Maajoukkueen päävalmentaja: ”Tämä on monelle iso, iso näytön paikka”

Kuva: Jari Turunen

Kuva: Jari Turunen

Pääkallo.fi tapasi alkuviikosta Suomen miesten maajoukkueen päävalmentajan Petri Kettusen. Tapetilla olivat muun muassa EFT-turnauksen merkitys, joukkueen ikärakenne ja paljon keskustelua herättänyt Sami Kosken tilanne.

Växjössä pelattavassa EFT-turnauksessa on kovat piipussa. Monella pelaajalla on elintärkeä näyttöpaikka. MM-kisajoukkue julkaistaan pian turnauksen jälkeen torstaina 8. marraskuuta.

Kettunen myöntää, ettei tilanne ole paras mahdollinen. Varsinkin laituriosastolla on turbulenssia. Mikael Järvi kärsii vatsavaivoista ja Rickie Hyvärinen jättää kisat väliin työkiireidensä takia. Lisäksi Tero Tiitu toipuu polvivammastaan ja tiettävästi Hannes Öhmaninkin pelikunto on kysymysmerkki.

– EFT-turnauksen merkitys on yksinkertainen: pitää löytää oikeat pelaajat kisajoukkueeseen, Kettunen paaluttaa.

– Nyt on ehkä enemmän tarkistettavia asioita kuin kaksi vuotta sitten tässä tilanteessa. Tämä on monelle pelaajalle iso, iso näytön paikka, Kettunen sanoo.

Yksittäisiä pelaajavalintoja Kettunen ei ymmärrettävästi halua juurikaan kommentoida, mutta liigassa jatkuvasti kovia tehoja takovan Sami Kosken poisjättämisestä päävalmentaja suostuu sanomaan muutaman sanan.

– En lähde erittelemään. Liigassa pitää olla hyvä, maajoukkueleireillä pitää pärjätä ja tietenkin myös kansainvälisten pelien kokemuksella on merkitystä. Muun muassa näistä asioista muodostuu kokonaisuus. Kosken kanssa asioista on kyllä palaveerattu. Hänestä jo suunnilleen tiedämme, mitä saamme kansainvälisissä peleissä. Ja sitähän ei kukaan osaa vielä sanoa, että onko hän kisoissa, vaikka hän ei ole nyt mukana, Kettunen muotoilee.

Pääkallo.fi:n kommenttipalstalla keskustelua on herättänyt myös joukkueen ikärakenne. Nuoret pelaajat loistavat poissaolollaan.

– Kokenut on parempi termi kuin vanha. Ei saa olla ikärasismia. Pyrimme valitsemaan parhaat ja sopivimmat pelaajat. Sehän on vain hienoa asia, että kansainvälisten kärkipelaajien urat jatkuvat pitkään ja heillä on halua taistella huipulla, Kettunen sanoo ja jatkaa:

– Nuorille pelaajille voisi lähettää sellaista signaalia, että pitää jaksaa tehdä töitä. Uran huippu ei ehkä tule 21-22-vuotiaana, vaan vaikka 25-30-vuotiaana. Taso on niin kova, että huipulle ei pääse hetkessä. Ja niin pitkään valitsemme kokeneempia pelaajia, kun nuoret eivät mene ohi.

Petri Kettunen ja Ray Backman
Kuva: Mikko Hyvärinen

Ennen perjantaina alkavaa EFT-turnausta maajoukkue leireili pari päivää Eerikkilässä. EFT-turnauksen jälkeen joukkueella on enää yksi tapahtuma ennen joulukuun alun MM-kisoja. Kettunen kertoo viimeistelyleirin ajankohdan mutta ei paikkaa.

– Viimeistelyleiri on keskiviikosta sunnuntaihin 21.–25 marraskuuta. Leiri on paikassa, jossa aurinko varmasti näkyy, mutta jossa pystyy myös harjoittelemaan lajia. Siellä viritetään korvien väli ja haetaan rento, hyvä ja keskittynyt tunnelma. Urheilupää edellä toki mennään. Luvassa on palavereita, mutta myös rauhoittumiselle jätetään aikaa.

Kettusen mukaan joukkue on fyysisesti paremmassa kunnossa kuin koskaan aikaisemmin. Kesän testitulokset olivat kovia. Tämä palvelee loistavasti joukkueen tavoittelemaa pelitapaa.

– Toiveena on, että olisi olemassa suomalainen pelitapa. Pyrimme pelaamaan maailman nopeinta pelinopeutta. Pelistä pitäisi tehdä vielä nopeampaa. Se on iso haaste.

Haaste on luvassa myös länsinaapurin suunnalta. Ruotsia on ärsytetty nyt kahdella finaalitappiolla, joten vastassa on erilainen, peliään reilusti nopeuttanut joukkue. Ruotsi on tehnyt kovasti hommia päästäkseen takaisin paalupaikalle.

Kettunen tiedostaa Ruotsin muuttuneen tilanteen, mutta korostaa myös Sveitsin ja Tshekin merkitystä.

– Ruotsi ei hirvitä yhtään. Haaste on hyvä. Toki pitää pelata hyvin, että pärjää. Myös Sveitsille ja Tshekille pitää pärjätä. Kisoissa pelataan aina vain yksittäistä peliä, ja erot ovat kaventuneet koko ajan. Neljästä kärkimaasta kuka tahansa voi voittaa yksittäisen pelin.

2 comments

  1. Olipa vaisu näyttö Kettuselta, eka peli tosin mutta onko konkareilla nälkää jäljellä vai?

  2. Tais Kettunen olla villassa kun en kertaakaan nähny kentällä. 😉