Sirkka kommentoi sääntörohkeutta, Kinnunen kapteenikulttuuria

Kuva: Mikko Hyvärinen

Vesa Vilkki ja Mikko Alakare (kuvassa) pitivät homman näpeissä perjantai-illan Erä-Classic-pelissä. Kuva: Mikko Hyvärinen

Erotuomarit ovat olleet tapetilla Pääkallo.fi:n uutis- ja kommenttiosastolla viime aikoina. Tilanteeseen on reagoitu nyt myös Salibandyliigan ja tuomarijohdon suunnalla.

Salibandyliiga julkaisi perjantaina sivuillaan Salibandyliigan toimitusjohtaja Jari Kinnusen ja Salibandyliigan erotuomarivastaava Juha E. Sirkan pitkät kannanotot tuomaritilanteeseen.

Kinnunen peräänkuuluttaa erotuomarien työrauhan puolesta. Kinnunen nostaa esiin myös kapteeninkulttuurin ”muutoksen”.

– Erotuomareille tulee antaa kentällä työrauha tehdä rationaalisia ja mahdollisimman oikeita ratkaisuja. Joitakin tilanteita seuranneena tuntuu, että erotuomarilta vaadittaisiin suorastaan yliluonnollisia kykyjä tehdä rationaalisia ja järkeviä ratkaisuja sellaisessa huutomyrskyssä ja paineessa, mitä kentällä pahimmillaan nähdään. Sellaisessa tilanteessa on mahdollista, että erotuomareilta ”hajoaa” peli käsiin, jolloin häviäjiä ovat kaikki, kaikista eniten pelaajat. Paluu aikuismaiseen ja herrasmiesmäiseen vuorovaikutukseen kapteenien ja erotuomarien välillä parantaisi ilmapiiriä, antaisi erotuomarien keskittyä olennaiseen ja tuottaisi kaikkien hyödyksi parempia päätöksiä, Kinnunen kirjoittaa.

Kinnusen kannanotto kokonaisuudessaan:
Salibandyliigan toimitusjohtaja toivoo erotuomareille työrauhaa

Sirkka puolestaan käy läpi erotuomareiden otteita kuluneella kaudella. Hän nostaa esille muun muassa sääntörohkeuden.

– Kuluvan kauden linjauksissa erityisesti teema, sääntörohkeus (koko rangaistusskaala käytössä), on aiheuttanut lipsuntaa liigaerotuomareiden keskuudessa. Helmikuun alussa pidetyssä play off -koulutuksessa, jonka teemana oli ryhtiliike, asiaa puitiin moneen otteeseen niin suusanallisesti kuin videoklipein. Erotuomarit saivat selkeät ohjeet noudattaa ohjeistusta ja puuttua väkivaltaisiin, vaarallisiin sekä epäurheilijamaisiin tekoihin linjakkaasti ja koko ryhmän sitoumuksella. Ohjeistus on myös selkeä siten, ettei kyseisiä tilanteita aleta hakemalla hakemaan, mutta sellaisen mahdollisesti tapahtuessa, epäröintiä ei tule esiintyä vaan tukeutua sääntöihin, Sirkka kirjoittaa.

Sirkan kannanotto kokonaisuudessaan:
Juha E. Sirkan katsaus liigan erotuomaritoimintaan

10 comments

  1. Toivoisi myös radikaaleja vetoja sieltä et-toiminnan keskeltä. Mukana on muutama todella umpisurkea pari/et, jotka saavat vuodesta toiseen olla joukkueiden kiusana. Miksi?

  2. Oikeastaan nämä umpisurkeat parit olisivat lopettaneet jo vuosia sitten. Mutta jotta saataisiin vähän kiusattua mansesterilaisia joukkueita ollaan joka kevät rukoiltu, uhkailtu ja jopa kiristetty näitä tuomareita jatkamaan vielä yksi kausi. Ja sitten vielä yksi. Ja vielä yksi…

    Lisäksi kun on nuoria lupaavia tuomareita huomattu, ollaan aina lähdetty liikkeelle siitä että sellaiset ei saa edetä yksittäisiin peleihin, eikä ainakaan divariin tai liigaan.
    Parempi pitää ne siellä alasarjoissa vaan ja odotella että kyllästyvät ja lopettavat.

    Monen ura on jouduttu myös pysäyttämään siihen, että ollaan kuultu huhuja että joku joukkue olisi kehunut suoritusta. Niin ei kertakaikkiaan voi olla.
    Herranen aika, sehän voisi johtaa siihen että lajiamme alettaisiin jälleen pitämään älykkäidein nörttien kyykkänä, vaikka me haluttaisiin kilpailla jääkiekon kanssa fyysisyydessä ja erityisesti värikkäässä kielenkäytössä.

    Ei, kyllä kahdesta asiasta on pidettävä kiinni. Erotuomareita on vihattava ja halveksittava. Ja lisäksi sääntöihin on saatava tappelut hyväksytyksi samaan tapaan kuin hokissa, sillä veri ja mäiske tuo otteluihin lisää yleisöä ja paljon medianäkyvyyttä.
    Mielellään jo ensi kaudelle tämä uudistus !

  3. Jokainen toimii kentällä niillä vaatimattomilla lahjoilla mitä hänelle on tuolta ylhäältä lasetettu. Sitähän sä kysyit.

  4. Moi!

    Kinnunen puhui hienoja asioita. Ei ole ilmeisesti käynyt katsomassa naisten liigaa tai edes perehtynyt niiden tuomari ”kulttuuriin”. Liitolla ei ole edes tarkoitus laittaa naisten liigaan parhaita tuomareita. Näin sanoi erotuomari vastaava Jukka Parviainen jo pari kautta sitten. Siellä viheltää naisia, joilla vaikeuksia pitää edes junnujen pelejä hanskassa. Ja he viheltävät liigaa, koska on tehty liitossa päätös että naisten peleihin pyritään saamaan naisia tuomareiksi. Eli sukupuoli ratkaisee ensiksi ja sitten vasta taidot.

    Näin muutaman hyvän uuden tuomarin ja kyselin heiltä etteikö he halua viheltää naisten liigaa? Vastaus oli et ilman muuta, jos vaan asetellaan. Asettelusta sanottiin että tuomarit eivät ole valinnut naisten liigaa suuntautumiseensa. Ihan bulsshittiä koko systeemi. Naisten liigassa paljon pelejä, kun miehillä ei ole pelejä. Silti niitä viheltää kaiken mailman pilliin puhaltajat.

    Miesten peleissä näkee ja kuulee kärkkäitä ja kovia keskusteluja, jotka kuitataan letkeästi pikku virne huulilla. Naistuomareilla menee herne nenään heti, kun joku hiukan arvostelee tai ”opastaa” heitä työssään. Viikolla kuulin että Nurmijärvellä dumari oikein ojensi valmentajaa pelin jälkeen punaiselle kortilla!!! (ja vieläpä TOR:in arvoisesti). Ja valmentaja oli vain havainnollistanut pelin jälkeen mailaan lyöntiä. Ei huutanu, kiroillut eikä edes arvostellu tuomaria. Tuo tilanne kertoo millaisesta lotosta on kyse. Jos satut saamaan vaikka Ehron toiseksi tuomariksi niin moista episodia punaisine kortteineen ei varmasti nähdä. Ehro ottaa hommat sopivan lungisti ja olisi varmaankin heittänyt jotain pikku ”kivaa” takaisin päin.

    Osassa naisten pelejä ei saa edes koskettaa toista olkapäällä, kun pilli jo soi. Syynä se ettei tuomari osaa/pysty erottamaan oikeaa kontaktia väärästä. Ei ihme että naisten on vaikea saada kovuudessa kiinni kansainvälistä tasoa. Sveitsissä ja Ruotsissa pelaavat pelaajat tietävät tämän. Niiltä voisi liiton päättäjät kysellä kokemuksia. Niin usein kuulee suomeen palanneilta pelaajilta ettei Suomessa saa pelata salibandyä.

    Toivottavasti tähän epäkohtaan puuttuvat liiton päättäjät ja viimeistään ensi kaudeksi.

  5. Olen aivan täydellisen samaa mieltä naisten liigasta.

    Mutta miksi jätit asian vain tuomareihin ?

    Minusta on huutava vääryys, että liitto on säännöissään määritellyt, että naisten liigassa eivät saa pelata parhaat pelaajat vaan se on rajoitettu selvästi syrjivin sukupuolisin perustein vain naisille ja tytöille.
    Erityisesti puolustuspelissä kaivattaisiin fyysistä elementtiä, ja parhaiten sitä meidän joukkueelle toisi 190 senttiä pitkät n. 90 kiloiset voimakkaat miespuoliset puolustajapelaajat.

    En ymmärrä miksi se ei ole sallittua. Liitolla on selvästi tarkoituksena, että naisten liiga ei saa kehittyä miesten liigan tasolle nopeudessa ja fyysisyydessä, kun se ei anna käyttää miespuolisia pelaajia.
    Naisten liigassa on paljon pelejä, jossa pelaa kaikenmaailman prinsessoja, vaikka sabahallit olisi täynnä äijäenergialla varustettuja kovia karbaasejakin.

    Eli sukupuoli ratkaisee ensiksi, sitten vasta lihakset !

  6. Leikki sikseen.Jos aidosti halutaan kehittää naisten liigaa semmoiseksi joka palvelee Suomen maajoukkuetta niin tuomareiden tasoa on saatava tasaisemmaksi ja paremmaksi.Se on vaan fakta.Työrauha totta kai mutta kyllä parhaiden pitää siellä viheltää,nyt on tasossa aivan liikaa hajontaa.

  7. viheltämistä ei vaan voi verrata miehiin, sillä ihan aikuisten oikeesti miesten 4 divarikin on vaativampaa kuin naisten liiga.

    Se on lopulta aivan sama kuka siellä kentällä on kun raitapaidassa vaikka antais niille valmentajille tai jojoille vaihtopenkille pillit kaulaan kun tytöt vähän sählää.

    Lisäks naisten liigan kehittämisestä on naurettavaa puhua, kun jokainen lajissa pidempään mukana ollut tietää, että taso oli jo 10 vuotta sitten parempi kuin nyt ja jos askelia on johonkin suuntaan otettu, niin taaksepäin.

    Nykyisinhän siellä ei edes ole naisia, vaan pikkutyttöjä suuri osa. Tällä menolla joku Kassu pärjää siellä vielä viiskymppisenäkin.

    Oikeasti herätkää, ei sinne kannata uhrata erotuomariresursseja, eikä kyllä mitään muitakaan resursseja, ainakaan jos mittarina on kilpaurheilulliset kriteerit.

  8. Hei nimimerkki Usko mennyt, älä usko kuulopuheisiin (Nurmijärven tapaus) ja jos (näköjään) uskot niin älä ainakaan kerro niitä oikeana totuutena.

  9. Kyllä Naisten liiga on huomattavasti kovatasoisempi viheltää kuin miesten 4. Tämä on nyt yksi niistä ”aikuisen oikeesti” sanottuna typerä väite. En usko että joka näin kirjoittaa on viheltänyt naisten salibandyliigaa ollenkaan.

    Monet todella lahjakkaat erotuomarit (Koskinen-Rannikko) yhtenä parina on viheltänyt naisten salibandyliigaa vaikka mahkut on ollut pärjätä miesten salibandyliigassa myöskin.

    Naisten salibandyliiga on erotuomarille myöskin hyvin haastava ja haasteellinen vaikka ei välttämättä samalla tavalla kuin miestenliiga.

    Erotuomareilta vaaditaan aika paljon viheltivät sitten miesten tai naistenliigaa.

    Ja toivotaan että se Kassu ei ihan 50 vuotiaaksi pelaa naisten salibandyliigaa vaan siirtyy joskus viheltämään siellä. Onhan hän jo muutaman matsin viheltänyt miesten 2 divariakin.

    Voisihan sitä Kassulta kysyä että viheltääkö mielummin naistenliigaa vai miesten 4 divari niin saadaan hänen mielipiteensä asiaan.