Puolivälierät käyntiin perjantaina – Pääkalloennakko pari parilta

Classicin pitkätukka Lassi Vänttinen on yksi puolivälierien avainpelaajista. Kuva: Mikko Hyvärinen

Lassi Vänttinen ja Ray Backman, Classic
Classicin pitkätukka Lassi Vänttinen on yksi puolivälierien avainpelaajista. Kuva: Mikko Hyvärinen

Miesten Salibandyliigan puolivälierät pyörähtävät käyntiin perjantaina ja jokaisessa parissa riittää mielenkiintoista seurattavaa. Kolme joukkuetta nousee puolivälierien selviksi ennakkosuosikeiksi, mutta kestävätkö he paineet? Tärkeimmät pointit kaikista pudotuspelipareista arvioiden ja kauden ajalta kerättyjen linkkien kera on kasattu yhteen Pääkalloennakkoon.

SPV (1.) – Loviisa (8.)

Runkosarjavoittaja Seinäjoen Peliveljet on ollut muutamia yksittäisiä notkahduksia lukuun ottamatta vakuuttava läpi kauden. Se olisi voinut valita puolivälieriin kenet tahansa sijoilta 5-8 ollen silti suursuosikki. SPV:n odotetaan vievän tämän sarjan suoraan kolmessa ottelussa. Avainkysymys on, kestetäänkö lakeuksilla paineet? Valmennuksessa Loviisan Iiro Parviainen yrittää varmasti hämmentää huutoineen ja tempauksineen SPV:n tyyntä Tommy Koposta. Puolustaja Jori Isomäen nosto farmin Blue Foxista tuo tarvittavaa kokemusta ja rauhallisuutta SPV:n joukkueeseen.

SPV:n materiaali on leveä ja se voi viedä otteluita, vaikka Mikko Kohonen ja Sami Koski eivät joka paikasta onnistuisikaan. Loviisalle jo pelkkä pudotuspeleihin nousu Nokian takaa oli salibandykaupungissa kuin mestaruus. Loviisalle edes yhden ottelun vieminen vaatii Peik Salmisen ja Joni Niirasen täydellistä peli-iloa. Pallottomana pelaaminen ei sitä tuo, olkoon vatsa sitten täynnä tai ei. Moni Loviisassa varmasti harmittelee, kun kotihalli ei vedä kuin reilut 500 katsojaa. Ottelusarjassa kohtaavat Suomen kenties äänekkäimmät ja intohimoisimmat fanit. Avauspeli antaa suuntaa sarjan kululle. Loviisan iskun paikka on sunnuntain toisessa ottelussa kotonaan.

Kauden aiemmat ottelut: 9-5, 6-3.
Arvio: SPV välieriin voitoin 3-0.

Classic (2.) – Happee (7.)

Classic on yksi kolmesta suurimmasta mestarisuosikista SPV:n ja SSV:n ohella. Otteet ovat kauden mittaan ailahdelleet, mutta tamperelaisten pitäisi silti raivata Happee tieltään. Classicin täksi kaudeksi kasvaneesta ratkaisijoiden määrästä kertoo Lassi Vänttisen poikkeuksellisen runsas syöttömäärä runkosarjasta (tehot 26+47) ja ylivoimallakin vahva pelintekijän rooli oikealta laidalta syötöillä keskelle taskuun. Happee pystyy ehkä pelaamaan Veli-Matti Luukon, Jami Mannisen tai Ville Matikaisen pois sektoreilta, mutta Vänttisen arvaamattomuus onkin sitten hankalampaa hallita. ”Vänä” nousee sarjan ehdottomaan avainrooliin. Classicin Janne Lamminen on noussut liigan puolustajien eliittiin ja varsinkin pallollisena Classicin puolustus on vastustajaansa edellä. Maalissa Happeen Eero Kososella on takana vahva kausi, Classicin Pekka Nieminen lupaili pudotuspeleissä yhdeksää nollapeliä.

Happee elää pudotuspelijoukkueista eniten ykköskenttänsä esityksistä. Classicin ykkösasia onkin skoutata kenttä: Veli-Matti Hynynen – Petri Kauko – Juuso Heikkinen puolustajinaan Otto Tikka ja jokaiselle joukkueelle arvokas peruspakki Jaska Kunelius. Pelintekijä Kauko on kentän koossa pitävä liima, jota on kommenteissa ehdotettu jo maajoukkueeseenkin. Kentän hyökkääjät mättivät runkosarjassa kolmeen pekkaan komeat 155 pinnaa, mutta Happee kaipaisi kipeästi ratkaisuvoimaa myös Lasse Riitesuolta ja kumppaneilta. Classic vei molemmat runkosarjamittelöt niukasti ja etenkin toisen pelin nousu 2-7:stä 8-7-voittoon voi kolkutella jyväskyläläisten takaraivossa. Happeen Panu Kotilainen kärsii pelikieltoaan vielä avausottelun. Classicilta mm. Petri Hakonen on ollut sivussa. Muista pareista poiketen toinen ottelu pelataan sunnuntain sijaan maanantaina.

Kauden aiemmat ottelut: 4-3, 8-7.
Arvio: Classic välieriin voitoin 3-0.

SSV (3.) – Tapanilan Erä (6.)

Viisi edellistä mestaruutta voittanut SSV lähtee suosikkina kevään 2009 ja 2010 finalistien kohtaamiseen. Erän rivit ovat niistä vuosista harvenneet. SSV:n riveissä on ollut tällä kaudella turbulenssia aiempaa enemmän. SSV:n Mikael Järveltä vietiin jopa kapteeninnauha parin pelin ajaksi Harri Forstenille ja maalivahtipeli on ollut ajoittain poikkeuksellisen epävarmaa. Santtu Manner mättää maaleja, vaikka ei pysty pelaamaan täysitehoisesti. Materiaaliero SSV:n eduksi on iso. Tähän pariin molemmat helsinkiläisjoukkueet varmasti syttyvät.

Kauden seitsemällä voitolla aloittanut Erä on vieläkin käsittämättömämmin pelannut voitoitta 10 viimeistä otteluaan. Romahdus ajoittuu ajalle, jolloin nuorten maailmanmestari Tuomas Iiskola jäi pois kokoonpanosta. Parissa viime ottelussa hän on taas ollut mukana, mikä nostaa Erän osakkeita. Erä on hakenut rentoutta monin keinoin. Valmennuksessa SSV:n Mika Ahonen on kokenut, Erän Teemu Kalinainen ensimmäisissä miesten pudotuspeleissään. Maalivahdeista on mielenkiintoista nähdä heittääkö ”Amu” maaliin hyvän alkukauden jälkeen hiipuneen David Rytychin vai kesken kauden palanneen Toni Lötjösen. Rytych oli runkosarjan ensimmäisessä kohtaamisessa todella varma, mutta toisessa vain varjo siitä. Erän maalissa Tomi Ikosen pitää pelata huippupelejä, mikäli Erä aikoo haastaa mestarit. Silloin myös otteluiden maaliodotusarvo on pareista matalin.

Kauden aiemmat ottelut: 4-2, 6-5 ja.
Arvio: SSV välieriin voitoin 3-0.

Oilers (4.) – Koovee (5.)

Puolivälierien neljännessä parissa kohtaavat kauden iloisimmat yllättäjät. Molemmat joukkueet menettivät viime kauden jälkeen kokeneita pelaajiaan, mutta ovat pystyneet paikkaamaan menetykset kasvaneen vastuun myötä huutoon vastanneilla nuorilla. Ehkä juuri uusien vastuunkantajien takia otteet ovat ailahdelleet ja puolivälieräparissa voidaan nähdä isojakin kääntöjä tappioasemista. Valmennuksessa iloiseen aktiiviseen pelitapaan luottavat Kooveen Arto Riihimäki ja Oilersin Mika Heinonen ovat mielenkiintoinen taistelupari. Ottelupari on voimasuhteiltaan puolivälierien tasaisin ja maaliodotusarvo peleissä on suuri.

Kooveellä ei ole varaa kuumentua joukkueiden viime kauden pudotuspelikohtaamisten tapaan, sillä Oilersin ylivoima on pelottava. Runkosarjan eniten maaleja (38) tehneen ylivoiman kapellimestareina häärivät runkosarjassa ylivoimalla 17 pistettä mieheen keränneet Jussi Piha (yv:llä 7+10) ja Matias Kaartinen (yv:llä 2+15). Huhujen mukaan Öljymiesten riveissä on esiintynyt kauden aikana kurittomuutta ja valmentajat ovat joutuneet ohjaamaan tiukasti jopa joukkueen alkulämpöjä. Oliver Wardi on kuitenkin tehojensa lisäksi osoittanut tärkeytensä joukkueelle kapteenina ja johtajana. Hänet valittiin syystäkin helmikuun pelaajaksi. Kooveelle harmia tuo loistavan debyyttikauden pelanneen Mikko Immosen selkävaiva. Kapeille harteille ei pidä lyödä liikaa paineita, sillä muitakin vastuunkantajia Paul Kotilaisen ja Marko Lahtisen johdolla Kooveestä löytyy. Sarja ratkeaa pieniin marginaaleihin vasta viidennessä pelissä.

Kauden aiemmat ottelut: 7-6, 6-10.
Arvio: Oilers välieriin voitoin 3-2.

5 comments

  1. Veikkaan Happeelle ja Erälle yhtä voittoa kuitenkin. Vänttiselle yksi heikompi matsi ja Rytychille samoin.

  2. Ihan hyvää luettavaa. Onko naisten peleistä tulossa samanlaista ennakkoa?

  3. Toi happeee voitto oli selviö. Miten ammattilaiset eivät sitä tajunneet..?
    Vai classicille 3-0.