Ryssittelystä syytetty odottaa Porista anteeksipyyntöä

Tuomas Savukoskelta jää väliin Divarin viisi ensimmäistä ottelua. Arkistokuva: Mikko Hyvärinen

Loviisan Torin Tuomas Savukosken mukaan Ismo Läntisen syytökset lähentelevät kunnianloukkausta. Kuva: Mikko Hyvärinen

Loviisan Torin Tuomas Savukoski tyrmää FBT Porin päävalmentaja Ismo Läntisen häneen kohdistamat syytteet Viron maajoukkuepelaajien ryssittelystä. Savukoski kertoo odottavansa Porista anteeksipyyntöä ja kertoo oman mielenkiintoisen näkemyksensä kuuman ottelun erätaukotapahtumista.

– Läntisen puheet ovat perättömiä. Olihan meillä sanaharkkaa. (Martin) Sivakov tuli tuuppimaan, ilmaisi mielipiteensä ja vastasin samalla mitalla takaisin ilman lisänimiä. Tuomari oli vieressä, joten jos mukana olisi ollut jotain lisäyksiä, niin eiköhän tuomari olisi minulle jotain sanonut, Savukoski kertoo näkemyksensä.

– On huonoa käytöstä Porin valmennukselta lähteä julkisesti huutelemaan tuollaista vähäisin perustein. En tiedä miten minun pitäisi siihen reagoida. Mitä minä asioista tiedän, niin kunnianloukkaus on aika lähellä. Jos en saa Porin suunnalta mitään anteeksipyyntöä tai vastinetta asiaan, niin en epäile laittaa sitä vireille.

– Ehkä olen helppo maalitaulu, kun minusta on ollut niin paljon negatiivista liikkeellä. Miksi lähtisin nimittelemään, kun meillä pelaa latvialaisia ja muita? Silloin pelaisin aivan väärässä joukkueessa. En seuraa salibandya niin paljon, että tietäisin jokaisen taustoja.

Eli et tiennyt, että vastustajalla on Viron maajoukkuepelaajia?
– En. Kuulin jälkikäteen, että vissiin yksi siellä pelaa Viron maajoukkueessa.

Miten se tuli kopissa puheeksi?
– Erätauolla kalabaliikin yhteydessä. Porin iso mies, taisi olla (Kristian) Krannila, juoksi minut kiinni. Hän vauhkosi, että pistä takki päälle ja mennään ulos tappelemaan. Tuomari oli vieressä ja luulen että kuulikin. Läntinen sanoi pelänneensä pelaajiensa puolesta, mutta jos minut uhataan ottelussa hakata, niin en tiedä kenen siellä pitäisi pelätä ja mitä.

– Läntinen sanoi, että avauserän tilanteen jälkeen homma muuttui, mutta se oli sellaista kuumaa alusta alkaen. Iiro (valmentaja Parviainen) on tehnyt minulle selväksi, että minun pitää pitää suu kiinni, jos haluan pelata. Läntisen pitäisi ottaa rohkeasti puhelin kouraan ja soitella tännepäin, jos ei halua, että asia lähtee eteenpäin. Olen kyllästynyt, että minun niskaan heitetään lokaa koko ajan. Tämän asian halusin tehdä selväksi.

23 comments

  1. On kyllä naurettavaa tuo Porin toiminta.. Uskaltaisin, jopa sanoa että selkeä liigan häpeäpilkku. Monta peliä paikanpäällä nähneenä tuntuu siltä, että joukkue tahtoo ennemmin satuttaa tappiotilanteessa vastustajaa kuin yrittää voittaa peliä.

  2. ”- Erätauolla kalabaliikin yhteydessä. Porin iso mies, taisi olla (Kristian) Krannila, juoksi minut kiinni. Hän vauhkosi, että pistä takki päälle ja mennään ulos tappelemaan. Tuomari oli vieressä ja luulen että kuulikin. Läntinen sanoi pelänneensä pelaajiensa puolesta, mutta jos minut uhataan ottelussa hakata, niin en tiedä kenen siellä pitäisi pelätä ja mitä.”

    Tiivistää kyllä hyvin surkuhupaisesti Porin toiminnan ja tämän keissin, uskomatonta touhua. Saman seuran a-juniorit olivat kuuleman mukaan viikonloppuna 7 kenttäpelaajalla pelaamassa Turussa ja ottivat 20 maalilla takkiin. Sunnuntain Loviisa pelistä Prokin veljekset pois ilmeisesti kiinnostuksen puutteen myötä, miten siellä niitä hommia oikein hoidetaan vai hoidetaanko ollenkaan? Ei se homma vaan toimi näin.

  3. Miksei pääkallo ota Sivakoviin yhteyttä ja kysy kuinka asia todellisuudessa meni?

  4. Jääkiekossa näitä asioita käsitellään mallikkaasti, tapaukset tutkitaan ja todisteellisista tapauksista lätkäistään sanktiot, vrt. Erkka Westerlund case, Juhani Tamminen case, pelicans-hifk, hifk-tuukka mäntylä….Poliisille asti ei ole tarvinnunt mennä juuri koskaan koska liitto on uskaltanut puuttua asioihin vakavuudella ja asianmukaisella puuttumisella. Mielenkiinnolla odotan mitä Salibandyliigan organisaatio tekee tässä tapauksessa, Jääkiekossa jo pelkästään Krannila saisi ansaitusti vähintään 10 ottelua pelikieltoa ellei peräti koko loppukauden, mikäli tuo jutussa mainittu käytös olisi totta ja todistettu. Aivan naurettavaa käytöstä ja jos tuo mies olisi minun firmassa töissä olisin todella huolissani siitä että aikuinen mies on lastentarha tasolla henkisesti.

    Mitä seuraavaksi? tulemme näkemään jääkiekosta tuttuja joukkotappeluita ja tahallisia loukkaamis yrityksiä, ja muuta vastavaa oman käden oikeutta koska liitto tasolla nämä tapaukset sivuutetaan. Vai sivuutetaanko?

    Haloo kurinpitovaliokunnat ja tiedotus vastaavat, nyt olisi korkea aika ilmoittaa että asia käsitellään ellei jo ole käsittelyssä, ja jos on niin viestiä selkeästi julkisuuteen että olemme huomioinneet tapahtuman ja ….

  5. Sähly on ihan vitsi laji! Herranen aika kyllä jokaisen pitää kestää pieni huutelu ja niitä ”mä tapan sut”-huutoja kuuluu aina, mutta kuka nyt ketään jonkun sählyn takia rupeaa tappamaan. Parviainen sano hyvin, kun kuvasi tilannetta molemmin puolisena pullisteluna. Ja sit tätä asiaa vatvotaan netissä viikkokausi. Huhhuh

  6. Hyvä Repa! Lajia en lähtisi kuitenkaan alentamaan tässä tilanteessa. Eiköhän tässä jokin muu ole pielessä kun laji!!!!

  7. Säbästä tulee aika huono kuva kun näitä juttuja täältä lukee. Tulee itekkin pienestä revittyä turhaa tilitystä kun uutiset on niin tympeitä.

    Vois itse kukin taho alkaa keskittyä vaihteeks olennaiseen.. no ehkä kun playoffit alkaa niin aiheena on taas pelit?

  8. Ihan turhaan Läntinen nosti haloon asiasta, eiköhän pojat oo sopinu jo asian, vaikka Savukoski ryssittelikin.

  9. Melkoinen asenneilmapiiri salibandyn parissa, jos ja kun näemmä avoimen rasistinen käytös on suvaittavaa ja se kuitataan ”pojat on poikia”.
    Ja nyt vielä huutelija vaatii anteeksipyyntöä.
    Jo on kaverilla pokkaa.

    Katsokaa nyt kerrankin isosta maailmasta mallia vaikka jalkapallon puolelta, tapaukset Suarez ja Terry toimikoon esimerkkeinä.

    Jos joku on oikeasti perillä siitä mitä esim. kiekon puolella tapahtuu, niin mainitut Krannilan puheet eivät olisi aiheuttaneet mitään toimenpiteitä, ainakaan kurinpitäjän tai tuomareiden taholta.

  10. minusta pitäisi kuulla Sivakovin versio tapahtuneesta ennen kuin aletaan ketään täällä tuomitsemaan.

  11. No, en tiedäkään.
    Mutta jo nimimerkkien ”Pauna” ja ”doB” viestit kertovat olennaisen, eli asenteena on että ei sillä niin väliä vaikka olisikin rasistisesti huudeltu…

    Sivakov on kuitenkin sen verran kauan lajin parissa pyörinyt ja säbäpelaajaksi melko kokenut, että kyllä minä ainakin uskon ettei hän mistään ihan pienestä avaudu tai tulistu, saati sitten lähde tietoisesti valehtelemaan.

  12. Pyyhikää ne kyyneleet jo molemmat. Pelissä huudellaa ja kuulukin huudella. Matsin jälkeen kätellää ja mennää saunaan.

  13. Mielestäni rasismi ei mihinkään kuulu ja kyseisen tapaiset tapaukset ptäisi käsitellä liiton puolesta ja hoitaa vaadittavat kurinpidolliset toimenpiteet. On hyvä, että rasismi nousee esille tällä tavoin, jotta siihen puututaan jatkossa.

    Itseä kyseistä rasismikohua enemmän kiinnostaa mitä Porissa on muutaman vuoden aikana tapahtunut? Edustusjoukkueen toiminta vaikutti hyvältä vaikka tulosta ei tullutkaan. Perinteikäs junioriseura FBT Pori on myös ollut junioripuolella tällä kaudella naurettava… A-junnuissa taistellaan putoamista vastaan karsinnoissa ja muissa junnuissa käydään vuoro perään ottamassa turpaan.
    Joku porilainen voisi nyt kertoa oman näkökantansa, että miksi näin? Mitä on tapahtunut vuoden aikana?

  14. Häkeltyneeltä kysyisin, että onko meneekö rasismi aina näin päin? Jos sinua nimitellään pelikentällä suomalaisuutesi takia joksikin niin onko se rasismia ja miten toimisit tämän asian johdosta? Valittaisitko asiasta eteenpäin? Itselläni ainakin sen verran paksu nahka, ettei juuri hetkauta. Vähemmistön edustajilla tuskin sen ohuempi, päinvastoin. Spontaani huutelu ja kuumentaminen kuuluu peliin.
    Ryssittelyä ei varmaan sivakovikaan oo ennen kuullut… Ei suomipoika viron kentillä huuteluilta säästyis mutta sen takaan, että suomalainen ei asiaa veisi eteenpäin.

  15. Pilkun viilauksena vielä: rasismi liittyy rotuun, ei kansalaisuuteen.
    Ei sillä että ryssittelykään kohteliasta olisi, mutta eiköhän siellä MM-finaaleissakin sanasotaa käydä nurkissa, kun Rickie hyvärinen nipistelee ruottalaisia kyljistä kesken väännön 😀

  16. En ole IKINÄ aikaisemmin nähnyt minkään joukkejohdon, millään sarjatasolla, pilaavan oman joukkueen pelaamista yhtä tehokkaasti, kuin Fbt:n joukkueelle Loviisan pelissä kävi.
    JOS tässä lajissa olisi vähän enemmän paukkuja ja/tai Fbt:llä edes hieman vahvempi seuraorganisaatio, niin jäisi vain yksi vaihtoehto: koko valmennustiimin pitäisi EROTA. Piste.

    Käsittämätön näytös. Pelaajien puolesta harmittaa pirusti…

  17. ”Itseä kyseistä rasismikohua enemmän kiinnostaa mitä Porissa on muutaman vuoden aikana tapahtunut? Edustusjoukkueen toiminta vaikutti hyvältä vaikka tulosta ei tullutkaan. Perinteikäs junioriseura FBT Pori on myös ollut junioripuolella tällä kaudella naurettava… A-junnuissa taistellaan putoamista vastaan karsinnoissa ja muissa junnuissa käydään vuoro perään ottamassa turpaan.
    Joku porilainen voisi nyt kertoa oman näkökantansa, että miksi näin? Mitä on tapahtunut vuoden aikana?”

    Olen pelkän lehti/nettitiedon plus huhupuheiden varassa mutta ainakin seuraavat syyt on porilaisen salibandyn alasajon takana:

    – Kauden 2008-2009 jälkeen lopetti erittäin suuri määrä kokeneita porilaisia pelaajia peliuransa. Käytännössä siis yksi salibandysukupolvi häipyi alasarjoihin/lopetti. Suurin osa kyseisistä pelaajista oli ns kultaista SBS Pori sukupolvea jotka pelasivat 2000-alkuvuosina jopa salibandyliigan playoffeja.

    – Kyseisten pelaajien lopetettua ei enää SBS Poriin riittänyt tasoikkaita pelaajia. Niinpä tie vei nollalla pisteellä ensin kakkosdivariin, siitä seuraavalla kaudella kolmoseen ja tällä kaudella tekee myös sielläkin tiukkaa. Paikallisissa lehdissä kauan spekuloitiin onko järkeä että kaksi vahvaa salibandyorganisaatiota kilpailee keskenään vai pitäisikö voimat yhdistää. No, jäljelle jäi vain FBT Pori ilman paikallista kilpailua.

    – En halua nimillä puhua, joten tyydyn vain toteamaan että eräiden porilaisten salibandyhenkilöiden kemiat eivät kohtaa tiettävästi vieläkään joten täysin porilaista salibandyä eteenpäin vievää yhteistyötä seurojen välillä ei tiettävästi ole. Junioripuolella tilanne on tällä hetkellä vielä huonompi koska käsittääkseni enää mikään muu seura kuin Porin Salibandykarhut ei enää toimi kilpasalibandyn parissa junioritasolla. Voin toki olla väärässäkin tässä. Aikaisempina vuosina mm. SBS Pori, Koiviston Isku, Pitu, Fbt Sharks toimivat juniorisalibandyn parissa ja kilpailu kaupungin herruudesta oli monissa ikäluokissa erittäin kova.

    – Peliolosuhteet on tällä hetkellä suorastaan surkeat. Eräs pelipaikka jouduttiin sulkemaan muutama vuosi takaperin ja tällä hetkellä ei salivuoroja ole riittävästi jotta toimintaa pystytään kasvattamaan. Urheilutalon laajennusta ollaan ainakin suunniteltu kaupungin toimesta mutta en tiedä millä mallilla asia on.

    – Porin lupaavimpien pelaajien asenne/ halu kehittyä on ollut jo kauan liian heikko. Matti Vapaniemi lähti Classiciin ja siellä hän kolkuttelee jo maajoukkueen portteja. Muillakin pelaajilla voisi olla vieläkin mahdollisuuksia mutta liian moni menee pelaamaan aladivisiooniin.

    – Niin monesta lähteestä on kuultu huhua että edustusjoukkueen nykyinen päävalmentaja ei nauti kaikkien luottamusta. Valmentaja varmasti vaihtuu seuraavaksi kaudeksi mutta parantaako se asioita onkin sitten toinen juttu.

    Tässä omia mielipiteitä porilaisesta salibandystä. Toivon todella että FBT Pori säilyy sarjassa, sillä Pori ansaitsee liigapaikan vahvoine salibandyperinteineen. Toisaalta mahdollinen tippuminen toisi seuralle myös aikaa pistää asiat kuntoon. Joku paremmin asioista tietävä voi toki ampua mielipiteeni alas mutta vastasin kun kukaan muu ei sitä ennemmin ole vielä tehnyt.

  18. Luulisi että jokainen tietokoneen käyttäjä osaa käyttää googlea tai wikipediaa, mutta tässä vielä rasismi-sana selite niille joilta nettisurffaus ei onnistu. Kannattaa lokeroida sinne pääkoppaan kohtaan yleistieto.

    ”Suomen valtion vuonna 1970 ratifioiman YK:n kaikkinaisen rotusyrjinnän poistamista koskevan kansainvälisen yleissopimuksen mukaan rotusyrjinnällä tarkoitetaan:

    »kaikkea rotuun, ihonväriin, syntyperään tahi kansalliseen tai etniseen alkuperään perustuvaa erottelua, poissulkemista tai etuoikeutta, jonka tarkoituksena tai seurauksena on ihmisoikeuksien ja perusvapauksien tasapuolisen tunnustamisen, nauttimisen tai harjoittamisen mitätöiminen tai rajoittaminen poliittisella, taloudellisella, sosiaalisella, sivistyksellisellä tai jollakin muulla julkisen elämän alalla.[7]»”

    Syntyperän ja kansallisen alkuperän perusteella tapahtunut nimittely on erittäin raukkamaista ja todella mielikuvituksetonta. Tuskin tuohon oljenkorteen tarttuvalta pelaajalta tarvii odottaa kentällä suuria pelillisiä oivalluksia.

  19. Nimimerkki ”Kaitsu” kirjoitti hyvässä yhteenvedossaan Porin salibandyn alasajosta mm. seuraavaa:

    ”Junioripuolella tilanne on tällä hetkellä vielä huonompi koska käsittääkseni enää mikään muu seura kuin Porin Salibandykarhut ei enää toimi kilpasalibandyn parissa junioritasolla. Voin toki olla väärässäkin tässä. Aikaisempina vuosina mm. SBS Pori, Koiviston Isku, Pitu, Fbt Sharks toimivat juniorisalibandyn parissa ja kilpailu kaupungin herruudesta oli monissa ikäluokissa erittäin kova.”

    ”Kaitsun” em. tekstissä on muutama seikka, joita voinee ketään ärsyttämättä selkeyttää, eli FBT Karhut United ry:n nettisivuilla sanotaan (lainaus vähän lyhennettynä siis sieltä):

    ”FBT Karhut on porilainen salibandyn kilpailutoimintaan erikoistunut urheiluseura. Seura tunnettiin aiemmin nimellä Porin Salibandykarhut. Keväällä 2005 seuran edustusjoukkue otti nimekseen FBT Pori. Muut joukkueet jatkoivat tuolloin nimellä FBT Karhut ja aloittivat samalla yhteistyön FBT Sharks-junioriseuran kanssa. Keväällä 2008 Karhujen ja Sharksien yhteistyöstä seurasi FBT Sharks-joukkueiden siirtyminen osaksi Karhu-organisaatiota. Samalla Karhujen virallinen nimi sai muodon FBT Karhut United ry. Yhdistymisen myötä Karhujen asema Satakunnan suurimpana salibandyseurana lujittui entisestään. Miesten edustusjoukkue jatkaa toimintaansa nimellä FBT Pori.”

    Tämä taitaa olla noin yleisesti ottaen totuus Porin junioritoiminnan nykytilanteesta? Ehkä joku tietää paremmin? Muita aktiivisesti junioritoimintaa harrastavia seuroja ei Porin alueella nykyisin ole, vai onko?

    Lähikunnista, kuntauudistuksen seurauksena kohta Porin lähiöistä :P, löytyy muutama seura (ainakin NTK Nakkilassa ja KK-V Kokemäellä) joissa on Salibandyliiton juniorisarjoissa pelaavia juniorijoukkueita (ja myös porilaisia junioripelaajia) ja siten myös ”kilpatason” junioritoimintaa.

  20. Eikös nämä kaikki liigapelit videoida nykyään? Niistä luulisi olevan jotain hyötyä kun etsitään syyllisiä..

  21. No tuskin siinä videossa kuuluu, mitä joku maalineduskahakassa toiselle sanoo?

  22. Niin ei välttämättä kuulu, mut kaik on mahollista. Ja eikö tämä väitetty ryssittely tapahtunut huutamalla? Mut kuten jo totesin, tuurilla ne olis voinut tallentua videon ääniraidalle, tod.näköisesti laitteet on sen verran peruslaitteita, et ne poimii äänet vähän sieltä sun täältä..

    Melkoisen keskustelun tämä aihe on nostattanut, et luulis kuuluvan jotain kommenttia ottelun tuomarien suusta, vai onko mennyt ohi multa?