Valmentaja ryssittelysyytöksistä: ”Peruspullistelua puolin ja toisin”

Iiro Parviainen vaikuttaa jatkossa Porvoon Salibandyseurassa. Arkistokuva: Mikko Hyvärinen

Iiro Parviainen
Loviisan valmentaja Iiro Parviainen ihmettelee Ismo Läntisen puheita. Kuva: Mikko Hyvärinen

Loviisan Torin päävalmentaja Iiro Parviainen ihmettelee FBT Porin päävalmentaja Ismo Läntisen syytöksiä ryssittelystä ja turvallisuuden uhattuna olemisesta eilisessä Salibandyliigan ottelussa. Hänen mukaansa Läntinen unohtaa oman joukkueensa huonon käytöksen läpi ottelun.

Ismo Läntinen syyttää Tuomas Savukoskea FBT Porin Viron maajoukkuepelaajiin kohdistuneesta ryssittelystä. Onko tässä mitään perää?

– Siis mitä??? (Martin) Sivakovin ja Savukosken välillä oli jotain sanaharkkaa ollut ja kysyin molemmilta asiasta. Molemmille tuntui asia olevan ookoo toisen erän alussa ja se siitä. Nyt Läntinen unohtaa kyllä joukkueensa oman huonon käytöksen läpi ottelun. Kun se Porin tyyli omallakin kokemuksella on suhteellisen lämpöistä ja rumiakaan sanoja ei säästellä, niin nyt olisi syytä käydä peilin kautta, Parviainen vastaa.

– Tuomas Savukoski ajettiin (Tatu) Ruohosen toimesta törkeästi päätyseinään ottelun päätösminuuteilla, josta Porin pelaaja selvisi vain kakkosella. Teko oli törkeä. Savukoskelle on tehty hyvin selväksi meidän säännöt ja eilenkin hän oli erittäin luova pelaaja kentällä aiheuttaen jatkuvaa päänvaivaa porilaisten puolustukselle. Tuskin nämä Porin pelaajat tulisivat minulle avautumaan turhautuneena pelin päätyttyä oman joukkueensa hermokontrollin täydellistä pettämistä, mikäli siellä olisi kaikki ookoo?

Läntisen mukaan tunteet kuumenivat ensimmäisellä erätauolla avauserän maalinedustahässäkän takia ja hän tunsi pelaajiensa turvallisuuden uhatuksi. Miten vaarallisena sinä näit tilanteen?

– Yhtään en tiedä näistä maalinedustahässäkän tapahtumista mitään, peruspullistelua puolin ja toisin. Meillä joutui järkkäreitä olemaan Porin ovella kolmin kappalein, Ismo Läntistä työntelivät omatkin pelaajat koppiin rauhoittumaan ja kyllä on jokseenkin koominen väite syyttää turvallisuuden olleen uhattuna. Siellä oli Porin pelaajilla tunteet kuumina läpi ottelun ja sitä ei hirveästi auttanut koko ottelun kestänyt räksytys erotuomareille ja välillä jopa yleisölle.

– Tuonkin energian kun saisi siirrettyä pelaajiin, niin heillä voisi olla muutama piste enemmän. Korostan Torin olevan liigassa vähiten jäähyjä ottava joukkue (4.4 min/ottelu) ja Porin keräävän ääripäässä niitä selkeästi enemmän (7.3 min/ottelu). Näillä eroilla saa muutaman pisteen ja meillä on selkeät säännöt käyttytymiseen ja se näkyy tuossa Fair-Playssa hienosti.

– Sinänsä oli ihan mukavan lämpöinen iltapuhde ja kyllä minulle tuollaiset kinkerit sopivat jatkossakin – henkilökohtaisesti tykkään porilaisesta luonteenlaadusta! Meillä oli järjestyksenvalvojat valppaina läpi pelin Porin kopin läheisyydessä, erotuomareiden läheisyydessä ja paikalla 3-4 järkkäriä plus järjestyksenvalvojien esimies. Joten se puoli oli hienosti hansakassa, Parviainen näkee.

4 comments

  1. En yleensä toimittajana tällaisiin puutu, mutta näin omin silmin kuinka kuumana Ismo Läntinen kävi. Ajattelin toisella erätauolla kysyä häneltä miksi hän on tuohtunut mutta ajattelin että se on ehkä viisainta antaa koko jutun olla.

    Pelaajat Sivakov ja Fager olivat turhautuneen näköisiä kun Porin toimitsija ajettiin ulos vaihtopenkiltä. Luulen että he pitivät koko tilanteen traagikoomisena ja kiusallisena. Eivät ne ainakaan Loviisan pelaajia missään vaiheessa siinä syyttäneet.

  2. vai pitäisikö sanoa Läntisien näin isommassa kuvassa on moni porin peli kaatunut.

    Se kun ihminen on sellainen että kun tunteet nousee pintaan, järki jäätyy, peliäei näe samalla tavalla ja tekee joko harkitsemattomia päätöksiä tai ei osaa tehdä enää ratkaisuja lainkaan.

    Näinköhän jos tunteet pysyisivät useammin kasassa, mieli analyyttisenä ja järki laskelmoivana olisi mies edelleenkin valmentamassa ihan toista lajia…

    Muuten olen sitä mieltä että kun rasismisyytöksiä esitetään, Salibandyliigan on tutkittava ne.
    On sitten ollut tai ei, mutta tutkittava on.
    Rasismi ei kuulu urheiluun, eikä suomalaiseen yhteiskuntaan muutenkaan.

  3. Onko toi nyt kuinka kovaa rasismia hä? Millä nimityksellä talvisodan kokeneet puhuvat naapurikansastamme? No Savukoski ei ehkä heihin lukeudu… Hyysäämistä on nykyään nää rasismikohut välillä. Voi sitä muutenkin ihmisiä loukata ja ihan yhtä tyhmää tai fiksua on se. Joskus sanailu ”kuuluu” asiaan, tai ehkä ei kuuluisi mutta on ymmärrettävää jollain tasolla.

    Mitähän tekstiä Läntisenkin suusta on tullu? Äijä kyllä vaikuttanu jo pitempään hiukka pimeeltä ja niin se yks toinenkin kaimansa välillä kentällä. Ei toi toinenkaan koutsi ihan väritön kaveri ole, mutta ehkä vähän fiksummalta vaikuttaa.

    Hyvä että Savukoski kehtasi itsekin tulla julkisuuteen, loanheittoa saanut osakseen sen verran.

  4. ”…ja sitä ei hirveästi auttanut koko ottelun kestänyt räksytys erotuomareille ja välillä jopa yleisölle” JA toimihenkilöille JA jopa järjestyksenvalvojille.

    Ei välttämättä 100% sanatarkka lainaus mutta tähän tyyliin kommentoi I. Läntinen naama punaisena järkkärille: ”ON SE KUMMA KUN SITÄ [pukukopin] OVEA PITÄÄ PAISKOA EIKÖ TÄÄLLÄ SAA IHMISET EDES KESKITTYÄ!”. Kuvaa aika paljon missä sfääreissä mentiin.

    Positiivisessa mielessä jäi Porin pelaajista mieleen Fager ja Miilunpalo jotka jaksoivat käydä hymyssä suin lätkimässä yläfemmoja kaukalonlaidan pikkupoikien kanssa, pojat tykkäsivät 🙂