Superlupaus ratkaisi Happeelle Suomen cupin voiton jatkoajalla

Jyväskylän Happee puolustaa Cup-mestaruutta. Kuva: Topi Naskali

Kuva: Topi Naskali

Jyväskylän Happee juhlii kaikkien aikojen ensimmäistä salibandyn Suomen Cupin voittoaan. Happee löi illan loppuottelussa Tampereen Classicin jatkoajalla 8-7 (1-2, 4-3, 2-2, 1-0) Peter Kotilaisen lauottua ratkaisun ajassa 61.18.

Happee tuli avauserään vauhdilla, mutta Classic peitti kärsivällisesti vastustajan laukauksia ja vaani vastaiskun paikkoja. Veli-Matti Luukko kiskaisi pienestä kulmasta Classicin johtoon, ja Sami Johanssonin maalin edestä löytämä Heikki Hätönen nosti eron kahteen.

Toisessa erässä Janne Lamminen pommitti ylivoimalla maalin kattoon 3-1-Classicille, mutta sitten alkoi Happeen hurja jakso, joka tuotti keskisuomalaisille neljä perättäistä osumaa.

Kerran toisensa jälkeen Happee sahasi vauhdilla Classicin puolustuksen halki, ja lopuksi Jami Manninen hyödynsi vastustajan sekunnin nukahduksen iskemällä laidasta suoralla laukauksella nopeasta vapaalyönnistä 5-3-johdon.

Happeen olisi odottanut sementoivan johtoaan erän loppuun, mutta hyökkäämisen jatkaminen kostautui ja tauolle ehdittäessä lukemat olivat jälleen tasan. Classicin ykkösnimi Lassi Vänttinen petasi ensin maalin takaa kavennuspaikan Veli-Matti Luukolle ja purjehti perään laidasta sisään sijoittaen pallon etukulmasta ohi Happeen maajoukkuevahti Eero Kososen.

Kolmannessa erässä ensin irtopallosta Lassi Vänttinen ja alivoimalla Asser Jääskeläinen vei Classicin johtoon, mutta ensin ehätti tasoittamaan Peter Kotilainen ja sitten vielä takaiskun tuoneen ylivoiman aikana Veli-Matti Hynynen.

Varsinaisen peliajan viimeisellä minuutilla pallo kaivettiin Classicin verkosta, mutta erotuomarit hylkäsivät maalin Happee-hyökkääjän jalan oltua maalivahdin alueella.

Ratkaisu syntyi jatkoajan toisella minuutilla kun Jami Manninen ajoi päädystä maalille ja pallo pomppi toiselle tolpalle, josta Peter Kotilainen löi sen ilmasta verkkoon.

– Hieno peli. Pääsi vielä nostamaan pokaalia ja se on vielä Happeelle ensimmäinen, illan sankari Peter Kotilainen maisteli lehdistön edessä kultainen mitali kaulassa.

– En ole tämmöistä päässytkään urallani vielä kokemaan.

Yhtä muikeana oli Happeen päävalmentaja Seppo Pulkkinen.

– Mielestäni ansaittiin tämä, vaikka voitto tiukassa olikin.

– Pelattiin kovalla uskolla, taidolla ja vähän sillä tuurillakin. Tultiin takaa vaikeasta tilanteesta ja siellä oli kyseenalaisia erotuomaritulkintoja ja kaikenlaista draaman kaarta. Tällaista tämä on parhaimmillaan ja uskon, että tämä peli peli oli hienoa mainosta koko lajille.

Edes varsinaisen peliajan lopussa hylätty maali ei saanut Happeeta lamaantumaan.

– Ei siinäkään kohdin lankaannuttu vaan ajatus suuntautui koko ajan eteenpäin ja siihen, että lähdetään jatkoajalle tekemään maali. Tämä on ennen kaikkea joukkue, joka uskaltaa voittaa, ja pelaajille on koko ajan painotettu, että saa ja pitää uskaltaa yrittää asioita eikä ammuta vaikka tulisikin virhe.

Tämä ilta oli Happeelle ensimmäinen suuri voitto.

– Sanotaan, että cupvoitto avaa usein tietä vielä isompiin tekoihin, ja haluan uskoa, että ylitimme tänään yhden voittamisen kynnyksen, Seppo Pulkkinen katsoi jo tulevaisuuteen.

Classicille cupin finaalitappio oli toinen peräjälkeen. Viime vuonna Tapanilan Erä kylvetti Mansen ylpeyttä 9-3. Ray Backmanin tilalle päävalmentajaksi hankittu Jarkko Rantala ei vielä pystynyt kääntämään Classicin kurssia voitolliseksi.

– Kapealla rosterilla mentiin lopussa, hukattiin johtoasema kolmannessa erässä ja hölmöiltiin, Rantala harmitteli.

– Oma tekeminen pitää vain saada paremmaksi, meidän teot olivat nyt tuon verran huonompia. Tästä kiukku vain kasvaa ja se on energianlähde meille, jonkä pitää näkyä päivän työssä loppukautta kohti mentäessä.

Miesten Suomen Cupin finaali: Happee – Classic 8-7 ja. (1-2, 4-3, 2-2, 1-0)

1. erä: 2.26 Veli-Matti Luukko (Mika Savolainen) 0-1, 10.09 Heikki Hätönen (Sami Johansson) 0-2, 14.34 Joonas Pylsy (Jami Manninen) 1-2.
2. erä: 22.05 Janne Lamminen (Asser Jääskeläinen) 1-3 yv, 24.27 Veli-Matti Hynynen (Juuso Heikkinen) 2-3, 26.55 Hynynen (Heikkinen) 3-3, 32.55 Lauri Liikanen (Peter Kotilainen) 4-3, 36.46 Manninen 5-3, 37.10 Luukko (Lassi Vänttinen) 5-4, 37.46 Vänttinen (Luukko) 5-5.
3. erä: 42.48 Vänttinen (Savolainen) 5-6, 46.18 Kotilainen (Jaska Kunelius) 6-6, 47.32 Jääskeläinen 6-7 av, 47.59 Hynynen 7-7 yv.
Jatkoaika: 61.18 Kotilainen (Manninen) 8-7.

Maalivahtien torjunnat: Happee, Eero Kosonen 7 + 12 + 6 + 0 = 25, Classic, Pekka Nieminen 8 + 11 + 5 + 0 = 24
Jäähyt: Happee 2 x 2 min, Classic 3 x 2 min.
Erotuomarit: Henri Heinola ja Manu Marttinen.
Yleisöä: 1504.