Naisten pudotuspelit vauhtiin lauantaina – näin käy puolivälierissä

Onko Tiikereiden Elina Enlundille luvassa tällaista erikoisvartiointia OLS:n toimesta? Kuva: Jari Turunen

Onko Tiikereiden Elina Enlundille luvassa tällaista erikoisvartiointia OLS:n toimesta? Kuva: Jari Turunen

Naisten liigan puolivälierien ottelusarjat käynnistyvät lauantaina. Ennakkoon suurin mielenkiinto kohdistuu OLS-Tiikerit-puolivälieräsarjaan, josta odotetaan huipputasaista. Nähdäänkö muissa ottelupareissa yllätyksiä? Pääkallo.fi antaa nyt oman arvionsa jokaisesta puolivälieräparista.

Classic (1.) – Koovee (6.)

Classic valitsi ehkä jopa hieman yllättäen puolivälieriin vastustajakseen paikalliskilpailija Kooveen, joka sijoittui runkosarjassa hienosti kuudenneksi. Tämä valinta vain kertoo Classicin dominoinnista kotoisessa liigassa viime vuosina ja siitä syntyneestä kovasta itseluottamuksesta. Toki joku voi nähdä valinnassa myös pienen piikin paikallisvastustajan suuntaan, joka nappasi kesän aikana Classicista muutaman nuoren lupaavan pelaajan riveihinsä. Näiden nuorten pelaajien otteita seurataan mielenkiinnolla tässä sarjassa.

Kooveen tehtävä on haastava. Sen pitäisi keksiä keinot kahden Classicin maajoukkuetasoisen kentällisen pysäyttämiseen. Helpommin sanottu kuin tehty. Kooveen taktiikkana tullee olemaan matala karvaus ja vastahyökkäykset Classicin pallonmenetyksistä. Kooveen maalivahtien Sonja Mäkisen ja Tanja Henttisen sekä kenttäpelaajien Viivi Aholan, Tiina Lehdon ja Jetta Uotilan pitäisi pystyä ilmiömäisiin suorituksiin, jos joukkue mielii saada edes yhden ”täplän” ottelusarjassa. Entä nähdäänkö ”Manse-legendoihin” lukeutuva Kooveen Hanna Palomäki kaukalossa vai penkin takana? Classicin Anne Suomalainen jätti joukkueen vuoden alussa, mutta se ei ole Classicin menoa pysäyttänyt. Suomen ylivoimaisesti kovin hyökkäyskalusto ei ole yhden pelaajan varassa, vaan ratkaisijoita löytyy laajalta rintamalta. Eliisa Alangon johdolla Kooveen maaliverkot ovat lujilla puolivälieräsarjassa. Classicin maalivahtipeli on ainoa kysymysmerkki. Tästä Kooveen ennakkoon.

Kauden aiemmat ottelut: Classic-Koovee 9-1, 8-3.
Arvio: Classic välieriin voitoin 3-0.

NST (2.) – Happee (8.)

SM-mitaleita ison läjän viime vuosina rohmunut NST lähtee puolivälieriin selvänä ennakkosuosikkina Happeeta vastaan. NST pudotti viime kaudella Happeen jatkosta samassa vaiheessa. Vaikka lappeenrantalaiset menettivätkin viime kauden jälkeen muutaman profiilipelaajan joukkueesta, niin sen materiaali on silti ylivertainen Happeeseen verrattuna. NST:n aseena on koko joukkueen tiivis puolustuspeli ja kaksi hyvää maalivahtia. Tästä hyvänä esimerkkinä käy se, että NST päästi koko liigassa vähiten maaleja. Vastapainoksi oma maalinteko ei ole ollut lähelläkään Classicin ja SB-Pron luokkaa. NST:n puolustusnelikko Härkönen-Sinisalo-Lampinen-Kylliäinen on liigan eliittiä. Hyökkäyspäässä ratkaisuja odotetaan viisikolta Suoreijus-Hannonen-Lirkki-Töllikkö-Hakkarainen.

Happee varmisti paikkansa pudotuspeleissä vasta viimeisellä kierroksella ja jyväskyläläisille on kaikki tästä eteenpäin pelkkää plussaa. Kun Happeen takavuosien kiintotähdet Jenni Timonen ja Kaisa Malmberg eivät enää pelaa Happeen riveissä, niin nykyisiin avainpelaajiin lukeutuvat Mari Tuppurainen ja Johanna Rossi. Tälle kaksikolle hyvää taustatukea antavat Iina Autio, Alli Tikkanen ja Tiia Hattara. On päivänselvää, että Happeen koko joukkueen puolustuspelaamisen on onnistuttava täydellisesti, mikäli jyväskyläläiset mielivät saada yhdenkin otteluvoiton sarjassa. Happeen maalivahdit Minna Paasu ja Marjaana Rautpalo ovat paljon vartijoina. Kokonaisuudessaan tästä ottelusarjasta on odotettavissa erittäin fyysinen vääntö. Tästä NST:n ennakkoon.

Kauden aiemmat ottelut: NST-Happee 4-3, 7-3.
Arvio: NST välieriin voitoin 3-0.

SB-Pro (3.) – Erä III (7.)

SB-Pro valitsi vastustajakseen Erä III:n Tiikereiden sijasta, joka oli hyvin ymmärrettävää tämän kauden runkosarjasijoituksen perusteella. Myös tämän kauden molemmat keskinäiset ottelut ovat menneet Pron nimiin. SB-Pro on ehtinyt voittaa tällä kaudella jo Suomen Cupin ja se lähtee selvähkönä ennakkosuosikkina tähän ottelusarjaan. Nurmijärveläisjoukkueen tehoista vastaavat maan kovimmat siskokset, sillä Kujalat ja Hietamäet ovat tehneet tuhoisaa jälkeä tämän kauden liigassa. Hyökkäysarsenaaliin kun vielä lisätään Mira Wickmanin nimi, niin siinä alkaa olla melkoisen kova nippu hyökkäyksessä kasassa. SB-Pron puolustuksen johtohahmo on todennäköisesti viimeistä kauttaan pelaava Jenni Morottaja. Maalissa pelaa aina luotettava Laura Loisa. SB-Pro pelaa aktiivista ja liikkuvaa salibandyä ja se tulee olemaan myrkkyä Erä III:lle.

Erä III lukeutui runkosarjan seitsemännellä sijallaan kauden alisuorittajiin. Pidän mosalaisia kuitenkin pudotuspelien ”jokerikorttina”, joka voi yllättää. Ottelusarjan voittoon en jaksa uskoa, mutta yksittäinen voitto on huomattavasti todennäköisempää kuin aiemmissa ottelupareissa. Erällä on erittäin kokenut maalivahtikaksikko ja se voi olla iso voimavara kauden tärkeimmissä otteluissa. Puolustuksessa Anu Peltokangas ja Johanna Hellsten ovat maajoukkuetasoa ja pelannevat isot minuutit helsinkiläisten alakerrassa. Entä pelaako vai valmentaako Paula Jouhten pudotuspeleissä? Hyökkäyksessä tehoja odotetaan Anna Yli-Kojolalta sekä 19 maalia tällä kaudella laukoneelta Tuuli Huuskoselta. Nyt tarvitaan kokeneen valmentajan Markku Rantalan ”kikkakirjasta” jotain todella yllättävää, jos helsinkiläisjoukkue aikoo päästä tästä otteluparista jatkoon. Tästä SB-Pron ennakkoon.

Kauden aiemmat ottelut: SB-Pro-Erä III 15-4, 6-4.
Arvio: SB-Pro välieriin voitoin 3-0.

OLS (4.) – Tiikerit (5.)

Jos runkosarjaa ja keskinäisiä otteluja käytetään mittarina, niin tästä ei puolivälieräpari voi enää paljon tasaisemmaksi mennä. Molemmat joukkueet keräsivät runkosarjassa 30 pistettä ja yhtä monta voittoa, tasapeliä ja tappiota. Keskinäiset ottelut päättyivät 2-2 ja toinen jatkoajalla 5-4 OLS:lle. Melkoinen trilleri siis luvassa näiden kahden joukkueen välillä. Näillä seuroilla on yhteistä playoff-historiaa OLS:n ensimmäiseltä liigakaudelta, jolloin Tiikerit pudottivat juuri puolivälierissä oululaiset jatkosta. Mielenkiintoinen yksityiskohta on sekin, että Kinnusen-siskokset pelaavat toisiaan vastaan pudotuspeleissä, vaikka aloittivat tämän kauden samassa seurassa. Marianne Kinnunen vaihtoi kesken kauden Tiikereistä OLS:n pelipaitaan.

Joukkueet eroavat toisistaan siinä, että OLS:lta löytyy laajempi materiaali ratkaisijoita. Tiikereiden tehot lepäävät pitkälti Elina Enlundin varassa. Molemmat joukkueet kykenevät parhaimmillaan hyvään puolustuspelaamiseen, mutta erityisesti Tiikerit tarvitsee hyökkäyspäässä yhden maalin syntymiseen luvattoman paljon maalipaikkoja. Sekä Tiikereillä että OLS:lla oli runkosarjassa kehno ylivoima, mutta hyvä alivoima. Tiikereiden puolustus on pitävä maalivahti Laura Stillin ja puolustaja Mia Karjalaisen johdolla, mutta ratkaisijoita täytyy löytyä myös hyökkäyspäässä. Hyviä otteita odotetaan myös kokeneelta Suvi Saukolta sekä tyttöjen maajoukkueen avainpelaajilta Silja Eskeliseltä, Noona Björkmanilta ja Laura Manniselta. OLS:n alakerran henkinen ”liideri” on kapteeni Marjut Mäkelä. Hyökkäyspäässä katseet kohdistuvat tuttuihin nimiin; Annukka Häkli, Kristiina Kauppila, Henna Ilmola ja Hanna-Mari Uimonen. Tässä otteluparissa ottavat myös valmentajat Kuussaari ja Kouvalainen mittaa toisistaan. Tämä ottelupari on puolivälierien ehdottomasti mielenkiintoisin seurattava. Tästä OLS:n ennakkoon ja tästä Tiikereiden ennakkoon.

Kauden aiemmat ottelut: OLS-Tiikerit 2-2, 5-4 ja.
Arvio: OLS välieriin voitoin 3-2.