Katastrofaalinen avauserä maksoi Suomen pojille voiton

Jesperi Lindfors teki Suomen viidennen maalin, mutta päätöserän kiri ei riittänyt voittoon. Kuva: Salibandyliiga

Suomen U19-pojat taipuivat maaottelupäivän toisessa ottelussa Joensuussa Ruotsille maalein 6-7 (0-5, 1-1, 5-1). Ruotsi vei vielä lisäpisteen voittamalla ottelun päätteeksi käydyn rangaistuslaukauskilpailun. Suomen kohtaloksi koitui surkea avauserä, jossa pallo kaivettiin omasta verkosta viisi kertaa.

Suomi oli ottelun alun täysin kohmeessa, ja huonot syötöt ja kaksinkamppailuhäviöt näkyivät nopeasti myös tulostaululla. Ylivoimalla avausmaalin iskenyt Ruotsi kasvatti eroaan läpiajosta, ja kaukolaukauksesta tolpan kautta Suomen verkkoon kilahtaneen kolmannen maalin jälkeen Suomi otti aikalisän.

Seuraavaksi Ruotsin maalivahti torjui Suomen huippupaikan, ja seuraavasta hyökkäyksestä pallo oli neljännen kerran Suomen maalissa. Ruotsin kaukolaukauksen luiskahdettua maata pitkin numeroiksi 0-5 viittoili valmentaja Jarkko Rantala maalivahti Markus Laakson vaihtoon, ja tolppien väliin asteli Joonas Kaltiainen.

Toisen erän alussa Tino Salminen ampaisi puolustajan paikaltaan oikea-aikaisesti takatolpalle sivaltamaan Matias Kaartisen syötön sisään, mutta toisella tauolla ero oli ennallaan Ruotsin onnistuttua kaksi minuuttia ennen summeria.

Kolmannessa erässä Suomi teki ottelusta vielä jännittävän, ja takaa-ajon aloitti Henri Alho rankaisemalla Ruotsin oman pään virheestä. Tuukka Vettenranta osui ylivoimalla, ja heti seuraavassa vaihdossa Ruotsi hukkasi taas pallon päästäen Matias Kaartisen iskemään jo 4-6.

Heti aloituksen jälkeen Ruotsi maalasi seitsemännen kerran, mutta Jesperi Lindforsin uusi kavennus nostatti taas jännitettä. Kolme minuuttia ennen loppua Ruotsi sai jäähyn, ja minuutin pyörityksen jälkeen Sami Johansson kiskaisi Suomen jo maalin päähän. Tasoitusta ei kuitenkaan nähty, ja Suomen viimeisen huippupaikan laukoi Tuukka Vettenranta päätyverkkoihin.

Rangaistuslaukauskisa ratkesi jo kahdessa parissa, kun Ruotsin Joachim Rosengren ja Albin Sjögren ujuttivat pallon Suomen verkkoon. Suomen yrittäjistä Krister Savosen nosto harhautuksen päätteeksi kilahti tolppaan ja Miko Kailialan patenttiratkaisu kämmenpuolen yläkulmaan jäi matalaksi pysähtyen maalivahdin suojuksiin.

– Teemanamme on ollut että näissä peleissä saadaan mitä ansaitaan ja tänäänkin saatiin juuri se, Suomen päävalmentaja Jarkko Rantala totesi.

– Ei oltu valmiita pelaamaan eikä ensimmäisessä erässä onnistuttu millään salibandyn osa-alueella.

Suomen pojat viime keväänä MM-kultaan luotsannut Rantala ei löytänyt alun jähmeyteen yhtä selkeää syytä.

– Asiasta oli puhetta torstaista asti, sillä vielä harjoituksissakaan tekeminen ei ollut riittävällä tasolla. Ehkä oli vähän luulotautia ja edellinen marraskuussa hyvin mennyt kohtaaminen vielä liian hyvin mielessä. Maaottelupäivän panoksesta huolimatta Rantala korosti suoritusta kentällä vielä enemmän kuin numeroita taululla.

– Tämä on Finnkampen ja totta kai harmittaa että jäätiin nollille, mutta vielä enemmän katsoin tekemistä tuolla kentällä. Välillä pojat näyttivät, miten pelataan, ja viimeiset kaksi erää peliä vei selvästi meidän joukkueemme. Jossain vaiheessa toki pojille tulee taas peli, jossa tulos on tärkein, mutta ensin on opeteltava tekemään asiat kentällä hyvin.

– Tämän pelin alku oli jatkoa sille, miten on harjoiteltu, mutta toivottavasti loppu oli alkua sille, miten jatkossa harjoitellaan. Tämä oli kuitenkin monelle pelaajallemme viimeinen nuorten maajoukkueessa, ja varmasti he olisivat halunneet viimeisen pelin olevan toisenlainen.

U19-pojat: Suomi – Ruotsi 6-7 (0-5, 1-1, 5-1)

1. erä: 6.01 Martin Willsund (Albin Sjögren) 0-1 yv, 7.07 Mattias Bremer (Kasper Hydén) 0-2, 10.34 Magnus Jansson (Erik Andersson) 0-3, 13.59 Sebastian Palmqvist (Emil Kihlblom) 0-4, 17.36 Daniel Hernandez (Tobias Lindström) 0-5.
2. erä: 23.16 Tino Salminen (Matias Kaartinen) 1-5, Hernandez (Hydén) 1-6.
3. erä: 42.41 Henri Alho 2-6, 43.21 Peter Kotilainen (Kaartinen) 3-6 yv, 43.58 Kaartinen (Miko Kailiala) 4-6, 44.05 Anton Waldenvik (Sebastian Palmqvist) 4-7, 49.27 Jesperi Lindfors (Sami Johansson) 5-7, 57.56 Johansson (Kaartinen) 6-7 yv.

Jäähyt: Suomi 2×2 min, Ruotsi 4×2 min.