Helsingin Sanomat: Espoon Oilersissa epäillään jättikavallusta

Salibandy on tänään Helsingin Sanomien otsikoissa. Kuva: Mikko Hyvärinen

Kuva: Mikko Hyvärinen

Helsingin Sanomien tietojen mukaan Espoon Oilersissa on tullut ilmi kavallus, jossa seuran tileiltä on viety budjettiin nähden huomattava summa rahaa. Tutkinnanjohtaja Minna Immosen mukaan kyseinen summa on lähes 200 000 euroa.

Länsi-Uudenmaan poliisin tutkinnanjohtaja Minna Immonen vahvistaa, että Espoon Oilersissa työskennellyttä naista epäillään törkeästä kavalluksesta. Nainen on myöntänyt teon.

Seurassa meni pitkään, ennen kuin rahojen vieminen huomattiin. Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet vuodesta 2008 lähtien. Asia tuli ilmi vasta tänä keväänä, kun seuran hallitus alkoi ihmetellä tilikauden runsasta tappiota.

Espoon Oilersin hallituksen puheenjohtajan Leslie Wardin mukaan seuraa johdettiin taitavasti harhaan asiakirjaväärennöksillä. Espoon Oilersiin kuuluu toimihenkilöt mukaan lukien noin 1 000 ihmistä.

– Toiminta jatkuu kuitenkin normaalisti, Wardi vakuuttaa Helsingin Sanomissa.

Poliisin mielestä vanhempien pitäisi kiinnittää huomiota harrastusseurojen toimintaan ja rahankäyttöön, sillä toiminta rahoitetaan suurelta osin heiltä saaduilla rahoilla.

– Tässä nousee yhteiskunnallinen huoli, johon myös vanhempien pitäisi herätä, kun he valitsevat harrastuksia lapsilleen. Jos lapsen harrastuksesta ei olla kiinnostuneita ja lähdetä vastuuasemiin mukaan, se antaa täyden mahdollisuuden tämän tyyppiseen toimintaan, tutkinnanjohtaja Immonen toteaa Helsingin Sanomissa.

Helsingin Sanomien alkuperäinen juttu aiheesta.

21 comments

  1. Kyllä liigatason seuralla pitää olla kirjanpito ammattilaisten hallussa (tilitoimisto) ja luotettava tilintarkastaja. Eihän tällaista voi tapahtua liigatason seurassa? Keitä siellä Oilersin hallituksessa on ollut hyväksymässä tilinpäätöksiä? Ovatko edes vilkaisseet tilipapereita?

  2. Tällaisia kavalluksia tapahtuu myös yritysmaailmassa ja eri ammattiorganisaatioissa, joten turha tästä on sählyseuraa mollata. Jos tekijä on riittävän kylmäverinen, ja erityisesti ammattitaitoinen, niin tämä on mahdollista. Oilersin ammattitaitoahan on juuri se, että saivat tekijän kiinni. Monet eivät jää kiinni.

  3. > Eihän tällaista voi tapahtua liigatason seurassa?
    > Ovatko edes vilkaisseet tilipapereita?

    Meistä kumpikaan ei taida tietää yhtään mitään Oilersin
    toimihenkilöiden ammattitaidoista? Ylimääräistä rahaa tilitoimistoon syydettäväksi ei kuitenkaan ole yhdelläkään seuralla, joten vapaaehtoispohjalla mennään niin pitkälle kuin mahdollista.

    Jos luit tuon jutun kokonaan siinä sanottiin:
    ”…seuraa johdettiin taitavasti harhaan asiakirjaväärennöksillä”.
    Miten tilitoimisto olisi mielestäsi estänyt tämän tapahtuman?

    Näitä samoja juttuja löytyy milloin mistäkin – salibandyssäkin tämä oli vain ajan kysymys.

    Miettikää nyt vähän ennen kuin kommentoitte mitä ensimmäisenä mieleen tulee.

  4. Juuppis ja juha on asian ytimessä. Kyllä näitä tapahtuu kaikkialla, eikä se paperinkaan ”vilkaiseminen” mitään auta, jos se on taitavasti väärennetty.

  5. Tietääkseni liigajoukkueiden liigalisensseissä määrätään tietyntasoiset tilintarkastajat seuroille. Jos edes koulutetut tilintarkastajat eivät kavallusta ole huomanneet, niin ei mielestäni ole ihme elleivät seurajohtajatkaan ole huomanneet. Tietysti varmaan joka seurassa voitaisiin seurata taloustilannetta ja tapahtumia nykyistä tarkemmin, että asiat tulisi esille jo ennen tilintarkastuksiakin tai niitä ei edes pääsisi tapahtumaan. Pääasia kuitenkin että asia on huomattu ja syyllinen tiedossa.

  6. Kyllä kai seurajohdon pitäisi seurata, mitä ostetaan, tilataan ja maksetaan. Tuolla summalla olisi saatu jo aika kiva joukkue kasaan, junnuista puhumattakaan…

  7. ”Kyllä kai seurajohdon pitäisi seurata, mitä ostetaan, tilataan ja maksetaan”

    Eiköhän seurajohto ole palkannut tämän henkilön sitä varten, että heidän ei tarvitse itse joka laskua käydä läpi? Nyt ei vaan kohdalle sattunut se rehellisin henkilö mutta hyvä että jäi kiinni.
    Tilaisuus tekee varkaan…

  8. Hyvä että tulivat reilusti ulos kaapista tämän asian kanssa.

  9. Nopeasti ehtivät Oilersin johtomiehet näille palstoille puolustamaan seuraansa. Kyllä kunnollisella talouden ja kuittien seurannalla selvitetään kavallusyritykset heti alkuunsa. Nyt sitten selitellään säälittävästi jälkikäteen.

  10. Eipä taida Oilersin väki täällä juttua kommentoida. Seuratkaapa vähän tiedotusvälineitä ja ympäröivää maailmaa. Näitä juttuja putkahtelee esiin jatkuvasti eri tahoilta. Yliopistoissa, seurakunnissa, yrityksissä, hyväntekeväisyysyhteisöissä….valitettavan monissa paikoissa. Usein talousrikosten tekijät ovat luotettavan oloisia ja hyvin ammattitaitoisia, siksi he monesti pystyvät toimimaan pitkänkin aikaa ennen kiinnijäämistään. Veikkaan, että vain pieni osa heistä jää koskaan kiinni.

  11. Mitä liigalisenssi sanoo jos ulosotossa useita kymmeniä tuhansia maksamattomia laskuja?

  12. ”Seuraa johdettiin taitavasti harhaan asiakirjaväärennöksillä.”

    ”Summa on todella suuri, ja hän on niin ovelasti tehnyt tämän kavalluksen, että edes ULKOPUOLINEN TILINTARKASTUSTOIMISTO ei ole huomannut tätä”

  13. Tuli ihmeellinen flashback vuosituhannen vaihteesta, kun iso punainen koki saman kohtalon. Tsemppiä lerssille jatkoon, 200 k€ on ISO raha tässä lajissa! Isoilta kissoilta lähti silloin aikoinaan kai saman verran mummoina ja seura ajautui pahoihin rahavaikeuksiin…

  14. ”- Esitutkinnan näkökulmasta tässä ei ole kysymys mistään erityisen taitavasta toiminnasta, vaan ihan peruskamaa mitä meille tulee, Länsi-Uudenmaan poliisin rikoskomisario Immonen sanoo.

    – Se on tietysti ikävää, että tämä on mennyt myös tilintarkastusyhteisössä läpi.” -Länsi-Uudenmaan poliisin rikoskomisario Immonen sanoo.-

  15. Tuli Flashback mieleen tuosta muutaman vuoden takaa. Eduskunnan urheilukerho tms. Joten kyllä näitä ikävä kyllä sattuu kaikenlaisissa ympäristöissä.

  16. ”Sattuu kaikenlaisissa ympyröissä”… Juuri tuon asenteen takia sattuu. Kyllä seurajohdon pitää koko ajan seurata, kuinka rahaa käytetään. Pitää tietää, mitä missäkin kuussa maksetaan, kuinka paljon. Jonkun on aika ajoin käytävä liput ja laput lävitse. Ja persaukisessa seurassa luulisi jonkun heräävän, kun menee vielä huonommin kuin luultiinkaan…

  17. Hölmistynyt, tarkoitatko oikeasti, että jokainen tosite pitäisi käydä läpi? Näihän maailman pitäisi tosiaan toimia: Urpilaisen pitäisi tarkastaa jokaisen varusmiehen päivärahat, ja Elopin jokainen kynän hankinta Nokialla.

    Nämä ovat ikäviä asioita, mutta ihmiseen vaan täytyy välillä luottaa. Kaikki eivät valitettavasti vaan ole luottamuksen arvoisia.

  18. Jeps

    Kyllä liike-elämässä laput käydään aika ajoin lävitse. Ja joku seuraa, kuinka budjetti toteutuu. Jo sieltä pitäisi epäilysten herätä, kun seura on persaukinen.

  19. Selvä juttuhan on, että vaikka Oilers ei seurana ole syyllinen, valvonta on silti pettänyt. Vaikka luottoa olisi ihmiseen, kaikki liput ja laput pitää silti käydä läpi. En vieläkään ymmärrä miten keskimäärin 50000 euroa häviää vuodessa salibandyseuran budjetin kokoisessa taloudessa. Jonkun tonnin sieltä täältä pystyy varmasti epärehellinen ihminen nappaamaan helpostikin mutta 50K…