Uusi Pori: Valmentaja kyllästyi Karhujen junioritoimintaan

FBT Pori putosi viime kauden jälkeen Divariin ja vaihtoi nimeksi FBT Karhut. Kuva: Mikko Hyvärinen

FBT Pori
Kuusiston mukaan FBT:ssä on ollut epäselvyyksiä edustusjoukkueen mukana olevista pelaajista. Arkistokuva: Mikko Hyvärinen

Uusi Pori -lehti kirjoittaa jälleen kerran erimielisyyksistä porilaisseuran taustoilla. FBT Porista nimensä FBT Karhuiksi vaihtaneen seuran B-juniorivalmentaja Jari Kuusisto kertoo eronneensa tehtävästään miesten edustusjoukkueeseen liittyvien erimielisyyksien takia.

– Viimeinen niitti oli se, että viime kaudella olimme sopineet, että loppukaudesta paukut laitetaan siihen joukkueeseen, jolla on paras mahdollisuus menestyä. B-junioreilla oli realistinen sauma päästä pudotuspeleihin, mutta koko homma kaatui, kun Läntisen Ismo (miesten edustusjoukkueen viime kauden valmentaja) halusi ottaa sieltä pelaajia lähinnä edustusjoukkueen täytteeksi, Kuusisto kertoo lehdessä.

Kuusiston kommentit herättivät keskustelua Twitterissä. Ensi kaudeksi Porista Raumalle siirtyvä Miikka Läntinen kysyi Twitterissä, hukkasiko hän aikaansa seurassa, jossa B-junioreiden pelien pitäisi mennä miesten liigapelien edelle? Hän on sittemmin poistanut viestinsä.

– Osuma yhteen joukkuelajien kipupisteeseen? Mika Hilska (@mhilska) kirjoitti jakaessaan Läntisen kommentin eteenpäin.

– B-junnuissa ratkaiseva rooli > edustuksessa penkillä. Eri asia jos edustuksessa pääsee pelaamaan, Ville Heino (@vmheino) puolestaan vastasi Twitterissä Läntiselle.

– Loppukausi ei ole ehkä se paras hetki antaa debyyttiä. Ja olihan siellä kuitenkin edustuksenkin pelaajia käytettävissä, Heino jatkoi.

Kuusiston Uudelle Porille antamiensa kommenttien mukaan FBT Karhujen junioritoiminta on ”vitsi”. Hän jatkaa ensi kaudella kolmen junioripelaajan kuljettajana, kun nuoret Jasse Kuusisto, Niko Järvenpää ja Valtteri Pajunen jatkavat pelejään Tampereen KooVeen riveissä.

Jutun voi lukea kokonaisuudessaan Uuden Porin nettisivuilta.

Uusi Pori: Ex-valmentaja Kuusisto: FBT Karhujen junioritoiminta on vitsi

43 comments

  1. Eiköhän kuusiston lähdön syy ollut, ettei hän päässyt edustusjoukkueen valmentajaksi eikä edes kakkoseksi ja kun rosnelli vei a-junioreiden valmentajan paikan niin farssi oli valmis.

  2. Vähän kuulostaa Kuusiston kommentit oudolta, koska kuitenkin luulisi että miesten liigapaikka on se tärkein. Ja myös a-junioreiden liigapaikka ennen B-junnujen mahdollisia playoffeja. Porissa on näköjään kaikki mahdollista. SBS uuteen nousuun!

  3. Turha jäädä miettimään yhden kevään tapahtumia. Porilaiset seurat olivat joskus oikeinkin päteviä junnuissa, mutta juniorityö on onnistuttu tuhrimaan täydellisesti. Tämä ei ole pienimmässäkään määrin Läntisen syy koska vajoaminen on tapahtunut jo aiemmin. Porilaiseen liigajoukkueeseen ei ole ollut kovin helppoa saada ulkopuolisia pelaajia ja jostain ne täydennykset on Läntisenkin täytynyt ottaa. Hyvä juniorityö on Porin kaltaisessa liigakaupungissa ihan pakollinen, sillä kaupunki ei niin kovin seksikäs ole. Ymmärrän että B-junnuvalmentaja katsoo asiaa hyvin kapeasta perspektiivistä, mutta mitä olisi Läntisen pitänyt sitten tehdä? Luovuttaa?

  4. Totta on se että edustuksen penkillä istuminen tai hajaminuuttien pelaaminen ei kehitä. Pitäisi pelata parhaassa mahdollisessa joukkueessa seuran sisällä, jossa on tärkeässä roolissa ja saa paljon vastuuta. Toki ikä huomioiden, eli huonon a-junnun ei tulisi saada pelata d-junnuissa vaikka tuolla olisikin ratkaisumiehiä.

  5. Asiaa vähän tutkiessa, niin Kuusisto siis lähtee kahden pelaajan takia menemään? Nämä 2 pelaajaa Lammi ja Vonk (mv) pelasivat myös a-junioreissa isossa roolissa. Vonk pelasi karsinnoissa miesten maalissa. Ja Lammi taisi olla maajoukkueleiritykselläkin, ja tuskin sinne b-junnujen peleillä pääsee. Ja mikä sen kehittävämpää kuin pelata a-junioreissa ja samalla haistella miesten mukana ja pelata maailman parhaita pelaajia vastaan.

  6. Ettekö tajunneet että kuusisto ei lähtenyt vaan pojat lähtivät. Mikäköhän siihen voisi olla syy? Eikö karhuje tilanne ole nyt jo ollut useamman vuoden kuralla? Ehkä siellä on jotain vialla, sillä lähtijöiden lista on kasvanut artikkelin julkaisun jälkeen!

  7. ketä on muka lähtenyt artikkelin julkaisun jälkeen?
    kolme b-junnua nyt ei vielä paha menetys kuitenkaan ole..

  8. Kysymys nimimerkille ”Parkku”, eli mitä tarkoitit sanoessasi:

    ”Toki ikä huomioiden, eli huonon a-junnun ei tulisi saada pelata d-junnuissa vaikka tuolla olisikin ratkaisumiehiä.”

    Eihän a-junnuikäinen, ei ”huonokaan”, voi edes yli-ikäisyyden perusteella pelata d-junnuissa?

  9. Seuran tärkein joukkue on B-nuoret. Seuraavaksi A-nuoret. Sitten tulee ehkä edustusjoukkue. Meneekö se missään näin? Ei varmaan mene. Kyllä edustus on ykkönen, ja edustuksen päävalmentaja päättää seuran pelaaja-asiat. Ei sitä muuallakaan juuri B-junnujen koutsilta kysellä, jos edustuksessa on loukkia ja penkille tarvitaan varmuuden vuoksi pari peluria. Siinä jää monissa seuroissa jopa A- ja B-junnujen SM-finaalipelit kakkosiksi.

  10. Seurassa toimittiin juuri niin kuin varmasti kaikissa muissakin seuroissa olisi toimittu. Ensin miehet, sitten A-nuoret ja vasta sen jälkeen B-nuoret. Lisäksi tosiaan Lammi ja Vonk olivat A-nuorten kantavia voimia, joten oli poikien omankin kehityksen kannalta parasta, että jo A-nuorten pelit menevät oman ikäisten ohi. Edustuksessa sitten tosiaan sitä tuntumaa hakemaan. Karhujen junioritoiminta on vitsi, sanoo Kuusisto. Parannettavaa varmasti on monella osa-alueella, mutta tämä vitsi oli viime kaudella niiden viiden seuran joukossa, jolla oli juniorijoukkueet kaikissa liiton järjestämissä SM-sarjoissa (A, B, C1 ja C2). Joukkueiden menestys SM-sarjassa ei päätä huimannut, mutta yhtä kaikki, jokaisessa sarjassa pelasi Karhujen joukkue.

  11. Porissa asiat perseiltiin taustoissa jo aikaa sitten. Viime vuodet on ollut eräänlaista tekohengitystä ja vanhojen virheiden korjailemista. Kun urheiluseurassa vallan ottaa kunnallisvaaliehdokkaat ja ym. hihhulit, niin siinä laji-ihmiset nostaa kytkintä ja ne jotka ei nostaneet saivat paskaa niskaansa omista menetelmistään joilla aikaisemmin oltiin pärjätty. Sitä satoa tässä nyt korjataan.

    Porilainen salibandy voi tulla takaisin parrasvaloihin 4-5 vuodessa, jos pysytään oikealla raiteella ja lajista tietävät ja välittävät ihmiset saavat toteuttaa omia visioitaan. Syyllisiä tässä ei kannata hakea näistä perus läntisistä ja kujansuista, kyllä ne on jossain ihan muualla.

    Toinen pointti ehkäpä enemmän liittyen tähän keskusteluun on se että Porilaista salibandya kannattaa vertailla muihin saman kokoisiin kaupungeihin. Kuten Joensuu, Kuopio, Vaasa jne. Voidaan kysyä onko siellä asiat merkittävästi paremmin kuin Porissa?

  12. Ymmärrän että B-junnuvalmentaja katsoo asiaa hyvin kapeasta perspektiivistä, mutta mitä olisi Läntisen pitänyt sitten tehdä? Kyllä edustus on ykkönen, ja edustuksen päävalmentaja päättää seuran pelaaja-asiat. Ei sitä muuallakaan juuri B-junnujen koutsilta kysellä, jos edustuksessa on tilaa ja penkille tarvitaan varmuuden vuoksi pari peluria. Siinä jää monissa seuroissa jopa A- ja B-junnujen SM-finaalipelit kakkosiksi.Näin on käynnyt Classicilla , Oilersilla ja Erällä ja ne onkin menestyneet hienosti. Lapsellista itkemistä?

  13. Saaristo, Juniorit, Valmentajat, Pelaajat. Kaikki erimielisyydet yhden kalenterivuoden aikana. Voiko porissa olla pakka enemmän sekaisin?

  14. Onhan tämä koko porintouhu menny alaspäin, pelaajia lähtee muistakin tasoista ihan vaa tämän edesmenneen kauden ”pelleilyjen” takia… Ja tulevan kauden startti on aika heikkoa, jos ajattelee sopimusten määriä. Junioritoiminta menee edustuksen kanssa alaspäin vaan, niin totta kuin se on!

  15. Ymmärrän Kuusistoa. B-junnujen on ihan hyvä istua edustuksen penkillä ”täytemiehinä” kauden aikana katsomassa millaista meno on miesten peleissä. Mutta silloin kun B:llä on itsellä ratkaisevat pelit, tuntuu hullulta laittaa kokoonpanoon turhaan B-junnuja, ”kun sinne listalle vielä mahtuu muutama pelaaja”.

    Muutenkin olisi syytä miettiä junnujen peluuttamista ihan psykologiselta kannalta. Kovat pelit kehittävät, mutta kolme eri sarjan peleissä pelaaminen (Miesten SM-, A- ja B-junnut), voi sekoittaa pelaajan kauden tavoitteet ja keskittymisen. Kumpi on tärkeämpää, päästä miesten SM-sarjassa oikeasti kentälle vai taistella jostain B-junnujen ”jämä-pleijaripaikasta”? Kuinka monta peliä pojille kaudessa tuli? Varmaan fyysisesti pojat tämän kestävät (tai ainakin osa), mutta kuinka moni kestää sen henkisesti. Lahjakkaan junnun on kehittymisen kannalta hyvä pelata niin korkealla tasolla mihin hänen kykynsä riittää ja sen lisäksi yhtä alempaa sarjaa, mutta ei jatkuvasti 3 eri sarjaa. Höntsäsarjat on eri asia, kun niihin peleihin ei kuitenkaan keskitytä, eikä niissä ole näille pelaajille paineita.

  16. Liiton ”Hyväksytyt pelaajasiirrot”-listan (vapaa siirtoaika + hyväksymisen vaativa siirtoaika) FBT Porin ja FBT Karhujen luvut näyttävät karkeasti seuraavaa:

    kausi 2009-2010
    -lähteneitä 65
    -tulleita 38
    eli ”nettotappio” 27 pelaajaa

    kausi 2010-2011
    – lähteneitä 47
    – tulleita 27
    eli ”nettotappio” 20 pelaajaa

    kausi 2011-2012 (…toistaiseksi)
    – lähteneitä 8
    – tulleita 10
    eli ”nettovoitto” 2 pelaajaa

    Kokonaan lopettaneiden pelaajien ja uusien pikkujunnujen määrää voi vaan arvailla, mutta kolmen kauden aikana porilaiseuran riveistä on poistunut ”nettomääräisesti” muihin seuroihin liiton listojen mukaan 45 ”lisenssipelaajaa”.

    Eli katso: http://salibandy.net/asioi-verkossa/pelaajasiirrot-ja-edustusoikeudet/pelaajasiirrot/hyvaksytyt-pelaajasiirrot

  17. ”Höntsäsarjat on eri asia, kun niihin peleihin ei kuitenkaan keskitytä”. Eikö tää B:n SM ole yksi niistä höntsäsarjoista, joissa pelaa ne jotka ei pääse seuran edustukseen tai A:han? Ainakin pääkaupunkiseudun parhaat junnut tuntuvat vetävän noi B:n pelit aika vihkoon.. Ja ne liigan ”starat” ne A:nkin pelit johon joutuvat mukaan.

  18. On ikävää jos ei kaikki parhaat pelaajat ole käytössä ja on ikävää jos ei menestystä tule ja on ikävää jos ei tule valituksi johonkin valmentaja pestiin. Mutta on todella ikävää että ollaan lehdistöön narisemassa seuran sisäisistä asioista ja ristiriidoista, hyvää tietysti on että vanhemmat voivat lehdistä lukea millaiseen harrastus ympäristöön ovat pelaajanalkuja viemässä vai olisiko joku toinen kenties mukavampi harrastus.

  19. Tietojeni mukaan kuusisto lopetti valmennuksen jo helmikuussa b-junnujen pelin jälkeen, eikä olisi kuulemani mukaan edes jatkatun valmennusta missään ikäluokassa!

  20. Kaiketi jokainen seura toimii omien laatimiensa pelisääntöjen pohjalta junnujen peluuttamisessa, kaikki tavat toimia ovat varmasti perusteltavissa eikä oikeaa ja väärää tapaa ole. Vaikka sitten pelisäännöistä seuran sisällä sekä valmentajien kesken olisikin sovittu, niin aina tulee yhteen törmäyksiä. Ei kukaan valmentaja halua ehdoin tahdoin peluuttaa ”kakkosmiehistöä” millään sarjatasolla varsinkin jos pelissä on jokin panos.

    Lännistö hieman old school valmentajana edustaa varmastikin näkemystä, jossa miesten edustusjoukkue ja tämän jälkeen A-junnukin marssivat B-junnujen pelien ohitse. Toisella tavallakin voi tietysti toimia. Kenenkään ei kuitenkaan ole vapaaehtois pohjalta toimivana valmentajana pakko tälläiseen marssijärjestykseen alistua, vaan aina voi nostaa kytkintä, jos meno ei miellytä ja niinhän nyt Kuusisto toimi. En tiedä onko tässä nyt lopulta kovin kummoisesta asiasta kyse.

  21. omasta mielestäni tämä koko myrsky vesilasissa kertoo taas karulla tavalla siitä kuinka lapsenkengissä salibandy urheilukulttuurin osalta on.

    Voisiko joku kuvitella että jääkiekon tai jalkapallon puolella tapahtuisi vastaavaa? Siellä tuollaiset kuusistot naurettaisiin pihalle tuollaisen pelleilyn seurauksena.

  22. ”Voisiko joku kuvitella että jääkiekon tai jalkapallon puolella tapahtuisi vastaavaa? Siellä tuollaiset kuusistot naurettaisiin pihalle tuollaisen pelleilyn seurauksena.”

    Se mahdollisuus että Kuusisto naurettaisiin pihalle toisaalla, ei välttämättä tarkoita sitä, että tietyt asiat olisi pakko tehdä kyseisellä tavalla.

  23. Ja taas kerran kolme ”puhelimella hankittua” menee heittämällä omien junnujen edelle Kooveessa.
    Vuodesta ja seurasta toiseen samat herrat saavat vetää omaa sirkustaan ilman että kukaan saa kuriin.Surkeata puuhastelua.

  24. No, jos joku B-junnujoukkueen (jotka pelit ovat kyllä aikamoista läpsyttelyä, kun lahjakkaimmat pelaavat liki poikkeuksetta A:ssa tai edarissa) valmentaja alkaa kitisemään menestysmahdollisuuksista pelaajien kehityksen ja edustusjoukkueen menestyksen ohitse, niin kyllä ainakin itseni mielestä arvomaailma on vinoutunut.
    Vielä kun nuoremmista ei ko. Valmentaja voinut nostaa kuin yhden pelimiehen, niin vajaamiehityksellä pelaamisesta ei voi syyttää kuin itseään.

    Valmentajat ovat joukkuetta ja ennen kaikkea pelaajia varten, ei toisinpäin.

  25. mikä V…u teitä porilaisia vaivaa?… kysy aikoinaan Vares!!

  26. Patruuna,
    Onko siis edustuksen penkillä istuminen kehittävää? Jos pelaaja olis ratkasevassa roolissa tilanne olis eri. Mutta tässä nimenomaisessa Porin tilanteessa, oliko järkeä ottaa liigatasolle heikohkot junnut katselemaan peliä kaukalon kulmasta ja ”haistelemaan tunnelmaa”? Jos Karhujen B-junnut olisivat päässeet playoffeihin, olisi junnuille tullut arvokasta kokemusta kovista paikoista. B:n pleijarit eivät mielestäni enää mitään läpsyttelyä todellakaan ole liigastatuksen omaaville penkin lämmittäjille. Ja miks olis pitänyt nostaa enemmän ysikaseja B-junnujen peleihin? Et kai säkään nosta liigaan kakkosdivarin läpsyttelijöitäs, eihän ne siellä mitään hyötyä tuo. Porin olis pitänyt käyttää tilannetajua tässä vaiheessa ja miettiä suhteellista hyötyä. Kaverit joita liigaan nostettiin, kaikella kunnioituksella, oli sille tasolle nollatason vahvistuksia. B-junnuille se saattoi maksaa playoff-paikan ja kohun noustua sitäkin suuremman hinnan. Uhan Porilaisen juniorisalibandyn ylle.

  27. Vonk ja Lammi olivat nollatason vahvistuksia jotka katselivat vain kaukalon kulmasta?

    Kyllä ne B-junnujen pelit ovat nimenomaan läpsyttelyä myös pleijareissa, kun verrataan miesten peleihin (vaikka sitten kakkosdivariin).

    No, jos joudutaan pelaamaan ”seitsemällä miehellä”, niin kyllä silloin nostetaan vaikka sitten kakkosdivareista/nuoremmista junnuista täydennysjannuja, ennemmin kuin pelataan täysin vajaalla miehistöllä ja sitten kaivetaan marttyyrinviitta kaapista ja itketään lehdistölle.

  28. Onko tai oliko menneellä kaudella Karhuissa todella niin surkea tilanne juniorien osalta lukumääräisesti, ettei jokaiseen ikäluokkaan saatu tai saada täyttä joukkuetta (edes. kolmea ketjua) matkaan peleihin. Siis onko näin, vaikka muutama juniori olisikin otettu pelaamaan samanaikaisesti edustukseen tai seuraavan ikäluokan peleihin?

    Eli voisi kysyä, että missä ovat ne seuran paljon hehkutetun junioriakatemian tuotokset? Ovatko pojat lopettaneet, kyllästyneet, siirtyneet muualle vai missä vika?

  29. Pori kyllä raiskaataa tämän ”akatemia”-liitteen täysin… kaukana akatemiasta!

  30. Kieltämättä ei b-junnuilla kauheasti ollut pelaajistoa käytettävissäkään kun 11.2. oli pelit niin a-junnuilla, b-junnuilla ja c1-junnuilla. Ja miehillä oli vielä liigapelit 10.2. ja 12.2. joissa kuitenkin pelasi a- ja b-junnuja.

    Kuten kaikki paikalliset varmasti tietävätkin niin Porin seudulla ei yksinkertaisesti ole pelaajia sitä viittäkymmentä, joista sitten valitaan yksi joukkue kuten pääkaupunkiseudulla ehkä pystytään. Täällä joudutaan raapimaan 35 pelaajasta kolme joukkuetta kasaan ja niistäkin vielä muutama pelaaja lopettaa kauden aikana kun ei viitsi treenata mutta pelaamaan kyllä pitäisi aina päästä.

    Sinänsä tuo Kuusiston purkaus on aivan turha, koska tuota toimintaa pelaajiston suhteen on harrastettu aina, ja tullaan varmasti myös tulevaisuudessakin harrastamaan. Eikä Pori varmasti ole ainoa paikkakunta jossa on toimittu tällä tavalla.

  31. Porin touhu ollut perseestä jo muutaman vuoden. Eikä touhu ainakaa paremmaksi mene, kun edustukseen otetaa ”maaginen äijä sveitsistä” A.K.A Amatöörivalmentaja eurasta.

  32. Turha on Kuusiston itkeä seitsemällä pelaamista. Tuosta pelistä jäi tarkoituksella 95-poikia pois, koska Kuusisto petti poikien luottamuksen ja söi sanansa edellisessä kotipelissä.

  33. Porilaisessa salibändyssä ei oo 20 kymmenessä vuodessa tapahtunut kehitystä pikemminkin toiminta pysähtynyt menty takapakkia . Eikä se , että muutaman tähtipelaajan osalta ollaan pelattu sm – sarjaa ei tarkoita , että olis taopahtunut kehitystä vaan pikemmiten on lässähdetty paikoilleen ja menty takapakkia .

  34. Kuopiossa ja joensuussa ollaan kyllä porilaisia edellä jo raumalla ollaan .

  35. Jos porilainen salibändy haluaa , joskus takaisin huipulle , niin on tapahduttava muutos totaalinen ja karhuilla se ei ikinä tuu onnistumaan tarvitaan jotain muuta , jos katotaan viimeiset viisi vuotta taaksepäin tähän päivään , niin paikallaan pyöritään edelleen ja tullaan pörimäänkin ellei karhuja kuopata , muuten porilaiset ei ikinä enää pääse huipulle .