Vaatimaton salibandykirjallisuus

Kirjahyllyssäni on noin 1 500 urheiluun liittyvää teosta. Olen tarvinnut ja tarvitsen niitä urheilutoimittajana ja tietokirjailijana. Salibandykirjoja hyllyssäni on 24.

Salibandy on nuori urheilulaji ja suomalaisen salibandykirjallisuuden määrä on toistaiseksi vaatimaton. Kausikirjojen lisäksi hyllyssäni on vain viisi muuta salibandyyn liittyvää teosta.

Ne on äkkiä esitelty:

Oskari Saari: Salibandy. WSOY. 178 sivua. 1995.
Jussi Järvinen & Aki Sipilä: Sählystä salibandyyn. Puijo. 92 sivua. 1997.
Mika Kulju & Kristian Sundqvist: Salibandykirja. Ajatus Kirjat. 255 sivua. 2002.
Kalle Veirto: Suuret sählymuistelmani. Karisto Oy. 202 sivua. 2002.
Oskari Saari: Alkemisti. Petteri Nykyn tarina. Helsinki-kirjat. 276 sivua. 2011.

Saaren vuoden 1995 teos on alan uranuurtaja. Se on opaskirja harjoittelusta, säännöistä ja taktiikasta, ja soveltui aikanaan varmaan hyvin juniorivalmennukseen.
Järvinen ja Sipilä veivät homman pidemmälle laatimalla selkeitä harjoitusohjeita nuorison suosikkilajin harrastajille. Kulju ja Sundqvist tekivät monipuolisen salibandykirjan, johon on koottu säännöt, varusteet, vinkkejä harjoitteluun sekä sen lisäksi lajin historiaa ja pelaajaesittelyjä.

Kalle Veirton teos on tietääkseni ensimmäinen salibandyyn liittyvä kaunokirjallinen teos. Siitä otettiin toinen painos vuonna 2011. Veirto on saattanut kirjoittaa muutakin salibandyyn liittyvää, mutta tietämykseni kaunokirjallisuudesta ei riitä kertomaan enempää.

Nykky-kirja on ensimmäinen salibandyyn liittyvä henkilöhistoria. Mielenkiintoinen ja hyvätasoinen teos sekin.

Mainittujen lisäksi on ilmestynyt ainakin:

Jyri Korsman & Jouko Mustonen: Salibandyn käsikirja. Unipress. 287 sivua. 2011.

Olen hankkinut tämänkin kirjan, mutta sitä ei ole hyllyssäni. Annoin sen pojalleni Tuomakselle. Teos on parannettu versio Kuljun ja Sundqvistin teoksesta: salibandyn historiaa, erotuomaritoimintaa, valmennustietoa, harjoitteita ynnä muuta. Omat osansa on esimerkiksi salibandystä yhteiskunnallisena ilmiönä ja tietoa henkisestä valmennuksesta. Luin toki teoksen mielenkiinnolla, mutta en katsonut välttämättömäksi säilyttää sitä.

Toimittajana ja tietokirjailijana tarvitsen lähinnä historia- ja tilastotietoja lajista, seuroista ja pelaajista, en niinkään valmennustietoa.

Kuluneimmat salibandykirjani ovat Suomen Salibandyliiton kausikirjat vuodesta 1992. Niitä on ilmestynyt 20. Minulla niitä on 19, vuoden 1994 kirja puuttuu. Vuonna 1995 kausikirja ei jostain syystä ilmestynyt ollenkaan.

Kausikirjassa kerrotaan maaottelut, MM-turnaukset, seurajoukkueturnaukset, miesten ja naisten liigan sekä Divarin tärkeimmät tapahtumat ja tilastot, Suomen cup, seuratiedot sekä alasarjojen ja junnusarjojen sarjataulukot ja pistepörssit.
Kausikirjat ovat salibandystä kirjoittavalle toimittajalle välttämättömiä työvälineitä. Niitä ei jatkossakaan korvaa internet. Toivottavasti liitto jatkaa kausikirjojen julkaisemista.

Yksi toivomus minulla on. Kausikirjaan pitäisi alasarjojen ja junnusarjojen pistepörsseihin merkitä pelaajien ottelumäärä. Samallahan se selviää kun lasketaan maalit ja syötöt. Nyt yhdellä kaverilla voivat olla tehot 1+2=3, ja pelattuja otteluja vaikka 16. Toisella kaverilla voi listassa olla tehot 2+1=3, mutta pelattuja otteluita vain yksi.

Salibandyyn liittyvien kirjojen määrä on toistaiseksi vaatimaton, mutta laatu ja taso kyllä oikein hyvät. Lisää salibandykirjoja toki kaipaisi markkinoille.

Kuka kirjoittaisi Janne Tähkän tai Mika Kohosen muistelmat? Joku verbaalisesti lahjakas erotuomari voisi myös muistella viheltämiään salibandypelejä. Valmennuskirjatkin pitänee päivittää tiedoiltaan taas lähivuosina. Salibandystä kertova nuortenromaani olisi varmaan myös tarpeen.

Lisenssipelaajia on 45 000. Lajista lienevät kiinnostuneita myös heidän veljensä, siskonsa ja vanhempansa. Kyllä hyvälle salibandykirjalle luulisi löytyvän 1 000 ostajaa?

Salibandyliitto täyttää vuonna 2015 jo 30 vuotta. Olisiko jonkinlaisen historiakirjan paikka? Nyt vielä on elossa kavereita, jotka osaavat kertoa liiton perustamisesta ja alkuvuosista. Kun liitto täyttää 50 niin muistajia on paljon vähemmän.

Historian harrastajana arvostan kulttuurihistorian tallentamista. Siihen liittyy esimerkiksi salibandyn kehitys eri paikkakunnilla ja seuroissa. Arvokkaat tiedot olisi syytä koota talteen ja muistiin. Historiateos on kunnianosoitus sille porukalle, joka on tehnyt suuriarvoisen työn seuran ja lajin hyväksi.

Olen kirjoittanut NST:n nettisivuille suppean seurahistoriikin; 16 vuotta NST-pelejä 1994-2010. Myönnän auliisti, että juttu on päivittämättä, mutta viimeistään seuran 20-vuotisjuhliin ensi vuodeksi aion koota laajemman historiakatsauksen.

Vilkaisu miesten liigaseurojen nettisivuille kertoo sen, että Classic, Erä, Happee, Koovee ja TPS ovat koonneet kohtalaiset historiakatsaukset, myös SSV lyhyesti. Tepsin sivuilla mainitaan myös Teemu Nurmen toimittamasta 10-vuotiskatsauksesta vuodelta 2005. Seurojen kausijulkaisuissa lienee myös julkaistu historiakatsauksia.
Ilveksen, Josban, Loviisan, Nokian, Oilersin ja SPV:n sivuilta en huomannut mainintoja seurojen historioista. Sen tiedän, että muutama alempien sarjojen seura on ollut historian tallentamisessa aktiivinen, mutta en nyt tähän ruvennut niitä etsimään.

Vanhan liiton miehenä arvostan painettuja julkaisuja, jotka ovat kaikkien saatavilla esimerkiksi kirjastoissa ja säilyvät käytössä vuosikymmenien ajan. Niitä toivoisi jokaisen merkittävän salibandyseuran saavan aikaan viimeistään lähivuosina. Minimitavoite olisi esimerkiksi 20-vuotisjuhlakaudelle 48- tai 64-sivuinen julkaisu, jonka pääsisältö olisi historiakatsaus.

Seuran historian voi toki koota ja esittää myös nettisivuilla. Se kuitenkin mielestäni edellyttää tekstisisällön päivittämistä joka kevät kauden jälkeen.
Salibandyä pelataan monissa yleisseuroissa. Tapanilan Erän, Kooveen ja TPS:n historiateoksissa saattaa olla salibandyhistoriaa, ehkä myös Ilveksen viimeisessä historiateoksessa? Tällaisten kirjojen olemassaolon tiedän, mutta kirjoja en ole päässyt lukemaan.

Summa summarum: jokaisen itseään kunnioittavan salibandyseuran pitäisi viimeistään 20-vuotisjuhliin laatia katsaus toiminnasta vuosien varrella. Tulevien vuosikymmenien fanit, pelaajat ja seuran jäsenet osaavat arvostaa sellaista työtä.

10 comments

  1. Liitolle idea: vanhat kausikirjat nettiin luettavaksi ilmaiseksi ja vähän äkkiä. Jos vastaavassa on onnistunut talkootöillä pyörivä filosofinen aikakauslehti Niin&Näin, ei voi olla liitolle mahdoton tehtävä.

  2. Korsmanin ja Mustosen Salibandyn käsikirjan esipuheessa sanotaan näin: ”Joukkuetaktiikka ja valmentaminen on tarkoituksella jätetty tämän teoksen ulkopuolelle, sillä niihin syvennytään allekirjoittaneiden tekemässä salibandyvalmennusta ja joukkuetaktiikkaa käsittelevässä kirjassa” Onko tietoa, että onko tämmöinen kirja jo julkaistu?

  3. Hakkaraisen ideaa onkin jo aloitettu toteuttaa osoitteessa http://issuu.com/salibandyliitto. Käytännön ongelmana lienee, että kaikista opuksista ei ole tallella sähköisiä versioita enkä itse tiedä, miten paksujen liimasidottujen painotuotteiden muuntaminen takaisin digitaalisiksi onnistuu.

    AOA vanhan liiton miehenä muistuttaa painetun kirjan hyvistä puolista. Mitä verkkoon laittaa, ei koskaan saa sieltä pois, varoitellaan, mutta itseäni mietityttää, miten sähköisille aineistoille käy jos sopivasta palvelimesta nykäistään töpseli pysyvästi irti. Voiko painettu sittenkin olla vielä pysyvämpää?

    Pääkallon lukijoissa lienee aiheen asiantuntijoita?

  4. Nuortenromaaneja löytyy jo ainakin kaksi kappaletta, Elisabet Ahon kirjoittamat ’Salibandypantterit'(2004) ja ’Tsemppiä turnaukseen, Pantterit!’ (2005). Lisää toki kaivattaisiin.

  5. Ensimmäisenä ajatuksena muistelmien kirjoittajiksi tulee mieleen Arponen itse ja toinen pätevä kynämies Hakkarainen.

  6. Yhden käännöskirjan tiedän, oivan oppaan junnuille: Kustannus-Mäkelä julkaisi jokunen vuosi sitten Berndt Sundstenin ja Jan Jägerin Nuorten salibandyoppaan. Lieneekö muuta suomennettuna?

    Entä onko tietoa vastaavasta ulkomaisesta kirjallisuudesta? Vaikkapa käännettäväksi. Mitä mahtaisi löytyä Ruotsista?

  7. Kuriositeettina voi todeta, että 5. luokan matematiikan kirjassa on tehtävä jossa lasketaan miten suuri osa eri salibandyjoukkueiden faneista on käynyt kauden aikana peleissä, seuroina muistaakseni SPV, OLS ja joku kolmas. Huomasin kun selailin pojan kirjaa yhtenä päivänä.

    Anttihan on itse kirjoittanut useita urheilukirjoja eri alueiltakin joten ilman muuta osaamista siellä on. Eli siitä vaan luuria kouraan. Voisiko ajatella kirjaa useammasta eri henkilöstä samoihin kansiin? Yhden nuorehkon kaverin tarina on vielä sen verran kesken että paljon ehtii vielä tapahtua, mutta 7-10 lajiniiloa kasaan ja tekee heistä juttua ja varmasti paljon hauskoja tapahtumia löytyy kentiltä ja etenkin kentän ulkopuolelta.

  8. Kyllä minäkin puollan aineiston digitointia, mutta huomiota pitää myös kiinnittää sen löydettävyyteen. Jostain mutkien takaa on toisinaan sattunut silmiin jotain vanhoja lajijulkaisuja ja aika maistuvaa niitä on usein lueskella.

    Mitää monisataasivuisia kirjoja nyt ei kuitenkaan kannata suoriltaan lähteä nettiin tunkemaan. Nettiin fiksumpaa pilkkoa parhaita paloja pienemmiksi artikkeleiksi ja kunnon hakusanoin. Lajikulttuuria sekin luo…

    Varsikin lajihistoria ja jotkut vanhat videot on sellaista kamaa, mitä näkisi kyllä mielellään enemmänkin.