Oikeusturvalautakunta määräsi Erän pulittamaan isot korvaukset

Tapanilan Erälle tuli lähes 6 000 euroa maksettavaa.

Tapanilan Erän ja AC HaKin välisiä kasvattajakorvauksia on puitu viime syksystä lähtien Salibandyliiton eri kurinpitoelimissä aina hallitusta myöten. Viimeisimmän päätöksen asiassa antoi Urheilun oikeusturvalautakunta, joka totesi Erän olevan velvollinen korvaamaan AC HaKille kasvattajakorvauksia ja oikeudenkäyntikuluja lähes 6 000 euroa.

Urheilublogi Sportin Maailma kertoo uutisessaan, että viime kesänä AC HaKista siirtyi kokonainen joukkueellinen pelaajia Tapanilan Erään. Pelaajat siirrettiin vapaan siirtoajan aikana Erän 5. divisioonassa pelaavaan miesten joukkueeseen. Elokuussa samat pelaajat siirrettiin Erä Akatemian miesten 6. divisioonassa pelaavaan joukkueeseen. Lokakuussa 18 AC HaKista siirtynyttä pelaajaa pelasi A-poikien 1. divisioonaa.

Ennen kuin he pelasivat ensimmäisen ottelunsa A-junioreissa, olisi heistä pitänyt maksaa kasvattajakorvausta AC HaKille 2 278 euroa. Erä Akatemia ei kuitenkaan kyseistä summaa maksanut, vaan piti siirtoa vapaana siirtona, koska pelaajat siirtyivät Erä Akatemiaan Tapanilan Erästä.

Sportin Maailma kertoo, että AC HaKi ei sulattanut maksamatta jääneitä saataviaan, vaan ilmoitti asiasta kurinpitolautakuntaan. Kurinpitolautakunta käsitteli tapauksen ja totesi Erä Akatemian toimineen oikein. Päätös ei kuitenkin vantaalaisia tyydyttänyt, vaan he päättivät viedä asian Salibandyliiton hallituksen käsiteltäväksi. Hallitus otti asian käsittelyyn ja totesi hallituksen kokouksessaan 19. joulukuuta, että Erä Akatemian on suoritettava kasvattajakorvaus täysi määräisenä sekä maksettava kaksinkertaiseksi korotettu kasvattajakorvaus AC HaKille. Lisäksi kaikki kahdeksantoista pelaajaa asetettiin pelikieltoon siinä kasvattajakorvausluokassa josta saatavia oli, kunnes maksut olisivat suoritettu. Erä Akatemia sai sääntörikkomuksestaan vielä 170 euron suuruisen sakon.

Erä Akatemia ei tyytynyt hallituksen päätökseen vaan vei tapauksen valituslautakunnalle. Valituslautakunta päätti että he voivat käsitellä ainoastaan rangaistuksiin liittyvät asiat. Valituslautakunnan osalta käsittely jäi kuitenkin lyhyeksi, koska valituslautakunnan kokoonpanosta kolme joutui jääväämään itsensä tapauksen käsittelyn ajaksi. Jäljelle jäivät ainoastaan puheenjohtaja ja yksi jäsen.

Valituslautakunta kuitenkin poisti pelaajien saaman pelikiellon ja nämä kahdeksantoista pelaajaa saivat pelata kevätkauden otteluissa. Erä Akatemia jatkoi tilanteen eteenpäin viemistä ja vei sen Urheilun oikeusturvalautakunnan käsiteltäväksi.

Oikeusturvalautakunta katsoi 25.5. tekemässään päätöksessä Erä Akatemian ja Tapanilan Erän menetelleen asiassa väärin. He hylkäsivät Erän valituksen oikeusturvalautakuntaan. Päätöksessään he totesivat että oli oikeutettua pitää Erä Akatemiaa ja Tapanilan Erää samana organisaationa, jolloin kyseinen siirto oli ollut seuran sisäinen. Huolimatta siitä että kyseessä on kaksi eri yhdistystä.

Oikeusturvalautakunta kertoi päätöksen perusteluissa että samana organisaationa pitämisen puolesta puhui se seikka, että sekä Tapanilan Erän että Erä Akatemian yhteyshenkilö on sama henkilö. Samoin sarjapaikan luovuttamis- ja vastaanottamisasiakirjojen allekirjoitus on saman henkilön tekemä. Lisäksi heillä on yhteiset kotisivut.

Urheilun oikeusturvalautakunta päätti pitää SSBL:n hallituksen 19. joulukuuta tekemän päätöksen voimassa kokonaisuudessaan. Lisäksi Erä joutuu maksamaan AC HaKin oikeudenkäyntikulut. Maksettavaa Tapanilan Erälle kertyi tapauksen tiimoilta kokonaisuudessaan liki 6 000 euroa.

Lue urheilun oikeusturvalautakunnan päätös

13 comments

  1. Oikein meni tuomio! Mutta hieman ihmetyttää tuo liiton antama ”kärpäsen kokoinen sakko” 170 e. Jos sakotetaan, niin sitten kunnolla!

    Btw, täysimääräinen on yhdyssana.. 😉

  2. Miten otsikossa on että OTL kumosi liiton päätöksen ja itse jutussa että ”Urheilun oikeusturvalautakunta päätti pitää SSBL:n hallituksen 19. joulukuuta tekemän päätöksen voimassa kokonaisuudessaan.”

    Ainoa joka oli tehnyt virhearvioinnin oli kurinpitolautakunta. Ja ainoa iso syyllinen Erä.

    On muuten aika hälyyttävää jos jossain toimielimissä on niin paljon eräläisiä ettei päätösvaltaa meinaa syntyä kun eräläiset jääväävät itsensä.

  3. Taitaa olla otsikointi toimittajan Erä-taustasta johtuvaa. Ihan oikea päätös ja liittohan tämän päätöksen alun perin teki vaikka munaton kurinpitolautakunta toimikin alun perin täysin vastoin järkeä ja oikeudentuntoa. Ei mahda olla eka kerta kun moista Erässä yrittävät.

    Koko Erä Akatemia on mun nähdäkseni olemassa vain sääntöjen (ja näemmä maksujen) kiertämistä varten. Innolla odotan pystyykö joku todistamaan näkemykseni vääräksi.

  4. Jäi kans hieman epäselväksi tämän tiivistelmän perusteella että mitä oikein oli tapahtunu. Joka tapauksessa oikea ratkaisu, Erällä selvästi oli rumaa kikkailua kiertää kasvatuskorvausten maksu ”porsaanreiän” avulla. Voisi miettiä onko tuollainen ry-kikkailu muutenkaan oikein hyväksi, jos sillä alunperinkin sääntöjä kierrettiin (pääsarjatason saman seuran joukkuemäärä)?

  5. Pääkallo.fi:ltä pääsi otsikkoon asiavirhe. Se on nyt korjattu.

  6. En tiedä montako eräläistä sielä on, mutta kai mahdolliset HaKi:n toimihenkilöt myös jääväsivät itsensä.

  7. Ei mitään tekemistä huippusalibandyn kanssa sanon minä. Amatöörit asialla Erässä.

  8. Hyvää mainosta salibandylle – kiitos Erän. Parin tontun takia ryssitte sekä maineenne, että triplaatte ”tuoton”. Eikö ne iltapäivälehtien kadotetut lampaat siellä essollakin olleet taannoin eräläisiä. Koko toi sana Akatemia seuran nimen jälkeen kertoo vain alemmuuskompleksista. Paljon puhetta, mutta vähän tuloksia. Erä Akat olis osuvampi nimi.

  9. ”Maksettavaa Tapanilan Erälle kertyi tapauksen tiimoilta kokonaisuudessaan liki 6 000 euroa.” Kuitataan tuokin korotetuilla jäsenmaksuilla. Junnupelaajan faija kiittää!

  10. Kurinpitolautakunta käsitteli tapauksen ja totesi Erä Akatemian toimineen oikein, koska liiton säännöissä sanottiin niin. Ymmärtääkseni Erä Akatemia toimi liiton sääntöjen mukaan. Liiton säännöt ovat taas kerran ristiriitaiset.Totta se oli kai moraalisesti väärin, mutta jos säännöt on tulkinnallisia, ollaan aika ihmeellisessä tilanteessa.Jos liitto ei saa sääntöjä kuntoon ollaan kyllä kusessa. HaKi kiittää kutenkin, sillä oikeus toteutui, ei se mitä säännöt sanoo,lukekaapa ne.

  11. Ehkäpä pykälien mukaan liiton toimielimet ratkaisivat asian asianmukaisesti. OTL ratkaisi asian kuitenkin oikeudenmukaisesti. Kumma juttu, että Hakista Erään siirtyneiden toimihenkilöiden perässä on ikävä kusen vana. Tämähän oli yritys kiertää selkeästi Hakille kuuluneita kasvattajamaksuja. Jos OTL ei olisi ratkaissut asiaa näin, perustaisi jokainen fiksu seura itselleen rinnakkaisyhdistyksen, jonka kautta se kierrättäisi itselleen junnupelaajia ilman kasvattajamaksuja. Samaisten tahojen myötä moni Hakin entinen liigapelaaja odottelee edelleen saataviaan. Ei taida olla liiton luottamieselimissä hakilaisia? Yksi työntekijä ainakin on, mutta tää keis ratkaistiin kurinpito- ja valituslautakunnissa eli just siellä luottamusmiespuolella, jossa on enemmän kuin tarpeeksi eräläisiä. Täsätä ei voi kuitenkaan syyttää ketään, vaan päinvastoin onnitella eräläisiä onnistuneesta edunvalvonnasta. Tulevia lobbareita isompiin saappaisiin?

  12. Nyt Haki sai rahaa että voi maksaa velkansa liigapelaajille.Vai onko seura konkursissa? Seurahan pelaajien korvaukset
    maksaa ei yksittäiset henkilöt????

  13. On se kumma miten huhut leviää. Me siirtyneet pelaajat on kerätty rahat valmiiksi ja vain siksi, kun liiton äijät sanoivat ettei sitä tarvii maksaa, se jäi maksamatta.Ei liittoon voi edes näissä asioissa luotaa. Nyt meidän on maksettava tuplasti, kiitos liiton ”asiantuntijoiden” ja paskasti kirjoitettujen sääntöjen. Erä Akatemian pussista menee,ei Erän yrittäkää tajuta ?