Jalkasyöttö salibandyyn jo ensi kaudeksi? – Lupaa haettu

Suomen Salibandyliitto on hakenut Kansainväliseltä Salibandyliitolta IFF:ltä lupaa testata jalkasyötön vastaanottamisen sallimista kaudella 2012-13. Salibandyliigan nettisivuilla julkaistun tiedotteen mukaan sääntökokeilu toteutettaisiin naisten Salibandyliigassa ja miesten Divarissa. Jalkasyötöstä on keskusteltu tällä kaudella ahkerasti myös Pääkallo.fi:ssä.

IFF:n määrittelemä pelisääntömuutosprosessi käynnistyi tammikuussa 2012. Ehdotettujen sääntömuutosten pohjalta IFF on pyytänyt jäsenmailta hakemuksia sääntömuutoskokeiluun. Suomen esittämän sääntömuutoksen mukaan jalkasyötön vastaanottaminen on sallittua, mutta ei kuitenkaan maalin tekeminen jalalla tai kuljettaminen potkimalla.

Pääkallo.fi kertoi maaliskuussa, että Salibandyliitto on saanut valmiiksi sääntöjen muutoskartoituksen ja lähettänyt omat ehdotuksensa IFF:n käsiteltäväksi. IFF:n hallitus päättää hakemuksesta ensi viikonlopun kokouksessaan.

Sääntömuutosesityksen perusteluina peliä ei tarvitsisi tarpeettomasti katkaista, jolloin pelin jatkuvuus ja sujuvuus paranisivat. Epäselvät ja tulkinnanvaraiset tilanteet pelissä vähenisivät, joka hyödyttäisi näkemyksen mukaan pelaajia, erotuomareita ja katsojia.

Tämän jälkeen IFF kerää sääntökokeilusta palautteet ja mahdolliset sääntömuutokset astuvat voimaan 1.7.2014. Tällä kaudella jalkasyötöstä keskusteltiin ensimmäisen kerran Pääkallo.fi:ssä syksyllä Igi-Cornerin tekstin innoittamana.

15 comments

  1. Saakohan jatkossa maalivahti lähteä vaikka antamaan vaparissa syötön? Mikäpä sen estäisi.

  2. Olisko tuossa kohtaa kuitenkin kyseessä joku virhe mela? Saako pallon laittaa peliin jalalla? Siis pelin jatkaminen esim. pisteeltä..tuskin..

  3. Saahan maalivahti nytkin mennä potkaisemaan palloa alueensa ulkopuolelle, ja siitä vihelletään jalkasyöttö jos se otetaan haltuun oman kenttäpelaajan toimesta. Nyt kun jalkasyöttöä ei ole, niin miksi ei saisi? Mailahan ei maalivahdin varusteisiin kuulu, joten ilman mailaa pelaamisestakaan ei voi rankaista.

  4. Onkohan Mela tutustunut salibandyn sääntöihin ollenkaan?

    506 Vapaalyönti

    4) Palloa on pelattava mailalla. Sitä on lyötävä kunnolla, eikä sitä saa saattaa eikä nostaa.

  5. Pisteeltä ei saa näköjään, en jaksanut sääntökirjaa kaivaa esiin, ja lukea mitä siellä sanatarkasti sanotaan, mutta voihan johonkin kuvioon ottaa maalivahdin mukaan, sen ekan syötön jälkeen. Tuonhan voi ottaa hyödyksi vaikka omassa päässä. Muut pelaajat menee ylös, pakki ja maalivahti antaa vaparin omassa, pikku kosketus mailalla, maalivahti potkaisee takaisin ja kas, peli käy.

  6. Tietääkseni: jos maalivahti on alueensa ulkopuolella, hänet rinnastetaan kenttäpelaajaan. Näin ollen em. tilanteessa maalivahti saisi jäähyn pelaamisesta ilman mailaa. Korjatkaa jos olen väärässä.

    Tietysti jos vapari on boksin sisältä, se kävisi.

  7. @säbääjä maalta:
    Maalivahtia ei rinnasteta kenttäpelaajaan, vaan maalivahti voi pelata jalalla ja vaikka lähteä maskiin jos niikseen tulee, on nimittäin aika hyvä maskipelaaja 🙂

  8. Tai maalivahti rinnastetaan kenttäpelaajaan, mutta koska maalivahdin varusteisiin ei kuulu mailaa, hän saa pelata kuin kenttäpelaaja – ilman mailaa. Nyt siis hän voi syötellä vapaasti jalalla missä tahansa kentällä.

  9. Ovatko kaikki todella sitä mieltä että tästä on enemmän haittaa kun htötyä. Että maalivahti lähtee maalilta potkimaan palloa tai Messi vaihtaa salibandyyn samantien kun kuulee tämän uutisen. Pallo on niin pieni ja niin paljon helpompi pelata mailalla että vaikka jonkinlaisia syöttöjä jalalla voi antaa niin tuskin siitä ongelmaa tulee. Lähinnähän tämä vain vähentää niitä tilanteita missä puolustaja purkaa potkaisemalla tai joku yrittää ottaa jalalla palloa haltuun ja se karkaa liian kauas ja sitten sitä ei saa muut ottaa.

  10. Kun jalkasyöttö on ollut kielletty, ei ole kovin herkästi lähdetty potkimaan irtopalloja. Toivottavasti muutos ei aiheuta loukkaantumisia, kun potkua voi käyttää normaali pelitilanteessa. Jalkapalloon vertaaminen ei taas ole kovin relevanttia, koska pallo on aivan eri kokoinen.

  11. Viime LA OLS-Josba pelissä tommonen tapahtui. Olssilla vapaalyönti oman puolustusalueen kulmasta, jonka moke (pasanen) antaa potkasemalla pallon omalle pakilleen. Tästä alkanut hyökkäys johtaa maaliin joka hyväksytään Josban rotestoinnista huolimatta. Menikö toi oikein vai ei ?