Kati Eteläpää toimii ensi kaudella Red Ants Rychenbergin päävalmentajana

Kati Eteläpää toimii ensi kaudella Red Ants Rychenbergin päävalmentajana.

Kati Eteläpää toimii ensi kaudella Red Ants Rychenbergin päävalmentajana.

Sveitsiläisseura Red Ants Rychenbergin valmennustiimiin toista kautta kuuluva Kati Eteläpää toimii ensi kaudella joukkueen päävalmentajana. Eteläpää kertoi Pääkallo.fi:lle uuden sopimuksen taustoista ja vertaili suomalaisen sekä sveitsiläisen salibandyn eroavaisuuksia.

Red Ants Rychenberg voitti viime kaudella sekä Sveitsin mestaruuden että Cupin. Eurooppa Cupissa seura nappasi pronssia. Tulevana maaliskuun ensimmäisenä viikonloppuna Red Antsit tavoittelevat jälleen Cupin mestaruutta finaalitapahtumassa. Joukkueessa pelaa suomalaisista maalivahti Jonna Mäkelä ja puolustaja Laura Kokko.

Suomessa valmentaessaan Eteläpää nosti voittopyttyä kahdesti Suomen mestarina ja toiset kaksi kertaa Cupin voittajana. Himmeämpiä mitaleja löytyy valmentajana neljä kappaletta EC-turnaukset mukaan lukien. Lisäksi hän oli saavuttamassa MM-hopeaa Seppo Pulkkisen johtamassa valmennustiimissä Suomen naisten maajoukkueen mukana vuonna 2007.

Kati Eteläpää, kerro vähän taustoja uuden päävalmentajasopimuksen synnystä Red Ants Rychenbergiin?
– Seura esitti ajatuksensa jo oikeastaan tämän kauden alussa, joten minulla oli aikaa pohtia päätöstä. MM-kisojen aikana tuli pyyntöjä useammasta seurasta ja lopullisen päätöksen Red Antsien suuntaan tein ennen joulua. Valinta oli kuitenkin selkeä alusta asti, koska työskentely nimenomaan Red Antsien pelaajien kanssa kiinnosti.

Olet ilmeisesti viihtynyt Sveitsissä hyvin, koska ensi kausi on sinulle siellä jo kolmas peräkkäinen?
– Olen viihtynyt Sveitsissä erittäin hyvin, vaikka välillä on aika armoton koti-ikävä perheen vuoksi. Paljon helpottaa, että puhun jo sujuvasti Saksaa, eikä näin ollen kielen kanssa ole enää vaikeuksia. Teen kolme päivää viikossa töitä ja muu aika menee valmennuksen parissa. Olen tällä kaudella valmentanut myös seuran U21-junioreita ja pyrkinyt kehittämään seuran junioripuolta.

Laitapa hieman analyysiä siitä, että mitä eroja Suomen ja Sveitsin liigoilla on?
– Sveitsin liigan taso on mennyt varmasti eteenpäin huolimatta katastrofaalisista kotikisoista. Ruotsiin on lähtenyt ja lähtee tulevallakin kaudella pelaajia, joka osoittaa, että kysyntää sveitsiläisillä pelaajilla riittää. Konkreettisia eroja ovat 8 joukkueen kolminkertainen sarja sekä playoffit ilman puolivälieriä. Neljä parasta pelaavat suoraan välierät, eikä pronssiottelua ole lainkaan. Lisäksi täällä ei pelata otteluita viikolla. Sveitsiläiset pelaajat tekevät älyttömän pitkiä työpäiviä, mutta tämä ei juurikaan harjoituksissa näy. Tekeminen harjoituksissa on melkein pääsääntöisesti kovalla tasolla. Hyvät ja huonot puolensa on, että pelaajat ovat todella valmentajaorientoituneita ja keskinäistä keskustelua taktiikasta ei ole niin paljon kuin Suomessa, mitä kaipaan täkäläiseen salibandyyn. Täällä tehdään niin kuin valmentaja sanoo tai piirtää ja omia ideoita käytetään vähemmän.

Tuletko värväämään Suomesta pelaajia ensi kaudeksi Red Antsiin?
– En usko, että värvään ensi kaudeksi suomalaisia pelaajia, ellei sitten joku osoita kiinnostusta omaehtoisesti. Jonna Mäkelä ja Laura Kokko jatkavat toisen kauden täällä, joten ”ulkomaalaiskiintiö” on melkeinpä käytetty.