Suomelle myönnetyt naisten salibandyn kymmenennet MM-kisat järjestetään Tampereella joulukuussa 2015. Tapahtumaa koskevan järjestelysopimuksen Tampere Areenalla 22.9. järjestetyssä tilaisuudessa allekirjoittivat Salibandyliiton puheenjohtaja Matti Ahde ja Tampereen kaupungin tapahtumatoimiston johtaja Perttu Pesä.
Salibandyliitto kartoitti alkuvuodesta mahdollisia kisakaupunkeja. Lopulta vaaka kallistui Tampereen eduksi.
– Vahvan ja menestyksekkään seuratoiminnan ja kaupungin yhteistyöhalukkuuden lisäksi merkittävinä tekijöinä Tampereen valinnassa olivat kisapaikkakunnan tarjoamat resurssit, kuten MM-kisojen edellyttämät hallikapasiteetit, majoitus- ja logistiikkapalvelut sekä hyvät kulkuyhteydet niin kotimaisille kuin kansainvälisille katsojille ja salibandyväelle, toteaa puheenjohtaja Matti Ahde.
Tampereen valintaa puolsi myös kaupungin halu olla mukana pitkäkestoisessa projektissa.
– Tavoitteena on luoda tamperelaisia ja lähialueen ihmisiä koskettavia liikunnallisia käytäntöjä, jotka jatkavat olemassaoloaan myös kisatapahtuman jälkeen, lisää MM2015-työryhmää vetävä Arja Kilpeläinen,
joka on edustanut Suomen naisten salibandymaajoukkuetta kuudessa MM-turnauksessa vuosina 1997-2007.
MM2015-kisojen arvoiksi on valikoitunut salibandyn pelaamisen ilo ja intohimo, jonka ympärille kietoutuvat kestävän kehityksen osa-alueet sosiaalisuus, ekologisuus ja talous.
– Nämä kestävän kehityksen alueet läpileikkaavat kisamatkamme kaikkea tekemistä ja antavat meille edellytykset luoda jotain liikunnallisesti uutta ja pysyvää, Kilpeläinen jatkaa.
Tampereen kaupungin tapahtumatoimiston johtajan Perttu Pesän mukaan kaupungille itseisarvo ei ole pelkästään kisojen järjestäminen, vaan kisahankkeella on sekä urheilulliset että kasvatukselliset tavoitteet.
– Tässä kisaprojektissa ovat suuressa roolissa kestävä kehitys, vihreät arvot ja pelaaja- ja yleisökasvatus. Lisäksi itse kisoihin on lupa odottaa täysiä tupia muihinkin kuin finaalipeleihin, joten luvassa on mahtava urheilutapahtuma, Perttu Pesä sanoo.
Naisten salibandyn MM2015-kisat on vuonna 2009 alkaneen, Timanttiprojekti-nimeä kantavan, nais- ja tyttösalibandyn kehittämishankkeen huipennus. Salibandyliiton ja jäsenseurojen yhteisprojektin kautta salibandy on saanut runsaasti uusia naispuolisia harrastajia.
– Timanttiprojektin tavoitteena on ollut viedä nais- ja tyttösalibandyä eteenpäin, luoda lajille uudenlainen tyttöjä kiinnostava imago, saada lisää harrastajia ja muita lajin toimijoita sekä kasvattaa lajin arvostusta huippu-urheiluna. MM2015-kisat on mitä mainioin päätepiste Timanttiprojektille ja kiitos työpanoksensa antaneille, Kilpeläinen iloitsee.
Kisajärjestäjät ovat asettaneet tavoitteeksi naisten MM-kisoissa aiemmin saavuttamatta jääneen 0-budjetin sekä lyödä aikaisemmissa MM-kisoissa tehdyt katsojaennätykset. Taloudelliset tavoitteet vaativat hyviä yhteistyökumppaneita sekä salibandyväen yhteistyötä.
– Uskomme vahvasti, että uudenlainen lähestymistapa yhteisestä kisamatkasta yhden tapahtuman sijaan antaa myös yhteistyökumppanisopimuksille aivan uudenlaisia mahdollisuuksia, Arja Kilpeläinen näkee.
Pesälle ei pieni urheilullinen liikunta olisi pahitteeksi. 🙂
Hieno juttu että kisat järjestetään juuri Tampereella!
Näin on. Tampere on Suomen säbäcity.
Mikäli tampereen keskusareena joskus lähivuosina valmistuu, olisi hienoa saada myös lajin MM-kisat tänne. Sijainti olisi lajibuumin luomiseen Hesaa otollisempi…
Niin, siis tarkoitin tietenkin miesten kisoja.. 😀
MM-kisat onneksi jo järjestetään Tampereella. Vuonna 2015.
Oli vissiin liian vaikea luettavaksi tuo tarkentava kommentti. Tarkoitin miesten kisoja.
Kyllä tuohon lajibuumin luomiseen sopii erinomaisesti myös nämä naisten MM-kisat.
Kyllä todellakin naisten sähly voi nostattaa lajibuumin. Myös ”tyttösäbä on timanttia” projekti voi nostaa salibandyn olympialaisiin ja näistä huikeista naisten respect-pelaajista voisi tehdä laatudokumentteja teatterilevitykseen, kuin ”Kuningas Litmanen” konsanaan.
aliarvioida naissalibandyn ja sen huippupelaajien saavutuksia. Puhumattakaan kaikesta siitä hyvästä mitä tuo mainitsemasi tyttösalibandyn projekti on monille junioreille ja myös salibandylle lajina antanut.Mutta kukin taaplaa tyylillään ja kommmentoi niillä elämän eväillä mitä on saanut.
Itse sitä vaan miettii että onko tarvetta/järkevää syytä pienen lajimme sisällä heilutella puukkoa ja toistuvasti dissata toista sukupuolta joka tätä lajia pelaa?
Itse siis tosikkona tulkitsin ”ehdottomasti”-nimimerkin kommentin puhtaana v*ttuiluna. En usko että ketään salibandyn pelaajaa sukupuolesta riippumatta ollaan lähivuosina nostamassa Jari Litmasen tasolle. Jalkapallo on lajina kuitenkin ”vähän” eri juttu. Ja jos tää puukon heilutus jatkuu niin emme ikinä tämän suuremmaksi taida noustakaan – se lienee sitten ihan vaan oma vika.
Itse uskon että naisten MM-kisojen myötä on mahdollista saada paljon positiivista julkisuutta salibandylle lajina. Ja kyllä – siinä ”ehdottomasti” on oikeassa että jos olympialaisiin joskus halutaan niin kyllä ne vähän niitä harrastajamääriäkin katsoo. Että eikun sinne lippuluukulle sitten vaan vuonna 2015 ja tukemaan lajimme kasvua!Kiitos ja anteeksi.
Mikä meitä suomalaisia vaivaa?!?! Miksei vain voitaisi kannustaa toisiamme sukupuolesta riippumatta ja jos ei tee mieli kannustaa niin pitäisimme vaan turpamme kiinni, emmekä ainakaa lyttäisi ketään tai kenenkään ponnisteluita/saavutuksia!! Ketä tuollainen naljailu hyödyttää, kysyn vaan?
Suomessa perinteisesti kateus voittaa kiimankin. Huono itsetunto ja epävarmuus purkautuu turhina nettikirjoituksina.
Tässä varmaan ne tärkeimmät syyt.
stadin kundi on asian ytimessä. Väkisinkin tulee itsellekin mieleen että ”ehdottomasti”-nimimerkki ei liene itse kummempia saavuttanut mitä urheiluun tulee.Ja jos on, niin siinä tapauksessa ko kommentti hämmästyttää vielä enempi – luulisi silloin tietävän että esim. mestaruuden (Suomen, Ruotsin, maailman…) voittaminen vaatii kovasti työtä. Jos ei sitä työtä ole ikinä itse tehnyt, niin on helppo dissata. Mutta joka tapauksessa se että tulee toisten dissaamisesta (ilmeisesti) jotenkin parempi mieli niin se jaksaa hämmästyttää.
Marika tiivisti mun mielestä hyvin: jos ei nappaa kannustaa niin sen suun voi pitää myös kiinni. En voisi olla enempää samaa mieltä!
Naisten peli on huipputasolla erittäin mielenkiintoista seurattavaa. Viime mm-kisoissa havahduin siihen että parhaat pelaajat naisten puolella on taitavampia pallonkäsittelijöitä kuin monet miespelaajat. Meidän laji-ihmisten on enemmän puhallettava yhteen hiileen ja lopetettava naissalibandyn mollaaminen. Lisäksi yhdenkään pelurin ei pitäisi käyttää lajista nimea sähly, kuten mm pääkallon toimittajat tekevät välillä ja se saa minut raivon partaalle.
T: miespelaaja
Joo ihan huikeita leidejä pallotaitureina ja oikeita huippu-urheilijoita löytyy naistenkin liigasta, pitää vaan rohkeasti mennä pelejä seuraamaan, ja sen jälkeen vasta huudella.
Lisäksi naissäbän piirissä toimii esimerkiksi valmentajina voimakkaita ja räiskyviä persoonia kuten vaikkapa Karo Kuussaari, jonka toimintaa ja peleissä seuraamista on aina nautinto katsella niin oulussa kuin kansaivälisillä parketeilla.
Minustakin salibandyn kutsuminen sählyksi on törkeää rimanalitusta..sähly sanana jo tuo kuvan amatöörien puuhastelusta mitä tämän päivän maailmanluokan huippusalibandy ei todellakaan ole vaan piinkovaa ammattiurheilua siinä missä esim. jääkiekko taikka jalkapallo(raha ei tietenkään liiku samalla tavalla).
Tietääkö muuten kukaan vieläkö Jenni Morottaja luutii liigaparketeilla? Vai mihin on kadonnut ja mitä tekee yksi kaikkien aikojen kovimmista?
Jenni pelaa Pron kakkosjengissä, taitaa olla kakkosdivaria.
Komppaan edellisiä, käyn mielelläni katsomassa naisten pelejä.
MB:
En mä nyt tarkoittanutkaan, etteikö naisten skabat voisi myös lajibuumia nostaa, ja hieno juttuhan tää on että ne on tulossa.
Mutta kyllähän miesten kisat olisivat kuitenkin isompi ja näkyvämpi tapahtuma. Uutta tuubiin vaan ja niitäkin hakemaan.