Läntinen muutostaan Ruotsiin: ”Yksi elämäni parhaista jutuista”

Miikka Läntisen sopimuskuviot ovat auki.

Miikka Läntinen
Miikka Läntinen pelaa ensimmäistä kauttaan Ruotsin Superliigassa.

Viime kauden päätteeksi Salibandyliigasta pudonneen FBT Porin paras pistemies Miikka Läntinen päätyi monen käänteen jälkeen Divarin ja Rauman sijaan Ruotsin Superliigaan. Valmentaja Iiro Parviaisen IBK Daleniin houkuttelema Läntinen kertoo Pääkallo.fi:n haastattelussa kuulumisiaan keskiviikkona alkavan Champions Cupin alla.

– Muutto tänne Ruotsiin on ollut yksi elämäni parhaista jutuista. Montaa tuntia ei tarvinnut miettiä lähtisikö vai ei. Kertaheitolla koko elämä meni täysin uusiksi. Unelmaa lähdettiin toteuttamaan ja hakemaan lisäksi muuta elämänkokemusta.

Läntinen ehti jo vaihtaa Porista Raumalle SalBan riveihin, mutta päätyi Parviaisen houkuttelemana lopulta Uumajaan, joka isännöi loppuviikon Champions Cupia.

– Yksin lähdin. Pitkä parisuhde päättyi kesällä, mikä teki tietysti kaikesta paljon helpompaa. Teen sähkärin hommia paikallisessa yrityksessä.

Mitkä ovat olleet suurimmat erot Suomeen?

– Suurimmat erot tulevat seuran toiminnasta. On hienoa nähdä miten hommat hoituvat ja pelaajista pidetään huolta. Ja touhu on paljon muutakin kuin se yksi peli. Täytyy lähettää Raumalle silti kunnon terveiset, sillä omalta osaltani kaikki toimi siellä täydellisesti.

– Pelaajien motivaatio, harjoitusten vauhti ja tekemisen korkea taso tekevät harjoittelusta ja muistakin asioista todella ammattimaista. Muutaman pelin perusteella peli eroaa paljon Suomesta, vauhti on kovaa ja miestä saa ottaa välillä törkeästikin. Kauden mittaan näkee sitten todella miten erilaista peli on.

Onko jokin yllättänyt erityisesti?

– Ehkä oma nopea sopeutuminen kaikkeen uuteen ja ihmisten ystävällisyys. Lisäksi se, miten pelaajat ja muut arvostavat lajia ja ennen kaikkea voittoa.

Mitkä ovat sinun omat ja joukkueen tavoitteet kauteen?

– Oma pelityyli tulee muuttumaan ja on jo muuttunutkin radikaalisti, ja sen kunnolla sisäistäminen on suurin tavoite. Se tekee itsestä huomattavasti monipuolisemman pelaajan. Pisteitä pitäisi pystyä tekemään jonkin verran. Ehkä onnistunut Champions Cup sekä hyvin mennyt kausi voisi avata mahdollisuuden päästä pelaamaan jokunen maaottelukin. Joukkueen tavoite on lähteä voittamaan jokainen peli.

– Champions Cupin voittaminen on täysin mahdollista. Sen todisti lauantainen voitto Pixbosta vieraskentällä (6-5, Läntinen 1+1). Kotikentän etu tuo lisäksi aina pienen lisän kotijoukkueelle. Lähdemme kuitenkin turnaukseen altavastaajana.

– – –

Ruotsin Superliigan tilastot löytyvät täältä ja Läntisen ensimmäinen maali Superliigassa näyttävän kaatumistuuletuksen kera kohdasta 2.55 eteenpäin videolla YouTubesta.

Dalen aloittaa Champions Cupin keskiviikkona Heikki Luukkosen ja Esa Jussilan edustamaa Sveitsin mestari Wiler-Ersigeniä vastaan. Perjantaina vastaan tulee SPV. Turnauksen otteluohjelma löytyy linkistä alta.

Miikka Läntisen löytää Twitteristä nimellä @MLäntinen. Kannattaa ottaa seurantaan myös UrheiluSuomen sivuilla julkaistava blogi ”Uumajan pommittaja”.

19 comments

  1. Jaa-a, mitäköhän tuosta pelin vauhdikkuudesta ajattelisi kun Suomen maajoukkuemiehet sanovat että peli on seisovaa ja tempo ei ole yhtä kovaa kuin Suomessa…

  2. Minkä maan maajoukkueseen ja mikä on laji? Suomen salibandymaajoukkueessa ei tule pelaamaan koskaan.

  3. Joo B-maajoukkueeseen maksimissaan, siellähän Läntinen vissiin pyörähtänytkin pariin otteeseen.

  4. Ilmeisesti tässä tarkoitetaan nimenomaan b-maajoukkuetta, joka on ihan realistinen Läntiselle.

  5. Veikkaisin, että tarkoittaa b-maajoukkuetta, tosin en ole Läntisen kuumetta mitannut…

  6. Mikäs teitä riivaa? Miksi pitää kaverin tavoitteet lytätä tolla tavalla? Onko se teiltä pois, jos kaverilta löytyy kunnianhimoa ja tavoitteita?
    Jos Läntisen poika ilmoittaa tavoittelevansa maju-pelejä niin miksei ei voi vai olla kerrankin ylpeä jonkun suomalaisen puolesta siitä, että on kunnianhimoa tavoitella ehkäpä jopa sitä mahdotonta (oli ne sitte a-/b- tai vaikka ö-maajoukkueen pelejä)?
    Eikö voisi vain toivottaa kaverille hyvää kautta ja mahdollisimman antoisaa ja tulosrikasta kautta, sen sijaan, että toteaa tyyliin ”Ei susta oo mihkää, miksi edes viittit kertoa jotain tavoitteitas, miksi sua ylipäätään haastatellaan”
    Ei muutakun anna Miikka palaa täysillä, äläkä välitä näistä elämäänsä pettyneistä kavereista!

  7. Samaa mieltä tsemailijan kanssa. Mitä ihmeen väliä sillä on jos toisella on henkilökohtaiset tavoitteet korkealla? Veikkaan että kyseisillä herroilla maila pysyisi edes kädessä.

  8. Heh, vähän samoilla linjoilla. Juttu on mukavaa luettavaa ja kertoo positiivisista tunnelmista, mutta kauhee negailu pitää alottaa sen takia ettei yhdestä lauseesta oo varauksetta samaa mieltä.

    No, maajoukke se on B-maajoukkuekin. Vaikka mitä silläkään on väliä, kumpaa tarkoitti? Pitää sitä tavoitteita olla. Aina voi kehittyä ja parantua. Vaatii vaan asenteen kohalleen ja treeniä… kirjoitelu pääkalloon ei siinä auta 😉

    Hyvä fiilis läntisen puolesta, ja tulee vaan mieleen että oispa ollu hauskaa itsekin kokeilla. No, kyvyt ei tietenkään riittäny ja se siitä 🙂

  9. Samaa mieltä tsemailijan kanssa, mut oliskohan näiden negailijoiden syynä suomalainen kateus..
    Suomessa on muutenkin hassua jos ilmaisee tavoitteet joidenkin mielestä liian korkealle, niin heti ollaan mollaamassa jne..

    Itseluottamuksen ja ylimielisyyden ero on häilyvän pieni.

    Tuon kun muistaa niin ei tule ongelmia 🙂

  10. Toivotan Läntiselle hyvää kautta..ja tulosrikasta vuoden jatkoa…

  11. Hmm, eli siis arvostella saa vain itseään huonompia pelaajia? Tätäkö King tarkoitat?

    Aika vähissä olisi krittinen urheilujournalismi, jos vain silloin saisi kritisoida, jos itse tekisi asiat paremmin.

  12. Ehkä kriittinen urheilujournalismi (toimittaja omalla nimellään ja kasvoillaan) on vähän eri asia kuin nimettömästi vieraskirjassa loan heittäminen..

  13. Parkku, kerrotko, miten nämä pääkallon vieraskirjassa itketyt kommentit ovat ”kriittistä urheilujournalismia”?

    Siinä olen samaa mieltä, että ”teeppä itse paremmin”-argumentti on kyllä aika heikko. Toisaalta, on siinä vähän totuuttakin taustalla: yleensä kovimpia huutelijoita lajissa kuin lajissa ovat juuri ne, keillä ei oikeasti ole mitään omakohtaista kokemusta vaikkapa siitä, millaisia uhrauksia tai millaista asennetta huippu-urheilu vaatii. Oma kompetenssi asettaa aina kommentit tiettyyn valoon – ja ehkä ihan hyvä niin.

    Myöskään korkealle asetettujen tavoitteiden merkitystä ei välttämättä lainkaan tajua, jos ei ole ikinä treenannut pitkäjänteisesti ja päämäärätietoisesti. Tärkeintä on halu kehittyä ja kova duuni. Tuloksia tulee sitten sen mukaan, mihin kyvyt riittää. Ja sitä mihin ne oikeasti riittää, ei ikinä saa selville jos uskaltautuu asettamaan päämääränsä vain siihen, mitä sivulliset pitävät sinulle sopivana tai ”normina”.

  14. Kateelliset kaakattaa..sehän on selviö…joillekkin on vaan vaikea kestää, että Miikka oli se joka pääsi ammattilaiskentille, vuolemaan hilloa leivän päälle.Ei ehkä taidoltaan paras, mutta aina asenteelta 100% joukkueella kaikkensa antava pelimies. Kuuluis ehdottomasti maajoukkueeseen, joka juuri tarvitsi fyysisiä sytyttäjä tyyppejä. Pitää muistaa, että Miikkasta ois halutessaan tullut liigakiekkoilija,mutta valitsi salibandyn. Se jos mikä kertoo lajirakkaudesta ja on hatunnoston arvoinen asia!!! C’mon jätetään turha katkeruus, ja kannustetaan positiivisuudella Läntinen elämänsä lentoon huippukovassa Ruotsin liigassa!!!

  15. En tarkoita että täällä vieraskirjassa esiintyy kriittisen urheilujournalismin piirteet täyttävää kirjoittelua vaan yleisellä tasolla vastasin Kingin uhitteluun. Harvoin siis toimittaja ainakaan enää toimittajana ollessaan voi olla, eikä voida edes olettaa näin, parempi urheilija kuin ne joista hän kirjoittaa.

  16. Niin ja miten tuon voi ottaa negatiivisena, että olettaa Läntisen tarkoittava B-maajoukkuetta? Mielestäni sinnekin selviäminen vaatii pelimiehen taitoja.

  17. Parkulla ihan asiallista tekstiä. Huono argumentti tuo ”tee itse paremmin.”