Aro ja Rantala Suomen cup -finaalien peliaikakunkut – näin peliaikaseuranta toimii

Pääkallo.fi otti selvää peliaikaseurannan toiminnasta.

Viime viikonloppuna pelatuissa Suomen cupin finaaleissa oli käytössä pelaajien peliaikaseuranta. Pääkallo.fi otti selvää harvemmin salibandyssä nähdystä tilastoinnista.

Miesten cup-finaalin Classic-Erä peliaikakunkku oli Erän puolustaja Tommi Aro, joka pelasi 27 minuuttia ja yhdeksän sekuntia. Classicin ahkerin kenttäpelaaja oli Lassi Vänttinen (26.05). Miesten cup-finaalin peliaikatilaston voi katsoa tuosta.

Naisten finaalin Classic-SB-Pro peliaikakunkku oli Classic-hyökkääjä Nina Rantala (31.15). SB-Pron isoimman peliajan kirjautti puolustaja Jenni Morottaja (31.07). Naisten cup-finaalin peliaikatilaston voi katsoa tuosta.

Pääkallo.fi:lle peliaikaseurannan toimintaa taustoitti Salibandyliiton järjestö- ja henkilöstöassistentti Lasse Lepola.

Suomen cupin finaaleissa oli käytössä peliaikaseuranta. Oliko seuranta käytössä ensimmäistä kertaa salibandyssä vai onko sitä testattu jo aikaisemmin?
– Peliaikaseurantaa on toki käytetty ennenkin. Ensimmäisen kerran Helsingin MM-kisoissa 2010 ja seuraavan kerran miesten Salibandyliigan finaaleissa viime keväänä. Jääkiekon puolella seurantaa on tehty ahkerasti jo useamman kauden ajan. Sovellus on molemmissa lajeissa täysin sama, Lepola kommentoi.

Miten seuranta käytännössä toteutetaan? Kuinka monen ihmisen työpanoksen se vaatii?
– Seuranta vaatii vähintään kaksi toimitsijaa: toinen seuraa kotijoukkuetta ja toinen vierasjoukkuetta. Seurantaan on oma sovellus, joka on yhteydessä toimitsijapöydän tulospalvelukoneeseen. Toimitsija kertoo sovellukselle kulloinkin kentällä olevat pelaajat hiirtä klikkailemalla. Peliajat muodostuvat taustalla käytettävästä pelikellosta. Maalin syntyessä plus/miinukset siirtyvät automaattisesti järjestelmään.

Kuinka suuri ”virhemarginaali” seurannassa on?
– Seuranta on peliaikojen osalta suuntaa antava. Virhemarginaali on pahimmillaan luokkaa 30 sekuntia. Ihmissilmin ei seurantaa voi koskaan tehdä täysin sekunnilleen. Plus/miinukset sen sijaan ovat täyttä faktaa.

Onko jossain vaiheessa tarkoitus saada seuranta käyttöön kaikissa liigapeleissä?
– Tämä on sekä oma, liiton että liigankin visio. En osaa kuitenkaan vielä sanoa otetaanko seuranta täysimääräisesti käyttöön Salibandyliigassa jo ensi kaudella. Finaaleissa ja suurimmissa tapahtumissa seurantaa tullaan kyllä varmasti käyttämään. Kyseessä on puhdas resurssikysymys. Jääkiekossa seurantaa käytetään SM-liigassa, Mestiksessä ja A-nuorten SM-sarjassa. Siellä seurannan tarjoama data on ahkerasti median ja seurojen käytössä.