Salibandyliigan parhaat maalivahdit

Nyt kun oma peliurani on takanapäin, on helppo arvostella muita. Pääkallo.fi:n päätoimittajan pyynnöstä: Salibandyliigan parhaat maalivahdit subjektiivisine perusteluineen.

6. Eero Kosonen, Happee
Noussut tällä kaudella miesten maajoukkueeseen. Pelaa pääasiassa korkealla itseluottamuksella, pelaamista helpottaa selvästi joukkueen uhrautuva puolustuspelaaminen. Vielä hieman raakile pelityyliltään, josta puuttuu selkeä kaavamaisuus. Kaipaa hieman iän mukanaan tuomaa rauhallisuutta. Aika näyttää, pystyykö kehittymään edelleen seuraavaksi huippumaalivahdiksi.

5. Niko Nordström, Oilers
Nuoresta iästään huolimatta pelannut liigatasolla lähemmäs kymmenen kautta. Kuuluu B-maajoukkueen vakiokalustoon, hieman urheilullisemmalla harjoitteluasenteella kolkuttelisi miesten maajoukkueen portteja. Tällä hetkellä pelitaso heittelee suuresti, mikä johtuu joukkueen umpisurkeasta puolustusasenteesta ja maalivahtiin kohdistamasta henkisestä paineesta. Pelityyliltään tekninen ja peittävä, mutta isosta koostaan huolimatta kohtalaisen liikkuva. Mikäli alkaa saada tukea pukukopin peilin löytäneeltä joukkueelta, nousee omalle tasolleen – joukkueen tärkeimmäksi pelaajaksi.

4. Tomi Ikonen, Erä
Kasvanut köyhän miehen Toivoniemestä maajoukkuemaalivahdiksi. Hyvä liikkuvuus ja kädet, pelityyliltään tunnetusti maailman parhaan maalivahdin mallinen, hyvässä ja pahassa. Oli pitkään aliarvostettu, nykyään kaikki tietävät miehen taidot ja kyvyt. Ei ole vielä pudotuspeleissä päässyt näyttämään todellisen henkisen kanttinsa kestävyyttä, ansaitsisi jo kykyjensä puolesta mahdollisuuden.

3. Pekka Nieminen, Classic
Liigan kokenein ja henkisiltä ominaisuuksiltaan ylivertainen maalivahti. Omaa maalivahdille ihanteellisen rauhallisen ja näennäisesti laiskan asenteen, jonka vuoksi ei murru paineen alla. Ei jaksa syttyä enää jokaiseen runkosarjaotteluun, mutta tärkeissä peleissä ei – eikä koskaan ole – epäonnistunut. Jaloistaan ei ihan huippumaalivahtien tasolla, mutta kädet kuin vietnamilaisella marjanpoimijalla. On kehittänyt palauttavan harjoittelun niin pitkälle, että ei ehdi palautua täysipainoisesti joukkueen fyysisiin harjoituksiin, etenkään kesällä.

2. David Rytych, SSV
Liigan yksi teknisimmistä ja lahjakkaimmista maalivahdeista. Oli SSV:n Champions Cup -voiton yksi takuumiehistä, minkä moni näyttää unohtaneen. On kuitenkin edelleen sama maalivahti, edessä pelaavan joukkueen taantuma näkyy luonnollisesti myös maalivahdin pelaamisessa. Ei välttämättä kaikken paras käsittelemään painetta, mutta valmentajan kommenteista näkyy, että joukkueen luotto on vahva. SSV:n puolustus on pudotuspeleissä perinteisesti ollut liigan parasta, minkä vuoksi myös maalivahdit ovat yleensä loistaneet. Mikäli sama tahti jatkuu tänäkin vuonna, ei kukaan enää kevään jälkeen epäile Tshekin kykyjä.

1. Jarno Ihme, SPV
Liigan monipuolisin maalivahti. Ainoa, jonka avaukselle on perustunut miltei koko joukkueen vastahyökkäyspeli. Todisti pari kautta sitten, että hyvä maalivahti tarvitsee myös hyvän joukkueen, kun Seinäjoella koettiin ihme ja kumma: Ihme oli maalissa ja katsomoissa kummasteltiin että miksi ei pallo tartu normaaliin tapaan. Monelta jäi kuitenkin huomaamatta, että samaan aikaan joukkueen pelaaminen oli pahemman kerran sekaisin ja vetoja tuli vasemmalta ja oikealta. Hyvän maalivahdin tunnistaa siitä, että heikon jakson jälkeen pystyy nousemaan omalle tasolleen ja jopa ylikin, kuten Ihmeen tapauksessa. Toivottavasti saa paikkansa kuntoon, sillä ilman Ihmettä SPV:n pelaajien ei tarvitse partaa kauaa kasvatella. Tuleva maajoukkueen ykkösmaalivahti.

26 comments

  1. Joni Järviö ansaitsee tähän mennessä ”kauden maalivahtitulokas” -tittelin. Erittäin hienosti noussut joukkueensa ykkösmaalivahdiksi, ja tukenut joukkueensa menestystä syyskierroksella. Toivottavasti saa vastuuta myös kevätkierroksella, voi viedä joukkueensa jopa mitalipeleihin.

  2. Mainio analyysi. Toivottavasti näitä tulisi lisää kun pudotuspelit pääsevät käyntiin; maalivahdit varmasti nauttivat niistä peleistä eniten.

  3. No huh huh. Katsopa tuota Rytychin teknisintä ja lahjakkainta peliä. liikkuminen suorastaan laittoman huonoa. Vastaantulemisissa täysin nolla ja sivuttaisliikkeessä vielä huonompi. Huono heittopelaamisessa ja muutenkin kopit eivät tartu, vaan pudottaa eteensä vetoja. Yrittää pelata isokokoisen Kafkan tyylillä, mutta on liian pieni ja kädetön siihen. Ei missään nimessä edes ligaan kymmenen parhaan joukossa.

    Oilersista vihdoinkin joku julkisesti ilmoittaa miksi joukkue ottaa pataan kymmenellä päästetyllä. Valmentajien asenne odellakin, että vika on maalivahdeissa. Katsoisivat siihen kuuluisaan peiliin osaavatko oikeasti valmentaa.

  4. Onko salibandyssä tulevaisuuden veskari 25-vuotias, kun 3-kymppisinä monesti jo lopetetaan koko laji? Ihme alkaa jo puheiden perusteella olla ikuinen tulevaisuuden toivo…samaa jauhettu jo 5 vuotta. Vieläkään ei vaan pää kestä ratkaisupelejä. 25-vuotias voisi olla jo ykkönen jos niikseen olisi.
    Eikö pitäisi puhua tulevaisuudesta nimenomaan Järviöiden, Aaltosten ja kumppaneiden muodossa…?

  5. Epäilen, että Pekka Nieminen ei enää nykyisellään listalle kuuluisi. Olen tosin vain yhden Classicin ottelun tällä kaudella TV:n välityksellä nähnyt. Tässä ottelussa Nimeminen oli kuin löysä grillimakkara maalilla: ei liikkunut juuri lainkaan, oli aivan liian hidas ja torjuntatyöskentely perustuin vain siihen että sattui istumaan oikeassa kohtaa maalia. Niemisen liikkuvuus ei enää näyttäisi riittävän liigatasolla, jolloin rauhallisuus ja kokemus eivät enää kovin pitkälle kanna.

    Toistan kuitenkin vielä, että mielikuvani perustuu vain yhteen otteluun (olisiko ollut SPVtä vai erää vastaan ollut TV-peli). Tämän ottelu perusteella Nieminen kuitenkin vaikutti nykykunnossaann lähes hyödyttömältä liigatasolle.

  6. Rytych on myös maaotteluissa todistanut olevansa kovan luokan molari. Mielestäni pelasi ehkä Kafkaakin paremmin MM-kisoissa, tosin Kafka valittiin all stars -vahdiksi. Varmasti joukkueen ongelmat heijastuvat tämän hetken suorituksiin hänellä ja eiköhän se playoffien lähestyessä koko joukkue nosta tasoaan…

    Niko Nordströmiltä olen nähnyt n. 5 matsia ja kaikissa olen kyllä ihmetellyt hänen torjuntatyöskentelyään. Jänniä aitajuoksijan asentoja ja maaliviivalla pelaamista. B-maajoukkueenkin paidassa päästeli helppoja toissakauden alla. Tarvis kyllä jotain muutosta pelityyliin, ehkä nöyryyttä asenteeseen ja sitä urheilullisuutta. Tällä hetkellä ei mielestäni kuulu tälle listalle.

    Pekka Nieminen ei ehkä nykyään Classicia pidä pystyssä kummemmin, mutta tuntuu olevan varaa pelailla rennomminkin. Taisi pelata vielä mj-ringissä ollessaan lähiaikoina kuitenkin aikas hyvinkin. Ehkä hänkin tsemppaa kun playerit lähestyy ja tärkeät pelit alkavat. Ikää alkaa olla ja jotka tyyppiä tuntee, niin ymmärtää varmaan ettei turhia ressaile… Sama se on pari helppoa päästä jos omat lyö kympin rikki vastustajan päässä ja peli on jo ohi.

    Tomi Ikosta hehkutettiin Classicin kauden aikana aivan taivaisiin. On kyllä mielestäni hyvin sijoittuva ja peittävä maalivahti, kädetkin toimivat. Liikkuvuutta voisi kyllä mielestäni parantaakin, mutta kun on kokoa ja sijoittuu hyvin niin sekin auttaa pitkälle. En ole tällä kaudella nähnyt kuin maalikoosteita Erän peleistä. Ehkä Erän lievä hiipuminen vie kunniaa myös maalivahdiltaan…

    Jarno Ihmeen kohdalla olen hieman samoilla linjoilla kuin aiemmat. Puhe on ollut kova jo pitkään, mutta playoffeissa viime kaudelta voi pari peliä pistää lähes hänen piikkiinsä, kun muutama helppo maali käytännössä ratkaisi nämä pelit SSV:lle. Välillä pelasi hyvinkin, mutta kyllä suorittamisen pitäis olla tasaisempaa jos aletaan maajoukkueen ykkösveskarista puhua. Miehestä näkee ilmeistäkin, että mielialat ailahtelevat ja romahduksia tapahtuu jos tulee pikkusen mokattua.

    Ihan helppo ei kyllä listaan ole ketään lisätäkään. En tiedä sitten heikoimmissa joukkueissa pelaavista: Kortelainen, Lamppu, Tuomirantakin on aika hyvin torjunut… Järviötä en kyllä ihan vielä tälle listalle nostaisi, mutta on hienosti noussut liigatason maalivahdiksi. Hieman tasaisuutta kaipaisi hänkin.

    Hieman tuntuu, että maalivahtipelin taso Suomessa ei lopulta ole niin mahdoton. Varmasti jos junnuista vielä nousee huippulahjakkuuksia, tullaan näkemään vuosien saatossa parempaakin torjumista, sillä kärki on nytkin aika kapea. Toisaalta mitä muitten maiden pelejä on nähnyt, on se maalivahtipelin taso siellä yleisesti vielä heikompaa. Ruotsissa tosin ainakin on muutamia huippuveskareita. Sveitsissä ei maajoukkueen ykkösveskatkaan tuntuisi olevan erityisen kovia Suomen liigassa, näin fiilispohjalta. Ei taida Tsekeissäkään se kärki kovin leveä olla..?

  7. Kyllähän se vähän siltä vaikuttaa, että Toivoniemen kaltaista maajoukkueen selvää ykköstorjujaa ja vastuunkantajaa ei ole hetkeen tulossa. Jani Naumanen oli mielestäni lähimpänä ennen tauolle jäämistään.

    Pekka Nieminen, kuten blogissakin todetaan, on henkisesti erittäin vahva ja kovapäinen maalivahti. Riittävän isokokoinen ja kädet toimivat maagisesti, mutta ehkä juuri näiden vahvuuksien mahdollistamana Nieminen pelaa omaan silmään aika heikolla liikkeellä ja hieman ”omituisissa”, toispuoleisissa asennoissa. Samalla tyylillä tuskin pärjäisi kukaan muu maalivahti yhtä hyvin. Omasta mielestäni Nupi onkin ehkä ominaisuuksiltaan liigan lahjakkain maalivahti, mutta kaikkea potentiaalia ei ole uran aikana lunastettu.

    Nordströmiä pidin lupaavana vielä muutamia vuosia sitten, mutta mitään kehitystä ei tunnu tapahtuneen. Sammakon pelityyliä koskevista huomioista olen samoilla linjoilla. Pelaa aika syvällä ja usein perse maassa. Tyylikkäät asennot ja kampaus etusijalla?

  8. Viime kauden pudotuspeleistä täytyy muistaa, että Ihme oli ollut ja oli varmaan vieläkin loukkaantuneena, joten ailahtelevat otteet keväältä voi jotenkin ymmärtää kuten myös tämän syksyn otteet, koska loukkaantuneena taisi olla kauden alun. Lisäksi joukkueen muut veskarit eivät vielä välttämättä liigatasoa, joten Ihmeen on öähes pakko pelata. Julius Kivimäki näyttää aivan kaukoitäläiseltä sumopainijalta kokonsa puolesta ja on aivan järjettömän kankea, enkä usko hänestä kovanluokan tekijää liigaan. Roope Mutka taas on ehkä vielä hieman nuori ja tarvitsee kokemusta A-junnuista. Mutka on silti Järviön ja Oilersin Joonas Kaltiaisen jälkeen paras junnuveskari ja ehkäpä jo kahden kauden jälkeen voi haastaa Ihmeen.

    Ruotsissa tosiaan on kovan luokan maalivahteja, jotka voisivat haastaa Suomen vastaavat. Siltikin maajoukkueessa eivät parhaat pelaa. Storvretan Viktor Klintsten on Ruotsin paras ja maailman top3-veskareiden joukossa, mutta pelaaminen majus kaatuu varustepolitiikkaan. Olis varmasti ollu myös viime mm-kisois ruotsin ykkönen, ellei Patrik Jansson olis hyötynyt AIK-statuksestan.

  9. Missä on KrP:n Matti Tuomiranta??? Aivan huikea alkukausi takana Tuomirannalla! Ja Rytych olisi voitu pudottaa pari sijaa tai pudottaa kokonaan listalta, niin ailahtelevilla otteilla on pelannut :/

  10. Hei,

    Alangon Mikolle toivomus tähän blogiin.

    Voisitko kirjoittaa enemmänkin SB-maalivahtien pelityyleistä? Mitä maalivahdit seuraavat, miten puolustusta ohjataan… ja ihan perusjutuistakin. Asennoista, peittämisestä, liikkumisesta. MV-peliäkin olisi kosolti mielenkiintoisempaa seurata, kun olisi enemmän nyansseja tiedossa.

    Artikkelissasi mainitset mm:

    ”…pelityyliltään tunnetusti maailman parhaan maalivahdin mallinen, hyvässä ja pahassa.”

    ”Vielä hieman raakile pelityyliltään, josta puuttuu selkeä kaavamaisuus.”

    Voisiko tälläisista heitoista saada tarkempaa avausta? Miten näitä pelityylejä erottelet tarkemmin? Mikä ovat nämä mainitsemasi ”hyvät ja pahat” puolet… jne jne 🙂

    Kiitokset etukäteen, mikäli jotain syntyy.

  11. Itse liputan myös Krp:n Tuomirannan puolesta! Upeita otteita on kaveri tällä kaudella esittänyt. Tosin myönnän näkemykseni perustuvan vain yhteen peliin ja pariin koosteeseen. Mitä muut on mieltä?

  12. Missä on Tuomas Ruippo oilerssin viimeinen lukko, alakerran keisari!?

  13. Weska kyllä tuo sinun näkemäsi yksi ottelu ja pari koostetta voisivat kuvastaa täysin Tuomirannan alkukautta, niin hyviä otteita on esittänyt pelistä toiseen.

  14. ”Julius Kivimäki näyttää aivan kaukoitäläiseltä sumopainijalta kokonsa puolesta ja on aivan järjettömän kankea, enkä usko hänestä kovanluokan tekijää liigaan.”

    Kummasti vaan tämä kyseinen kaukoitäinen sumopainija nappasi nollapelin M-teamia vastaan ( okei, M-Team ei häävi porukka ole) joka kertoo jostain. A-junioreissa pelatessaan oli se pelaaja, joka antoi joukkueelleen joka ilta mahdollisuuden voittaa. Hieno mies, vaikka hieman kankealta näyttääkin!

  15. ”Ainoa, jonka avaukselle on perustunut miltei koko joukkueen vastahyökkäyspeli.”
    Jokseenkin paksua. Tai siis liian paksua.

  16. On Toivoniemenkin avauksista ollut puhetta, vaikkei vastaavia pitkiä korkeita heittoja juuri tarjoile…

    Vaan tuskinpa kukaan molari nyt sentään joukkueen vastahyökkäyspeliä kantaa. Tottakai se on ihan hyvä plussa jos heittokin lähtee.. Muttei kyllä taida ihan noin merkityksellinen seikka olla.

  17. TPS pelatessaan vielä miesten divaria käytti monesti

    pelinavaamisessa maalivahtia. Aki Halko teki usemman maalin kauessa

    maalivahdin heittoavauksesta. Toki nykyään harvemmin veskat heittää

    pitkiä avauksia. Vaan ylleensä annetaan se pallo siihen pakeille.

    Joskus kovassa prässissä maalivahti heittää pitkää jos ei pysty

    lyhyellä avaamaan peliä.

  18. Se divaritasokin aika paljon vaikuttaa. Kakkosessa pystyy viskomaan varmaan aika paljon kivemmin kuin liigassa. Tietty välillä on kentätkin eri kokosia noilla alemmilla tasoilla… No, kyl liigassakin Nieminen on tällä kaudella parit syöttärit heittäny ja viime kaudella Naumanen samoin.

    Eivät ehkä vaan liigassa enää raaski turhaan heitellä, pitää olla suht selkeä tilanne (harvoin) tai sitten peli sen verta hyvässä tilanteessa ettei oo niin tarkkaa. Ei niitä pomppupalloja oikein voi käyttää kovin tiheesti sillä tasolla…

    Sisä-Suomen kakkosessa kiskas eräs Pirkanmaalaismolari maalinkin viime kaudella 😉

  19. Myös Ihme on syöttänyt tällä kaudella. Yleensä Tuutsi on nakuttamassa ne häkkiin 😛

  20. Maalivahti paranee vanhetessaan ja Ihmeestä tulee aivan varmasti maajoukkueen ykkönen! On se vaan niin maaginen 😉

    Kannattaa kattoo salianbyliiton tekemää maalivahtien opetusvideo, jossa pääosaa näyttelee Jarno Ihme. Siitä näkee kuinka jäätävä veska on kyseessä.

    Ja ihmeen puolustukseksi on sanottava, että ei kukaan ole niin suuri ihme että pelais täydellisesti polvi paskana!

  21. Sepä ihailtavaa jos pelaa polvi rikkinäisenä 🙂 fiksuakin, jatkoa ajatellen varmaan.

    Missä tämmöinen opetusvideo on nähtävillä?

  22. Sellasen videon saa ostettuu sporttikauppa.com sivuston kautta. Ja tarkennus äskeiseeen: Ihme tuskin polvi rikki pelaa, mutta ainahan loukkaantumisen jälkeen kestää että pääsee taas täyteen iskuun 🙂

  23. Kyllä Järviö pelasi eilen spv:tä vastaan todella vakuuttavasti! Voitti mielestäni jopa Ihmeen maalivahtien vertailussa!
    Ehdottomasti suurin maalivahtilupaus tällä hetkellä!

  24. Olisi hienoa saada arviot pudotuspelijoukkueiden maalivahdeista!

  25. Tossahan ne kaikki melkeen on. Loviisan Kortelainen ja Koovee Järviö vain puuttuvat. Molemmat entisiä nuorten maajoukkuepelaajia, joten tuskin sielläkään mitää tusina-sarana-sormia on myöskään tolppien väliin asettaa.