Ruotsin liigan passiivisuudesta päävalmentajalta kovaa kritiikkiä – ”Kaivaa hautaansa”

Jan-Erik Vaaran miehistössä ei nähdä suuria muutoksi 13-15.9. pelattavassa Oslon neljän maan turnauksessa. Kuva. IFF

Jan-Erik Vaara
Ruotsin päävalmentaja Jan-Erik Vaaran kommentit herättivät vihdoin ruotsalaiset pohtimaan kotimaansa liigan passiivista pelitapaa. Kuva. IFF

Ruotsin salibandymaajoukkueen päävalmentajan Jan-Erik Vaaran kärkevät kommentit Innebandymagazinetille Superliigan passiivisesta pelityylistä ovat saaneet MM-kisojen alla runsaasti huomiota. Sittemmin ruotsalaislehdelle kantaa aiheeseen ovat ottaneet niin Suomen päävalmentaja Petri Kettunen kuin Sveitsiä nykyisin valmentava Petteri Nykkykin. Nykyn mielestä Ruotsin liiga muistuttaa pelityyliltään käsipalloa.

Keskustelu alkoi Vaaran haastattelusta Innebandymagazinetille.

– Ruotsalaiselle salibandylle uskomattoman negatiivista ja surullista on ollut se, että Fornudden menestyi puolustusvoittoisella pelityylillään. Heidän 1990-luvun menestyksen jälkeen on ollut jollain tavalla ”coolia” pelata seisovaa ja vastahyökkäyksiin perustuvaa salibandya. Mitä hyökkäyspeliin tulee, ei Superliiga ole kehittynyt siinä pätkääkään koko 2000-luvun aikana. Sitä vastoin olemme edelleen hyviä vastahyökkäyksissä, Vaara tylytti ruotsalaislehdessä.

Vaaran mielestä ”Superliiga kaivaa nykyisellä pelityylillään omaa hautaansa”. Hän myös kritisoi surullisin mielin, miten kotisohvilla on viime vuosina katsottu tyytyväisinä passiivista Superliigaa maailman parhaana liigana. Vaaran mielestä Suomi on noussut viime vuosina Ruotsin ohi nimenomaan nopealla ja aktiivisemmalla pelillään.

Twitterissä osa ruotsalaisista pelaajista ja salibandyvaikuttajista ovat olleet Vaaran kommentteja vastaan, osan kommentit ovat puoltaneet Vaaran sanomisia. Sveitsin maajoukkuevalmentaja Petteri Nykky otti kantaa aiheeseen lehden haastattelussa erittäin kärkkäästi.

– Superliigan pelityyli on vähän erilaista mitä on totuttu näkemään. Se muistuttaa käsipalloa, jossa ensin hyökätään ja palataan pallonmenetyksen jälkeen kiireellä puolustusasemiin, Nykky kuvaili ruotsalaislehdelle.

Kuumaan perunaan otti kantaa myös Suomen maajoukkuevalmentaja Petri Kettunen.

– Maiden välillä on ehkä pieni ero. Me suomalaiset pelaamme vähän nopeampaa peliä, mutta en tiedä onko se hyvä vai huono asia. Asiaan on monta näkökulmaa ja kunnioitan sitä mitä Vaara sanoo. Joka tapauksessa en ole huolissani, että Salibandyliiga olisi menossa alaspäin, Kettunen pyöritteli Innebandymagazinetille kohteliaasti.

Aftonbladetin tiivistelmä Jan-Erik Vaaran avautumisesta löytyy täältä. Lisää aiheesta myös Tirsamaassa.

Tirsamaa: Vasta nyt Ruotsissa herättiin