Maanantaina pelattiin Ruotsin pääsarjan huippuottelu Caperiotäby FC-Storvreta IBK. Pääkallo.fi tavoitti ”suomalaisseurojen” kohtaamista paikan päällä seuranneen SSV:n urheiluhieroja Johanna Räsäsen, joka kertoi Pääkallolle oman näkemyksensä ottelusta ja ruotsalaisesta fanikulttuurista. Lopuksi hän kertoo myös sen, miten itse aikoinaan päätyi SSV:hen.
Johanna Räsänen toimii neljättä kauttaan peräkkäin SSV:n miesten edustusjoukkueen urheiluhierojana. Omien työkiireiden vuoksi Räsänen ei tällä kaudella reissaa joukkueen mukana vierasotteluissa, kuten hän teki kolmena aikaisempana kautena. Räsänen on toiminut myös Kanadan salibandymaajoukkueessa vuoden 2010 MM-kisoissa.
Johanna, olit seuraamassa paikan päällä Svenska Superliganin huippuottelua Caperiotäby-Storvreta. Kysytään nyt aluksi, että mistä tuli idea lähteä katsomaan Ruotsiin kyseistä ottelua maanantai-iltana?
– Sain kutsun otteluun ystäviltä, jotka pelaavat Caperiotäbyssä, joten päätin tehdä viikonloppuvisiitin Tukholmaan. Samalla söin sponsoreiden tarjoaman VIP-illallisen ennen peliä, joten kaiken kaikkiaan todella mukava kokemus.
Sitten itse peliin. Lukemat 5-11 vierailija Storvretalle. Oliko Storvreta pelillisesti noin paljon parempi, mitä numerot osoittivat?
– Kyllä lukemat kertovat pelistä oleellisen. Storvreta oli pelin alusta alkaen kovemmalla sykkeellä pelissä mukana ja pitivät tempoa yllä. Täbyllä on kova joukkue kasassa, paljon taitoa, mutta heillä on hieman vaisumpi vaihe meneillään. Muistaakseni viimeisimmästä kuudesta ottelusta ovat voittaneet yhden, joten itseluottamuskin saattaa olla hakusessa. Storvretan tasoinen superjoukkue tietysti rankaisi pienimmästäkin virheestä, osumatarkkuus oli huippuluokkaa ja tästä syystä lukemat olivat mitä olivat.
Jäikö ottelussa jokin yksittäinen asia tai tapahtuma erityisesti mieleen?
– Ainakin yksi erikoinen tapahtuma jäi mieleen. Toisessa erässä Storvretan Henrik Stenbergin poistuttua jäähyaitiosta, ottelun kellottaja kertoi Stenbergin lähteneen aitiosta 2 sekuntia liian aikaisin. Tätä Stenberg protestoi voimakkaasti, joten kuumilta tunteilta ja torikokouksilta ei vältytty. Tilanne päättyi Stenbergin 5 min + ottelurangaistukseen, joten on mahdollista että hän on sivussa seuraavan ottelun. Rangaistuksen kovuus hieman yllätti. Tosin tuon jäähyaitiosta liian aikaisin poistuminen olen kokenut myös omassa pelissä. Terveisiä vain Tindelle.
Miten suomalaispelaajat onnistuivat ottelussa?
– Hannes Öhman (2+1) osoitti jälleen kerran paikkansa Ruotsin liigan kenties parhaassa ketjussa. Hän on huikea suoraan syötöstä- laukoja. Kohosen pelinlukutaitoa on aina ilo seurata ja tulipa todettua sekin, kuinka suuri tähti Hyvärinen on kotiyleisölleen. Hän sai raikuvat suosionosoitukset tehtyään 2-5-kavennusmaalin.
Paljonko ottelussa oli yleisöä ja millaista ruotsalainen fanikulttuuri oli Caperiotäbyn kotiottelussa?
– Yleisömäärä oli karvan alle 1 000 ja ottelu näytettiin myös tv:ssä. Tunnelma oli aivan loistava Tibblehallenissa, ja en voinut lakata ihailemasta myöskään Storvretan fanikatsomoa. He pitivät meteliä yllä koko ottelun ajan rumpujen säestyksellä isojen lippujen liehuessa katsomossa. Ruotsalainen fanikulttuuri on kyllä aivan loistavaa lajissa kuin lajissa.
Olet nähnyt aiemminkin Ruotsin pääsarjan otteluita. Miten vertailisit Suomen ja Ruotsin liigoja keskenään pelillisesti?
– Silmiinpistävin ero on ehkä pelin fyysisyydessä. Ruotsissa saa pelata huomattavasti kovempaa kuin Suomessa. Aikaisempien pelien perusteella ero on myöskin pelinopeudessa. Ruotsissa pelin rakentelu on hieman hitaampaa kuin Suomessa ja peli saattaa ajoittain näyttää hieman jopa seisovalta. Tosin maanantain pelissä Storvreta piti kovaa tempoa yllä koko ottelun ajan ja karvasi melko korkealta, joten hitaudesta ei ollut tietoakaan ja tapahtumia riitti.
Aiotko tehdä jatkossa vastaavia reissuja Ruotsiin paikan päälle seuraamaan otteluita?
– Ehdottomasti. Suosittelen lämpimästi vierailemaan naapurimaamme salibandytapahtumissa.
Kerro vielä lopuksi se, että miten aikoinaan päädyit SSV:n urheilijahierojaksi?
– Urheiluhierojan koulutuksen saatuani, tavoitteenani oli päästä joukkueeseen töihin. Siellä kuitenkin työtehtävät ovat laajoja: on otteluun valmistavat käsittelyt, urheiluvammojen hoito, palauttavat käsittelyt, avaavat hieronnat, teippaukset ja niin edelleen. Laitoin avoimen hakemuksen kesällä 2008 SSV:lle, ja sattumalta olivat hierojan tarpeessa, joten sain pestin. Sille tielle olen jäänyt. SSV on organisaationa aivan loistava, kaikista pidetään hyvää huolta ja jokaiseen osa-alueeseen panostetaan valtavasti. On ollut ilo olla joukkueessa, joka on urheilullinen ja jossa asiat tehdään ammattimaisesti sekä asiantuntevasti.
– SSV-perheeseen kuuluminen on siis muutakin kun rankkaa työtä. Se on ystävyyttä, urheilua ja suuria tunteita. Iso kiitos kuuluu tietysti mahtavalle taustaryhmälle, manageri Kurt Westerlundille, joukkueenjohtaja Sanna Siltaselle (uskomaton taito pitää kaikkia lankoja käsissään), kapteenistolle, joukkueen sydämelle, joka hitsaa joukkueesta kuin joukkueesta yhtenäisen sekä uskollisille raskaan työn raatajille, huollolle. Sen takia tätä on jaksanut tehdä niin monta vuotta.
”Tilanne päättyi Stenbergin 5 min + ottelurangaistukseen, joten on mahdollista että hän on sivussa seuraavan ottelun. ”
Hmm. Eikö tuosta sääntöjen mukaan tule pelkkä kakkonen?
Nimimerkki, kokemusta on.
Kyllä tuosta tulee 5+20min, ainakin Suomalaisten sääntöjen mukaan..
PS. toivottavasti edellisen kokemukset ei ole tuomarina toimimisesta…
Ihan pelaajana on kokemusta ja vielä ihan muutaman kuukauden sisään.
”605 Kahden minuutin joukkuerangaistuksen aiheuttavia rikkeitä
Rangaistu pelaaja lähtee rangaistuspenkiltä astumatta kaukaloon ennen kuin hänen rangaistuksensa on päättynyt, kieltäytyy lähtemästä rangaistuspenkiltä kun hänen rangaistuksensa on päättynyt, tai astuu kaukaloon pelikatkon aikana ennen kuin hänen rangaistuksensa on päättynyt. (925)
Toimitsijoiden on niin pian kuin mahdollista ilmoitettava tästä erotuomareille. Pelaaja, jonka rangaistus päättyy, ei saa lähteä rangaistuspenkiltä, mikäli hänen joukkueensa rangaistusmäärä estää tämän tai jos pelaajan rangaistus on henkilökohtainen. Maalivahti, jonka rangaistus päättyy, ei saa lähteä rangaistuspenkiltä ennen seuraavaa pelikatkoa.
Mikäli rangaistu pelaaja astuu kaukaloon pelin ollessa käynnissä, tämä katsotaan pelin sabotoimiseksi.”
”615 Ottelurangaistuksen aiheuttavia rikkeitä
5) Pelaaja tai joukkueen toimihenkilö syyllistyy rikkeeseen, jonka selvästi on tarkoitus sabotoida peliä. (925)
Tähän kuuluvat seuraavat tapaukset:
Rangaistu pelaaja astuu tahallaan kaukaloon ennen rangaistuksen päättymistä. Mikäli pelaaja astuu kaukaloon pelikatkon aikana, määrätään hänelle kahden minuutin joukkuerangaistus. Mikäli poistuminen rangaistuspenkiltä johtuu toimitsijoiden virheestä ja se havaitaan varsinaisen rangaistusajan kuluessa, pelaaja palaa takaisin rangaistuspenkille. Rangaistusaikaa ei lisätä, vaan pelaaja palaa kaukaloon, kun varsinainen rangaistusaika on kulunut. Mikäli virhe havaitaan varsinaisen rangaistusajan umpeuduttua, ei mihinkään toimenpiteisiin tule ryhtyä.”
Tuo on siis tulkittu pelin sabotoimiseksi, josta tulee OR (5+20).