Videoilla viikonlopun maalikoosteet ja lehdistötilaisuudet – ”Alakiventiellä puhelimet auki”

Kuva: Juha Käenmäki

SPV-hyökkääjä Mikko Kohonen
SPV-hyökkääjä Mikko Kohonen seurasi joukkueensa lauantain maali-iloittelua katsomosta, mutta pelasi sunnuntaina cup-välierässä. Kuva: Juha Käenmäki

Nokian KrP tiivisti taistoa viimeisistä pudotuspelipaikoista hakemalla sunnuntain ainoassa liigaottelussa 6-4-voiton Oulun Luistinseurasta. Viikonlopun otteluista on nähtävillä maalikoosteita ja lehdistötilaisuuksia. Turussa Loviisan valmentaja Ray Backman kritisoi videolla näkyvää ja avauserän viimeisellä sekunnilla hyväksyttyä TPS:n maalia kovin sanoin.

– Tämä oli kolmas kerta tällä kaudella vieraspeleissä, kun ollaan kärsivänä osapuolena tällaisessa tilanteessa. En tiedä missä on vika, tuomareissa, toimitsijoissa tai systeemeissä, mutta kyllä pitää kellot ja summerit saada toimimaan yhtä aikaa. Alakiventiellä puhelimet auki, päätti Backman oman osuutensa lehdistötilaisuudessa terveisillä Salibandyliigan toimistolle Myllypuroon.

Lehdistötilaisuus on nähtävillä kokonaisuudessaan alla. Maalikoosteessa näkyvän TPS:n 3-2-maalin jälkeen Loviisa nousi toisessa erässä kuitenkin ohi ja tärkeään voittoon. Sarjassa seitsemäntenä olevalla Loviisalla on 15 pistettä, jonka perässä peräti neljä joukkuetta on pisteen erolla.

Sunnuntain ainoassa Salibandyliigan ottelussa Nokian KrP:n 6-4-voitossa OLS:sta joukkueen tehokkaimpina häärivät ottelun parhaana palkittu Johannes Jokinen (1+2) sekä Arto Mikkonen (2+0).

Kahdeksanneksi nousseen Nokian ohella 12 pisteessä on Koovee. NST ja Erä ovat 11 pisteessä. Nelikosta Koovee on pelannut 15 ottelua, Nokia ja NST yhden sekä Erä kolme ottelua vähemmän.

19 comments

1. Tepsin koutsin kanssa samaa mieltä…toivottavasti erot.tarkkailija oli paikalla..Kuukauden huili liigapeleistä tekisi tuolle tuomarikaksikolle hyvää ja Turkua idemmäksi heitä ei tarvisi lähettää…

2. Yks pytty riittää..kannaisko suomen mestarin kauden alussa sanoa ”emme tavoittele palkintosijoja tällä kaudella”?

3. Backmanille sen verran että videolla summeri tulee sadasosasekunnin ennen kuin pallo ylittää maaliviivan. Tuomarilta oikea ratkaisu, koska mielestäni pitäisi havaita että tuli myöhässä jos hylkää ja tuossa ei ihminen pysty sanomaan ilman uusintoja. Oli täydellisessä paikassakin tekemässä päätöksen. Siitä en tiedä, että tuliko summeri vaikka sekunnin jäljessä, mutta pelaajat ovat tilanteessa pelillä joten… Muutenhan paikanpäällä olleena voi sanoa, että tuomaritoiminta oli luokatonta. En lähde sanomaan olivatko molemmat yhtä huonoja. Maajoukkuevalmennuksen taso on kyllä aika heikko jos tuolla tavalla käyttäytyy lehdistötilaisuudessa tuollaisen takia. Jos Kettunen ja Backman jatkaa niin ainakaan tämä urpo ei seuraa maajoukkueen tekemistä seuraavalla kisaperiodilla. Ja Ahonen voi yrittää siirtää huomion suomalaiseen salibandyyn kun omat taktiset ratkaisut ei läpäise edes harrastelijan tarkkailua.

4. Maalin pitää olla kiistaton, jos se hyväksytään. Nyt summeri alkaa soimaan selkeästi ennen kuin pallo on maalissa. Tuomari oli tosiaan täydellisessä paikassa tekemässä päätöstä, joten on käsittämätöntä, että maali hyväksyttiin. Menikö tuomari siihen koriksen sääntöön, jossa kori hyväksytään, mikäli heitto on lähtenyt. Säbässä pallon pitää olla maalissa, kun summeri soi. Nyt ei todellakaan ole.

5. Tätä tuli pohdittua aiemminkin erään vastaavankaltaisen tilanteen sattuessa muutama vuosi sitten – enpä tiedä eikö kukaan ole ajatellut asiaa näin. Oletan hieman kun en tiedä: summeri on jossain puolen kentän hujakoilla kellotaulussa, vaikkapa ylhäällä katon rajassa. Matkaa sieltä on vaikkapa 30-50 metriä tuomarin korvaan. Ääni kulkee tuon matkan noin 0,1-0,2 sekuntiä (343m/s). Paljonko pallo kulkee tuossa ajassa? Sivistynyt veikkaus voisi olla että kovimmat lämärit ovat vajaa 200km/h, joten tuollaiset vedon jälkeiset kimmokkeetkin ovat vaikkapa 50km/h, joka on siis noin 14m/s. Pallo ehtii siis (hidastuvastikin) kulkea yli metrin siinä ajassa kun summeri pärähtää ja videokamera tai katsojan korva on summerin vieressä verrattuna siihen mitä maaliviivalla kuullaan.

En väitä että summeri olisi siellä missä oletan, enkä väitä että videokamera on juuri kiinni summerissa, mutta jotain osviittaa antaa ylläoleva laskelma – hallin eri paikoissa summerin kuulumisen eri aikana pallo voi liikkua helpostikin yli metrin, parhaimmillaan monta metriä. Olisi hienoa ottaa videoleike toiselta puolelta kenttää, niin havainnollistaisi monelle että se (summerin) ääni tulee ihan oikeasti sinne toiselle puolelle myöhemmin – ja ihminen sen silloin kuulee myöhemmin ja pallo on edempänä.

Tulkinta on yksiselitteinen; pallon on oltava maalissa (viiva ylitettynä) kun summerin ääni on alkanut kuulumaan. Ongelmaksi voi muodostua tällaiset tilanteet. Tällöin vain tuomarit voivat päätöksen tehdä omiin havaintoihinsa pohjautuen.

Lisäksi kumma ettei kukaan kyseenalaista videokameran ääniraidan synkronia kuvaan. Senhän voi kuka tahansa muuttaa helposti ilmaisella ohjelmalla suuntaan jos toiseenkin. En väitä että näin tehtäisiin, mutta oikeushan on sokea, kuten ottelun muun tuomaroinnin tasosta annetuista kommenteista voi joku olettaa.

6. olin paikan päällä, mielestäni näin ja kuulin hyvin tilannetta; summeri soi selkeästi ennen kuin pallo meni maaliin. jäin kyllä ihmettelemään miten tuomarilla oli pokka sanoa että hän on varma että oli maali. ja kaveri joka oli mukana sanoi että näki 20:00 taulussa ennen kuin pallo oli maalissa.

7. ”sanoi että näki 20:00 taulussa ennen kuin pallo oli maalissa.”
    …vaikket ilmeisesti lukenutkaan ed. kommenttiani, niin ihan uteliaisuudesta; mitäs kellon lukemalla on merkitystä? eiköhän toi kommentti kertonut jo kaiken olennaisen tiedon tasosta keskustelussa. niin kauan kun sääntöosaaminen on tätä tasoa, niin ei kannata kritisoidakaan.

8. Mikä olisi ratkaisu näihin tilanteisiin? Ainoa muissa lajeissa käytössä oleva ratkaisu, mikä minulle tulee mieleen, olisi videotuomareiden käyttäminen, mutta sitä ei voi toteuttaa yhdellä kameralla keskikentällä. Samalle rahalle on kuitenkin parempaakin käyttöä.

9. rS: mitäs kellon lukemalla on merkitystä? ajattelin nyt vaan että kun itse puhuit äänestä joka kulkee hitaammin kuin valo, niin toinen tapa arvioida onko maali syntynyt ajoissa vai ei, on katsoa kelloa – ainakin katsojan on helpompi tehdä näin. tietysti tuomarin kannattaa keskittyä peliin eikä kellotauluun. muuten yhdyn ET:n kommenttiin, että on vaikea löytää ratkaisu näihin tilanteisiin, kunnes mahdollisesti on taloudellisesti järkevää toteuttaa luotettava videonauhoitus jota voitaisiin konsultoida saman tien.

10. Spv/ssv-happee loppuottelussa.

Mut ihan sama kumpi happee on mestari!

11. rs mitäs kellon lukemalla on merkitys????? öööh eiks se kerro erään pituuden!!!!!

12. Joo, muttei erän päättymistä. Sen kertoo äänimerkki. Meillä on kelloja, joissa summeri soi kun kello pyörähtää aikaan 20.00 – aika on tällöin päättynyt. Meillä on kelloja, joissa kello pyörähtää aikaan 20.00 ja siitä noin sekunnin kuluttua soi summeri ja erä päättyy. Eri aika, mutta erän päättyminen molemmissa siihen äänimerkkiin.

Mosahallin kellosta joku voikin sitten käydä mittailemassa kauanko se voi kestää. Mielenkiintoisia lukemia tuli viimeksi.

13. Niin juuri, näitä kelloja todellakin on jotka lyövät 20.00 ja summeri soi tästä sekunnin päästä. Ironista kyllä ainakin Loviisassa oli juuri tällainen kello käytössä kun siellä viimeeksi pelasin. En sitten tiedä lyökö kello heti 00.01 kun sen iskee käyntiin. Tällöinhän lopputulos lienee sama. Mutta kuitenkin, harmitus on kova kun erä ei loppunutkaan heti kun kello löi 20.00. Itse kun tuli laiskana ”ennakoitua” aina erän loput… Ei kyllä kuitenkaan muistu mieleen että omissa peleissä tuosta oltaisiin oltu kärsivänä osapuolena.

201 Varsinainen peliaika
    Jokaisen erän päättyessä toimitsijat ovat velvollisia huolehtimaan siitä, että erän loppusummeri annetaan sireenillä tai vastaavalla, mikäli tämä ei tapahdu automaattisesti.

703 Hylätyt maalit
    3) Pallo ylittää maaliviivan loppusummerin tai erotuomarin vihellyksen soidessa tai sen jälkeen.
    Erä tai ottelu on päättynyt heti, kun loppusummeri on alkanut soida.