Patrick Wardi, voiko Alligator Malans mennä mestaruuteen asti?

Patrick Wardi edustaa nykyään Alligator Malansia. Kuva: Unihockey.ch

Patrick Wardi edustaa nykyään Alligator Malansia. Kuvassa pallosta taistelee Wardin kanssa HC Rychenberg Winterthurin Mikael Lax. Kuva: Unihockey.ch

Espoon Oilersin monivuotinen luottopakki Patrick Wardi pakkasi kesällä monen muun suomalaispelaajan tavoin kamansa ja muutti Sveitsiin. Pääkallo.fi otti Wardin haastatteluun ja kyseli alkukauden tunnelmia.

Sveitsin NLA:ssa on alkukausi takana. Minkälainen maku syksystä jäi henkilökohtaisella tasolla?
– Kentän ulkopuolella olen ollut todella tyytyväinen. Seura on hoitanut kaikki asiat viimeisen päälle. Pelillisesti en ole ollut todellakaan tyytyväinen. Paria ottelua lukuun ottamatta olen jäänyt aika kauas omasta tasosta. Mutta kovasti tehdään hommia, että se oma taso tästä löytyisi.

Oletko saanut peliisi jotain uutta uuden sarjan myötä?
– Se että saa kohdata uusia joukkueita ja pelaajia, on ollut ehkä suurin ero Suomen liigaan. Täytyy olla valmis ihan kaikkeen, koska vastustajista ei juurikaan tietoa ole. Olen yrittänyt pelata omaa peruspeliä, puolustaa ja avata peliä. Maalien tekemisen olen jättänyt niille ketkä sen osaavat.

Malans on sarjassa viidentenä. Miten arvioit joukkueen suoritusta tähän mennessä? Mihin asti teillä on mahdollisuuksia mennä?
– Ollaan joukkueena ailahdeltu todella paljon. Wilerille ollaan hävitty kolmesti maalilla ja muut kärkijoukkueet ollaan yhtä ottelua lukuun ottamatta kaikki voitettu. Sitä vastoin ollaan sitten taas hävitty useamman kerran selkeästi meitä huonommille joukkueille. Tilanne on siinä mielessä samanlainen kuin meillä oli Oilersissa viime vuonna, että kun taistellaan täysillä ja ollaan valmistauduttu hyvin peliin, voidaan voittaa kenet tahansa, mutta jos vähääkään lipsutaan, niin tukkaan tulee ja huolella.

– Jos kaikki menee nappiin, niin edelleen uskon, että voidaan mennä vaikka ihan loppuun asti. Se vaatii kyllä isoa tasonnostoa meiltä kaikilta nykyisestä tilanteesta.

Jouni Vehkaoja liittyi Alligator Malansin riveihin kesken kauden. Kuva: Unihockey.ch

Unihockey.ch-sivusto uutisoi taannoin, että Jouni Vehkaoja liittyy Malansiin. Onko hän pelannut pelejä jo teidän riveissä?
– Jone on nyt pelannut kaksi peliä. Vähän vielä pallo pomppii, mutta kyllä siitä on meille valtava apu. Hän tuo paljon malttia pallolliseen peliin, ja toivotaan, että saa tartutettua sitä muihinkin.

Malansissa pelaa myös Markus Olkkonen ja päävalmentajana häärii Akseli Ahtiainen. Miten he ovat pärjänneet?
– Hyvin ovat pärjänneet. Olkkonen on ollut paljon loukkaantuneena ja sairaana, mutta terveenä hän on meidän paras hyökkääjä, varsinkin puolustussuuntaan. Aksu taas on yrittänyt tuoda samoja asioita kuin Oilersiinkiin: vauhdikkaan pelitavan ja sen vaatiman pohjakunnon. Jos olen oikein ymmärtänyt, niin enemmän ja kovempaa treenataan kuin mihin täällä on aikaisemmin totuttu. Nuoret pelaajat jotka eivät ennen ole juuri pelanneet, ovat saaneet nyt paljon vastuuta ja ovat myös onnistuneet hyvin. Tietenkin täällä vähän on kielimuuria ollut, kun osa pelaajista ei ymmärrä juuri ollenkaan englantia, mutta sen suhteen menee paremmin joka päivä.

NLA:ssa pelaa tällä hetkellä yli 20 suomalaista. Kuka on mielestäsi sarjan kuumin suomalainen (ja miksi)?
– Pakko sanoa Kari Koskelainen. On varmaan joka toisessa Churin maalissa tekijänä tai syöttäjänä. Meidätkin kaatoi viimeksi melkein yksin. On yksi viidestä pelaajasta, jotka ovat aika ylivoimaisia tässä sarjassa.

Miten NLA:n peli eroaa Salibandyliigasta?
– Todella monin tavoin. Yhden pelin sisällä voi tapahtua ihan mitä tahansa. Pelin taso on aika kaukana Suomen liigasta. Pelin ymmärryksessä on varmasti suurimmat erot.

Akseli Ahtiainen toimii Alligator Malansin päävalmentajana. Kuva: Unihockey.ch

Pelaatko Sveitsissä vain sählyä vai oletko myös töissä samalla?
– Olen myös töissä samalla. Teen 70-prosenttista työviikkoa meidän pääsponsorille. Oikein mukavaa hommaa.

Onko kentän ulkopuolella tullut mitään yllätyksiä vastaan?
– Suomessa ei ole vielä ollut moottoritie jumissa sen takia, että lehmät ovat päättäneet siirtyä sinne jaloittelemaan. Paikallinen mentaliteetti on todella erilainen verrattuna Suomeen. Aluksi oli vaikea suhtautua siihen, että esimerkiksi kun menee kävelylle, pitää tervehtiä kaikkia ihmisiä. Kaikki ovat todella ystävällisiä ja tarjoavat apua kaikkeen mahdolliseen. Paikallinen hallitus tuntuu myös olevan aika erilainen. En ole muualla ulkomaalaisena asunut, mutta täällä se on tehty todella hankalaksi. Harva se päivä saa lähetellä kirjeitä, selvityksiä ja kopioita kaikesta mahdollisesta jokaiseen mahdolliseen paikkaan.

– Myös paikallinen ilmasto on todella erilainen. Jos yhdessä paikassa on aurinkoista ja kuivaa, voi kymmenen kilometrin päässä olla täysi lumimyrsky päällä. Mutta pääasiassa kaikki on mennyt hienosti ja arkeenkin pääsi aika nopeasti kiinni.

Jääkö Sveitsin-reissusi yhteen kauteen vai jatkuvatko pelit kesänkin jälkeen siellä?
– En osaa vielä sanoa siitä mitään, riippuu niin monesta asiasta.

Kun palaat Suomeen, niin onko joukkue tuttu ja turvallinen Oilers?
– Mahdollisesti. Vaikea ainakaan kuvitella muuta.

Katso Sveitsin NLA:n sarjataulukko ja pistepörssi tuosta.