Sääntömuutoksia vastustettiin voimakkaasti – nämä ehdotukset vietiin eteenpäin

Kuva: Mikko Hyvärinen

Kuva: Mikko Hyvärinen

Salibandyliitto on saanut valmiiksi sääntöjen muutoskartoituksen ja lähettänyt omat ehdotuksensa IFF:n käsiteltäväksi.

Pääkallo.fi uutisoi aikaisemmin Salibandyliiton pelaajille ja joukkueilla lähettämästä kyselystä, jossa udeltiin pelaajien kantaa muun muassa jalkasyöttöön, hyppäämiseen, rangaistuslaukaukseen ja pelin aktivoimiseen liittyviin sääntöihin. Kyselyn tulokset olivat harvinaisen selvät: lähes kaikkia muutoksia vastustettiin.

– Yhteenveto kaikkien ryhmien keskusteluista ja mielipiteiden ilmauksista oli yllättävän konservatiivinen: miltei kaikkia ehdotettuja muutoksia vastustettiin jokaisessa ryhmässä, joitain ehdotuksia jopa erittäin voimakkaasti. Ainoa, joka sai kannatusta useammalta toimijaryhmältä, oli jalkasyötön vastaanoton salliminen. Erityisesti pelin aktivoimisehdotukset saivat täystyrmäyksen kaikilta kolmelta ryhmältä, pelaajilta, valmentajilta ja erotuomareilta, Salibandyliiton sivuilla kerrotaan.

Perusteellisen kartoituksen jälkeen Salibandyliitto päätti esittää kahta sääntömuutosta IFF:lle. Muutosta haetaan jalkasyöttö- ja oma maali -sääntöihin. Salibandyliitto perustelee muutosehdotuksia seuraavasti:

Jalkasyötön vastaanoton salliminen
EI kuitenkaan maalin tekeminen jalalla tai pallon kuljettaminen potkimalla. Perustelut: Peliä ei tarvitse tarpeettomasti katkaista, jolloin pelin jatkuvuus ja sujuvuus paranee. Epäselvät ja tulkinnanvaraiset tilanteet pelissä vähenevät, joka hyödyttää pelaajia, erotuomareita ja katsojia. Pelin seurattavuus paranee. Säännön muuttaminen tukee myös pelin viihdyttävyyttä ja antaa pallolliselle pelaajalle lisää mahdollisuuksia pelikäsityksen ja pelitaidon hyödyntämiseen.

Oman maalin merkitseminen
Oma maali merkittäisiin AINOASTAAN, kun pelaaja aktiivisesti toimittaa pallon omaan maaliin. Perustelut: Selkiyttää tulkintaa ja antaa ansion maalista sille/niille pelaaja/ille, jo/ille se kuuluu. Nykyinen sääntö on tuottanut tilanteita, joissa tehopisteet jätetään antamatta.

Salibandyliitto kertoo tehneensä edellä mainittujen ehdotusten lisäksi useita ns. teknisluonteisia ja sääntötekstiä täsmentäviä muutosehdotuksia.

Mahdollisia sääntömuutoksia voidaan testata IFF:n päätöksellä kaudella 2012–2013. Testikokemusten ja ehdotusprosessin tuloksena, uudet salibandyn pelisäännöt tulevat voimaan kesällä 2014. Seuraava sääntömuutosprosessi käynnistyy tammi-helmikuussa 2016. IFF:n sääntömuutosprosessin aikataulu ja vaiheet löytyvät täältä.

– Samalla tavoin kuin Suomessa käytiin laaja keskustelu pelisääntöihin tarvittavista muutoksista, tulee seuraavaksi käydä vuoropuhelu kansainvälisillä foorumeilla. IFF:n tehtävä on koota jäsenmaiden esitykset yhteen ja päättää voimaantulevista sääntömuutoksista. Pelisääntöjen tulee palvella lajia eri jäsenmaiden näkökulma ja lajin kehitysvaihe huomioiden. Tulevaisuudessa esimerkiksi Olympialaisiin pääsyn tavoite voi aiheuttaa pelisääntöihin muutospaineita, kommentoi pelisääntömuutosehdotusta valmistelleeseen työryhmään kuulunut Ismo Haaponiemi.

Lisää aiheesta voi lukea Salibandyliiton sivuilta.

Jalkasyötöstä keskusteltiin Pääkallo.fi:ssä Igi-Cornerin tekstin innoittamana jo syksyllä.

16 comments

  1. Myös semmonen sääntö ettö porilaiset pitää ens kaudella turpansa kiinni ja koittavat pelata, mikäli pysyvät ylhäällä 🙂

  2. Reikäpallo, ei kannata yleistää.. siellä on tietyt henkilöt ”pelleilemässä”, mutta löytyy myös koviakin nimiä!

  3. Jalkasyötön salliminen olisi virhe. Vaikka nykytilanteessa tuleekin välillä vähän pöhköjä tilanteista, jalkasyötön salliminen muuttaisi pelin luonnetta. Olen nähnyt futsal-jengien sählyvuoroilla, että palloa voi syöttää jalalla yllättävän näppärästi. Halutaanko tällaisen todella yleistyvän? Eikö tässä lajissa ole kyse etupäässä mailatekniikasta? Myös vammat tulisivat yleistymään, kun yritetään useammin pelata palloa jalalla ja vastassa on toinen jalka.

  4. Jaahas, tästä ”kolme senttiä jalkapohjat ilmassa”-hyppäämisestä ei ilmeisesti vieläkään päästä eroon 🙁

  5. Oon kyllä samaa mieltä jalkasyötön kans. Mielestäni tällä hetkellä tuo ei mitenkään erityisesti haittaa/hidasta peliä mutta se todellakin muuttaa sitä, jos se sallitaan.

  6. Samaa mieltä nimimerkin ”jalkasyöttö” kanssa. Muuttaisi pelin luonnetta liikaa..vaaratilanteista on vaikea sanoa.

  7. Kolmen sentin hypyistä, varvistus ja painon kevennys, tuskin on mitään vaaraa. Ihan turha niitä on huudella. Eri asia kun oikeasti hypätään, kuin että jalkapohjat tai just kantapäät irtoavat lattiasta.

    Jalkasyöttöprobleemat pitäisi korjata tuomarien linja kuntoon hoitamalla, tosin myös pelaajien pitäis tuntea säännöt. Jos pallo vahingossa osuu jalkaan tai se siihen pelataan, ei pitäisi viheltää. Ei varsikaan jostain peitoista ja syötön katkoista, joissa jalka vain on pallon tiellä. Jos vaan ”kaikki” tuomarit ja pelaajat ja valmentajat asian tajuis, ei olis sitä ongelmaakaan.

  8. En uskoisi että jalkasyötön salliminen muuttaisi peliä tai sen luonnetta erityisen suuresti.

    Luovuutta sen salliminen ainakin toisi kentälle. En kuitenkaan usko, että sen suurempia ”jalkakikkasyöttöjä” alkaisi kentällä jatkuvasti tulemaan mikäli tempoa vaan pelistä löytyy. Maila se tarkin, nopein ja paras väline on syöttämiseen käytää.

    Kulma- ja laitaväännöissä se voisi tuoda vihenen nopeutta ja apua tilanteen purkautumisessa.

    Yhden suurimmista hyödyistä jalkasyötöistä saisivat maalivahdit avauksissa ja sitä kyllä liputan. Esimerkiksi yv:llä purkupallon syöttäminen omalle pakille nopeuttaisi peliä ja aktivoisi maalivahteja paremmin.

  9. ”Oma maali merkittäisiin AINOASTAAN, kun pelaaja aktiivisesti toimittaa pallon omaan maaliin.”

    Tähän on siten käytännössä niinkuin se pitääkin olla, eli omia maalia ei pöytäkirjaan pitäisi tulla yhtään. Sillä eihän kukaan pelaajaa tarkoituksella eli aktiivisesti toimita pallon omaan maaliin.

  10. Toimittaapa, vahingossa. Ihan eri jos sä syötät poikkaria maalin edustalla ja kaveri lakaisee sen omiin mailallaan kun koittaa katkoa. Näitä on nyt merkitty omiks. Jatkossa merkitään esim, kun maalin edustalla paineessa koitat syöttää tai purkaa ja meneekin omiin. Fiksu muutos…

  11. eli veskari saa käydä antamassa sisään lyönnin tai siis potkun täs tapauksessa..

  12. Ehdotettiinko sääntömuutoksissa toisenkin syöttäjän merkkaamista pöytäkirjaan?

    Olikohan se Jussi Jäntti, joka perusteli tätä asiaa jossain perjantain TV pelin haastatteluosiossa tosi hyvin.

  13. Itse olen toisen syötön merkitsemistä vastaan. Se vaikeuttaa kahden tuomarin työskentelyä entisestään nopeatempoisessa pelissä ja kentän pienuudesta johtuen toinen syöttö ei ole yhtä merkittävä kuin isomman kentän lajeissa.

  14. Mielestäni rankkarin ja jäähyn voisi aivan hyvin erottaa toisistaan. Tää nykynen sääntö vie veskareilta liikaa ”fiilistä” pois kun rankun torjumisen jälkeen on kuitenkin vielä alivoima tapettavana.

  15. no ei se mitään fiilistä vie kyllä. alivoimathan on parasta veskarille, on ainakin tilannetta päällä. ei kai siellä kukaan halua seisoskella matsia kun peli pyörii toisessa päässä?

  16. Ihan oikein että tulee jäähy + rankkari. Siinähän viedään maalintekotilanne rikkeellä pois.