopulta suostuu nousemaan.

    Näin kakkosen parhaat joukkueet saisivat pelata täysillä kevääseen saakka ja paras saisi pystin. Olisipa mahtavaa.

  12. Nyt tosiaan tulee ”kolme mestaria”. Systeemi vaatisi vähän kehittämistä, että päästäisiin siihen yhteen.

    Ja erinomaisia kommentteja myös siitä, miten kolmosta pitäisi kehittää, että kynnys kakkoseen madaltuisi.

    Summa summarum: hyppäykset kolmosesta liigaan ovat tällä hetkellä liian suuria jokaisella portaalla.

    Pääkallo varmasti soittaa Kyyhkyselle tai Kinnuselle, että saadaan keskustelu jatkumaan…

  13. miettimisen arvoinen idea ehdottomasti tuo ”kakkosen mestaruudesta pelaaminen”. Tämä antaisi panoksen ihan kaikille jengeille, kun nykyisellään on monien seurajen kakkosjoukkueita kakkosessa, ja edarit pelaa sitten liigaa/ykköstä -> näillä joukkueilla ei kauheasti panosta ole peleissä kun liiton sääntöjen mukaan ei voi nousta. Tällä systeemillä vaikka jonkun seuran kakkosjengi voittaisi sarjan, niin nousukysymys voitaisiin asettaa seuraavalle, mutta voittaneella jengillä olisi ollut kaudella kuitenkin panosta peleissään. Kakkosesta saataisiin kovempi myös niin että lohkojen määrää kavennettaisiin. E-suomessa ainakin voisi toisesta lohkosta luopua kokonaan.

  14. Kolmosesta noustessa kakkoseen kynnys madaltuu ku vähän reenaatte ja teettä muutenkin hommia enemmän. Hyvä vaan et sarjoissa on isot kynnykset niin erottuu ne jotka oikeesti haluaa tehä hommia paremmin.

  15. Joku noheva seura voisi järjestää tulevana keväänä kutsuturnauksen kaikille kakkosen lohkovoittajille. Ei ihan sama asia kuin playoffit, mutta askel oikeaan suuntaan.

  16. Onhan se ihan hyvä että kynnystä on, varsinkin välillä 3->2 se nyt vielä on kohtuullinen. Seuraavasta pykälästä on vähempi tietoa itsellä. Mutta se hissiliike on kyllä ehkä vähän turhaa, sikäli vois olla joku karsinta siinä 3 -> 2 välillä myös ihan paikallaan…

  17. sammakolle: tälle kaudelle ainakin e-suomen kakkosen ja kolmosen välille tuli karsinnat, mikä on todella tervetullut uudistus.

  18. lisäisi selkeästi kiinnostusta kun olisi koko suomen kattava 2 divissioona.voisi myös toimia kasvataja ja farmi sarjana.

  19. Tuo 50 euron lisämaksu kakkosen joukkueille sarjaan osallistumisesta on kannatettava. Voisi olla jopa satanen, jos rahat suunnattaisiin nouseville joukkueille.

  20. Olisiko 4 tai 3 lohkoinen suomisarja mitään ykkösen ja kakkosen välille? Tasattaisiin sarjojen eroa, mutta kuitenkin matkat pysyisivät kohtalaisina.

  21. Kyse ei ole pelkästään kustannuksista, vaan myös siitä, että Divari valtakunnallisena amatöörisarjana on monille työssäkäyville/perheellisille aivan liian vaativa ja aikaa vievä sarja. Sama tietysti koskee liigaa ja kyllähän se pelaajien keski-ikä melko alhainen taitaa siellä ollakin, samoin käynee Divarissa. Toki tämä tarkoittaa sitä, että kakkosessa pelaa entistä enemmän ”liiga- ja divaritason” pelaajia ja samalla kakkosen taso nousee nousemistaan. Meidän joukkueemme on tästä hyvä esimerkki: viimeksi noustuamme Divariin puolet joukkueesta löi hanskat tiskiin, nimenomaan se kokenut kaarti. Pelailtiin siinä sitten taas kausi Divaria huonommalla joukkueella kuin kakkosessa, pudottiin ja jälleen putoamisen jälkeen paluumuuttajia riitti ja taas oli joukkueen materiaali paljon vahvempi kuin Divarissa. Kaikilla ei tietenkään ole tilanne tämä, mutta uskon, että kustannusten ohella myös tämä sarjan ajankäytöllinen vaatimustaso aikuispelaajien osalta on muillekin ongelma. Asiat eivät tietenkään ole näin mustavalkoisia ja tähän minunkin kommenttiini pystyy helposti löytämään ison kasan päteviä vasta-argumentteja.

  22. Heitän ilmoille ajatuksen. Olisiko kolme tai nelilohkoinen kakkonen sitten houkutteleva sarja? Pelimatkat pitenisivät ja AFC:n Janin perusteluiden mukaisesti jengiä olisi vaikeampi saada kuin alueelliseen kakkoseen.

    Mitkä alueet olisivat? Etelän jengit varmaan tyytyväisiä kun etäisyydet pienet mutta etenkin maakuntiin tosi paljon lisää kustannuksia ja ajan vientiä.

    Kolmessa lohkossa: Etelä/länsi, Etelä/Itä, Sisä-Suomi/Pohjanmaa-Pohjoinen?

    Neljässä lohkossa: Etelä/länsi, Etelä/Itä, Sisä-Suomi/Pohjanmaa, Savo-Karjala/Pohjoinen?

  23. voisi olla neljä lohkoa ja sitten olisi koko suomen yhteiset playoffssit

  24. Ei helekatti mittään suomisarjoja ym. välisarjoja divarien välille niin kuin Minkki ehdotti. Jääkiekon puolellakin nykyinen 3.div on käytännössä joku entinen 5div tai jotain sinnepäin. Joku sanoo pelaavansa jääkiekkoa 3. divarissa ni ulkopuolisilla oo mitään käsitystä millä tasolla pelaa.

    Tuo mitä ”Jani, AFC” sanoi niin pitää varmasti paikkansa. Monet hyvät pelimiehet ei pelaa ylipäätään edes millään sarjatasolla kun ei aika riitä peleihin ja treeneihin, puhumattakaan että pitäs vielä alkaa reissaamaan ympäri Suomea pallon perässä. Nykyään useat harrasteryhmätkin ovat paljon kovempi kuin esim. 5. div joukkueet. Riittää aika nippa nappa kerta viikkoon höntsäilyyn ja kesällä vähän kesäsarjaan. Työpäivät max 6h kaikille samalla palkalla, se ois jo paljon eteenpäin monille. Hallien lukumäärä/treeniajat on tietysti toinen asia vaikuttaa ajankäyttöön.

    Suomen salibandyn taso olisi paljon kovempi jos kaikilla riittäisi aika paremmin pelaamiselle ja treenaamiselle.

  25. Pääkallo.fi ottaa kopin Auremaan heitosta. Kyselemme piakkoin liiton miesten kommentteja aiheesta.

  26. Ykösen mentyä yhteen sarjaan niin seuraava kehitys askelhan olisi 2divarin muokkaaminen. Tähän olisi ehkä aluksi 6 lohkoa sopiva välivaihde ja sitten lopussa vaan se 4ä. Tällöin toivon mukaan ainakin tietyn alueen parhaimmisto hakeutuisi naapuri paikkakunnalla ja saataisiin kovempia joukkueita. 6lohkosta on vielä helppo 3 joukkuetta nostaa divariin, mutta myöhemmin vain 2:lla olisi mahdollisuus. Olisiko se karsinnan kautta vai suoraan? siihen arvatenkin on monia mielipiteitä.
    Samalla kun saataisiin kakosta paremmaksi, tulee kiinnittää huomio 3 divariin. Tämän sarjatason lohkojen määrästä itselläni ei ole tietoa, mutta tässähän se olisi maksimissaan 2 kertaa enemmän lohkoja kuin 2divarissa. Vaikea toteutus, mutta eräällä tapaa pakollinen olisi muuttaa 3:Ssa peliaika 3x20min juoksevalla ajalla tai sitten 3x15min aktiivisena.. (itsestäni toi ensimmäinen ehkä olisi parempi toimitsijoiden ja monien joukkueiden kannalta) Tällöin nelonen ja siitä alemmat saisivat olla nykyisellä mallillaan, eikä missään välissä olisi tajutonta tasoeroa.

  27. Erittäin hyvä ehdotus ja vähintään harkinnan arvoinen idea. Nousu itseä ainakin askarruttaa sillä ei anna kovin hyvää kuvaa jos esimerkiksi neljä playoffsien parasta sanoo että ei ole resursseja nousta jolloin nousevat seurat tavallaan nousevat ”säälillä”. No kyseessä on vain uhkakuva, mutta on selvä että kakkoselle on tehtävä jotain.

    Itse olen sarjaa pelannut monta vuotta ja ollut mukana sekä kahdenkymmenen maalin voitto- että tappiopeleissä. Kakkosen on supistuttava sillä tasoerot ovat välillä aivan käsittämättömän isoja. Samaan syssyyn kolmosen peliaika 3*20 minuutin suoraksi ajaksi niin ollaan tehty iso palvelus salibandyn alasarjojen kilpailullisuuteen. Toivottavasti seurat ja erityisesti arvokkaat seuratyöntekijät pystyvät sitoutumaan vaikka matkakustannuksia enemmän tulisikin.

  28. Kakkosen lohkoja voisi olla useampi kuten nyt mutta keväälle final4 tapahtuma jonne pääsee karsimalla alueiden kesken. Kahden päivän tapahtuma jossa ensimmäisen päivän peleissä ratkaistasiin finaalissa pelaavat ja ”pronssipeliin” jäävät. Finaalin voittajalle mainetta ja kunniaa. Divariin nousisi voittaja suoraan ja finaalin häviäjä karsisi. Lisäksi pponssipeliin saataiiin panosta, kun siitä voittaja saisi toisen karsijan paikan. Eli divarista tippuisi yksi suoraan ja kaksi seuraavaa joutuisivat karsimaan.

  29. Kolmosdivarin 3×20 olis hyvä kompromissi. Jossain turnauksessa semmosen matsin pelasi ja oli ihan sopiva pituus kun on 3×15 tottunu, vähän ”urheilullisempi” kun ei pikkumoka ratkaise kovin paljoa.

  30. Jos kolmosen matseissa peliaika muutettaisiin muotoon 3X20min ja otetaan lähtökohdaksi, että turnauksen aikana pelataan se kymmenen ottelua, venyy päivän pituus entisestään yli kolmella tunnilla. Kun pelit tälläkin hetkellä aloitellaan varhain aamulla ja lopetetaan vasta ehkä kahdeksan maissa, en usko että hirvittävän monia kiinnostuneita löytyy kykkimään hallilla lauantai-iltana kymmenen jälkeen. Tietysti turnauksia voisi pelata useammin, pienemmällä ottelumäärällä, mutta tuskinpa siihenkään halukkuutta löytyy.

  31. Entäs jos pelit oiskin la ja su? Viisi matsia molempana päivänä, tai sit 4+6/6+4, järjestävä jengi pelaa kumpanakin päivinä?

  32. mikä sen estää että alettas pelaa ottelut yksittäisinä esim kotijoukkueen harjoitusvuoroilla niiku kakkosest ylöspäi? kysynpähä vaa….

  33. Idea on hyvä ja täällä on mietiskelty samansuuntaista ideaa järjestää kakkosen jengeille kutsuturnaus, toistaiseksi kaatunut rahaan ajatus.

    Kakkoselle on liiton pakko tehdä muutaman vuoden sisällä muutoksia.Mielestäni ainut ja oikea vaihtoehto on kaventaa kakkosen lohkojen määrää ja vastapainoksi tehdä nykyisestä kolmosesta nykyinen kakkonen. Eli yksittäiset pelit, paljon lohkoja.. Kasvukipuja tämä aiheuttaa toki hetkellisesti kakkoseen ja kolmoseen, kenties 3-8 vuotta ennnenkuin näille sarjatasoille vakiintuvat joukkueet.

    Toisaalta toki joukkueet ketkä nousevat nykyisestä kakkosesta ykköseen, ovat toki nousunsa ansainneet ja tuskin ovat heittopusseja ykkösessä mikäli joukkue pysyy kasassa. . Toki Janin AFC vaihtoehto on aina olemassa, mutta onko se missään mielessä liiton tai sarjajärjestäjän vika? Eiköhän näille pelureille löydy aina se mieleinen vaihtoehto pelata?

    Kilpasarjojen kehittämisen esteenä ei saa missään nimessä olla höntsäilijät…?

  34. Loistava koppi paakallo.fi tuosta Auremaan heitosta, sillä pienimuotoinen rahapalkinto kannustaa varmasti nousevia seuroja!

  35. Kannatettava idea Wirmon mieheltä nykyisessä sarjajärjestelmässä. Samoin esillä olleet ajatukset kakkosen lohkojen määrän supistamisesta ja kolmosen urheilullisuuden parantamisesta ovat tervetulleita.

    Mielestäni liiton sarjajärjestelmän liigasta alimpaan divariin on oltava selkeä kokonaisuus, jossa jokaisen sarjapyramidin porrasaskelman suuruus ja portaan urheilullinen tarkoitus on mietittävä lopputulosta ratkaistaessa. Nyt on ratkaistu liigan laajuus ja Divarin lohkojen ja joukkueiden määrä. Loppu sarjajärjestelmästä onkin sitten vanhaa perintöä viime vuosituhannelta. Itsestään selvää on, että jotakin sarjajärjestelmälle Divarista alaspäin on tehtävä. Itsekin olen futiksen sarjasysteemiä ns. sillä silmällä katsellut.

    Asiaa mietittäessä täytyy muistaa kenelle sarjajärjestelmää tehdään – pelaajille (ja seuroille) tietenkin. Jos sarjatasojen portaiden välinen tasoero urheilullisessa, taloudellisessa ja ajankäytöllisessä mielessä on järkevän rajallinen, niin sekä pelaajat (Campuksen Janilta hyvät reaalimaailman kommentit) että seurat voivat asemoida itselleen sopivan tason, jota tavoittelevat ja jolla pystyvät toimimaan. Voisihan alin divari olla vaikka 8. divisioona, jos liigasta alkaen lähdetään vaatimustasoja pudottamaan alaspäin askelma kerrallaan.

  36. Kohtuullisen yhteneväinen näkemys vähänkään 2.divariin panostavilla seuroilla tuntuu olevan, että nyky 2.divarissa joukkueita on se puolet liikaa. Asian muutaminen ei ole kuitenkaan kaikista helpoin juttu, koska johonkin liiton strategiaan on kirjattu, että jokaisella alueella tulee olla sarjataso jossa pelataan yksittäisiä pelejä ja jonka saavuttaminen urheilullisesti ei ole kohtuuttoman hankalaa. Tämä taas on tehnyt mahdottomaksi muuttaa 2.divaria oikeastaan mihinkään suuntaan sen jälkeen, kun 2.divari siirryttiin pelaamaan yksittäisinä peleinä. Eteläisessä Suomessa tämä taas tarkoittaa, että 2.divarissa ei edellenkään joukkueenjohtajan tarvitse osata tilata bussia, koska pelimatkoja ei ole.

    Ainoa mahdollisuus muutokseen onkin, että sen sijaan, että puolet nykyisistä joukkueista tiputettaisiin 2.divarista on, että puolet nousee esim. ”Suomisarjaan” ja divareiden numerointi korjataan pari kauden jälkeen. Näinhän aikoinaan tehtiin naisten Superykkösen kanssa. Tämä olis myös siinäkin mielessä toimiva ratkaisu, että 2.divari muutoksen kanssa yht’aikaa tulisi tehdä 3.divarin muutos, jossa voisi olla nykyisen 2.divarin verran joukkueita valtakunnallisesti eli 96. Uudessa 3.divarissa 3x20min pelit 1h30min peliaikavarauksella ja yksi peli turnauksessa olisi varmasti varteenotettava välimuoto.

    Ainoa mitä vierasta on tuo 2.divarin rahapalkinto, 2.div mestaruus olisi hieno homma, mutta rahapalkinnosta kiinnostuisi varmasti myös verottajaa. Toisaalta jos 1.divariin aikoisi tehdä pidemmän vierailun kuin kauden kääntymisen, niin kyllä talousyhtälö tulee olla hallussa jo noustessa. Ei sitä voi kauden aikana alkaa rakentaa.

  37. Samaa mieltä siitä, että ei tietenkään ole liiton/liigan vika, jos pelaajilla ei halu/aika/raha riitä huipputasolla (Divarissa) pelaamiseen, mutta juuri siksi itse haluaisin tehdä Divarista siinä mielessä suljetun sarjan, että nousu Divariin ei olisi ”pakollista”.

    Käsittääkseni jos joukkue ei ota noustuaan sarjapaikkaa vastaan, on seurauksena pudottaminen alimpaan divisioonaan (en tiedä olenko oikeassa?). Jokaisen joukkueen pitää lähteä aina sarjaan sillä asenteella, että jokainen peli halutaan voittaa ja pärjätä mahdollisimman hyvin. Jos muistelen viime kevään nousukarsintoja Divariin, niin useampikin joukkue totesi, että eivät halua/voi nousta. Onhan se absurdi tilanne, jos et saa voittaa liikaa. Itse en missään nimessä haluaisi joutua tilanteeseen, jossa vaihtoehtoina ovat tahallinen tappio tai joukkueen pudottaminen vitosdivariin (ja ehkä pahakin kuolinisku koko seuralle?).

    Kuitenkin pitää olla maali, tavoite, johon tähdätä, kaikin keinoin, voittamalla ja olemalla paras. Väitän, että monille joukkueille tuo ei ole mahdollista, sillä olemalla paras saattaa palkinto olla sellainen, jota et voi ottaa vastaan. Tottahan toki sinne Divariin voidaan mennä junnujengillä kiertämään vuodeksi ympäri Suomea ja ottamaan turpiin vasemmalta ja oikealta ja pudota taas alas, mutta eihän sen pitäisi olla homman tarkoitus.

    Ymmärrän kyllä sen, että olisi noloa, jos esim kakkosdivarin valtakunnallisten playoffsien neljä parasta kieltäytyisi Divari-paikasta, mutta mitä sitten? Olisiko parempi vaihtoehto se, että Divariin nousisi joukkue, joka ei sinne kuuluisi tai haluaisi? Tai että valtakunnallinen kakkosdivarin mestari pudotetaan vitosdivariin, koska joukkue ei saa Divariin kasaan kilpailukykyistä ryhmää ja joutuu perumaan osanottonsa? Ei sinne Divariin ole pakko joka vuosi saada kahta tai kolmea uutta jengiä, kukin pelatkoon siellä, minne kyvyt, halut ja resurssit riittävät, niin kaikki ovat tyytyväisiä. Mahdollisuus nousuun ja putoamiseen pitää olla olemassa, mutta ei niiden tarvitse välttämättä ole pakollisia automaatteja. Vai tarvitseeko?

    Minä haluan omalle joukkueelleni tavoitteen, jota uskallamme myös kaikin keinoin loppuun asti tavoitella. Valtakunnallinen kakkosdivarin mestaruus, iso meriitti ja vielä isompi pokaali. Rahaa emme tarvitse, kunnia, maine ja kuva lehteen (ja se kaksimetrinen pokaali) riittävät.

    Kun pokaalia kannetaan kottikärryillä seuran toimistolle, voidaan samalla miettiä seuraavaa kautta ja tehdä päätös, halutaanko lähteä isommille areenoille vai annetaanko mahdollisuus sille finaalin hävinneelle suurseuralle, joka valtavan junnutuotantonsa kanssa on haaveillut paikasta auringossa jo vuosikaudet.

    Ja eiköhän tuo tasoerokeskustelu ole jo vanha juttu? Siitä on viime aikoina puhuttu liigan osaltakin ja jopa Veikkaajassa puitu ja muistaakseni joku erinomainen blogikin Pääkalloon kirjoitettu. Tasoeroja on aina, joskus enemmän, joskus vähemmän, amatöörisarjoissa, ammattilaissarjoissa, La Ligassa ja kaikkialla. Meidän kakkosen lohkossamme oli viime kaudella suorastaan naurettavan suuria tasoeroja, mutta tällä kaudella ei, vaan oikeastaan kuka tahansa voi voittaa (melkein) kenet tahansa. Ainakin teoriassa 🙂

  38. 3. divarihan on vielä kaikin puolin harrastetoimintaa, joten antaa sen olla sellainen. 2. divari on osalle totista totta ja vanhoille liiga ja divaripelaajille harrastetoimintaa. 2. divarista nousijalle mun puolesta voisi antaa rahaa, mutta ei sellaiselle joka ei halua nousta vaikka voittaisikin koko 2. divarin. Pieni vaara olisi, että vanhat huippupelurit pelaisivat 2. divaria ilmaiseksi haluamatta edes nousta. Täytyy vielä muistaaa, että salibandy on suosittua myös halpuutensa ansiosta, joten pitää olla tarkkana mitä tuollaiset raha-asiat tuovat tullessaan.

  39. Kolmosdivariin ehdottomasti täysimittaiset ottelut kahdella tuomarilla.. Näin kulut nousisivat kolmosessa, pelit alkaisivat muistuttaa ylempien sarjojen otteluita. Kulujen nousi aiheuttaisi sen, että nousemisessa kakkoseen ei olisi enää niin suurta kynnystä. Samalla joukkueet joutuisivat hankkimaan enemmän pelaajia, sillä kahdella kentällä ei voisi enää pelata joka peliä.

  40. Kehottaisin kaikkia ajattelemaan sitä tosiasiaa kun mietitte tässä mahdollisia lohko- ja joukkuemääriä ihanteellisessa kakkosdivarissanne että eri alueilla on eri määrä pelaajia ja joukkueita. Kovin paljoa ei voi ylhäältä alkaa supistamaan tai muuten joutuisi lisäämään etelään 7. ja 8. divisioonat.

    Aika paljon on sivulauseissa mainittu kolmosdivarikin. Itse kannattaisin kovasti 3.div peliajan muuttamista jotenkin. Jollain tavalla siihen pitää saaha eroa verrattuna 4.div ja toisaalta hieman edes muuttaa 2.div kaltaiseksi. Joillakin saattaisi lisätä painetta nostaa pelaajamäärää mutta haittaisiko tuo? Todennäköisesti pidemmällä tähtäimellä hyvä asia. Mun mielestä se ei ole edes mikään joukkue joka pelaa 7-10 jätkällä pelejä. Mitä tulee turnauksen keston venymiseen niin jaettaisiin turnauspäivä kahteenosaan. Onhan nuo nykyisinkin aika pitkiä. Tässä kohtaa tietysti hallitilanne tulee ongelmalliseksi mutta ainahan asioita voi ehdottaa ja tutkia?

  41. Jos 3.divariin laittaisi täysmittaiset peliajat, niin kuinkahan isoja tasoeroja silloin tulisi 3.divarin sisällä. Johan 2.divarissa nähdään nähdään jo järjettömiä tuloksia peleissä. Kyllä noista aina parhaat nousee on peliaika mikä tahansa.

  42. Ei pointti ole se, nousevatko parhaat. Luultavasti nousevat, mutta se että kuinka valmiita jengit ovat kun kolmosesta kakkoseen tulevat. Useimmiten tarvii varmaan aika suuri osa porukasta vaihtua tuon nousun jälkeen, tiedä sitten onko se hyväkin asia?

    Jos kolmosdivarien pelit olisivat fyysisestikin vaativampia, niin se voisi kehittää nousujoukkeita, eikä kävis niin että noussut joukkue nappaa jonkun 2-4 pistettä kaudessa. Monet kolmosdivarijengien pelaajat eivät edes käy lenkillä lajitreenien lisäksi ja skippailevat niitä treenejäkin. Jos kolmosdivari vaatis vaikka pikkusen juoksulenkkiä sen 1-2 viikottaisen säbävuoron lisäksi, varmastikin siitä olis hyötyä kilpailullisuudelle 🙂

  43. Ja täysmittaisiahan niistä kolmosdivarimatseista ei tässä taida juuri kukaan ehdottaa tehtäväks, vaan esim 3×20 tehotonta. Kyllä kai sitä pari peliä silti pelais samana päivänä, turnauksissa pelataan minuuteissa paljon enemmänkin.

    Myöskin tuo 6-7 jätkän rostereiden pelaaminen ihan ok menestyksellä kolmosdivarissa on ihan hassu juttu. Tosin on semmosella määrällä pelaajia kakkosdivarissakin voittoja kairattu…

  44. Ehdottomasti jo kolmoseen 3×20 tehokasta peliaikaa.. Miksi salibandyssä pitää säilyttää ”höntsäleveleitä” liiton peleissä? Kertokaa joku muu laji jossa kolmosdivarin ottelut eroavat niin raakasti kakkosdivarin tai vaikka liigan peleistä jo peliaikojen osalta? Esim. jääkiekossa pelataan jo viimeistään b-junnujen kolmosdivarissa 3×20. Jos jääkiekkoa meinataan joskus saavuttaa niin se työ on aloitettava pyramidin pohjalta.

  45. No ei nykyiset 3div jengit tartte 3×20 tehokasta. Se vaatis tuplamäärän hallivarauksia ja tuomarointia nykyiseen verrattuna, koska yksi täyden peliajan matsi vastaa aika lailla kahta 3×15 tehotonta…

  46. ”Monet kolmosdivarijengien pelaajat eivät edes käy lenkillä lajitreenien lisäksi ja skippailevat niitä treenejäkin” Näinhän tehdään kakkosessakin! Uskokaa pois 3.divarin pelien eikä joukkueiden taso ei nouse peliaikaa lisäämällä. Se on joukkueiden oma tehtävänsä nostaa itsensä korkeamalle tasolle treenaamalla.

  47. Jalkapallossa nelosdivarissakin täysi peliaika eli 90 minuuttia kuten pitääkin. Miksi salibandyssä ei mennä samaan? Koripallossakin alasarjoissa 40 minuuttia kuten liigassa.

  48. Tuosta kolmosesta vielä. Edelleen sitä luetun ymmärtämistä kaivattaisiin täällä kommentoijille…

    -Juuri kukaan ei ehdottanut 3x20min tehokasta peliaikaa kolmoseen. esim. 3×15 tehokasta tai 3×20 tehotonta (vaikka viimeisen erän viimeiset 5min tehokasta). Jälkimmäinen vaihtoehto näistä ehkä helpompi toimitsijoinnin jne kannalta.

    -Pointti ei tietenkään ole se, että joukkueiden taso tuolla konstilla maagisesti nousee. Totuus kuitenkin on, että tuo on yksinkertaisin keino muuttaa kolmosta peleiltään hiukan vaativammaksi. Joukkuille se lisää ainakin painetta kasvattaa pelaajamääriä sekä panostaa ehkä fysiikkaankin rahtunen lisää. Näinollen porras kakkoseen muuttuu hivenen matalammaksi.

    Mitä vikaa näissä ajatuksissa on? Käytännön toteutus tietty asia erikseen (esim. turnauksien ajankäyttö), mutta mielestäni ehdottomasti asia mitä pitäisi miettiä.

  49. Minä en taas ymmärrä miksei kolmoseen laitettaisi täyttä peliaikaa ja samalla kavennettaisiin kakkosdivari esimerkiksi neljän lohkoon. Tehdään siitä kolmosesta nykyinen kakkonen. Samalla nelosesta tulisi nykyinen kolmonen jne jne.. Mielestäni ainut oikea vaihtoehto.

    Miksi? Sen takia että tällöin saadaan kavennettua kakkosen ja divarin välistä tasoeroa. Samalla myöskin budjetin nostaminen divaria vastaavaksi ei olisi läheskään mahdoton tehtävä. Nykyisellään kakkosen jengit pyörittävät varmaankin 10.000-20.000€ budjetteja, toki joukkueesta riippuen. (Meillä häntäpään jengi ja budjetti 15 000€) Divari budjetit käsittääkseni pyörivät 25 000-50 000 välimaastossa. Mikäli lohkojen määrää tiputettaisiin, rakentaisivat kakkosen jengit budjettinsa jonnekin 15 000-30 000 välimaastoon. Tällöin se Divari nousu ei olisi enää haasteellinen lisäeurojen takia.

    Joku sanoi että että etelään pitäisi saada 7-8 divarit. Paskan marjat. Lisätään alueellisia lohkoja 5-7 divareissa.. Ei ikipäivänä tarvitse 8 divisioonaa.. Ja toisaalta mitä sitten mikäli tarvitsisi????

    Nykyiselläänhän kolmosdivarin vedät läpi 2 500€ budjetilla mikäli haluat, on siinäkin töitä nousun tullessa kakkoseen.

    Elikkä tiivistettynä:

    Liiga->
    Divari-> Budjetit 25 000-50 000?
    II-divisioona-> 4 lohkoa (Etelä/Itä/Länsi/Pohjoinen) budjetit 15 000-30 000
    III-divisioona-> 8-12 lohkoa budjetit 7 500 – 20 000
    – etelä x 3
    – Sisä x 2-3
    – Länsi x 2
    – Kaakko
    – Savo
    – Pohjoinen
    – Pohjanmaa

    Kasvukipuja tämä aiheuttaisi hetkellisesti kolmosdivariin mutta kyllä sinne ajan kanssa löytyy joukkueet ketkä sitä haluavat/kykenevät pelamaan. Minun mielestä täysin absurdia edes miettiä jotain muita kehittämis ajatuksia.

    Vaihtoehto B:

    Pidetään kolme ylintä sarjatasoa samoin ja lisätään kolmoseen yksittäiset ottelut mukaan. Kaudella 2013-14 sitten ruveta kaventamaan kakkosta pienemmäksi.

  50. Täällä on tällä hetkellä niin hyviä kehitysideoita että oikeen vesi kielellä odottelen millon tulee julki Pääkallon lupaama haastattelu liiton herroille asiaan liittyen.

    Liiga ja Divari ollaan saatu hyvään kuosiin sekä maajoukkuerahat on hoidossa. Seuraavaksi alasarjoihin kehitystä.

  51. Niin kuin aikaisemmin sanoin. 2.divarin sisällä on jo nyt liian suuret erot(1o maalia). Rumempaa tulee 3.divarissa jos siellä muuutetaan peliaikaa pidemmäksi.

    Huomaa, että toiset maksavat hallivuoksia ja toiset saavat olla kouluissa halvalla/ilmaiseksi. Esim. III-divarissa me vedetään noin 3000 budjetilla. Nojoo poikkeuksia on…

    Nyt olennaiseen. Minkä takia pitäisi väkisin yrittää tehdä 3.divarista kilpailullisempi, vaikka se on pelkkää puuhastelua. Edes 2.divarissa kaikki ei vedä tosissaan tällä hetkellä. Kun ei riitä joukkueilla taso, niin ei riitä.
    Älkää vain verratko jalkapalloa salibandyyn tässä asiassa. Siellä 5.divarissa treenataa kovempaa, kuin salibandyn kolmosessa.

  52. Miksi ei olisi hyvä laajentaa ”kovatasoista” peliä kolmoseen asti? Ei varmasti ole lajille yleisesti hyväksi, että kolmosessa pärjätään kevyesti kun vähänkin on kokemusta ylempää. Kyllä touhu voisi sielläkin olla sekä urheilullista että puuhastelun tyyppistä. Onhan siinä sitten taas nelonen enempi höntsymeiningille.

    Tietty kakkosessakin pärjää lahjakkaat ja kokeneet pelaajat höntsäten, jos osaa pelata. Ei nyt kuitenkaan ihan helppoa ole ainakaan ”kovemmilla alueilla”.

    Kolmos- ja nelosdivareissa on Tampereen seudulla ainakin tällä hetkelle jengejä, jotka höntsäämällä ja jäähdyttelymeiningillä pärjää kevyesti omalla tasollaan, mutta loppukaudesta häviävät tahallaan matseja jotta eivät joudu nousemaan ylemmälle tasolle. Reissuturnaukset lisääntyisivät… En väitä että peliajan pidentäminen tätä korjaisi tietenkään, mutta tasoa saisi kolmosdivarissakin nostaa jollain kikoilla 🙂

  53. Koska puhuu liitto? Melkoinen keskustelu täällä käy. Kyyhkyselle puheenvuoro ja pian!

  54. Sama on toiveena toimituksellakin. Yhteyttä on otettu. Tavoitteena on saada haastattelu viimeistään ennen pyhiä.

  55. Väliaikatietoja: kommentit liiton suunnalta saadaan aiheeseen heti pyhien jälkeen. Kiirettä pitää sekä liitossa että Pääkallo.fi:n toimituksessa. Joka tapauksessa kommentit tulee, näin on jo sovittu liiton edustajan kanssa.