Salibandyliiton liittokokous valitsee uuden hallituksen tulevalle kaksivuotiskaudelle 24. marraskuuta. Puheenjohtajavaali on jo selvinnyt, koska ehdokkaita on asetettu ainoastaan yksi. Tuleva puheenjohtaja on Mika Kaltala, 43, jonka salibandyjuuret ovat kietoutuneet vahvasti HIFK:n ensiaskeliin.
– Keskusteluja alettiin käydä 2010 kotikisojen aikana, jolloin yritykseni hoiti turnauksen markkinointiviestintää yhteistyössä kisaorganisaation kanssa. Alkuun jouduin pohtimaan, että riittääkö minulla aika kyseisen pestin hoitamiseen, mutta viimeiset puolitoista kuukautta olen ollut 100-prosenttisesti prosessin takana, Kaltala muistelee hakusavottansa alkutaivalta Pääkallo.fi:lle.
Salibandy on kasvava ja ammattimaistuva laji, jonka lajiliiton puheenjohtajaan kohdistuu paineita lajin eteenpäin viemisestä. Pitkän linjan urheilutoimittaja Antti O. Arponen kyseli taannoisessa Pääkallo-bloggauksessaan ”nuorekkaan, ei-sisäpiiriläisen, talouselämän taitajan” perään. Näihin raameihin Kaltala osuu kohtuullisen hyvin.
Kaltala on pyörittänyt omaa markkinointituotantoon ja -viestintään keskittyvää Planex-nimistä yritystä vuodesta 1990 lähtien. Kaltalan mukaan vuonna 2012 yrityksen liikevaihto on noin 6,1 miljoonaa euroa ja alaisia hänellä on nelisenkymmentä.
Kaltalan vahvimpia erikoisalueita ovat siis markkinointi ja viestintä, jotka ovat tärkeässä roolissa myös salibandyn tulevissa haasteissa.
– Olen toiminut 25 vuotta yrittäjänä. Sinä aikana olen työllistänyt yli 500 ihmistä ja haalinut paljon kontakteja. Voidaan puhua myös yhteiskuntasuhteista, jotka ulottuvat ihan eduskunnan tasolle asti, arvioi Kaltala itsevarmasti omaa pätevyyttään puheenjohtajan pestiin.
Vaikka siviilielämän pätevyydellä on merkitystä, kaikkein tärkeimmäksi kriteeriksi valinnan kannalta voidaan nostaa varsinkin lajin parissa vietetty aika ja lajituntemus. Kuten alkuun mainittiin, on Kaltala toiminut varsinkin joukkueiden taustoilla. Hän toimikin muun muassa Suomen ensimmäisessä MM-joukkueessa toisena joukkueenjohtajana.
– 1980-luvun lopusta lähtien olen pelannut ja ollut innostunut lajista. Olin mukana perustamassa Helsingin IFK:n salibandyjaostoa 1990-luvulla. Samalla vuosikymmenellä vaikutin myös lajin ensimmäisiin sponsorisopimuksiin ja pyrin takaamaan salibandyn näkyvyyttä mediassa, Kaltala kertoo ja jatkaa:
– Häärin useammankin HIFK-joukkueen taustalla, mutta 2000-luvulle tultaessa oma yritys ja perhe-elämä ajoivat minua pois salibandyn parista.
Kaltala liputtaa aktiivisesti ammattimaisuuden puolesta. Sitä aspektia hän pyrkii tuomaan myös lajiliiton toimintaan. Tämä ei ole kuitenkaan puheenjohtajan toimen koko kuva, koska liiton alaisuudessa tulee huomioida myös junioripuoli sekä alueellinen erilaisuus.
– Ammattimaistumista voidaan toki ajatella liigojen ja maajoukkueiden suhteen, mutta myös ruohonjuuritaso tulee ottaa huomioon. Vaihtoehtoja pitää pystyä tarjoamaan. Tällä hetkellä olosuhteet ovat hyvällä tasolla Helsingin, Tampereen ja Turun alueella, mutta joka puolella tilanne ei ole sama.
Kaltala kokee kautensa yhdeksi tärkeimmistä tavoitteista sen, että yhteistyötä lisätään seurojen ja liiton välillä. Liiton puheenjohtajan suurimpiin haasteisiin kuuluukin useiden eri intressipiirien tyytyväisenä pitäminen.
Kaltala ei näe ongelmana sitä, että puheenjohtajaehdokkaita on vain yksi.
– Koen enemmän, että muut antoivat tukensa ja luottamuksensa valinnalleni. On tässä erilaisia nimiä pyörinyt, mutta uskon, että minun ajateltiin tuovan jonkinlaista muutosta tähän hommaan, Kaltala päättää.
—
Kaikkien 16 Salibandyliiton hallituksen jäsenehdokkaan esittelyt löytyy Salibandyliiton sivuilta. Esittelyssä on myös ainoa puheenjohtajaehdokas Mika Kaltala. Salibandyliitto lähetti henkilöesittelyjä varten ehdokkaille suomalaiseen liikuntaan ja salibandyyn liittyvän kyselyn lokakuun lopulla.
Liittohallitusehdokkaiden esittelyt Liittohallitus 2012 -sivuilla.
Perus liitonjanari. Pää pois sieltä puskasta. Helsinki, Turku ja Tampere? Mitä olet Mika mieltä, että miesten Suomen mestari tulee Seinäjoelta ja Jyväskylään on mennyt viisi viimeisintä A-junnujen mestaruutta? Mikään ei muutu?
Eipä paljon selvinnyt tuosta jutusta. HIFK:n mies on, mutta mitä se liiton tulevassa toiminnassa tarkoittaa? Yleensä julkista tehtävää haettaessa esitetään vähintäänkin cv, johtamisen tapaa ja tyyliä olisi myös voinut edes yrittää avata. Tärkeimmät tavoitteet täsmällisesti ja niille aikataulu? Onko joitakin sidonnaisuuksia nykyisiin liiga- tai divariseuroihin? Mahdolliset yhteydet välinevalmistajiin tai muihin lajin suuriin sponsoreihin?
Vaikuttaa ihan hyvältä jampalta johtoon. Ainakin sen perusteella, mitä yo. uutisesta voi päätellä. Enempäähän en jätkää tunne ja tiedä.
Eiköhän tässä ole cv:t jätetty. Niitä tuskin tänne pääkalloon tarvitsee toimittaa?
Ensimmäisenä laittaa kuriin liiton ylisuuren henkilöstön, hoitaa ammattinsa osaavat henkilöt myynti- ja maerkkinointiin ja tuo tuoreella ilmeellä hiukan ravistelua alakiventielle.
Ja jos nyt mestaruus tulee seinäjoelta, niin mitä ihmeen tekemistä sillä on minkään kanssa? Onko niitä mennyt parinkymmenen vuoden aikana peräti kaksi pk-seudun ulkopuolelle.
Sinulla näyttää olevan suht selvä tehtävälista. Sillä ei vaan ole mitään merkitystä. Ennen valintaa seurojen ja muunkin säbäväen pitäisi kuulla Kaltalan tavoitteet ja tehtävälistat.
Ehdokkaiden perusteella hallituksesta on ilmeisesti taas tulossa alueellisesti aika huonosti lajia edustava. Suurimmat seurat, suurimmat yleisömäärät, enemmän harrastajia, nopeiten kehittyvät olosuhteet, paras kilpailullinen menestys jne. ovat kaikki pääkaupunkiseudun ulkopuolella.
Kun sääntöjenkin mukaan liiton toiminta on jaettu alueisiin, niin miksi hallituspaikkoja ei ole kiintiöity alueittain ? Sillä tavalla kaikki voisivat luottaa saavansa edustajan hallitukseen.
Mitä jos ihmiset lukisitte annetun linkin takaa lisätietoja ettei tarvitse huudella turhan päiten kommenttipalstalla. Sieltä löytyy pj-ehdokkaan sekä jäsenehdokkaiden ajatuksia ja ansioita aika laajasti.
huomasit, että ainoa pj-ehdokas ei oikeasti sano mitään. Ei vielä yhtään omaa mielipidettä tai linjausta. Kenen kaveri ja millä asialla? Se tiedetään, että ehdokkaan firma on joskus ollut järjestelemässä säbäkisoja/tapahtumia. Ilmeisesti jatkossa sitten ei enää harjoita liiketoimintaa sählyn ympärillä? Kun pyrkii puheenjohtajaksi merkittävää valtionapua saavaan yhdistykseen, niin kaikki sidonnaisuudet olisi hyvä tuoda avoimesti esiin. Ja tämä sama pätee tietysti kaikkiin muihinkin ehdokkaisiin.
Ei kuvan perusteella ainakaan osaa ”skrakaa” solmia istuvasti. No eipä siinä mitään, Bill Gates kun ei edes käytä solmiota.
Ei ole miehestä odotuksia, niin ei pety. En edes osaa sanoa mitä tulisi odottaa. Toivottavasti on mies paikallaan mitä varmaankin on.
Liittokokous antoi jo hyvää esimerkkiä, kuinka asioita suhmuroidaan pienessä omassa ydinpiirissä. Pahaa pelkään, ettei avoimuus ja demokratia lisäänny uuden puheenjohtajan myötä ollenkaan, päinvastoin. Varmasti pyritään luomaan kuvaa että liiton toimintaa viedään eteenpäin, mutta todellisuudessa yhteiset rahat tuhlataan suljettujen kabinettien takana. Laji-ihmiset vaatikaa läpinäkyvyyttä päätöksen tekoon!