Ammattimiesten unelmafinaalit

Salibandyliigan odotettu finaalikaksikko SPV ja SSV starttavat kauden huipennukseen perjantaina Seinäjoella. Kauden kahden parhaan joukkueen kohtaamisia voi huoletta sanoa unelmafinaaleiksi. SSV:n kuudesta pudotuspelistä olen nähnyt paikan päällä viisi, eivätkä ne ole tarjonneet älyttömän suuria yllätyksiä.

Vapaalle toimittajalle tämä on antanut mukavasti haastetta tarjota juttuja eteenpäin toimituksiin, joiden silmissä pelataan 60 minuuttia ja SSV voittaa aina. Suurimman vaikutuksen minuun on jälleen kerran tehnyt SSV:n maajoukkuemiesten ammattimaisuus sekä kentällä että sen ulkopuolella. Puhumattakaan loppuhetkien kypsyydestä.

En olisi ennen kautta Tirsamaan Huhumaahan Toni Lötjösen nimeä laittaessani uskonut, että itse Helsingin Sanomat vetää tämän kauden pudotuspeliennakkonsa Lötjösen kautta. Ehkä sen takia nimi poistuikin listalta jossain vaiheessa viime kesää. (Seuraava Huhumaa muuten starttailee täällä finaalien jälkeen.)

– Salibandynkaltaiseen amatöörilajiin oli lopulta aika helppo hypätä takaisin. Ei tämä liiga niin kummoinen ole, Lötjönen sanoi Hesarin pleijariennakossa.

Torjuntaprosenteissa Lötjönen on torjunut pudotuspelien maalivahtipörssin kärkeen (84,25%). Sanoissa kontrasti on ollut suuri siihen, miten Harri Forsten ja kumppanit ovat pelien jälkeen jopa ärsyttävyyteen asti varoneet päästämästä suustaan yhtään lajiaan dissaavaa sammakkoa. Näin on, vaikka Forstenin ja Järven dominoinnilla olisi siihen ollut varaa moneen otteeseen. Samaa voi sanoa esimerkiksi SPV:n Mikko Kohosesta ja Tatu Väänäsestä.

Mieleen on jäänyt, miten ensimmäisen pudotuspelin jälkeen eräs toimittaja lähti SSV:n mestaruusputken hahmon haastatteluun ilmeisesti vanhalla kysymyspatterilla lääkärin töiden ja pelaamisen yhdistämisestä. Muun muassa Ylen Urheilukatu 2:ssa edustavasti esiintynyt Forsten täydensi toimittajan taustatiedot nöyrästi kertoen olevansa hoitovapaalla ja miten hyvin sen yhdistäminen pelaamiseen onnistuu. Ilman suurempia naureskeluja, ammattimaisesti.

Samaa ammattimaista linjaa on varmasti odotettavissa finaaleissa, mutta myös persoonia tarvitaan. Itse arvostan suuresti pelaajia, jotka ovat järjestäneet jopa koko muun elämänsä sen ehdoilla, että pystyvät pelaamaan lajiaan.

Heitä salibandyfinaaleissa riittää.

17 comments

  1. Naurattaa Lötjösen kommentit. Kaveri liigan maalivahdeista alempaa keskikastia. Paremmin olisi sopinut ”Ssv:n puolustusasenne ja puolustuspeli on niin tiivis, on samantekevää kuka luukulla istuu”

    Ei ole Helsinkiläisten maalivahdista joukkueen tukipilariksi, toivottavasti puolustus pystyy nostamaan vielä tasoaan, muuten voi tulla rumia lukemia.

    Spv mestari 3-1

  2. Pudotuspelien kirkkaasti paras torjuntaprosentti. Päälle neljä yksikköä parempi kuin Ihmeellä.
    Päästänyt 20 maalia Ihmeen 30 vastaan. Vetoja Lötjöstä kohti 127, Ihmettä 150.
    Ihme imuroinut siis joka viidennen vedon.

    Jos Lötjönen on keskikastia, niin kuuluu Ihme divariin.

    SSV mestari 3-2.

  3. Vertailua:
    SSV:llä heikoin maalivahtitilanne ikuisuuksiin. Rytych ei ole suomalaisten veskarien tasoa torjuntataidoiltaan eikä varsinkaan henkisen kestävyyden osalta. Lötjönen puolestaan on ikuinen kakkosveskari, jolla lausuntojen puolesta ei ole edes asenne kohdillaan. Hänestä saa hieman Pekka Niemisen tyylisen kuvan: ”ei tarvi ottaa tosissaan”. Tällainen asenne tosin tuskin on kaverille oikeasti mahdollinen, valmentajana kun on Amu Ahonen. Vai tiedostaako Ahonen tilanteen, mutta pakon edessa luottaa silti mieluummin Lötjöseen kuin Rytychiin? Joka tapauksessa SSV:n selvästi heikoin lenkki on maalivahtipeli.

    SPV:n selkeä ykkönen Jarno Ihme on mielestäni ikuinen lupaus ja todella yliarvostettu maalivahti. Päästää turhan usein helppoja maaleja. Hänellä kuitenkin tuntuisi olevan urheilijan asenne kohdillaan, ja tiedostaa, että hänen on parannettava. Taidoiltaan Ihme ei ole ratkaisevasti Lötjöstä edellä, mutta asenne ja voittamisen halu selvästi SSV:n veskaria edellä.

    => Näin ollen SPV vie voiton maalivahtien taistossa.

    SSV:n vahvuus on aina ollu raudanluja puolustuspelaaminen. Päästää aina vähiten maaleja sarjassa, myös nyt vaikka maalivahtipeli on sekaisin. Timo Toivonen, Saku Lehti, Tero Tiitu: maajoukkeen puolustajia. SPV:llä ei ole heittää kaukaloon vastaavan tason puolustajia kuin Tatu Väänänen. Vaikka puolustaminen onkin koko kentällisen tehtävä, on SSV:n puolustajamateriaali kohtalaisesta kapeudestaan huolimatta SPV:tä edellä

    => SSV vie puolustajien välisen taiston

    Hyökkäyksessä SSV:llä on paljon puhuttu superykkönen, joka ratkaisee pelit pakon edessä lähes aina uskomattomilla kireillään. Henkinen kantti parasta luultavasti koko maailmassa. SPV:llä on myös kohtuu hyvä ykkönen, Koski ja Kohonen ovat SSV:n ykkösnyrkin tasoisia miehiä, mutta Hulmi ei yllä lähellekkään Forstenin tasoa joukkueen ykkössentterinä. Ykköshyökkäyskolmikkojen vertailussa siis SSV vie voiton.

    Superkolmikon jälkeen SSV:llä ei kuitenkaan ole enää juuri ketään vaarallisia hyökkääjiä. SPV:llä puolestaan on Kiviranta, Ahola ja kumppanit. SPV:n laajemman materiaalin turvin ykköskentän osalta hävitty saadaan muiden kenttien osalta ratkaisevasti kompensoitua.

    => SPV vie voiton hyökkäyksessä laajemman materiaalinsa turvin

    Kokonaisuuden osalta SPV:llä on varmasti enemmän voittamisen halua. SSV:n ratkaisupelaajilla ei 100 voitetun pytyn jälkeen enää voi olla yhtä kovaa tahtotasoa pelaamiseen. SPV on yhtenäinen joukkue. SSV puolestaan on lähestulkoon kokonaan ykköskenttänsä varassa.

    => SSV vie voiton vain puolustajia vertailtaessa. Muutoin SPV on edellä, mestaruus Seinäjoelle voitoin 3-2. SSV:n konkarit venyttävät sarjan 5. otteluun, mutta sen SPV vie melko selvästi.

  4. Classicin miehenä tarvii ”kasalle” sanoa että vaikken pelaajana järvisestä tykkääkkään ja manner taitaa olla jo menneen talven lumia niin kyllä nostaisin em kaverit kivirannan ja aholan ohitse varsinkin kun on kyse niistä isoista peleistä isolla I.llä, hyökkäyksen puolesta vetäisin pisteet siis ssv.lle, myöskin minun inhokit lehti, kinnunen ja varsinkin maailman isoin housu toivonen painaa finaaleissa sekalaisia pisteitä niin uskaltaisin veikata kannun matkaavan (ikävä kyllä) jälleen v…n ärsyttävän inkkari kurren hellään huomaan… peli on nopea ja flow tila on mittaamattoman arvokas niin yksilö kuin joukkuetasolla mutta niinkuin pa..hommissa kokemus on valttia vaikka kuinka olisi intoa ja jalka nousisi…

    ssv mestari voitoin 1-3!

  5. On se vaan niinkin että ei ne tilastot kauheesti kerro niistä tilanteista, mutta joo samaa mieltä pääosin Ihmeestä silti. Muttei se torjuntaprosentti suorilta kerro kuka on paras, jos ei älytön ero siinä ole. 80% on vielä ihan ok tässä lajissa?

    ja jos ottaa tärkeitä koppeja ihan tekemällä niitä torjuntoja eli ”pitää pystyssä” niin se on tietty hyvän maalivahdin merkki. En tiä onko näistä kumpikaan sellaista saanu aikaan 😉

  6. Verrataan kentällisiä . Mikä kenttä mitenki pelaa , pitää katsoa millaisia kenttiä , kuka menee kentäle kun pallo on karvattu joukkueelle , Mikä on hyökkäys kenttä ,ylivoimakenttä .tai tasaava sekoittava kentällinen , Joukkue tarvii rooli pelaajia erillaisia kummalta niitä löytyy voittaa sarjan.Uskon tosin että nyt pelataan tietyt kentät vastakkain ,Eli sarja on täysin avoin täysin eri peli kuin aiemmat .Voittajaa vaikea ennustaa,uskon kuitenkin
    että voittaja ei vaihdu vieläkään,

  7. SPV otteluvoitoin 3-0 kannuun kiinni. Tänään rumat lukemat, itse laitoin lapulle 9-4.

    Saa ottaa talteen.

  8. Kasa vois asiantuntijana laittaa syitä siihen, et miksei Hulmi oo lähelläkään Forstenin tasoa..

  9. ”Kasa vois asiantuntijana laittaa syitä siihen, et miksei Hulmi oo lähelläkään Forstenin tasoa..”

    Ei tarvita minun asiantuntemustani Forstenin paremmuuden osoittamiseen. Ammattimiehet, maajoukkuevalmentajat, ovat saman päätelmän tehneet jo monen monta kertaa. Forstenilla 2 MM kultaa, Hulmilla 0. Forsten on Suomen maajoukkueen tukipilareita, Hulmi ei ole tukipilari edes SPV:n ykköskentässä. Kyllä se taitaa Koski-Kohonen-akseli olla, joka SPV:n ykkösestä tekee vaarallisen. Forsten puolestaan on SSV:n superviisikon tärkein palanen, joka tekee niinkin yksinkertaisen pelityylin pelaajista kuin Järvi ja Järvinen, maailmanluokan pelaajia.

    Ja finaaleissa kannatan kyllä henkeen ja vereen SPV:tä. Mikäs sen hienompaa olisikaan, kuin se, että Hulmi todistaisi finaaleissa puheeni täysin vääriksi ja johdattaisi SPV:n selvään mestaruuteen. Sitä ennen olisi kyllä mielenkiintoista lukea Hulmin erityisistä vahvuuksista verrattuna Forsteniin, jos olet kanssani eri mieltä.

  10. Ne jotka eivät tunne lödeä… Älkää ottako niin tosissaan. Oli toki hiukan typerää mollata lajia valtamediassa, mutta kyllä siinä pieni totuudensiemen oli. Mielestäni löde otti esim eilisessä pelissä aika
    Monta isoa seiviä toisin kuin ihme. Meni muutama turhan helposti. Ihme on loistava maalivahti.. Sitä en kiistä, mutta on ne runkosarjassa loistaneet veskarit ennenkin murtuneet kun ei sipuli vaan kestä, kun on ns pakko voittaa ja pelata hyvä peli. Lödellä ei jää sipulin kestävyydestä kiinni nämä pelit. Ei vaan spv pärjää.. Kiitos ja anteeksi

  11. Turha täällä on Lötjöstä dissailla, kaveri on aina ollut ehdoton huippu sitä halutessaan. Monesti on vaan haluttu jotain ihan muuta kuin pelata sählyä…
    Parhaimmillaan liigan top 3 molareita minkä tämä kevät on hyvinkin näyttänyt. Ja nän on ollut jo sata vuotta.
    Tätä hyvien otteiden jatkuvuutta ois nähty useampanakin vuonna jos muut asiat ei ois menny saban edelle.

  12. Tuo sipuli vuoti verta ja sen jälekeen poika on ollukkin ihan pihalla.

  13. Ihme on kirkkaasti parempi veskari ku Lötjönen. Lötjönenhän ei saa ees kypärää pysymään kiinni;) SSV:n on paras vaihtaa molemmat veskarinsa jos ne mielii vielä tolla rungolla joskus voittaa.

    HEnkilökohtaisesti en ymmärrä sitä että täällä uhotaan kokoajan kuinka ssv ens kaudella voittaaa ja jne. Kylmä fakta on se että ssv:n on jo alkaa useammat olee jo sellasii pappoja että ei ole mitään jakoa liigassa (esmerkiksi jatkuvasti mailaa hakkaava ”metsuri” Järvi)

  14. Lötjösen kommentteja nyt ei varmaan kannata ihan tosissaan ottaa. Taitaa olla aika rento ukko olla, mitä on juttujen perusteella käsitystä saanut. Ja onhan tuossa sitäpaitsi totuuden siemen – salibandy on edelleen amatöörilaji.

    Pleijarit Löde pelasi mielestäni varsin hyvin. Liike ei miehellä tunnu olevan kaksista, mutta sijoittuminen ja peitto on kohdallaan ja kädet toimii, eikä nuppi sula. Tottahan se silti on, että Toivoniemen poistuminen ei voinut olla vaikuttamatta kokonaisuuteen.

    Mitähän Henu tekee ensi kaudella? Olisiko vielä paluu SSV:hen ja vielä kerran yritys kohti kultaa?

  15. Mites Järvi ei pärjää liigassa? Playoff pistepörssin ja maalipörssin kolmonen, tärkeissä peleissä maaleja ja jäähyjä aika vähän? Ei oo hänen vika, jos tuomarit nöyristelee…

  16. No, järvi on viileän asiallinen äijä jolla on tinkimätön asenne, pärjää vuodesta toiseen ja pelaa niin kovaa, kuin tuomarit antaa.

    Joitakin se ilmeisesti pistää harmittamaan.