Viron maajoukkue valittu – J-P Anttila povaa vielä kerran ”Kivi-show’ta”

Jari-Petri Anttilan luotsaama Viro sijoittu 2010 MM-kisoissa seitsemänneksi. Kuva: Meelis Aab

Jari-Petri Anttilan luotsaama Viro sijoittui 2010 MM-kisoissa seitsemänneksi. Kuva: Meelis Aab

Viron miesten maajoukkue on julkaistu salibandyn MM-kisoihin. Päävalmentaja Jari-Petri Anttila kommentoi joukkueen valintoja ja tilannetta Pääkallo.fi:n haastattelussa.

J-P Anttila, minkälainen ryhmä Virolla on kasassa?
– Edelleen olemme todellinen sekoitus eri maiden pelikulttuuria. Viro pelaa eestiläisruotsalaissuomalaissveitsiläissalibandyä, joka toivottavasti on jälleen kerran ongelma huippumaille. 2010 kisoissa pudottiin rankkareilla puolivälierissä Tshekeille ja 2008 Tshekin kisoissa hävittiin Sveitsille maalilla avausottelussa. Monet ovat kertoneet, että olisimme ansainneet enemmän noissa otteluissa.

Miten joukkue on muuttunut sitten edellisten kisojen?
– Edellisiin kisoihin verrattuna nuorennusleikkaus on nyt todella alkanut. Useat vanhat maajoukkuejyrät ovat antaneet tilaa nuorille uusille pelaajille, joista toki vain Rainer Komi (pelaa nyt Tanskassa) on ainoa ensikertalainen maajoukkueessa. Seitsemällä pelaajalla on viisi tai alle maaotteluita tilillään. Esimerkiksi 2010 niin sanotusta kahdesta huippukentästämme Martin Sivakov, Valtteri Nurmi, Kristian Talme ja Martin Karis eivät enää ole joukkueessa. Maajoukkueen kannalta on hyvä, että muutama nuorista pelaajistamme pelaa nyt ulkomailla. Esimerkiksi Fredi Maalt ja Oskar Salm ovat Ruotsissa.

Keitä pelaajia kannattaa erityisesti seurata?
– Kapteeniamme Henrik Talmea ei kannata unohtaa, vaikka hän pelaa perhesyistä nykyään alasarjoissa Ruotsissa. Maaotteluissa kaveri on edelleen ruotsalaista huipputasoa. Täytyy muistaa, että vielä ennen Helsingin kisoja ruotsalainen media ihmetteli, miksi hän ei kelpaa Ruotsin maajoukkueeseen. Nopeasti maajoukkuejohto kyllä korjasi, että valittaisiin, jos olisi tarjolla heille…

– Oskar Salm on nouseva monipuolinen pelaajakyky. Rakentaa uraansa Ruotsissa Allsvenskanin KAIS Morassa. Uskon, että muutamassa vuodessa pelaa jo ruotsalaisessa huippujoukkueessa. Tulevat kisat ovatkin hänelle loistava näytön paikka.

– Suomalaisille tutuista pelaajista pitää mainita Roman Pass ja Kiven veljekset. Pass on aina värikäs niin kentällä kuin kentän ulkopuolella. Hän on tärkeä hengenluoja joukkueellemme. Nuoresta iästään huolimatta on jo maajoukkueessa konkari ja valittiin Sveitsin liigajoukkueensa Olten Zofingenin kapteeniksi tällä kaudella. Reiska ja Raul Kivi tekevät puolestaan comebackin samaan ketjuun maajoukkueessa. Pelaavatko kaverit viimeisiä kisojaan, jää nähtäväksi, mutta itse odotan juuri näissä kisoissa vielä kerran kunnon ”Kivi-show’ta”.

Jari-Petri Anttilalla on menossa jo 14:s vuosi Viron päävalmentajana.

Kuinka isossa roolissa Suomen sarjoissa pelaavat pelaajat ovat?
– Maalivahtien merkitys on enemmän kuin puoli joukkuetta, joten helppo vastaus: yli puolet joukkueestamme. Jarkko Saastamoinen pelasi loistavat pelit viime kisoissa Saksaa ja Tshekkejä vastaan. Hän on saanut normaalia vähemmän peliaikaa tällä kaudella siirryttyään Kooveeseen, joten pelinälkää luulisi olevan. Samoin Marek Öigen ura on läpimurtovaiheessa. Viime kauden lopussa hän melkein pudotti Inkkareiden maalilla NST:n liigasta. Nyt minulla onkin kollegani Risto Lallin kanssa positiivinen valintaongelma: päivän kunto ratkaisee kisoissa…

– Tällä kertaa muita pelaajia ei mahtunut joukkueeseemme Suomesta. Rando Kramm ÅIF:sta, Elvis Aug PSS:stä ja edelleen myös Valtteri Nurmi Vaasasta kuuluvat ns. ehdokaslistoihimme, mutta kahdessa vuodessa kavereiden pitää tehdä paljon töitä noustakseen 20 nimen joukkoon. Pelipaikkakilpailu on koventunut myös meillä entisestään.

Mihin asti uskot Viron rahkeiden riittävän MM-kisoissa?
Puolivälieräpaikka on minimitavoitteemme. Siitä eteenpäin tarvitaankin sitten ns. toinen jättiyllätys. Joko hoidamme slovakit ja yllätämme Sveitsin alkusarjassa ja saamme vastaamme meille aina vaikean Norjan puolivälierässä tai sitten kohtaamme Ruotsin. Kukaan muu ei taida uskoa välieräpaikkaamme, joten ammummeko kisaviikon torstaina Bernissä jälleen jotain suurta vastaan rankkareita?

Viron maajoukkue Sveitsin MM-kisoihin 2.–9.12.2012

Maalivahdit
Jarkko Saastamoinen, Koovee (Suomi)
Marek Õige, Westend Indians (Suomi)

Kenttäpelaajat
Oskar Salm, KAIS Mora (Ruotsi)
Johan Strömfelt Tumba GOIF (Ruotsi)
Carol Viiding, TTÜ SK
Daniel Puunberg, Hammarbyhöjden IBK (Ruotsi)
Henrik Talme, Tumba GOIF (Ruotsi)
Roman Pass, Olten Zofingen (Sveitsi)
Fredi Maalt, Älvsjö AIK (Ruotsi)
Andres Aamisepp, Jõgeva SK Tähe
Patrik Markus, Älvsjö AIK (Ruotsi)
Raul Kivi, Jõgeva SK Tähe
Mario Paulus, Jõgeva SK Tähe
Mats Tamme, SK Saku Fortuna
Rein Kivi, Jõgeva SK Tähe
Rainer Komi, Aab Floorball (Tanska)
Siim Veersalu, SK Saku Fortuna
Sander Stokkeby, SK Saku Fortuna
Andro Sõber, Jõgeva SK Tähe
Jonas Thomsson, Caperiotäby FC (Ruotsi)

7 comments

  1. Erittäin mielenkiintoinen juttu. Onko muita suomalaisia pienempien maiden luotseina? Parviainen kait Latvian, olisi mukava kuulla näidenkin projekteista. Lisäksi vähän syväluotaavampaa analyysiä maiden lajikehityksestä…

  2. J-P Anttilan pelikirja 1900- luvulta. Valitettavasti Kivi show nähtäneen vain jäähyboxissa.

  3. Samoilla linjoilla Wasan kanssa. Jos maahan saataisiin nykypäivän tietotaidon omaava koutsi niin voisi tasokin nousta.

  4. Kiitos hyvästä jutusta!

    Ennakot kiinnostaisivat myös muista maista, Norjan ja Saksan jutut kiinnostaisivat myös.