Salibandyliigassa on tunnetusti kolmen kerroksen väkeä. On suurin ja kaunein SSV. On sen vakavin haastaja SPV. On tuhlaajapoika Classic. Niiden alapuolella on laaja keskikasti, jonka loistavimmat tähdet ovat Koovee ja Oilers. Viimeiselle pudotuspelipaikalle on tunkua: Josba, Nokia, Tor, TPS, jopa NST. Kellarissa elämästään kamppailevat M-Team ja Pori.
Edellisessä bloggauksessani käsittelin sarjajärjestelmäratkaisua, jolla liigasta saataisiin tasaisempi. Kun sarjajärjestelmäuudistus ei tunnu ottavan tuulta purjeidensa alle (vähintään supistamista ja tasauskierroksia pitäisi kyllä harkita vakavasti), on syytä tarkastella urheilullisia keinoja. Millaisella pelitavalla häntäpää, mukaan lukien kahdeksannesta sijasta taistelevat joukkueet, voisivat kehittyä ja sarja tasoittuisi?
Passiivisen vastahyökkäyspelin köyhyys
Joukkuepallopeleissä on perinteisesti ajateltu, että altavastaajana kannattaa pelata puolustusvoittoisesti ja vieläpä passiivista puolustuspeliä. Energiaa ei kannata tuhlata ja viisikkoa hajottaa karvaamalla vaan pakka kannattaa pitää kasassa, peittää vaarallisin alue eli oman alueen keskusta ja kytätä vastustajan virheitä sekä vastahyökkäyksiä. Kannattaa pelata passiivista vastahyökkäyspeliä.
Tässä kirjoituksessa pyrin haastamaan tämän vakiintuneen, suorastaan luutuneen ajattelutavan.
Ottelun voittamisen resepti on pohjimmiltaan hyvin yksinkertainen: täytyy tehdä enemmän maaleja kuin vastustaja. Tämän tavoitteen saavuttamista voidaan tarkastella sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Lyhyellä aikavälillä, varsinkin yksittäisessä ottelussa tapahtuu aika ajoin melkoisia yllätyksiä. Selvästi huonompi ja passiivisempi osapuoli onnistuu voittamaan. Puhutaan pisteiden ryöstöstä. Mutta pidemmän aikavälin toimintatavan perustaminen tähän on kuitenkin hyvin lyhytnäköistä. Oleellisin kysymys onkin, kuinka altavastaajan voittomahdollisuudet maksimoidaan yhden kauden aikana? Kuinka siis sarjan häntäpään joukkue onnistuisi voittamaan mahdollisimman monta ottelua – tai pelaamaan edes tasan?
Halliten ja aktiivisesti
Todennäköisintä ottelun voittaminen ja sarjassa menestyminen on, jos hallitsee otteluita ja voittaa maalipaikat selvästi. Altavastaaja ei voi kuitenkin tavoitella tätä koko kauden näkökulmasta: se ei yksinkertaisesti ole realistista millään keinolla. Jos päinvastoin antaa vastustajan hallita ja voittaa maalipaikat selvästi, häviämisen todennäköisyys on suuri ja pitkällä aikavälillä lopputuloksena on lähinnä tappioita. Altavastaajan kannattaa siis tähdätä siihen, että maalipaikkoja on ottelussa suurin piirtein sama määrä. Koska se harvoin pystyy luomaan suurta määrää paikkoja, kannattaa altavastaajan pyrkiä vähäiseen maalipaikkojen määrään molemmilla joukkueilla. Kuinka tämä saavutetaan?
Salibandy on pallonhallintapeli. Tämä johtuu yksinkertaisesti säännöistä, jotka ovat tiukat. Pallollista ei saa rikkoa, joten pallon riistäminen on vaikeaa, vaikka pelaajat ovat kehittyneet siinä jatkuvasti. Luonne pallonhallintapelinä on antaa altavastaajallekin mahdollisuuden: jos parempi joukkue ei karvaa, palloa on suhteellisen helppo pitää omalla alueella pitkiäkin aikoja. Maalipaikkalukemat ja erityisesti huippupaikkojen määrä saadaankin useimmiten pysymään tasaisina ja vähäisinä, jos peliä pelataan pääsääntöisesti keskialueella vaarattomasti. Altavastaajan kannattaakin pyrkiä hyökkäyspelissään käsipalloa muistuttavaan keskialueen pallotteluun, jossa peli ei pääsääntöisesti virtaa päästä päähän.
Tämä edellyttää ensinnäkin hyvää pitkän hyökkäyspelin organisointia valmennukselta: sen pitää olla tasapainoista eli puolustusvalmiuden on oltava hyvä. Lyhytsyöttöpelissä se on parempi kuin pitkillä syötöillä, koska lyhyillä syötöillä viisikon on oltava kasassa, kun pitkät syötöt edellyttävät laajaa ryhmitystä. Kannattaa siis valita lyhytsyöttöpeli ruotsalaisen tyylin sijasta.
Puolustaa kannattaa sen sijaan aktiivisesti, käyttää jopa prässikarvausta niin paljon kuin se on järkevää. Tämä saatta tuntua oudolta. Eikö juuri prässikarvaus tee pelistä päästä päähän menoa?
Täytyy huomioida, että pelin virtailuun vaikuttaa myös vastustajan karvausratkaisu. Jos vastustaja karvaa keskiviivan ja 3/4-kentän välistä, prässääminen ei todennäköisesti johda coast to coast -tilanteeseen, koska peli on mahdollista rauhoittaa – säädellä tempoa -, kun vastustaja ei karvaa. Silloin prässäämisellä tai aktiivisella karvauksella saadaan yksi tärkeä etu: pallo saadaan usein riistettyä nopeasti takaisin, jolloin pelin rytmitys jälleen onnistuu.
Kenties vielä tärkeämpi etu on kuitenkin maalipaikkojen luominen. Perinteinen ajattelutapa sisältää nimittäin yhden totuuden: rikkominen on rakentamista helpompaa. Maalipaikka on siis helpompi luoda vastustajan peliä rikkomalla kuin itse rakentamalla. Prässikarvauksessa on lisäksi tunnetusti se hyvä puoli, että riiston jälkeen ollaan jo valmiiksi parhaalla maalintekopaikalla tai ainakin lähellä sitä syvällä vastustajan päässä. Altavastaajan kannattaa siis suosia pitkiä pallonhallintahyökkäyksiä ja mahdollisimman aktiivista puolustuspeliä.
Halutaanko kehittyä vai halutaanko hävitä?
Tässä strategiassa on kuitenkin yksi kanto kaskessa. Mitä jos parempi joukkue ei anna kontrolloida palloa? Mitä jos se ei anna tilaa? Mitä jos se prässää jatkuvasti ilman hetken rauhaa?
Tämä onkin sarjan tai turnauksen parhaiden joukkueiden kannalta oikea pelitapa huonompia joukkueita vastaan. Niille ei saa antaa mahdollisuutta. Kannattaa puolustaa aktiivisesti, prässätä ja pelata suorilla hyökkäyksillä paine aina vastustajan päätyyn. Tehdä juuri niin kuin Suomen miesten maajoukkue teki kotikisoissa. Ja välttää sitä virhettä, johon Jan-Erik Vaara Ruotsin naisten päävalmentajan sortui viime MM-finaalissa. Vaara antoi Suomelle mahdollisuuden 3/4-kentän karvauksella.
Pahimmillaan tilanne on siis altavastaajalle suorastaan pirullinen. Huonommat pelaajat yrittävät purkaa parempia pelaajien prässiä. Mitään taikatemppua tähän ei ole tarjottavissa vastalääkkeeksi. Prässi on vain opittava purkamaan. Useimmiten se onnistuu lyhytsyöttöpelillä. Myös tämä seikka tukee siis lyhyitä syöttöjä pelitapavalintana pitkien syöttöjen sijasta.
Prässin purkaminen ei ole kuitenkaan helppoa. Se vaatii pelaajilta ja viisikoilta paljon: kykyä pelata pienessä tilassa ja paineen alla sekä erinomaista yhteispeliä. Prässiä osataan siis purkaa vasta, kun on kehitytty tietylle tasolle suhteessa vastustajaan.
Tästä pääsemme toiseen näkökohtaan: mikä pelitapa kehittää pelaajia parhaiten? Uskoisin, että suurin osa valmentajista on tästä samaa mieltä ja se ei sikäli edellytä yhtä pitkää perustelua kuin ensimmäinen näkökohta: pallollinen peli ja aktiivinen puolustuspeli kehittävät paremmin kuin passiivinen omassa päässä kyykkiminen. Mikäli altavastaaja haluaa siis kehittyä joukkueena, mikäli sen pelaajat haluavat kehittyä yksilöinä, ovat pallonhallintapeli ja aktiivinen puolustaminen oikea ratkaisu. Tästäkin näkökulmasta.
Eihän hyvän prässin purkamisessa välttämättä se tehokkain tapa ole pelata niillä lyhyillä syötöillä. Turha tehdä kirosanaa ns. kivitalon korkuisesta SPV-käännöstä, koska se on osoittanut tehokkuutensa aika monta kertaa.
Ulkona kun lumiukko, ehkä 25 % meni taktiikasta oikein. Luuleeko ettäesim M-Team voisi menestyä liigassa paremmin jos palloa pyritään liikuttamaan kontrolloidusti vastustajan kentääpuoliskolla ns käsipallomuodostelmessa. Plah sanon minä. Eivät ehtisi kissaa sanomaan kun vastustaja on lähtenyt kääntöön. Olisi kiva nähdä mikä olisi lopputulos SSv:tä vastaan, riittäiskö 20 maalia? Sähly ei missään nimessä ole pallonhallintapeli: hallitse peliä, älä palloa.
Kiitoksia kommenteista. Pyytäisin silti lukemaan jutun huolellisesti ennen kommentointia. Kirjoitin, että palloa kannattaa hallita keskialueella, JOS vastustaja karvaa kohtuullisen passiivisesti. Todennäköisesti SSV esimerkiksi työntää M-Teamiä vastaan, jolloin tämä ei onnistu. Mutta sitten M-Teamin on vain jossain vaiheessa opittava avaamaan prässi, jos mielivät pärjätä liigassa.
SPV:n perinteinen pitkä kaaripallo käännössä on tosiaan osoittanut tehokkuutensa. En missään nimessä vastusta tätä tapaa. Tietyissä tilanteissa se on oikea keino päästä nopeasti maalipaikkaan. Lyhytsyöttöpelissä viisikko on kuitenkin paremmin kasassa, mikä helpottaa aktiiviseen puolustuspeliin siirtymistä, mikäli pallo menetetään. Avut ovat myös silloin pallolliselle koko ajan lähellä. Pitkän kaaripallon jälkeen ei näin heti ole – ainakaan kovin montaa apua.
ja juuri tuo kaaripallokääntö on oikeastaan asia joka perustuu poikkeuksellisiin yksilöihin siellä targettina ja juoksijoina, eikä ehkä joukkuetaktisesti niin merkittävä juttu.
Kyllä sitä käyttää ihan jokainen sellainen joukkue (joissakin otteluissa) jolla vaan on rosterissaan sopiva pelaaja.
Muistakaapa vaikka Hakia jolla se toimi jopa puolivälieräpaikkaan asti niin kauan kuin Pukkila oli siellä kärjessä, mutta sitten kun ei ollut enää Pukkilaa ei kukkupallokaan toiminut.
Ymmärrän tuon perustelun siitä että prässäämällä saadaan luotua riistoja suotuisalla etäisyydellä vastustajan maalista. Mutta samalla tämä avaa myös ennakkosuosikille mahdollisuuden purkaa prässi ja päästä puolestaan hyökkäämään hyvistä asemista.
Jos taitoeroa on, niin 2-2 ja 1-1 hyökkäykset jossa on tilaa kääntyy tietysti ajan myötä taitavamman joukkueen eduksi. Ehkä paras ratkaisu olisi prässätä tilanteen mukaan?! Tämä vaatii kuitenkin pelinlukutaitoa, joka on muuten aliarvostettua mutta tärkeä taito sekin.
Aika yksioikoisesti esitettyä tekstiä.. Menee samaan sarjaan Sihvosen Urheilulehtijorinoiden kanssa = On vain yksi toimiva pelitapa!
Prässätä kannattaa todellakin tilanteen mukaan. Pahoittelen, etten tuonut sitä selvemmin esille. Se voidaan myös toteuttaa eri systeemeillä. Voikin olla niin, että tietyn tason joukkueille on paras pelitapa (lajin tietyssä vaiheessa), jota voidaan toteuttaa eri systeemeillä ja pelisuunnitelmilla tietyissä rajoissa. Tärkeintä on kuitenkin aktiivinen karvaus eikä omissa makaaminen.
Korostan vielä, että kyseessä on ainakin yhden kauden mittaisesta strategiasta. Yksittäisessä ottelussa voi joskus olla pakkokin karvata passiivisesti, jos päällä on esimerkiksi flunssa-aalto ja miehiä saadaan jalkeille vain pari viisikkoa. Tyhmä ei pidä olla, muttei myöskään sokea kokonaiskuvan suhteen. 😉
Eli olipa joukkue alta- tai päältävastaava, niin ainoa tapa pelata on kontrolloida palloa ja pyrkiä aktiivisiin pallon riistoihin. Palataanko tässä junnuistakin tuttuun lähtökohtaan että joukkue jossa on taitavimmat pelajaat niin teknisesti kuin taktisesti voittaa, kunhan vaan valmentajat uskaltavat peluuttaa joukkuetta rohkeasti? Altavastaajan mahdollisuudet ovat lähinnä tilastomatematiikan varassa.
Huomaa ero altavastaajan ja selvästi paremman välillä. Jälkimmäisen kannattaa pelata mahdollisimman paljon suoria hyökkäyksiä pitkissäkin hyökkäyksissä (pyrkiä suhteellisen pian maalipaikkaan). Edellisellä pitkät pallonhallintahyökkäykset korostuvat, koska pyrkimys on laskea maalipaikkojen määräa. Eli vastaus on valitettavasti kielteinen. Kummankin kyllä kannattaa yrittää riistää pallo mahdollisimman pian takaisin. Aina prässi ei tietenkään ole järkevää.
Karkeasti yleistäen paremman joukkueen kannattaa pyrkiä päättämään hyökkäys maalilaukaukseen vaikka todennäköisyys maalintekoon olisi heikohko. Luotetaan siihen että heille tulee pelissä mallintekopaikkoja enemmän, jolloin sekaan sopii muutama laatupaikkakin. Altavastaajan taas kannatta pihdata laukausta enemmän, eikä yrittää maalia ellei kyseessä ole potentiaalinen maalipaikka. Muuttaako tämä maalintekijän sloganin ”aina kannattaa laukoa” muotoon ”aina kannattaa laukoa, paitsi jos olet altavastaaja” ? Prässin purkamisessa joukkueiden tasorot tulevat mielestäni selvästi esille. Taitavat joukkueet purkavat korkean prässin helposti, jos prässäävien palaajien ajoitus tukemisen suhteen ei toimi. Taitoeron takia prässin ajoitus vaatii altavastaavalta joukkueelta erittäin hyvää pelin lukemista.