Pääkallo.fi kysyi asiantuntijoilta: Onko Suomella mahdollisuuksia Ruotsia vastaan?

Suomen naiset aloittavat MM-kisaurakkansa sunnuntaina. Pääkallo.fi kyseli asiantuntijoilta turnauksen ennakkoasetelmia Suomen vinkkelistä. Asiantuntijaraati koottiin liigavalmentajista, entisistä maajoukkuevalmentajista ja lajin toimittajista. Jokaiselta asiantuntijalta kysyttiin alla oleva kysymyspatteri.

1. Suomen peli on takkuillut ennen kisoja. Mitä pitää parantaa, jotta peli saadaan uomiinsa?
2. Onko Suomella mitään mahdollisuuksia Ruotsia vastaan?
3. Kuka on Suomen tärkein pelaaja MM-kisoissa?
4. Mikä on turnauksen mitalikolmikko?

Kati Eteläpää, Red Ants Rychenbrg, naisten maajoukkueen ex-valmentaja

1. Tärkeintä olisi saada pelaajien roolitus ja ketjukoostumukset kohdalleen, jotta saataisiin tätä kautta pallollinen peli paremmaksi. Kovemmissa peleissä tietysti puolustuspään peli tulee olemaan tärkeässä roolissa. Pelikirjan ja systeemin tulee olla pilkuntarkkaan hallussa, jotta se peli loksahtaa uomiinsa.


2. Suomella on mahdollisuuksia Ruotsia vastaan aivan varmasti. Ruotsi on pallollisesti niin vahva joukkue, että pelinrakenteluun ei pitäisi antaa tilaa eikä aikaa. Aggressiivinen pelitapa sekä oma pallollinen peli ovat avaimia Ruotsin kaatoon. Puolustuspäässä maalinedustapeli on avainasemassa.



3. Tärkein pelaaja tulee olemaan Jonna Mäkelä, joka pystyy pitämään torjunnoillaan joukkueen tarvittaessy pystyssä. Avainasemassa tulevat olemaan myös Tiia Ukkonen, Katriina Saarinen sekä muut kokeneemmat pelaaajat.



4. Veikkaan, että Ruotsi vie tälläkin kertaa mestaruuden, sen verran vakuuttavaa jälkeä oli EFT:ssa ja yleensä tuo viimeinen turnaus on aika pitkälti kertonut kisojen järjestyksen. Sveitsi on pelaajamateriaaliltaan Ruotsin veroinen, mutta arvioin silti Suomen olevan finaalissa.

Mika Hilska, finske experten

1. Pallollista peliä. Suomen fyysinen ja liikkuva peli suojelee omaa maalia hyvin, mutta kovien maiden kaatamiseksi pitää pystyä tekemään itse tarpeeksi maaleja. EFT:ssä Suomi ei hallinnut palloa tarpeeksi hyvin, niinpä hyökkäysteho jäi vaisuksi ja samalla pallonmenetykset avasivat vastustajille maalipaikkoja. Päävalmentajan tarjoama väsymys leirin jäljiltä sopisi syyksi, joten odotan mielenkiinnolla, miten kunnolla palautunut Suomi pystyy MM-kaukalossa hyökkäämään.

2. Maailmanmestarin kaataminen edellyttäisi unelmaottelua Suomelta ja samalla epäonnistumista Ruotsilta. Viime kisojen jälkeen meillä on Ruotsia vastaan yksi niukka tasapeli ja viisi selvänumeroista tappiota. Suomi on parantanut viime kisoista mutta niin on Ruotsikin.

3. Suomi on profiililtaan enemmän tasainen joukkue kuin tähti tai tähtiä. Nostaisin kuitenkin esiin Laura Kokon, joka, jopa hän, pelasi EFT:ssä oman hyvän tasonsa alapuolella. MM-kisoissa tarvitaan juuri Kokon parhaita ominaisuuksia eli yhdistelmää taitoa, pelisilmää, kovuutta ja kokemusta. Samalla kannattaa seurata Sanna Roiskoa, jolla on eväitä kasvaa maajoukkueelle seuraavaksi samat ominaisuudet omaavaksi avainpelaajaksi.

4. 1. Ruotsi 2. Suomi 3. Sveitsi

Seppo Pulkkinen, Happee miesten valmentaja, naisten maajoukkueen ex-luotsi

1. Oma pää saatava kuntoon, niin pelillisesti kuin itseluottamuksellisesti.

2. On mahdollisuuksia, altavastaajana on aina yllätysmahdollisuus. Hyvä alku ennakkoluulottomalla pelillä antaa avaimet Suomelle. Tärkeää on uskoa omiin mahdollisuuksiinsa, ja pientä hallittua riskiä on uskallettava ottaa.

3. Luotan kokemukseen, jos Kassu Saarinen on terveenä ja iskukykyisenä, niin hän on joukkueen selkeä liideri niin kaukalossa kuin sen ulkopuolella. Kassulla ei hanska tutise tiukassakaan paikassa.

4. Luotan omiin, Suomi näyttää, että mitalit jaetaan vasta kisoissa. Suomi lyö Ruotsin finaalissa ja vie mestaruuden. Pronssia ottaa Sveitsi.

Jarkko Hannuksela, Pääkallo.fi:n toimitussihteeri

1. Jokaisella pelin osa-alueella löytyy aina parannettavaa, mutta ehkä suurimmat ongelmat ovat viime aikoina olleet Suomen avauspelaamisessa. Siitä ovat toistaiseksi puuttuneet pallottomien pelaajien oikea-aikaiset liikkeet, ajoitukset viisikon sisällä, sekä pallollinen maltti. Myös kenttäpelaajien kommunikoinnissa/ohjaamisessa keskenään olisi vielä petrattavaa. Mutta yleisesti ottaen ihmiset muistavat tällä hetkellä vain Ruotsia vastaan kärsityn rökäletappion Messukeskuksessa ja liian helposti unohtuvat Suomen hyvät suoritukset aiemmissa EFT-turnauksissa esimerkiksi juuri Ruotsia vastaan.

2. On. Toki se on myönnettävä, että voitto Ruotsista vaatii 110-prosenttisen suorituksen Suomen joukkueelta, mutta yksittäisessä ottelussa kaikki on mahdollista. Ruotsi on selkeä suosikki kisoihin ja itse pidän jopa todennäköisenä sitä, että sinikeltaiset lähtevät hieman ylimielisinä Suomea vastaan juuri tuon Messukeskuksen rökälevoiton vuoksi. Ottelun alussa piilee juuri Suomen mahdollisuus, sillä Ruotsin itseluottamus on saatava rakoilemaan heti avauserässä parin-kolmen maalin myötä.

3. Kyllä se on edelleen Katriina Saarinen koko turnausta ajatellen. Pelillisten ansioiden lisäksi joukkueen kapteeni pystyy parhaimmillaan nostamaan koko joukkueen taistelumoraalin sille tasolle, että siinä kuuluisassa ”flow”-tilassa kaikki on mahdollista. Mutta jos puhutaan yksittäisestä pelistä ja mahdollisesta Suomi-Ruotsi finaalista, niin Suomen tärkein yksittäinen pelaaja on siinä kohtaa maalivahti Jonna Mäkelä. Jos Suomi aikoo voittaa maailmanmestaruuden, niin Mäkelän on pelattava Ruotsia vastaan elämänsä paras ottelu.

4. 1. Ruotsi, 2. Suomi, 3. Sveitsi

Jukka Kouvalainen, Tiikerien naisten valmentaja

1. Mielestäni joukkueella ollut paljon tapahtumia, niinkuin pitääkin, että pelisysteemi on varmasti joka pelaajan korvan taakse tallentunut. Kysymysmerkkinä on tietysti viisikoiden yhteen sulauttaminen, onko veivattu liikaa loppuvaiheessa eri variaatioita ja näkyykö se osittain pelaamisessa? Näen tärkeimpänä onnistumisen elementtinä joukkue/viisikko toimivuuden + erikoistilannepelaamisen.

2. Kyllä suomella mahdollisuuksia on vaikka EFT- turnaus ei paljon selittelyjä jättänyt. Olen Karon kanssa samaa mieltä, että Ruotsin tasoista ryhmää vastaan pitää olla valmiina pelin ja erien alussa, koska jos niissä uinuu, niin tulee vaikeaa.

3. Joukkueen tärkeitä pelaajia……tietysti isoa kisakokemusta ja joukkueen arvostusta nauttiva Anne Suomalainen on yksi ratkaisupelaajista. Miltei kaiken kokeneen Kassu Saarisen panos joukkueen kapteenina ja tulee olemaan tärkeä. Sitten tietysti miten puolustus toimii ja etenkin Laura Kokko & Anu Peltokangas ovat puolustuspään avainpelaajia. Ei pidä unohtaa maalivahtipeliä, joka suomella tunnetusti on ollut hyvää.

4. 1. Ruotsi, 2. Suomi, 3. Sveitsi

Lasse Kurronen, NST:n naisten valmentaja

1. Viisikoiden olisi ehdottomasti löydyttävä. EFT:ssä oli vielä aikamoista hakemista ketjujen ja jopa pelipaikkojen suhteen. Mielenkiinnolla odotan mm. Tiia Ukkosen pelipaikkaa alkusarjassa ja sitä, onko pelipaikka sama sunnuntain finaalissa.

2. Valitettavaa sanoa tämä, mutta ei. Suomen tulisi todella ylisuoriutua ja Ruotsin epäonnistua, jotta MM-kulta olisi mahdollinen. Suomen ainoa toive lienee Ruotsin kompastuminen ylimielisyyteen välierässä Sveitsiä vastaan.

3. Jonna Mäkelä ja Eliisa Alanko. Mäkelän on onnistuttava lähes täydellisesti, jotta Ruotsi pystytään haastamaan. Eliisa Alanko on ylivoimaisesti Suomen paras maalintekijä, jonka rooli kasvaa viikon edetessä. Toivottavasti muutkin maalintekijät heräilevät alkuviikon aikana, heikompia maita vastaan tehot jakautunee melko tasaisesti.

4. 1. Ruotsi, 2. Suomi, 3. Sveitsi