Ketonen Veikkaajassa Josban alamäestä: ”Peiliin katsomisen paikka”

Keskellä istuva iki-Josba Markus Ketonen lopettanee uransa lopullisesti. Kuva: Markku Taurama / mt-kuva-net

Keskellä istuva Markus Ketonen lupaa Veikkaajassa puhua suunsa puhtaaksi kauden jälkeen. Kuva: Markku Taurama / mt-kuva-net
Keskellä istuva Markus Ketonen lupaa Veikkaajassa puhua suunsa puhtaaksi kauden jälkeen. Kuva: Markku Taurama / mt-kuva.net

Historian pisimmän yhtäjaksoisen putken Salibandyliigassa pelannut Josba lähtee viimeisen kuuden ottelun rypistykseen sarjajumbona suoran putoajan paikalla. Kesken kauden joukkuetta auttamaan rientänyt monivuotinen runkopelaaja Markus Ketonen kommentoi Josban alamäkeä tämän viikon Veikkaajassa.

– Organisaatio- ja maakuntatasolla on peiliin katsomisen paikka. Siellä on paljonkin syitä taustoilla, joita voin ruotia tarkemmin kauden jälkeen. En viitsi nyt tulla ulos niiden asioiden kanssa. Se ei ole pelkästään tämän vuoden asia, Ketonen sanoo Veikkaajassa arvoituksellisesti.

Josba on pelannut liigassa vuodesta 1990 alkaen. Mestaruutta se on juhlinut vuosina 1992 ja 1994. Vielä vuosina 2001-06 joensuulaisjoukkue oli viidesti mitaleilla ja kolmesti peräkkäin hopealla. Ketonen muistelee lehdessä 2000-luvun alun finaaleja Oilersia vastaan, jolloin joukkue oli vuodesta 1995 alkaen Josbassa pelanneen Ketosen mielestä kilpailukykyisin ja paras.

Huolestuttavasta nykytilanteesta kertoo se, että kesken kauden kakkosdivarista kasvattajaseuraansa auttamaan rientänyt 36-vuotias konkari on ollut lehden mukaan joukkueen viime aikojen paras pelaaja. Vain viisi peliä pelannut Ketonen on kahdeksalla maalillaan joukkueen kolmanneksi paras maalintekijä.

Josba on kolme pistettä OLS:n takana ja kaksi pistettä Ilveksen perässä. Josba ja Ilves kohtaavat 23.2. poikkeuksellisesti Kontiolahden liikuntahallissa. Tulevana viikonloppuna joukkueella on edessä lauantaina kotiottelu Turun Palloseuraa vastaan ja sunnuntaina vierasottelu Tapanilan Erää vastaan. Joukkue tarvitsisi kipeästi pisteitä suoran putoamisen välttääkseen.

– Olen luottavainen säilymisen suhteen. Pitää vain suhtautua tuleviin yksittäisiin peleihin positiivisesti, Ketonen valaa uskoa Veikkaajassa.

Edit klo 12.39: Josba ja Ilves kohtaavat Kontiolahdella.

10 comments

  1. Pieni täsmennys: Josba ja Ilves kohtaavat 23.2. Kontiolahdella. Tavallaan ironista sekin, että Josban historian kannalta yksi tärkeimmistä kotiotteluista pelataan naapurikunnassa….

  2. Harjoittelukulttuurista kaikki lähtee, miten treenaat siten pelaat. Ketosen Markus kertoo varmasti siitä miten Josban menestysvuosista ollaan tultu alas, ja perimmäinen syy löytyy peilistä. Onko treenattu tarpeeksi, onko pelaajat sitoutuneet ja ymmärtävät mistä se menestys tulee.

    Oma käsitys on se että jos 36.v Ketonen pelaa alkukauden 2-divaria ja paluunsa jälkeen on joukkueen parhaita pelaajia myös tehojen puolesta, on jotain aika perustavanlaatuista pielessä joukkueessa, nimenomaan joukkueen pelaajistossa. Ehkä Make on poikkeuksellinen urheilija, ehkä Ruokonen antaa hänelle minuutteja enemmän kuin muille. Selityksiä varmasti löytyy kaikkeen ja myös siihen että miksi porukka sijaitsee sarjan häntäpäässä.

    Josballa juniorityö on ollut pidempään ”kuralla” ja maakunnasta on hankala nousta kärkiporukoihin ilman laadukasta omaa junnutyötä. Tuo asia oli nähtävissä jo aikaa sitten, ja nykyinen tila ei ole sinällään mikään suuri yllätys. Joukkue menetti syömähampaita ja toki sai tilalle mm. kokeneen Moilasen, tosin hänen varaansa Josba tuskin laski suuria odotuksia Sveitsin ”jäähdyttelyn” jälkeen.

    Markukselle toivon että tämä kausi ei päättyisi katastrofiin, ja mies saisi lopettaa salibandyliigauransa voitolla / sarjapaikan säilyttämisellä.

  3. Josballa on junioreita tänä vuonna eniten koko historisansa aikana! A ja B junnut johtavat sarjojaan. C1 ja C2 junnut pelaavat sm-sarjaa, joten luulisi suunnan olevan oikea? Laatua ja osaamista löytyy, mutta parantamista on! Kyllä täältä vielä tullaan! Eituomari!

  4. Tänä vuonna ei auta jos a-ja b pelaa divaria ja viimeiset ”menestyjät” SM-mitalien muodossa on aikojen takana. Kun tuolta nuo C-junnut kasvaa miehen ikään + pysyvät paikkakunnalla niin on varmasti aihetta odottaakin parempaa menestystä, se on hyvä suunta.

    Silti sen verran rauhoitan että se juniorimenestys ei vaan suoraan aina siirry liigajoukkueen menestykseksi jos harjoittelu ei kiinnosta. Toisaalta Happeen a-junnareiden kultamitaliputki näyttää viimeinkin tuottaneen menestystä myös aikuistenkin tasolla, tosin playoff-pelit kun alkaa niin veri punnitaan riittääkö se vielä tänä vuonna.

    Toivon kovasti että ”maakuntasarjalaiset” menestyvät ja laji pysyy valtakunnallisena siten että joka maankolkasta löytyy liigaporukka.

  5. Ja korostan vielä että oma pointti on tässä edelleen se mitä uskon Ketosenkin tuumailevan, sarja on kovempi kuin koskaan ja treenata pitää enemmän kuin junnareissa, 2-divarissa tai tulee kutsu divariin. Josban junnutyön nykytilasta en osaa sanoa muuta kuin sen että Sm-sarjassa a-junnuja ei ole ilmeisesti näkynyt pariin kauteen, mikä on elinehto sille että sieltä nousee uusia Jussiloita ja Tiituja. Tosin Esakin pelasi muistaakseni divarissa TPK:ssa yhden kauden ennen nousuaan Josban edustukseen junnuiän jälkeen.

  6. Kiitos Setti !! Tuo blogi oli kyllä aikamoista settiä. Paras ja totuudenmukaisin kirjoitus ikinä, jonka olen lukenut käydessäni läpi eri valmennusmateriaaleja / oppikirjoja. Se on niin yksinkertaista, että menestykseen tarvitaan ainoastaan kolme asiaa : duunia, duunia, duunia !! ( Tai niinkuin Jursinov aikoinaan huusi : Jalat, jalat, jalat !! ).

  7. Hienosti tuotettua tekstiä oli kyllä.
    Lukiessani tuota blogia nousi vanha kunnon toimintaleffoissa tuttu nostatuskohtaus-fiilikset lajia ja asennetta kohtaan. Kunpa tuon tyyppinen asenne ja perinteiden kunnioitus näkyisi kaikkien seurojen toiminnassa. Tietysti ei kaikilla ole yhtä vahvat perinteet kuten josballa sekä parilla muulla pitkänlinjan salibandyseuralla.

  8. Musta yksi iso kysymys on, että mitä tapahtui isolle osalle siitä Josban sukupolvesta joka oli A-junioreissa hopealla 2000-luvun alkupuolella, olisiko ollut 2003-2004 ?
    Siis silloin, kun Josban miehet ja A-junnut pelasivat molemmat finaalissa samana keväänä.
    Mun mielestä siitä joukkueesta ei kovin montaa pelaajaa liigaan päätynyt ikinä. TPK/Lihamylly taisi saada jonkun pelaajan divariin, kunnes luovutti sarjapaikkansa. Mihin ne loput hävisi ?

  9. Josba oli A:n finaalissa 2003, hävisi Oilersille toisen pelin jatkoajalla. Silloin taisi maalissa olla Naumanen, puolustuksessa Tatu V. ja Turunen ja hyökkäyksessä Lievonen, Kettunen, Aromaa, Ikonen jne eli ihan liigamiehiä jo silloin ja seuraavina kausina.

    Kaikki vaan lähti pois Joensuusta jossain vaiheessa.