Järjetön päähänpisto – vastustaja laittoi nuuskaa liigan sensaatiopelaajan juomapulloon

Peter Kotilainen, 18, on pelannut huiman kauden Salibandyliigassa. 22 ottelussa on syntynyt 46 tehopistettä. Kuva: Mikko Hyvärinen

Peter Kotilainen, 18, on pelannut huiman kauden Salibandyliigassa. 22 ottelussa on syntynyt 46 tehopistettä. Kuva: Mikko Hyvärinen
Peter Kotilainen, 18, on pelannut huiman kauden Salibandyliigassa. 22 ottelussa on syntynyt 46 tehopistettä. Kuva: Mikko Hyvärinen

Jyväskylässä 10. helmikuuta pelatussa A-poikien SM-sarjaottelussa sattui harvinainen ja varsin ikävä tapaus. Happee–Indians-ottelun erätauolla Indians-pelaaja laittoi nuuskaa Happeen Peter Kotilaisen juomapulloon.

Kotilainen unohti nimellä varustetun juomapullonsa toisella erätauolla vaihtopenkille. Pullonsa miesten Salibandyliigassa superkauden pelannut nuorukainen sai takaisin ottelun jälkeen. Saatuaan pullon käsiinsä hän otti heti kulauksen ja huomasi välittömästi, että pullossa on jotain muutakin kuin vettä. Pelin jälkeen
Kotilaiselle tuli huono olo ja kuume nousi.

Tapauksesta on virinnyt kuuma keskustelu lajin kuliseissa. Episodia on puitu muun muassa Twitterissä kiivaasti.

Happee on tehnyt asiasta myös selvityspyynnön Salibandyliitolle.

Happeen virallinen kanta asiaan on seuraava:

”Happeen pelaaja Peter Kotilainen oli unohtanut ottelun toisen erän jälkeen henkilökohtaisen juomapullonsa vaihtoaitioon, jonne se oli jäänyt kolmannen erän ajaksi. Tämä vaihtoaitio oli Westend Indiansin pelaajien, valmennuksen ja huoltajien käytössä ottelun ensimmäisessä ja kolmannessa erässä. Happee ry:lle tulleen tiedon mukaan yksi Indiansin pelaajista oli laittanut Peter Kotilaisen juomapulloon nuuskaa ja Peter oli pelin jälkeen pullon noutaessaan juonut kyseisestä pullosta nuuskalla ”terästettyä” vettä.

Happee ry:n mielestä teko on edesvastuuton, vastustajaa ja lajia epäkunnioittava sekä erittäin vaarallinen pelaajan terveyttä ajatellen. Todennäköisesti, vaikka sitä on vaikeaa todistaa, niin Peter Kotilainen joutui tämän teon seurauksena jättämään väliin miesten liigaottelun Happee-Classic, joka pelattiin 17.2.2013. Myös edellisessä ottelussa Koovee-Happee 13.2.2013 Peter pelasi puolikuntoisena.”

Westend Indians otti asian heti vakavasti kuultuaan tapahtuneesta. Nuuskaa juomapulloon laittanut pelaaja on ollut Peter Kotilaiseen yhteydessä ja pyytänyt anteeksi.

Indians tiedottaa asiasta lyhyesti kotisivuillaan:

”Tapahtuman tultua joukkueenjohdon tietoon, on Indians ollut välittömästi yhteydessä Happeeseen ja kyseiseen tapahtumaan liittyvät pelaajat ovat olleet puhelinyhteydessä. Indians-pelaaja on esittänyt anteeksipyynnön asiasta. Asia on tullut seurajohdon tietoon sunnuntaina 17.2. ja asia on jatkokäsittelyssä. Seura on esittänyt maanantaina 18.2. henkilökohtaiset pahoittelut kyseiselle pelaajalle. Kyseessä on yhden pelaajan ajattelematon ja tuomittava teko.”

54 comments

  1. Eikö nämä erätauon tapahtumat ole tavattu painaa villasella vrt. riitesuo ja kivirannan polvi.

  2. Ihmettelen syvästi jos ei liitto reagoi asiaan millään tavoin. Todella törkeä temppu ja pelkkä anteeksipyyntö ei riitä!

  3. Mitä hemmettiä? SANKTIOT KEHIIN! Eihän tässä ole mitään järkeä!

  4. ”Teko voi hyvinkin täyttää pahoinpitelyn tunnusmerkistön.” Siiis mitä hemmeetii sä selität? Voitko perustella sen, että kuinka tää vois olla pahoinpitely???? Jos joku laittaa viinaa toisen tuorenmehuu nii oks se sust pahoinpitely?

  5. Kyllä myrkyttäminen ainakin oman oikeuskäsityksen mukaan täyttää pahoinpitelyn tunnusmerkit. Ja sama taitaa päteä tuohon viinan ujuttamiseen tuoremehuun. Ehkä vähemmän vakava, mutta joissain tapauksissa myös tuo voisi olla hyvinkin kohtalokasta.

  6. Ei kai nuuskaa oo tehty juotavaksi… Viina sentään jossain määrin on. Eli sama kun laittais muuta pahan olon tuottavaa ainetta toisen juomapulloon. Kärjistettynä ”myrkyttämistä”.

  7. Niin vai olisiko näin että Indians pelaaja on erän alkaessa miettinyt mihinkä nuuskan laittaa kun ei ole viitsinyt lattiallekkaan sylkäistä. Ja sopivasti siinä ollut juomapullo joka ei ole oman joukkueen. No joo.. itse en koskaan ainakaan juo pullosta jonka olen unohtanut johonkin ennenkuin olen sen pessyt.

  8. Kotilaiselle sanktioita nuuskan käytöstä pelin aikana? Okei ehkä ei mennä tuolle linjalle… Sitä tosin kelpaa tutkia, miksi kellään pelaajalla ylipäänsä on nuuskaa vaihtopenkillä/pelikentällä!

  9. Mun mielestä ensimmäinen kysymys on että miksi nuori urheilija käyttää ottelun erä tauolla nuuskaa?

  10. Rikoslain 21 luvun 5 §:
    ”Joka tekee toiselle ruumiillista väkivaltaa taikka tällaista väkivaltaa tekemättä vahingoittaa toisen terveyttä, aiheuttaa toiselle kipua tai saattaa toisen tiedottomaan tai muuhun vastaavaan tilaan, on tuomittava pahoinpitelystä sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.
    Yritys on rangaistava.”

    Myrkyllisten aineitten lisääminen juomapulloon voi vahingoittaa toisen terveyttä, vai onko nimerkki thrgf asiasta eri mieltä?

  11. Tuomittava teko, mutta ei yhteyttä Peterin alavireiseen peliin ne nimittäin alkoi MJ kutsun aikoihin ei kulkenut SWE-FIN U19 maaottelusskaan!! olisiko noussut värjätty vesi päähän kun ei ny kule?

  12. Just juu. Ja mitähän se mälli siellä huulessa teki pelin aikana? Jo sen käyttö pelitapahtumassa taitaa nykyisin olla säännöissä sanktioitu. Saati sitten tuollaisen tyhjäpään tempaus. Ihan pakko antaa kunnon penalti, jotta liiton markkinoima nollatoleranssi nuuskankäytön suhteen säilyy. Ja noille typeryksille opiksi että ei kaikesta hölmöilystä voi selvitä hokemalla anteeksi anteeksi.

  13. En osaa ottaa kantaa, täyttyykö pahonpitelyn tunnusmerkit, kun lorauttaa viinaa toisen tuoremehuun, mutta varmaa on, että pahoinpitelykynnys ylittyy, jos menee ja lorauttaa tuoremehua toisen viinaan!

  14. Todella alhainen ja epäkunnioittava temppu, mutta lopettakaa nyt herranjumala toi jeesustelu nuuskankäytöstä. Vuosikymmeniä on urheilijat olleet vähintään yhtä pahoja nikotinisteja kuin tavallisetkin tallaajat. Ei oo väliä onko lajina säbä, futis, hiihto
    tai lätkä niin löytyy urheilijoilta mälli huulesta tai kessu palaa. Viime vuosina käyttö ehkä jopa vähentynytki.

  15. Mielenkiintoista:
    Itse luulin että nuuskaa käytetään huulessa ja sitä ei yleensä joudu vatsalaukkuun, mutta ilmeisti olin väärässä. Kiitos valaisusta!

  16. Vastaus nimimerkille ”mielenkiintoista”. Nuuskan nielemistä ja käyttämistä on ihan turha verrata keskenään. Jos Kotilainen on ottanut kunnon kulauksen ja sattunut nielemään itse ”biitin” eikä vain nesteitä, niin olisi jopa epätodennäköistä ellei kuume olisi noussut. Nuuskamälli sisältä yli 20 krt enemmän nikotiinia kuin esim. tupakka ja jos sen sattuu nielemään on vaaratilanne lähellä. Nuuskan käytön yhteydessä nuuskan nikotiinimäärästä ei imeydy verenkiertoon kuin ehkä 5-10% kokonaismäärästä.

  17. Vastaus nimimerkille ”masa”. Ymmärrän pointtisi. Intissä syötiin aikoinaan tupakkaa jotta kuume nousisi. En kuitenkaan usko että Peter joi itse ”biitin” joka luultavimmin on uponnut juomapullon pohjalle, ”biitti” tuskin menee myöskään suukappaleen läpi.

  18. Masa:
    Tottakai, hainkin samaa kuin sinä. Toki kärjistin hieman enemmän.
    Nuuskaa käytetään peleissä, pääasiassa toki erätauoilla, oli se kiellettyä tai. Törkeän tapauksestahan tekee se, että indiansin pelaaja on todennäköisesti nähnyt kenen pulloon nuuskansa tiputtaa…

  19. Jos juomapulloa sen sijaan on sekoteltu on nuuska lionnut veteen ja menee suukappaleen läpi helposti. En jaksa uskoa että Peter on ottanut ison huikan, ihan oikeasti.

  20. Lievänä pahoinpitelynä menee, syntyyhän tuossa myös limakalvokontakti. Salibandyn säännöt kieltävät alkoholin tai tupakkatuotteiden käytön ottelutapahtumassa ja siitä seuraa poikkeuksetta 5+20TOR ja liiton määräämä lisärangaistus. Raskauttava tekijä on se, että kyseessä on juniorisarja. Jos pelaaja on se takia sivussa, syntyykö seuralle tai hänelle itselleen rahallista tappiota? Sponsorit yms. Tuskin ei vielä, mutta kaikki on mahdollista.

    Miten on edes mahdollista, että vaikuttaa siltä kuin tekoa puolusteltaisiin täällä. Miten ihmeessä tämän voi oikeuttaa? Rangaistus tästä tohusta ankarimman mukaan. Naurettavaa.

    Terv,
    Indians-pelaaja, toisessa sukupolvessa.

  21. Jos nielet nuuskaa niin ei siitä viikkoa ole kipeänä! Tämähän on vanha kikka jo armeijasta, jotta saadaan kuume hetkellisesti ylös. Mutta tyhmä tekohan tuo on silti..

  22. Saatiin säbälle näkyvyyttä kun Iltasanomatkin uutisoi nettisivuillaan ko. kepposen.

  23. En saa kiinni siitä miksi on olennaista teon tarkoituksellisuus ja se onko juuri Kotilaista tarkoitus ollut muiluttaa. Kyllähän saat syytteen siitäkin, jos heität soraa hiihtoladulle ja joku vetää lipat. Et varmaankaan tiennyt kuka mäen laskee, mutta kuitenkin hiekoitit. Kotilainen unohti pullon ja vaikka pulloa olisi vaan käytetty nuuskan sijoituspaikkana, on teko yhtä tuomittava kuin se, että tietoisesti on tiettyä pelaajaa kohtaan hyökätty.

  24. mielenkiintoista,

    On aivan yhdentekevää pyöritellä mahdollisuuksia miten nuuskamälli on pullossa puljannut, paljonko Peter on kulauttanut, oliko suukappale paikallaan tai mitä nyt ikinä. Ihan yhdentekevää on myös mitä sinä uskot tai haluat uskoa käyneen, jos ja kun mitään ensi käden tietoa ei ole.

    Pulloon on tuota sontaa nyt ilmeisesti törkätty ja sillä hyvä, sanktiot sen mukaan.

  25. Joskus olen kuullut juttua poikajunioreista jotka pelireissulla teki vastustajalle pienen kepposen kun virtsasivat heidän juomapulloihin. Terveisiä vaan sysmään!

  26. ”ValojaKenelle?”: teepä itellesi tuollainen coctail ja juo niin näet.

  27. #14

    Ei ole ollu tapana juoda paskaa vedessä, toisin kuin siellä Nokialla.

    Noh, kukkahattuilusta en tiedä, mutta täysin älyvapaata on lähteä vähättelemään tälläisiä juttuja tyyliin ”vois sinne jotain myrkyllisempääkin laittaa” tai ”ei se siitä varmaankaan hirveesti juonu”.

    Perusjuttuja vastustajien kunnioituksesta myös kentän ulkopuolella, ja pätee myös junioreihin. Ihan passelia oppitunti älylliseen elämään noin muutenkin.

  28. On se juma kumma kun pitää yrittää puolustella ”aina on käytetty ja kovat jätkät käyttää, sanokaa mitä sanotte”. Joo, työntäkää vaikka paskaa sinne huuleenne jököttämään,mutta eikö nyt sen pari tuntia, jonka peli kestää, voi edes yrittää näyttää urheilijalta? Se on täyttä tuubaa, että nuuska parantaa suoritusta.
    TOR vähintään tästä.

  29. Kyllä kyseinen inkkari on tiennyt mitä on tehnyt, pullossa nimittäin lukee Peten lempinimi ja numero.
    Ja itse pelissä 2+5…

  30. Eikö voisi antaa seuran tutkia tilanne ja rangaista pelaajaa oman seuran sisällä. Ei kai liittoa pidä tähän sotkea. Eihän tämä ole edes ottelupöytäkirjassa.

  31. No niin pahvit,rauhoittukaas vähä.
    Kaveri ajattelee tehdä pikku jäynän ja tseesus mikä meteli.
    EI ollut mikään harkittu teko!
    Nuuskat tietty vois ite kukin nauttia muualla kuin pelikentällä.
    Oliko sitä kuravettä pakko niin paljon juoda,että meni vatta sekasin?
    Toivotaan,että pelimiehet saa asian sovittua!
    Tsemppiä peleihin,molemmille.

  32. Mehu-Janella kyllä päivän paras kommentti:

    En osaa ottaa kantaa, täyttyykö pahonpitelyn tunnusmerkit, kun lorauttaa viinaa toisen tuoremehuun, mutta varmaa on, että pahoinpitelykynnys ylittyy, jos menee ja lorauttaa tuoremehua toisen viinaan!

    Olen samaa mieltä.

  33. Twitterissä pistää eniten silmään Hexi Artevan fiilistely asialla. Tuolle kaverille oikea lottovoitto kun oma seura menossa Espoon kakkosseuraksi, ja Indians porskuttaa ylöspäin.

  34. Ilmoitan jo aluksi etten halua puolustella ketään.

    Temppuhan oli erittäin veemäinen, lapsellinen, raukkamainen ja kaikkea sitä rataa. Ei kuitenkaan missään nimessä harkittu, vaan päivänselvä päähänpisto.

    Kuten yllä mainitaan, pelaaja on katunut ja ollut pahoillaan teostaan, ja mikä sinänsä arvostettavaa – soittanut henkkoht Kotilaiselle. Mitä muuta hän voi tehdä kun pyytää anteeksi ja katua?

    Vaikka kyseessä oli Happeen Kotilainen, ei tehdä kärpäsestä tarantellaa…

  35. Pyytänyt anteeksi. No sittenhän asia on selvä. Itsekin moukutin viikonloppuna baarijonossa tuntematonta jantteria, mutta pyysin anteeksi, joten homma on sillä selvä.

    Jos tulkitaan pahoinpitelyksi, niin kuin pitäisi, niin ei ole asianomistajarikos. Eli Kotilaisen ei tarvitse syytettä nostaa ja silti tekijä joutuu tuomiolle. En ymmärrä miksi porukka täällä puolustelee tekoa hetken mielijohteella. Tehty mikä tehty ja vastuu on kannettava.

  36. Aika törkeä temppu.
    Jos olisin intiaanipäällikkö, karkottaisin ao. teon tekijän rosterista vuoristoon tuulettumaan pariksi viikoksi ainakin.

    Ei todellakaan ole ”olipa kiva pila kaverit!” juttu.

  37. päähänpisto se on nyrkiniskukin… eli turha puolustella junnumaisella kepposella. Nyt ei ole kyse pikkujäynästä piirisarjassa vaan seurauksilla on oikeasti rahallista merkitystä pelaajalle ja seuralle. Siis rangaistusten oltava myös tuntuvat. Ei nyt linnaa ja miljoonien sakkoja, mutta pelikieltoa ja seuralle pikkusakko, sillä pelaajat ovat aina seuran vastuulla.

  38. Omasta mielestä tämä ei niinkää ole liiton asia. Paitsi ehkä nuuskan käytön osalta. Poliisiasia ennemmin. Ei kai kukaan halua sabaan samanlaista koodistoa kuin jääkendoon, että kaikki hoidetaan omassa piirissä.

  39. Kotilaiselle sakko. Käsittämätöntä miten junnarit unohtaa ilmaiseksi saatuja tavaroita joka paikkaan. Ei mitään kunnioitusta taustahenkilöitä kohtaan. Kolme sanaa: Materiaalivastuu!

  40. Yhden jätkän huulesta se nuuska on tullut, mutta takuulla monta poikaa on ”jekkua” ollut tekemässä.

  41. JA mitäköhän ihmettä sä selität? 😀 A) sulla ei ole 100% varmasti mitään tarkempaa tietoa asiasta B) Sun mielestä kesken pelin pelaavassa kp:ssa olevat on jättänyt pelin sikseen ja mennyt rinkiin tekemään jekkua jonkun jämä- filamiehen kanssa?