Salibandyliigan Pääkalloennakko: Vain Henri Toivoniemi voi pilata SPV:n juhlat

Henri Toivoniemi palasi Helsingborgista SSV:n tolppien väliin. Kuva: Mikko Hyvärinen

Henri Toivoniemi palasi Helsingborgista SSV:n tolppien väliin. Kuva: Mikko Hyvärinen

Miesten Salibandyliiga alkaa tänään neljällä ottelulla. Illan Nelonen Pron tv-ottelussa vastakkain asettuvat heti viime kauden finaalijoukkueet SPV ja SSV.

Pääkallo.fi ennakoi rankingissaan uutta mestaruutta lähes muuttumattomalle SPV:n ryhmälle. SPV:n mestaruusjunan voi oikeastaan pysäyttää vain supermaalivahti Henri Toivoniemi. Divariin vahvimmin tyrkyllä ovat TPS ja sarjanousija Ilves.

Joukkuerankingin lisäksi alla on kattava paketti Salibandyliigan kesän ja syksyn kuumimpia puheenaiheita ja kauden ennakointia.

1. SPV
Ylivoimainen mestarisuosikki numero yksi. Kahdesta yksinkertaisesta syystä. 1. Sarjan paras pelaaja Tatu Väänänen ei lähtenytkään Wileriin. 2. SPV oli viime kaudella paras ja alkavalla kaudella vähintään yhtä hyvä. Ja yksikään päävastustaja ei ole merkittävästi parempi kuin viime kaudella.

2. SSV
Tero Tiitun ja varsinkin Halosten veljesten lähtö kirpaisi. Halosten jaloille olisi SPV:tä vastaan käyttöä. SSV on pelillisesti kutakuinkin yhtä hyvä kuin viime kaudella. Mutta. Tolppien välissä kökkii mies, joka voi hinkata himmeämmästä mitalista kirkkaamman. Henri Toivoniemi on maailman paras maalivahti. Piste.

3. Happee
Huikeat viisi mestaruutta putkeen A-junnuissa. Kullat kantavat vähitellen hedelmää. Superlaadukas nuoriso jyllää, konkarit komppaavat ja märkärällä Eero Kosonen koppaa. Hirviteatteri voi mennä finaaleihin ilman Mihuakin.

4. Koovee
Koovee oli viime kaudella kova. Järkevästi johdettu Japi Riihimäen ryhmä on tälläkin kaudella kova, mutta viime kausi taisi sittenkin mennä aavistuksen yläkanttiin. Ei vielä mestaruuskandidaatti. Lähtö voi tulla puolivälierissäkin.

5. Classic
Ehkä koko sarjan vaikeimmin ennustettava joukkue. Kiinnostaisi todella olla kärpäsenä katossa, kun Rantalan Jakke kesyttää pukukopissa Lassi Vänttistä ja Mika Savolaista. Materiaali on hyvä ja taustat loistavat. Jos Rantalasta tulee ensimmäinen valmentaja, joka opettaa Classicin oikeasti puolustamaan, niin vain SPV on rajana.

6. Loviisan Tor
Sarjassa on kolme pelaajaa, jotka pystyvät tekemään kanssapelaajistaan selkeästi parempia omalla pelinluvullaan, syöttelyllään ja yksilötaidollaan. Aktiivisten Tor-fanien onneksi yksi heistä ui kesällä Loviisaan. Materiaali on kapea, mutta Juha Kivilehto ja Ray Backman vievät Torin pleijareihin. Ne kaksi muuta ovat muuten Tatu Väänänen ja Harri Forsten.

7. Tapanilan Erä
Jos Jani Helenius saadaan pelikuntoon ja Pasi Laitila löytää pelivireen, niin pudotuspeleihin kutsuvat. Pakkikalusto on kunnossa, maalivahtiosasto puolestaan täysi kysymysmerkki. Keväällä joukkue voittaa ja häviää kahden nuorisovahdin mukana.

8. Oilers
Seurassa tehtiin jälleen vuosittainen öljynvaihto, kuten Veikkaaja osuvasti otsikoi. Eniten kirpaisi kahden avainsentterin, Jussi Pihan ja Oscar Hännisen lähtö. Veljekset ovat seurassa paljon Wardioina. Juniorimylly, menestymisen kulttuuri ja röyhkeys maalinteossa vievät pleijareihin.

9. Josba
Taustoilla tapahtuu paljon hyviä asioita ja suunta on muutenkin vaihteeksi ylöspäin. Otto Moilanen ja Petri Väänänen hinaavat joensuulaiset kuiville ja ehkä jopa pleijareihin. Vuoden aikana perustat kuntoon ja uuteen nousuun viimeistään vuoden päästä, kun Esa Jussila palaa kotiin.

10. Nokian KrP
Tuuliviiriseura, jonka taustoilla sattuu ja tapahtuu ja omissa soi. Heinänuha-Henri Johanssonin mukaan joukkueella on sentään ensimmäistä kertaa jokin taktiikka – kiitos Jani Bladin. Johansson on kaikki kaikessa. Okei, Sami Nyman on kuulemma kunnossa, mutta näillä ei vielä mennä kuuhun. Ei jatkoon.

11. NST
Konkaripakki Aki Seppälä tuo buustia niin henkisesti kuin pelillisesti. Maalinteko voi nousta ongelmaksi. Pelasivat nakit sitten kusipääsählyä tai eivät, niin tekemistä vielä riittää.

12. OLS
Fysiikka kunnossa, lupaava valmennus ja paljon hyviä junnuja. Materiaali on tasapaksu, mutta riittävän hyvä säilymiseen. Bussissa ei ole kiva istua, mutta OLS voisi vaihteeksi jäädä liigaan. Pohjaa parempaan olisi.

13. TPS
Heikko materiaali, eikä junnumaisesta epätasaisuudesta ole päästy eroon. Iso kasa pätevähköjä turkulaisia pelimiehiä palloilee alueen kakkosdivarijoukkueissa. Ja tällä kaudella Miko Kailialakin on merkattu mies. Lunta tulee tupaan isosti, vaikka koko liigan kovin fani Tero Töyrylä tekisi mitä. Saattaapi tulla ikävä myös päävalmentaja Perttu Kytöhonkaa.

14. Ilves
Jätkillä on hauskaa, joukkuehenki on kunnossa ja Tommi Merton kädet käyvät. Siinä se sitten onkin. Ei vain materiaali riitä. Perinteikäs suomalainen urheiluseura tekee ranskalaisen visiitin.

23 comments

  1. Valtakunnan median (Hesari) kiinnostuksesta ja asiantuntemuksesta eli tosiassa kiinnostamattomuudesta ja asiantuntemattomuudesta salibandyä kohtaan kertoo se, että tänään ennakkopaketissa (suunnilleen ainoa merkittävä juttu salibandystä vuoden aikana) on kartassa liigajoukkueeksi merkitty FBT Pori.

  2. Hesarin juttu on muutenkin väärillä sivuilla. Urheilusta jutussa ei paljon puhuta. Salibandy tuntuu olevan vaikea aihe Hesarille. Pääkallo voisi linkittää lukijoilleen maakuntalehtien jutut kauden avauksesta. Olisiko landella urheilutoimittajien ammattitaito paremmalla tolalla?

  3. Ei kannat välittää mitä hesari kirjoittaa, urheilutoimittajat ovat vanhoja 90-luvun lajiniiloja, elävät muistellen eilistä. Salibandyn kannattaa panostaa sosialliseen mediaan, kuten on onnistuneesti tapahtunutkin.
    TV onkin sitten toinen juttu, miten saataisiin MTV3 kiinnostumaan tästä nuorten lajista?

  4. Muuten melko samanlaista veikkausta itellä paitsi, että NST:n nostasin Nokian edelle.

  5. Joka tapauksessa taitaa olla niin, että nuo sijat 6-10 voi mennä mitenkä päin tahansa. Sori tuplapostaus.

  6. Kai olette huomanneet, että veikkaus-tv:stä tulee samat salibandy ottelut kuin Nelonen Proltakin. Tänään siis SPV-SSV, ensi viikolla 26.9 TPS-ERÄ…

  7. Maikkari ei varmasti ole sählystä kiinnostunut; kaupallinen potentiaali niin heikkoa. Mielestäni kannattaisi lähestyä uutta Kutonen -kanavaa (ent. Voice). Kanava näkyy vapaasti valtakunnallisesti, ja voisi olla kiinnostunut salibandysta. Muita lajeja ko. kanava tuskin saa ohjelmistoonsa.

  8. Kutonen olisi varmasti parempi vaihtoehto kun nykyinen NelonenPro, maksukavalla ei saada uusia kannattajia.
    Kyllä salibandyllä on kaupallista potentiaalia mutta eri tavalla kun esimerkiksi mäkihypyllä.
    Salibandyllä on suurimmat harrastajamäärät ja heidän sekä harrastajien lähipiirinsä kautta päästään kyllä satojen tuhansien potentiaaliin. Parhaiten se on nähty MM-kisojen tv-katsojamäärissä ja loppuun myydyssä Hartwall Areenassa.
    Kuinka moni suomalainen on harrastanut tai harastaa mäkihyppyä tai keihäänheittoa, maikkarin suosikkeja molemmat.

  9. Itse en Nelonen Prota tilaa muutamasta syystä. Sieltä tulee ainoastaan kerran viikossa salibandy ottelu ja joskus ei niinkään paljon. Se on aivan liian vähän. Tilaisin heti kyseisen kanavan jos otteluita näytettäisiin vähintään 2 kertaa viikossa. Lisäksi kyseiset pelit näkyvät Veikkaus-Tv:ltä jossa saa samalla lyödä vetoa pelien lomassa. Muusta ohjelmistosta kyseiseltä kanavalta kiinnostaa ainoastaan pesäpallo ja senkin tarjonnassa on sama tilanne, max kerran viikossa ja pelit näkyy Veikkaus-Tv:stä. Ei siis ole ihme että pelien katsojamäärät ei järin suuria ole Nelosella kun laji-ihmisiä ei tämän paremmin palvella. Moni potentiaalinen kanavan tilaaja ei kiinnostu tarjonnan suppeudesta.

  10. MM-finaalin keskikatsojaluku oli 512 000, ja se on vähemmän kuin esim. naisten ampumahiihdon mc-osakilpailulla tai mäkihypyn mc-osakilpailulla. Arvokisoissa luvut nousevat vielä selvästi.

    Yhtä kaikki, salibandyn nykyinen televisionäkyvyys on epäonnistunut ja ei tule tuosta nousemaan ilman kanavan vaihtoa. Aikanaan Urheilukanavalla liigapeleillä oli parhaimmillaan ihan kohtuullisesti katsojia, ja laji sai kaipaamaansa markkinointia. Varmasti liigan edustajat ovat yrittäneet kaikkia kanavia, mutta Kutonen on uusi toimija, joten se kannattaisi selvittää.

    Ei harrastajamäärät suoraan korreloi katsojalukuihin. Ei Formula 1:ssä lajia harrasta ymmärtääkseni kuin kolme suomalaista, mutta tv-katsojia laji silti vetää ihan mukavasti.

  11. Niin formuloihin on pitkä matka, suosio pohjautuu moneen asiaan myös siihen että moottoriurheilu on suomalaisten suosikkina ollut kärkipäässä vuoisikymmeniä ja tulee varmasti olemaankin.

    Kasvavat harrastajamäärät takaavat salibandyn tulevaisuuden, voidaan hyvin verrata vaikka vastaavasti yleisurheilun suosion hiipumiseen.

  12. Ai ei Jussi tee kanssapelaajistaan parempia pelaajia.. Katotaan vaikka loppukaudesta kuka johtaa Classicin syöttötilastoa.

  13. Tietääkö joku täällä että vaatiiko tuo Veikkaustv jotain rekisteröintiä tms.?Muistan katsoneeni jonkun pelin tuon kautta viime kaudella mutta en muista oliko siihen/tarvittiinko jotkut tunnukset – jotka arvatenkin ovat jo hukassa… 🙂

    Hieno juttu joka tapauksessa että tuollainen kärkiottelu on tarjolla heti kättelyssä!

  14. Hesarilla ja nelonen-kanavalla on sama omistaja: Sanoma. Olisiko Hesarilla jotain opittavaa ns. talon sisällä..

  15. Joku halvempi maksukanava voisi myös toimia hyvänä jakelutienä ja samalla jos kyseessä olisi muuallakin kuin Suomessa näkyvä kanava niin sarja saisi laajempaa näkyvyyttä.

  16. Kyllä ne kanavat kiinnostuu kun katsomossa on +1500 katsojaa/peli. Aivan turha vouhata uusia kanavia tai vinkua niiden perään.

    Pesis painaa kovassa nosteessa ohi ja koripallo on nyt uudessa nosteessa myös.

    Salibandy on polkenut paikallaan muutaman viime vuoden MM-kullasta huolimatta ja kuten joku mainitsi; ” hieno laji, joka tarvitsee uuden tulemisen”. Mikä se voisi olla? En tiedä.

    Ainakaan näiden lajin omien ” medioiden ” aiheet eivät nostata kiinnostusta. Juttujen taso on suorastaan surkea ja toimii enemmänkin vieraskirjana, jonne toinen toistaan typerämpiä juttuja kirjoitetaan. Viimeisimpänä erotuomareiden ja liigan/liiton välinen kinastelu.

    SPV;n ja Classicin otteluissa on sitä aitoa ” markkinahenkeä ”, joka nyt vaan väkeä kiinnostaa. Vastapainona meillä on esimerkiksi mosalla pelattavat ottelut aivan liian pienessä hallissa, jossa ainoa ohjelmanumero on jonotus tauoilla hallista pois. Pitää odotella pelaajat, erotuomarit ja kaikki – naurettavaa.

  17. Kyllä TV näkyvyydellä on ratkaiseva merkitys liigan ja seurojen talouteen joten mielestäni kannattaa kyllä ”vouhata” ilmaiskanavien kautta tuleviin katsojamääriin..

    Postiivista asennetta ja uskoa omaan tuotteeseen tarvitaan tältä suppealta joukolta jotka ovat hakemassa lajille näkyvyyttä.

  18. TV-näkyvyydellä on TIETTY suuri merkitys. Pointti on nyt se, että mikään kanava EI ole kiinnostunut lähettämään tapahtumia tyhjistä halleista. Katsojia näillä peleillä on vain muutamia tuhansia myös televisiossa – valitettavasti.

    Millään kanavalla ei ole varaa tehdä huonoa bisnestä.

  19. Okalla on varmaan ajatus kuinka saadaan katsomot täyteen?
    vai ollaanko hiljaa ja odotetaan vaan rauhassa muutama vuosi kun laji kasvaa itsestään..

  20. ” Kannattaja ”. Kuten jo kirjoitin, niin mulla ei ole lääkettä tähän. Sen vuoksi on olemassa ammtti-ihmisiä, joita kannattaisi käyttää hiljalleen. Tai sitten voidaan oikeasti vain olla hiljaa ja odotella..