Hyvin aloittaneet Suomen pojat hyytyivät – ”Ei ymmärretty Ruotsin kovuutta”

Kuva: Jari Turunen

Suomen U19-pojat taipuivat maaottelupävän ottelussaan Boråsissa Ruotsille maalein 6-4 (2-3, 3-0, 1-1). Suomen voitettua ottelun jälkeisen rangaistuslaukauskisan Ruotsi johtaa kahden ottelun jälkeen maaottelupäivää kokonaispistein 5-1.

Suomi aloitti poikien ottelun komeasti kun Eino Pesu kiskaisi lyhyestä kierrosta avausosuman ja Rasmus Horn napautti takatolpalta 0-2 pallon kierrettyä klap klap -tyyliin läpi koko Suomen viisikon. Vielä nopeammin oltiin kuitenkin taas lähtötilanteessa isäntien osuttua kahdesti vain 19 sekunnin välein.

Ensimmäiselle erätauolle lähdettiin Suomen uudessa johdossa. Suomen toisenkin osuman syöttänyt Lassi Kotovaara tarjoili poikittain ja Markus Markkola iski pallon verkkoon.

Ottelun toinen erä eteni puoliväliinsä saakka sekavana mutta maalittomana kääntyäkseen sitten Ruotsin jäähyn myötä yllättävään suuntaan. Suomi hukkasi pallon hyökkäyspäässä, ja Arvid Wibring-Lindqvist päätti suoran hyökkäyksen ohjaamalla pallon yhdellä kosketuksella ohi hyvin pelanneen Lassi Torisevan. Sebastian Degeryd kiskaisi tarkasti takakulmaan Ruotsin ensi kertaa johtoon, ja kohta tuli vielä lisää vaikeaa. Ruotsi hukkasi rangaistuslaukauksen ohivetoon, mutta tilanteesta seuranneen ylivoiman aikana Simon Schmidt sivalsi poikkisyötöstä tyhjiin lukemiksi 5-3.

Suomi ryhdisti otteitaan kolmanteen erään muttei kyennyt puhkomaan Ruotsin huolellisesti puolustanutta viisikkoa. Ero kasvoi vielä kun Ruotsi pääsi pallonriiston jälkeen nostamaan maalin edestä 6-3. Samu Saari kavensi loppuminuuteilla, ja perään Valtteri Parviainen sai pallon jo maaliviivalle, mutta enempiä kavennuksia ei nähty.

Suomi kuittasi rangaistuslaukauskisasta yhden maaottelupisteen Samu Saaren ja Krister Savosen toimitettua pallot näyttävästi Ruotsin verkkoon.

– Saatiin peliin liian helppo alku eikä ymmärretty, kuinka kova ryhmä Ruotsilla on, Suomen päävalmentaja Jarkko Rantala näki.

– Toisessa erässä meidän pallollinen pelimme hajosi ja sen jälkeen pallotonkin muuttui epävarmaksi. Ruotsi oli siinä kohdin parempi jalalla ja pystyi parempaan pelinopeuteen hyödyntäen tilanteen. Kolmanteen erään oli saatu nollattua tilanne ja saavutettu ymmärrys pelin laadusta. Kolmas erä oli meiltä nousujohteinen ja siitä jäi hyvä maku.

Valmentaja halusi samalla katsoa jo tuloksen taakse.

– Tärkeintä tänään oli nähdä yksilöiden suorituksia ja tutustua ryhmän tekemiseen paineen alla. Suurin opetus tästä oli pelaajille se, kuinka hyvä ryhmä Ruotsillakin on, Rantala muistutti vielä päivän keskeisestä johtopäätöksestä.

Salibandya, Borås, Ruotsi, Suomen ja Ruotsin maaottelupäivä, U19-pojat
Ruotsi – Suomi 6-4 (2-3, 3-0, 1-1)

1. erä: 2.03 Eino Pesu (Henri Alho) 0-1, 2.54 Rasmus Horn (Lassi Kotovaara) 0-2, 7.35 Valdemar Ahlroth (Sebastian Palmqvist) 1-2, 7.54 Sebastian Degeryd (Oliver Johansson) 2-2, 10.42 Markus Markkola (Kotovaara) 2-3.
2. erä: 28.43 Arvid Wibring-Lindqvist (Oliver Johansson) 3-3, 35.28 Degeryd (Johansson) 4-3, 36.05 Simon Schmidt (Albin Sjögren) 5-3 yv.
3. erä: 44.52 Markus Ekengren (Emil Kihlbom) 6-3, 57.31 Samu Saari 6-4.