Salibandyliitto kysyi säännöistä pelaajilta – näitä kysymyksiä kysyttiin

Salibandyliitto on kartoittanut salibandyn mahdollisia sääntömuutoksia useilta lajin parissa toimivilta tahoilta.

Salibandyliitto on kartoittanut salibandyn pelisääntöjen mahdollisia muutoksia. Pääkallo.fi sai haltuunsa joukkueille ja pelaajille lähetetyn kyselyn.

Sääntökartoitus lähti liikkeelle siitä, että Salibandyliitto kysyi ensin noin 750 lajin parissa toimivalta taholta yleisesti näkemyksiä säännöistä. Tuloksena oli 93 vastausta, joista 50:ssä ehdotettiin muutoksia nykyisiin sääntöihin. Tämän jälkeen valmistelutyö jatkui kansainvälisen valiokunnan toimesta. Työn jälkeen Suomen Salibandyliitto toimittaa ehdotuksensa IFF:lle.

Ennen lopullisen ehdotuksen muotoilua, kommentointimahdollisuus annettiin vielä tietyille toimijaryhmille. Salibandyliigan ja maajoukkueen pelaajat ja liigajoukkueiden kapteenit olivat yksi tällainen ryhmä, valmentajien ja erotuomareiden ohella.

Edellä mainituilta tahoilta kysyttiin sääntökyselyssä vapaamuotoisia kommentteja seuraaviin aiheisiin:

– Jalkasyötön salliminen

– Hyppäämisen salliminen

– Kädellä pelaamisesta voisi erotuomari antaa vapaalyönnin tai 2 minuutin rangaistuksen.

– Rangaistuslaukauksessa palloa saisi liikuttaa myös taaksepäin, kunhan pelaaja liikkuu koko ajan eteenpäin.

– Maalin eteen, 3,5 m päähän maaliviivan keskipisteestä, tulisi lähivapaalyöntipiste.
Kaikki rikkeet maaliviivan jatkeen takana ja maalin edessä aiheuttaisivat vapaalyönnin lähivaparipisteeltä. TAI vaihtoehtoisesti, ainoastaan maaliviivan jatkeen takana tapahtuvat rikkeet aiheuttaisivat vapaalyönnin lähivaparipisteeltä.

– Pitäisikö palata sääntöön, jonka mukaan oli mahdollisuus tuomita ainoastaan rangaistuslaukaus?

– Nykyään kun tuomitaan rangaistuslaukaus, on tuomittava myös 2 minuutin rangaistus.

– Pelin aktivointi:
Esimerkki 1: Kun pallollinen joukkue on poistunut maaliviivan jatkeen tasolta pallon kanssa, sinne ei saisi enää palata.
Esimerkki 2: Kun hyökkäävä, pallollinen joukkue on kertaalleen ylittänyt keskiviivan, ei palloa saisi enää pelata keskiviivan ”alapuolelle”.
Esimerkki 3: Pallollinen joukkue ei saisi kerran alueelta poistuttuaan palata maalin taakse.

Kyselyn taustoitusosuuden mukaan mahdollisia sääntömuutoksia voidaan testata IFF:n päätöksellä jo kaudella 2012-2013. Testikokemusten ja ehdotusprosessin tuloksena, uudet salibandyn pelisäännöt tulevat voimaan kesällä 2014. Seuraava sääntömuutosprosessi käynnistyy tammi-helmikuussa 2016.

Salibandyliiton pääsihteeri Ismo Haaponiemi painotti Pääkallo.fi:lle, ettei vielä kannata tehdä sen suurempia päätelmiä sisältöasioista.

– Säännöt herättävät paljon voimakkaitakin mielipiteitä. Ja niinhän se tietty pitää ollakin, koska säännöt ovat lajin ja sen luonteen kannalta erittäin merkitykselliset. Tämä oli myös yksi syy miksi haluttiin kartoittaa hyvin laajasti eri salibandyryhmittymien mielipiteitä ennen kuin IFF:lle esityksemme teemme, Haaponiemi kommentoi.

– Nyt on vielä liian aikaista kommentoida sen enempää sisältöäasioita (muutosehdotuksia, tai esitettyjen muutosten kannatuksia/vastustamisia), koska emme ole ehtineet kaikkia vastauksia ja kannanottoja käydä läpi, emmekä niitä käsitellä valmistelua tekevässä työryhmässä ja kansainvälisessä valiokunnassa, Haaponiemi lisäsi.

20 comments

  1. Ehdottomasti kannatan seuraavia:

    – Jalkasyötön salliminen

    – Hyppäämisen salliminen

    – Kädellä pelaamisesta voisi erotuomari antaa vapaalyönnin tai 2 minuutin rangaistuksen.

    – Rangaistuslaukauksessa palloa saisi liikuttaa myös taaksepäin, kunhan pelaaja liikkuu koko ajan eteenpäin.

    Seuraavaa en tuollaisena hyväksy, mutta 5×4 metrin boksin sisällä tapahtuvasta rikkeestä voisi tuomita pallon keskelle boksin ylärajaa. Se lisäisi selkeyttä.

    – Maalin eteen, 3,5 m päähän maaliviivan keskipisteestä, tulisi lähivapaalyöntipiste.
    Kaikki rikkeet maaliviivan jatkeen takana ja maalin edessä aiheuttaisivat vapaalyönnin lähivaparipisteeltä. TAI vaihtoehtoisesti, ainoastaan maaliviivan jatkeen takana tapahtuvat rikkeet aiheuttaisivat vapaalyönnin lähivaparipisteeltä.

    – Pitäisikö palata sääntöön, jonka mukaan oli mahdollisuus tuomita ainoastaan rangaistuslaukaus? Ei mielestäni

    – Nykyään kun tuomitaan rangaistuslaukaus, on tuomittava myös 2 minuutin rangaistus. Vanha tuo lisää maaleja.

    Pelin aktivointiajatus kaikkinensa on surkea ajatus. Tulee ringette mieleen.

    – Pelin aktivointi:
    Esimerkki 1: Kun pallollinen joukkue on poistunut maaliviivan jatkeen tasolta pallon kanssa, sinne ei saisi enää palata.
    Esimerkki 2: Kun hyökkäävä, pallollinen joukkue on kertaalleen ylittänyt keskiviivan, ei palloa saisi enää pelata keskiviivan ”alapuolelle”.
    Esimerkki 3: Pallollinen joukkue ei saisi kerran alueelta poistuttuaan palata maalin taakse.

  2. Maalivahtina vastustan ankarasti jääkiekkotyylistä rankkaria, että palloa voi viedä taaksepäin. Tämä tekee rankkareiden torjumisen miltei mahdottomaksi, kun palloa saa vielä käyttää taaksepäin. Myös hyppääminen pitää olla kielletty, koska se luo erittäin paljon vaaratilanteita kaaripalloissa.

  3. Noi aktivoinnit on aika tekaistuja juttuja. En pidä niistä. Muutenkin sb pelissä tehdään aika reippaasti maaleja tällä hetkellä niin en ymmärrä juurikaan lisäaktivoinnin arvoa.
    Jos nyt joku kyttää systemaattisesti maalintakana, pakottaen vastustajan karvaamaan sieltä asti palloa itselleen niin voisi ennemmin varoituksen jälkeen antaa pelin viivyttämisestä 2min.

    Rankkaria ei tule muuttaa, se on hyvä ja lajinomainen nyt.

    Jalkasyötön salliminen hyvä juttu, hyppiminen ei. Ihan turvallisuuden kannalta.

  4. Olihan tuossa jotain hyvääkin, mutta samaa kyselyyn olisi voinut lisätä pelaajien mielipiteen korkeasta mailasta ja sen tasosta.

  5. Omasta maalista ei puhuta mitään.

    Omamaali olisi kyllä ehdotomasti poistettava sääntövalikoimasta. Kyllä se monesti on niin että pelaaja yrittää maalia, mutta kun se kääntyy puolustajasta maaliin niin tuomarit merkkaa sen omaksi maaliksi ja se on väärin.

  6. Jalkasyötön salliminen olisi hyvä juttu. Ilman mailaa pelaamisesta ei puhuta myöskään mitään, tämäkin pitäisi sallia. Esim. alivoimalla jos joltain pelaajalta katkeaa maila tai maila lentää johonkin, ei hänen tarvitsisi lähteä vaihdosta hakemaan uutta tai ottamaan vaihtoa, vaan voisi pelata tilanteen loppuun asti ilman mailaa.

  7. Joojoon – ja varmasti monen muunkin – kanssa samaa mieltä tuosta omamaalisäännöstä, yksi huonoimmista säännöistä tällä hetkellä. Esim. tuntuu että kaikki maalit jotka tarkoituksella tehdään vastustajan kautta, merkitään omaksi. Niin vähän tulee tehtyä itse maaleja ja nekin vastustajan takamuksen kautta että koen aiheekseni valittaa tästä säännöstä 🙂

  8. Lähivaparipiste kuulostaa aika nuivalta jos maaliviivan jatkeen takaa?? Eli myös kulmasta? rikkeestä pääsisi parhaalta sektorilta painamaan vaparin. Maalinedustan rikkeet se nyt on sitten yks lysti onko ne pisteeltä vai metrin sivusta? Rankkareissa komppaan veskarin mielipidettä.

  9. Ihmettelen sitä, miksi hyppäämisen sallimista edes mietitään. Niin kuin jo aiemmin todettu, se on erittäin vaarallinen, kun nykyvaihdeilla vielä ryhdytään hyppimään. Eikö voida olla tyytyväisiä siihen, että aivotärähdyset ovat varsin harvinaisia.

    Oikeastaan ainut, jonka hyväksyisin, olisi tuo pelkkä rankkari. Nythän saa ensin yrittää rankkaria ja vielä sen päälle yv:llä. Pelkkä rankkari aina ja joka kerta.

    Supistaisivat mielummin sarjaa kahdella joukkueella, niin taso nousisi sen verran, että keinotekoisia sääntömuutoksia ei tarvitsisi miettiä.

  10. Tuo pelin aktivointi pykälä kuulostaa ihmeelliseltä. Tappaa pelistä mielestäni luovuuden. Hyppäämistä en myöskään haluaisi sallittavaksi.

  11. Nuo aktivointi säännöt tekis säbästä aika koripallon tapasta. Miun mielestä se tuhois pelin omaperäsyyden.

  12. Samin kanssa eri linjoilla rankkarista: pelkkä rankkari joka tilanteesta? Oot metrin jäljessä ja tulee takatolpille tyhjiin syöttö -> pakki ylettyy painamaan/nostamaan mailaa ja tästä ”varmasta maalista” palkintona rankkari? Rikkeistä ei pidä hyötyä. En ole kuitenkaan sitä vastaan, että jostain ”jalka mökillä” -tyyppisistä rikkeistä voisi jättää sen kakkosen viheltämättä.

    Aktivointi alkaa olemaan jo ihan väkisin väännettyä kuraa, toivottavasti unohtavat tuollaisen. Kysehän olisi sitten jo aivan eri pelistä.

    Periaatteessa kädellä pelaamisesta myös vaparivaihtoehto on hyvä idea, mutta kyllä tuostakin tulkintaerimielisyyksiä tulisi monissa tilanteissa.

  13. Tuolla aktivointi jutulla ajatellaan varmaan jotain Pertti-perusjätkää joka ei lajia kauheasti tunne. Sellaisen kaverin silmiin alakerrassa pyörittäminen ja pallon palauttaminen omalle alueelle ja taas pyörittäminen on varmasti puuduttavaa ja tylsää.

    Keinot kylläkin tuntuvat liian keinotekoisilta etten itsekään kannata niitä. Kokeilla kyllä voi aina vaikka harjoituspeleissä.

  14. Mielestäni jalalla pelaaminen tulisi sallia, voisi tuoda hienon lisä elementin peliin. Kannatan myös ajatusta pelkän rankkarin viheltämisen mahdollisuutta, mutta ei rankkarissa mitäään palloa taaksepäin virityksiä.Kädellä pelaamisesta taasen 2min, ja pulinat pois.Hyppymisen kanssa se ja sama sillä siitä tuskin tulisi kovin käytetty etenemismuoto lajissa.Oma maali vain jos se pakki sen sinne itse tosiaan lipsauttaa muuten viimeisenä palloon koskenut vastustaja.Ilman mailaa pelaaminen voisi myös olla mahdollinen, sillä ei se ainakaan mahdottoman helppoa ole joten sallikaamme se.Muut aktivointi höpötykset voisi unohtaa turhina virityksinä ja käytellä niitä vaikka kavereiden kanssa pihapeleissä.

  15. …se katkennut/kädestä lentänyt maila ei olis yhtään vaarallinen/vastustajan peliä haittaava siellä kaukalossa?????

  16. No ei se mailan pätkä siellä kyllä kenenkään henkeä uhkaa ja on sekin hassun näköistä kun vastustaja kaahaa toiseen päähän ylivoima hyökkäystä ja toisessa päässä onneton hyökkääjä etsiskelee mailan kappaleita vaihtopenkille vietäväksi ettei heilahtaisi kakkonen.

  17. …siis vain henkeä uhkaavat tilanteet sanktioitaisiin, aikas ohkainen sääntökirja olisi sen jälkeen.

  18. Pelin aktivoinneilla pyritään tekemään pelistä enemmän hurlumheitä päästä päähän. Miksi? Rajoituksia lisäämällä saadaan pelistä vain taktisesti köyhempi. Nythän tämä pumppu/työntökarvauksen trendi aktivoi jo omalta osaltaan peliä jonkin verran. Ja toisaalta miten kauan sitä nolla-nollaa tässä lajissa yleensä pelataan? Vaikka pelin alku joskus olisikin varovaista kyttäyskeikkaa, niin jossain vaiheessa tappioasemassa pitää joka tapauksessa aktivoitua.

    Jos ajattelen katsojana, niin vähämaaliset pelit salibandyssa ovat niitä jännittävimpiä, kun pelin luonne on kuitenkin sellainen, että pallo voi pomppia sisään muutenkin mistä tahansa. Ja toisaalta kai jokunen katsoja osaa arvostaa myös fiksua pelaamista omalta joukkueelta, eikä pelkkiä maalikarkeloita. Jos ottelu päättyy esim. 15-10, niin lähes joka toinen minuutti on peli poikki maalin johdosta ja keräillään palloa verkosta. Siinä tulee myös vähämaalista peliä enemmän arpajaistunnelma…jää tunne, ettei joukkuetaktiikalla tms. asioilla ole juuri merkitystä, kunhan vaan hutkitaan puolin ja toisin palloa verkkoon, veskojen haroessa tyhjää kuin käsipallossa ja voittaja on se joka ehtii tehdä viimeisen ennen summeria…

  19. Oisko mitenkään mahdollista että nytten kun niitä sääntöjä rukataan tulisi ne kaikkien tietoon…

    Minulle ainakin on epäselvää mikä ratkasee tasapisteissä liigassa…
    puhutaan maalierosta mutta liiton sivujen mukaan keskinäiset ottelut…

    21§ Järjestys sarjassa
    Joukkueiden paremmuus määräytyy saavutettujen pisteiden perusteella. Voitosta saa kaksi, tasapelistä
    yhden ja tappiosta nolla pistettä.
    Tasapisteissä joukkueiden paremmuuden määräävät järjestyksessä:
    1) keskinäisissä otteluissa saavutetut pisteet
    2) keskinäisten otteluiden maaliero (tehdyt maalit miinus päästetyt maalit keskinäisissä otteluissa)
    3) keskinäisissä otteluissa tehdyt maalit
    4) koko sarjan maaliero (tehdyt maalit miinus päästetyt maalit)
    5) koko sarjassa tehdyt maalit
    6) uusintaottelu, kuitenkin vain, mikäli kyseessä on nousu, putoaminen tai mitalisijat
    7) arpa.

  20. Liitolla ja liigalla on eri kilpailusäännöt. Liiton sarjoissa mennään keskinäisillä, pääsarjoissa koko sarjan maalierolla.