Liigan erotuomarivastaava jätti pestinsä – ”Liitto reagoi vasta kriisin kautta”

Omasta jatkostaan Juha E. Sirkka suostui kertomaan sen verran, että hän neuvottelee kahden liigajoukkueen kanssa siirtymisestä seuratyöhön.

Lähes kuusi vuotta miesten Salibandyliigan erotuomarivastaavana toiminut Juha E. Sirkka on jättänyt tehtävänsä vuodenvaihteessa. Sirkka kertoi asiasta joulukuussa henkilökohtaisella tiedotteellaan.

Pääkallon Vieraskynä-blogiinkin kirjoittanut entinen liiga- ja MM-tason erotuomari on tehnyt pitkän ja ansiokkaan päivätyön huippuerotuomarien koulutuksen eteen. Tehtävänsä hän jättää resurssipulan takia.

Omasta jatkostaan Juha E. Sirkka suostui kertomaan sen verran, että hän neuvottelee kahden liigajoukkueen kanssa siirtymisestä seuratyöhön.
Omasta jatkostaan Juha E. Sirkka suostui kertomaan sen verran, että hän neuvottelee kahden liigajoukkueen kanssa siirtymisestä seuratyöhön.

– Koen henkilökohtaisesti, että tekemääni työtä ei enää nykypäivänä voi, eikä pysty tekemään harrastuspohjalta, kuten edelleen voimassaolevan käytännön mukaan on. Olen ilmoittanut liiton erotuomariasiantuntijalle, ETV:n (Erotuomarivaliokunta) puheenjohtajalle sekä liigan toimitusjohtajalle aiemmin, etten nykyisillä toimintatavoilla sekä ehdoilla tule jatkamaan tehtävässäni vuoden 2012 jälkeen. Saamani ilmoituksen mukaan edellä mainitsemani seikat eivät tule muuttumaan myöskään jatkossa, vaan tekemäni toimi pysyy edelleen harrastustoimintana, Sirkka perustelee päätöstään tiedotteessa.

Sirkka tarkensi eroaan ja tilannetta erotuomarisektorilla Pääkallo.fi:lle.

– Valitettava tosiasia on, että liitto ei reagoi jo ennalta esiin nouseviin ongelmiin ennen kuin aina kriisin kautta. Itse näen erotuomarisektorilla niin isoja uhkakuvia, sinänsä taitavan tehtävien ulkoistamisen takia, että pelkäänpä korttitalon perustuksia rakennettavan vielä pitkään uudestaan, ellei päättävät tahot sekä elimet reagoi kiireellisesti organisaation muutostarpeisiin.

Sirkan lähtö kirpaisee kovalla kädellä erotuomarisektoria. Uskottavaa ja harrastuspohjalla toimivaa jatkajaa on vaikea löytää. Jo helmikuussa seuraajan pitäisi linjata, ohjeistaa ja kouluttaa liigatuomareita pudotuspelejä varten.

– Tärkeimmäksi seikaksi koen yhteistyön seurojen kanssa ja hyvällä luottamuksella jatkuvan suomalaisen salibandyn kehittämisen, Sirkka kommentoi.

Pääkallo.fi:n tietojen mukaan muutamat liigajoukkueiden manageritkin ovat esittäneet huolensa tilanteesta. Pahimmassa tapauksessa Sirkan ero ei jää erotuomarisektorin ainoaksi, jos toimintaan ei saada lisää pelimerkkejä.

23 comments

  1. Kehitys tehdään usein kriisien kautta.
    Monesti vapaaehtoistyötä tehdään kuin toista ”oikeata” työtä, tunteja ja omia kuluja liiemmin laskematta.

    Tsemppiä Sipa, etv ja muut vapaaehtoistoimijat kaikissa valiokunnissa, työryhmissä, erotuomarikerhoissa ja seuroissa !

  2. Omasta mielestäni, Wasan ehdotus on hyvä. Ei tarvitsisi huolehtia liigaryhmän liian isosta liksasta, kun Espanjan pölynimurikauppias ei sitä maksaisi.

  3. Sirkka ei oo enää pitkään aikaan nauttinut erotuomarien luottamusta. Ehkä sieltäkin tullut paine auttoi osaltaan tässä ratkaisussa.

  4. Kaikki hyvä loppuu aikanaan!! Kiitos Sirkka isolle työlle!!!
    Vaatii luonnetta antaa kasvot paskalle.

  5. Vaatimukset joukkueilta tuomareille ovat ammattitasoa, korvaukset kulukorvaustasoa. Salibandyliitto on harrasteliitto, ei ammattimaista toimintaa. Näkökulma tulisi siis säilyttää oikeana ja käsittää resurssien suhde vaatimustasoon. Väitän, ettei liitolla ole mitään linjaa asioissa vaan sinkoillaan aina minne tuuli kuljettaa. Sellaista se harrastelu on…

  6. En tiedä milloin kuva on otettu, mutta onkohan liigan et-vastaavan ihan korrektia poseerata vahvasti erääseen liigajoukkueeseen liitettävän mailamerkin sponsorikamoissa? Muistaakseni Collina joutui Italiassa eroamaan oltuaan Opelin mainoksessa, joka oli siihen aikaan AC Milanin sponsori.

  7. ensinnäkin turha verrata jalkapalloa ja salibandyä varsinkaan suomalaista salibandyä johonkin mikä tapahtuu jalkapallon ympärillä italiassa, painitaan pikkasen eri sarjoissa. toiseekseen Collinaa kiellettiin tuomitsemasta pelejä sponsorisopimuksen voimassa olo aikana itali pääsarjassa. kolmanneksi Collinaa ei erotettu vaan hän itse erosi vastalauseena kyseiselle tuomiolle. Tämän jälkeen jalkapallo liitto toistuvasti aneli Collinaa pyörtämään lopettamispäätöksenä kuitenkaan siinä onnistumatta. point made, end of story.

  8. Minulla on kunnia tuntea kyseinen ”kasvo” ja tiedän ”kasvon” asennoituvan 110% asenteella tähän talkoilla tehtyyn lajin tuomari toiminnan kehittämiseen ja koulutukseen. Itsekin lajia harrastaneena, HYVÄÄ YÖTÄ SALIBANDYLIITTO. Lopussa kiitos seisoo.

  9. Ei yllätä Sirkan ratkaisu. Tässä heijastuu lajirajojakin ylittävä tuomaritoiminnan arvostuksen vähäisyys. Kyse ei ole liiton palkatuista- tai luottamushenkilöistä vaan kaikista jäsenseuroista ja jokaikisestä valmentajasta, pelaajasta ja katsojasta. Jos erotuomaritoiminta kiinnostaisi jäsenseuroja muuten kuin otteluiden jälkeisen kritiikin verran niin erotuomariorganisaatioon (rekrytointi, koulutus, tarkkailu jne.) panostettaisiin, koska se nähtäisiin yhteisenä hyvänä.

    Laadukasta erotuomaritoimintaa ei ilmeisesti nähdä riittävän tarpeellisena suhteessa muihin toiminnan osa-alueisiin ja jäsenseurat valitsevat panostusten sijaan heikomman tuomaritoiminnan. On jopa toivottavaa että tämä on tietoisesti tehty valinta, koska olisi surullista jos lajiväki on niin pihalla että luulee tasokkaan tuomaritoiminnan kaikilla tasoilla syntyvän ihan tuosta vain.

  10. Tuomaripuoli on vähän niin kuin vaikkapa mikrotuki firmoissa.
    Pakollinen kuluerä jota ilman ei pärjää, mutta joka ei toisaalta tuotakaan mitään. Mistä pitäisi selvitä mahdollisimman edullisesti, mutta silti niin, että se ei heikennä työskentelyolosuhteita (sabassa peliä). Ja mikä nousee framille vain silloin kun se kusee.

    Tuomareista ja helpparin nörteistä puhutaankin samaan sävyyn, eli haukutaan, naureskellaan tai ei yksinkertaisesti ymmärretä sanaakaan niiden puheista (tai tuomareiden tuomioista).
    Joku voi kaveeratakin, mutta useimmiten henkilökohtaisen hyödyn toivossa.
    Mutta ilman vihattuja / rakastettuja helpparin nörttejä ja erotuomareita ei vaan tulla toimeen.

  11. Erotuomarisektorin arvostuksen puutteesta on turha nillittää, jos sille ei erotuomarisektori itse tee mitään. Nyt vaan koko porukka isosti arvo-, laatu- ja bränditalkoisiin!

    Nuija on pakollinen kulu, kunnes se tuo jotain kaikille sidosryhmille näkyvää ja tuntuvaa lisäarvoa. Tuo arvo saattaa olla jo nyt olemassa, mutta kukaan ei ole osannut, viitsinyt tai ymmärtänyt tehdä sitä näkyväksi.

    Kuka haluaa avata toisen silmät?

  12. Nuija tekee näkyvää ja tuntuvaa lisäarvoa sidosryhmille, yhtäkään peliä ei nimittäin pelata tosissaan ilman tuomaria. Saa kokeilla.

    (Jopa Ultimateen on tullut tuomarit ammattitasolle…)

  13. Juuri nimim. ET:n menneen ajan ylimielinen asenne saa ihmiset suhtautumaan negatiivisesti erotuomareihin ja erotuomarisektoriin ihan samalla tavalla kuten vaikkapa siihen mainitsemaani mikrotukeen tai esim. veroihin.
    Nekin on välttämättömiä, mutta parempi olisi jos pärjäisi ilman.

  14. ET:n asenne ei ole ylimielinen. Esittämi näkemys on vaan fakta, joka kieltämättä tuli esitettyä hieman jyrkästi.

    Pihapelit eivät kaipaa tuomareita. Jos kaikille lajin parissa toimijoille saataisiin sama asenne, ei kilpakentille kaivattaisi tuomareita. Se olisi urheiluhengen voitto. Valitettavasti en vaan näe tätä koskaan tapahtuvan. Enkä usko, että ihmisten peruskilpailuvietti edes antaa tähän mahdollisuuden.

    Jos joku väittää, että tuomarit eivät siis tuota lisäarvoa lajille, puhuu sitä itseään. Valitettavasti lajin parista varmasti löytyy henkilöitä, jotka eivät tätä ymmärrä. Jos nimimerkillä ”ET:lle” tai jollain muulla on tästä eroava, perusteltu näkemys lukisin sen mielelläni.

    Jos tuomarit näkee pelkkänä _pakollisena_ kulueränä, eikö silloin kannattaisi pyrkiä siihen, että sillä saadaan mahdollisimman paljon lajille? Verot täytyy maksaa, mutta jokaisissa vaaleissa äänestän, jotta rahoista saataisiin mielestäni paras mahdollinen hyöty. Samoin sinne mikrotukeen kannattaa palkata joku muu kuin se pahin nörtti. Laskekaa huviksenne vaihtoehtokustannus sille, ettei organisaatiolla ole mikrotukea. Samalla saat laskettua myös mikrotuen tuottavuuden.

    Haukkuminen, varsinkaan julkisuudessa, on hyvin harvoin toimiva keino kehittää toimintaa. Jos haukkuminen toimisi, jääkiekon sm-liigassa olisi tällä hetkellä virheettömiä tuomareita.

    Pelkään pahoin, että Sirkan siirtyminen pois salibandyliigan erotuomarivastaavan paikalta, siirtää lajikulttuuria lätkän suuntaan. Ainakin niin kauaksi, että paikalle löytyy yhtä pätevä henkilö, joka saa tehdä työtään julkisuudelta rauhassa.

    Juttuvinkki Pääkallolle: selvittäkää paljonko Sirkalla on mennyt aikaa tuohon. Suurelle yleisölle on hyvin epäselvää paljonko lajimme eteen tehdään tunteja ja tunteja töitä. Jos juttuaiheet ovat vähissä, samanlaisen jutun voisi tehdä seurajyristä, jotka illasta toiseen käyvät vetämässä junnutreenejä sekä viettävät viikonloput halleilla. Tai niistä toimittajista, jotka tännekin raapustelevat juttunsa.

  15. ”Jos joku väittää, että tuomarit eivät siis tuota lisäarvoa lajille, puhuu sitä itseään.”

    Tässä lauseessa terävöityy ja käy todeksi juuri se puuttuva palanen. Kyllä, tuomarit ovat välttämättömyys, mutta siitä on todella pitkä matka lisäarvoon.

    Jokainen katsoja, pelaaja ja muu sidosryhmän edustaja määrittelee saamansa lisäarvon henkilökohtaisesti. Tuohon henkilökohtaiseen lisäarvon määritykseen tulisi erotuomarisektorin pyrkiä vaikuttamaan positiivisesti. Se, että ottelusta puuttuessaan erotuomarien arvo kävisi selväksi, ei riitä muuttamaan mielikuvia ja arvostusta erotuomaritoimijoita kohtaan. Tarvitaan paljon muutakin.

    Vaikuttamisen keinoja on monia.

    Avoimuuden lisääminen toimii yleensä parhaiten. Se lisää ymmärrystä. Kaikki tietävät, että ymmärtämällä toista, näkee itsenkin enemmän.

    Toinen keino vaikuttaa positiivisesti on ”muottikulttuurin” romuttaminen ja ”antaa kukkien kukkia -kulttuurin” vahvistaminen. Vaikka show kuuluu pelaajille, on kapeakatseista ajatella, että erotuomarin persoonalla ei olisi vaikutusta ottelutapahtumasta jääneeseen mielikuvaan. Seppo Mäkelä, Howard Webb, Pierluigi Collina ja laitetaan vielä Jukka Innannen listalle. Seuraa se yleisö heitäkin.

    Bränditalkoille on tarvetta. Koska resursseja talkoiden koordinointiin ei ole, tulee jokaisen erotuomarin kantaa oma kortensa yhteiseen kekoon. Yksilöiden kautta harmaassa joukossakin on voimaa muuttaa mielikuvia.

    Ole avoin. Anna jotain itsestäsi. Älä piiloudu pillin taakse.

  16. Onks joku ihan oikeesti käyny kattomassa mitä liigan et:t puuhaa koulutuksissa. Ajattelin vaan ettei kerrota jotain sellasta mitä ne jo tekee. Sitten on merkillistä että suomalaisia dumareita ja tarkkailijoita kulkee maailmalla kaikenlaisissa otteluissa ja tilaisuuksissa, että ei ne kovin huonoilta tunnu muista. Omaltakin alueelta löytyy tosi päteviä ja tekee hommaa ihan täydellä sydämellä. Junnuja vislaavana tuomarina oon tutustunu systeemeihin ja ne on ihan uskomattoman hienoja. Liitto ja seurat vaan tajuais kuinka arvokkaita ne on saballe ollut niin kauan kuin sabaa on pelattu.