Divari-otteluun unohdettiin asetella tuomarit – ”Tällaista ei yksinkertaisesti pitäisi tapahtua”

Kuva: Joni Winsten

Kuva: Joni Winsten
Kuva: Joni Winsten

Miesten Divarissa pelattiin kahdeksan ottelun viikonloppu. Blue Fox jatkaa sarjakärjessä pisteen erolla Indiansiin, kun molemmat joukkueet voittivat viikonlopun ottelunsa. SB Vaasa nousi kolmannelle sijalle napattuaan neljä pistettä viikonlopusta ja ÅIF:n hävittyä oman ottelunsa.

Tuplaviikoloppuun reissun päälle lähtenyt SB Vaasa haki lauantaina arvokkaan voiton Rauman SalBasta lukemin 6-4. Sunnuntaiksi Forssaan siirtynyt SB Vaasa jatkoi tappiottoman putkensa jo seitsemään otteluun, kun FoSu kaatui niin ikään 6-4. Vaasalaisten edellinen tappio on joulukuun ensimmäiseltä päivältä. Seuraavaksi SB Vaasa saa kotihallissaan vastaansa Indiansin.

Kuopiosta Sipooseen saapunut SB Welhot yllätti ennen viikonlopun otteluita sarjan kolmospaikalla majailleen ÅIF:n. Welhojen voitto Sipoossa tiukensi entisestään taistoa liigakarsintapaikoista ja myös kuopiolaiset ilmoittautuivat kisaan mukaan.

– Tämä oli meille jo ns. playoff-peli. Tappio olisi tiennyt karsintahaaveen murenemista. Upea taistelu koko joukkueelta. Nyt meillä on taas mahdollisuudet ihan mihin tahansa, Welhojen päävalmentaja Mikko Tiihonen hehkutti pelin jälkeen seuran kotisivuilla.

Indiansin ja Blackbirdsin välinen ottelu Espoon Otahallilla oli jäädä pelaamatta, kun joukkueiden jo lämmitellessä kentällä huomattiin erotuomarien puuttuminen tapahtumasta. Erotuomariasettelussa tapahtuneesta virheestä johtuen peliin ei oltu aseteltu tuomareita lainkaan. Tästä huolimatta ottelu saatiin käyntiin tunnin aikataulusta myöhässä, kun Markku Lönnberg ja Sisu Niskanen saatiin liiton toimesta pikahälytyksellä paikalle.

Vain 12 pelaajalla paikalle saapunut Blackbirds taipui Indiansin käsittelyssä 18-6. Virhe erotuomariasettelussa sai tunteet kuumiksi kotijoukkueen leirissä.

– Olen äärimmäisen pettynyt sarjajärjestäjään, tällaista ei yksinkertaisesti pitäisi päästä tapahtumaan, latasi Indiansin päävalmentaja Mikko Laurikainen seuran kotisivuilla.

Sunnuntaina SalBa palasi voittokantaan, kun PSS kaatui 7-3. Vuoden alussa vakavasti auto-onnettomuudessa loukkaantunut SalBan päävalmentaja Juha Mäkilä oli jo viikonlopun otteluissa raumalaisten penkin takana. SalBan ohella liigakarsintarajan alapuolella viisi muuta joukkuetta taistelee muutaman pisteen sisällä pääsystä kolmen parhaan joukkoon.

Steelers kohtasi sunnuntaina sarjakärki Blue Foxin. Hämeenlinnalaiset olivat jälleen saaneet kotihalliinsa mukavasti yleisöä ja 359 hengen katsomo sai nähdä kotijoukkueen taistelevan kynsin hampain sarjapisteistä. Blue Fox haki kuitenkin 5-4 vierasvoiton ja nousi sarjataulukossa jälleen kärkipaikalle. Steelers hamuaa edelleen paikkaa kolmen joukkoon.

– Me pelattiin hyvä ottelu, mutta maalinteko oli vaikeaa. Blue Fox vetäytyi kaksi erää ja pelasi todella pienenä omassa päässä ja tällä kaudella ensimmäistä kertaa ei vaan saatu paikoista sisään. Kaverin molari pelasi varmasti elämänsä ottelun, Steelersin päävalmentaja Petri Kemppainen harmitteli seuran kotisivuilla.

Aiemmin viikolla Welhoille taipunut Top Team otti kauden kolmannen voittonsa, kun Karhut kaatui Savonlinnassa 6-5. Voitto ei kuitenkaan helpottanut Top Teamin tilannetta, sillä säilymisraja on jo yhdeksän pisteen päässä, kun jäljellä on enää kahdeksan ottelua. Top Teamin viikon piristysruiskeena pelasi -96-syntynyt Aleksi Ahokas. Rightin hyökkääjä keräsi kahdessa ottelussa tehot 3+3.

Divari jatkuu kolmella ottelulla perjantaina 25.1.

Otteluohjelma ja tilastot Salibandyliigan sivuilla.

Lauantain 19.1. tulokset:
SalBa – SB Vaasa 4-6
ÅIF – SB Welhot 2-5
Indians – Blackbirds 18-6

Sunnuntain 20.1. tulokset:
SalBa – PSS 7-3
Merikoski SBT – M-Team 2-14
Top Team – Karhut 6-5
Steelers – Blue Fox 4-5
FoSu – SB Vaasa 4-6

Maalikooste ottelusta ÅIF – SB Welhot

32 comments

  1. Korjataan sen verran, että SB Vaasan edellinen tappio on marraskuulta (10.11.) Welhojen vieraana (7-6). Ja tappiottomien otteluiden putki on tällä hetkellä yhdeksän (9) ottelun mittainen.

  2. ”Olen äärimmäisen pettynyt sarjajärjestäjään, tällaista ei yksinkertaisesti pitäisi päästä tapahtumaan, latasi Indiansin päävalmentaja Mikko Laurikainen seuran kotisivuilla.”

    Kukaan ei tainnut kuitenkaan kuolla? Sahlyä toiseksi korkeamalla sarjatasolla. C’moon hei, näitä sattuu. HArmituksen tietysti ymmärtää mutta yleensä nämä saadaan jotenkin fiksusti järkättyä, kuten nytkin.

  3. Kyllä kyseinen valmentaja on täysin oikeassa, ei tuollaista tunarointia pitäisi tapahtua millään sarjatasolla. Eiköhän ole vilpittömän anteeksipyynnön paikka ja oppia otetaan….

  4. no mutta sehän oli hieno tapahtuma, ottelu ilman tuomareita, sitähän täällä kaivataan

  5. Mielenkiintoisia ”näitähän sattuu, älkää isot miehet itkekö” -tyylisiä kommentteja. Mihinhän suuntaan ne suupielet kääntyisi jos kirjoittajat olisivat itse kentällä (tai edes katsomossa) eikä dumareita näy? Taitaisivat kuitenkin kaivata hieman huolellisempaa asioiden hoitoa turhan vähättelyn sijaan. Vai sovitaanko jatkossa niin että tuomarit asetetaan jos muistetaan ja jos ei niin pelaillaan sitten ilman ja huudellaan katsomosta ne tuomiot?

  6. Samaa mieltä H:n ja muiden hänen kanssaan samaa mieltä olevien kanssa. Saako vain silloin antaa kritiikkiä kun joku kuolee tai jotain muuta todella vakavaa sattuu? Omasta mielestä ihan asiallista työstää palautetta, jos homma, josta on maksettu, ei toimi. Tässä tapauksessa sarjajärjestäjän homma.

  7. Miten tilanne huomataan vasta hallilla, eikö kotijoukkueen tarvitse laittaa tuomareille kutsua tai ilmoitusta? syy täysin järjestäjässä, mutta vaikka ilmoittaa ei tarvisi, niin erikoista ettei kotijoukkuetta ole kiinnostanut ketä tulee viheltämään.

  8. kotijoukkue saattoi keskittyä itse otteluun, eikä siihe kuka tulee viheltämään.

  9. Mikä hemmetin kutsu?
    Liiton määräämä henkilö asettelee tuomarit ja he menevät myös paikalle, ei joukkueilla ole mitään muita velvollisuuksia kuin maksaa heidät ja pääsarjatasolla sekin taitaa hoitua jo alkukaudesta könttäsummalla, jonka takia seurat varmasti olettavat saavansa tuomarit paikalle?
    Tästä voi ainoastaan syyttää tuomariasettelijaa…

  10. Tässä tapauksessa taitaa olla tuomariasettelija syytön, peli ilmeisesti puuttui liiton asettelulistasta jolloin asettelija ei ymmärrettävästi ollut osannut peliin tuomareita asetella.

  11. Asettelijassa ei ole tässä tapauksessa vika. Jos peli puuttuu kokonaan liiton antamista listoista niin on paha mennä asettelemaan peli mitä ei ole listoilla.. Ei onnistu ohjelmalla missaamaan peliä.. Liiton vika.

  12. Welhojen voitto Sipoosta ei ollut suuri yllätys, kun ottaa huomioon, että joukkue voitti ÅIF:n myös omassa kotiottelussaan syksyllä. Aneemisesti kentällä esiintynyt ja vajaalla miehistöllä ottelua isännöinyt ÅIF taisi samalla vapaaehtoisesti luovuttaa loppukaudeksi paikkansa Divarin kolmen parhaan joukossa

  13. Asettelijan vika – joka on liiton vika.
    Vastaan divarin et-asetteluista ja epäselvyyksien välttämiseksi tuodaan tietoa alkulähteiltä.

    Taustatiedoksi: otteluohjelma ja tuomareiden asetteluohjelma pyörivät eri järjestelmissä. Sen(kin) eteen tehdään töitä, mutta asia on nyt tällä hetkellä näin. Otteluohjelmat siirretään käsin (joskin massa-ajona) sarjajärjestäjän lähettämistä tiedoista. Ympäri Suomea virheitä sattuu lähtevässä päässä ja joskus myös varmasti asettelutoiminnassa. Nämä ovat jokavuotisia jollain tasolla, pääsarjoissa harvinaisempia, koska tietoja tarkastetaan laajemmin ja useamman henkilön toimesta. Lisäksi joukkueet herkästi noteeraavat pelin puuttumisen listoilta.

    Tämä virhe on yksinomaan minun vastuullani. Syy siihen on ollut ennen kauden alkua Indiansin kotipelien kellonaikojen muutokset (sekä muutamat muut muutokset koko otteluohjelmassa), jolloin järjestelmään ajettiin uudet tiedot. Vanhatkin tiedot jäävät sinne – ne pitää käsin poistaa. Tässä on tullut fiba, eli on poistettu tuplatiedoista molemmat, jolloin peli syyskuusta lähtien puuttunut asettelujärjestelmästä.

    Näin ei saisi käydä. Siksi eri asioita varmistetaan ja tarkastetaan eri tavoin ja monen henkilön toimesta. Asettelut ovat myös netissä nähtävissä ja joukkueetkin katselevat niitä. Tämänkin ottelun puuttuminen on huomattu eräiden toimesta jo useita päiviä ennen ottelua – valitettavasti vain tieto ei ole saavuttanut sarja- tai tuomarivastaavia. Se ei siltikään poista tosiasiaa, että virhe on täällä suunnalla.

    Lauantaina kun asiaa selviteltiin lähetin jo sarjajärjestäjän kautta pahoittelut – jotka toistan kun Indiansin peliin seuraavan kerran menen. Samalla tietenkin tarkastellaan mitä prosessissa voidaan muuttaa, jotta inhimillisten tekijöiden mahdollisuus pienenisi. Omasta näkemyksestäni ainoa vaihtoehto on yhteinen järjestelmä – joka onkin työn alla tai ainakin mietinnässä miten se helpoimmin toteutettaisiin tulevaisuudessa kun järjestelmiä uusitaan.

    Sami Rahikainen
    Divarin et-asettelija

  14. Hienoa vastuunkantoa Sami Rahikaiselta. Virheitä sattuu, se on inhimillistä. Harmittaa vaan yleinen asenne, että kun virhe sattuu, mietitään kenen vika, eikä miten virhe voitaisiin välttää. Salibandy ihmisillä on asiat hyvin yleisesti, kun on aina aikaa syyttää ja syyllistää. Onnea ihmisille rauhasta ja vauraudesta.

  15. Asiallinen ja asiapitoinen selitys tapahtuneesta. Yleensä paras tapa reagoida sattuneisiin virheisiin, mutta valitettavan harvinaista.

    Kiitos tästä!

  16. Profeetan viestiä ei sensuroitu, vaan se jäi toistaiseksi selittämättömästä syystä spam-viesteihin. Itse asiassa herra Rahikaisenkin kommentti jäi myös samalla tavalla spammiin.

    Selvittelemme syytä.

  17. Niinhän se menee monessa asiassa, että kun tapahtuu virhe, niin tärkeintä on löytää syyllinen. Ei missään nimessä miettiä miksi virhe tapahtui ja miten sen uudelleen tapahtuminen estetään. Hieman Tuntematonta Sotilasta muunnellen: ”Mittää muut mä en niin pal kaipaa ku syyllist!” Mutta onneksi tässä tapauksessa löytyi asiaan selkeä selitys ja se vielä tuotiin asianosaisten toimesta julki ja parasta on, että töitä tehdään sen eteen ettei samanlaista virhettä tapahdu samasta syystä uudelleen.

  18. Yleensä syyllisellä on se selitys ja syy siihen, miksi virhe tapahtui.

  19. Ihmettelen vaan kovasti tässä säbäpiireissä olevaa lynkkays mielialaa. Laurikainen oli varmaan harmissaan mutta tuskin avautuessaan tiesi lainkaan missä vika oli. Kunhan lapsellisesti syytteli ”liittoa”.

  20. Kyllä sitä lynkkausmielialaa kaikkialta löytyy. Negailu, ongelmat ja niistä aiheutunut meteli kerää aina sen suurimman huomion. Kaikenkattava maailmanselitys pitäisi olla heti saatavilla kun uutinen tai kommentti on näpytelty nettiin. Jos näin ei ole, syyllisyys, sensurointi tai whatever on jo käytännössä toteen näytetty…

  21. Et nyt tiedä yhtään mistä puhut…koko paikallaolleelle väkijoukolle hallissa kerrottiin mitä on tapahtunut, eli peli jäänyt kirjaamatta asetteluun. Joten jopa hallin 60-vuotias vahtimestarikin tämän tietää.

  22. No kyllä saa katsoa kotijoukkueen taustajoukotkin peiliin, sillä jos vasta lämmittelyn alkaessa joku on tajunnut ettei ole tuomareita.. Pelaajat ja tuomarit nyt saapuva kakkosdivarin peliinkin 1,5h ennen pelin alkua, eikö se tuomarimaksu makseta myös jo hyvissä ajoin? Noo, olishan peli silti alkanut myöhässä, mut ei välttämättä niin paljon.

  23. Laurikaisen kommentti on aivan oikeutettu. Yksittäisessä ottelussa sarjajärjestäjän tulee huolehtia, että otteluihin asetellaan tuomarit.

    Divarissa et-maksut hoidetaan keskitetysti jälkikäteen, joten rahoja ei pyöritellä hallilla eikä tuomareidenkaan vaadita olemaan hallilla kuin tunti ennen matsin alkua. Toki hallilla saa usein etsiä henkilöä, jota kiinnostaa ovatko erotuomarit tulleet vai valitaanko katsomosta sopivammat henkilöt piiparoimaan kentälle.

    Enemmän ihmetyttää Rahikaisen viestissä ollut maininta, että asia on huomattu jossain päin: ” Tämänkin ottelun puuttuminen on huomattu eräiden toimesta jo useita päiviä ennen ottelua – valitettavasti vain tieto ei ole saavuttanut sarja- tai tuomarivastaavia. ”

    Suuresti ihmettelen, miksei tuollaisen huomion jälkeen varmistettu, että tieto kulkee oikeaan paikkaan.

  24. eipä oo mun murhe, se on ihan muiden homma hoitaa noi..

  25. Ei saisi puutua ja jos joku huomannut puuttumisen niin miksi ei infottu oikeaa tahoa? Varmaan siksi että nyt saatiin taas yksi syy haukkua asettelijaa.
    Ryhdikäs liike Rahikaiselta kertoa syy ja pahoitella.
    Toisin kuin sarjajärjestäjä. Ei mitään selittelyä tullut kun yksi ennakkoon mainostettu nettipeliä ei koskaan tullut, eikä mitään pahoittelua tai selitystä tapahtuneelle!

  26. Lopettakaa lässyttäminen. Virheen tekijä antoi asiallisen selvityksen, peli on pelattu ja homma on selvä. Sattuuhan sitä virheitä. Itekin hitsasin viime vuonna hienon sauman, mutta väärään autoon 😉