Maajoukkueelle rohkeasti uudella tavalla ajatteleva valmennusryhmä

Suomen maajoukkueen tulevasta valmennuksesta on keskusteltu siitä hetkestä alkaen, kun Ruotsi pyyhki Suomella lattiaa MM-finaalissa. Millä perustein tuleva valmennus sitten pitäisi valita?

Kahden vuoden päästä MM-kisoissa olemme täydellisesti haastajan asemassa. Ruotsi oli nähdyssä finaalissa erittäin hyvä. Ruotsin paikallaan jumittavien 25 metrin syöttöjen rinnalle oli tullut lyhyiden etäisyyksien pelaamista ja näennäistä rintamassa hyökkäämistä.

Jan-Erik Vaaran valmentaessa Ruotsin naisia, pelasivat he todella korkeatasoista salibandya sen kaikkien modernien ajattelutapojen mukaisesti. Vaaran pelikirja ei vielä ollut miesten ytimessä kokonaisuudessaan, ainoastaan pieni osa siitä. Nyt kun joukkue voitti kultaa, ovat pelaajat vastaanottavaisempia sille muutokselle, että Ruotsi tulee pelikirjansa kanssa lopullisesti tälle vuosikymmenelle. Tämä asettaa Suomen – ja samalla kaikki muutkin maat – ennennäkemättömän haasteen eteen.

Varmuudella voidaan myös sanoa, että samaan aikaan kun meidän joukkueemme muuttuu paljon pelaajiston osalta, tulevat Sveitsi ja Tshekki entistä lähemmäksi. Seuraavissa kisoissa jopa mitali voi olla kovan työn ja tuskan takana. Nuo ovat faktat, jotka tulee huomioida, kun valmennusta valitaan.

Miten valmentaja sitten tulee valita?

Nimiä on olemassa paljon enemmän kuin mitä nyt käydyissä keskusteluissa on annettu ymmärtää. Tulevissa kisoissa tarvitsemme valmennusta, jolla on vahva kokemus haastajana olemisesta. Valmennusta, joka on oppinut toimimaan rajallisilla resursseilla heikomman pelaajiston suhteen. Tällä hetkellä vahvimmin ehdolla olleista valmentajista kenelläkään ei ole tarvittavaa kokemusta haastajana ja heikommalla materiaalilla operoinnista.

Oletetaan niin pitkälle, että Suomi pelaa kahden vuoden kuluttua MM-finaalissa Ruotsia vastaan. Ruotsi on esittänyt pitkin turnausta jo edellä kuvaamaani peliä. Tullaan tilanteeseen, jossa valmennuksen on ymmärrettävä, että pelkästään oma pelaaminen ei riitä voittoon. Kahden vuoden päästä olemme varmuudella materiaalissa mitattuna Ruotsia perässä. Silloin ainoa vaihtoehto on se, että Ruotsin pelaaminen viedään pois heidän omalta mukavuusalueeltaan.

Meidän eturivin valmentajien ei tarvitse pohtia näitä asioita koskaan. Sen sijaan kotoisen Salibandyliigan keskikastin valmentajat painivat näiden asioiden parissa jokainen ilta. Siinä missä SSV, Happee ja SPV lähtee illasta toiseen pelaamaan omaa vahvaa pelaamistaan, joutuu vastapuolen valmennus painimaan sen tosiasian kanssa, että miten näitä joukkueita vastaan voi menestyä. On selvää, että pelkästään meneminen kentälle ja parhaansa tekeminen ei voittoon riitä. Vastustajan pelin heikkouksien löytäminen on ainoa mahdollisuus menestyä. On tietenkin pidettävä kiinni siitä oman pelin kultaisesta langasta, jolla menestys on saavutettu. Mutta viimeistään kun pleijarivalinnat on tehty, on katsottava vastustajan peliä suurennuslasin kanssa. On valmistettava joukkue iskemään vastustajan heikkoon kohtaan. Vain siten järjestetään playoffeissa yllätyksiä.

Tässä ei ole nyt kysymys siitä, että pelataanko lyhyttä syöttöä, rintamaa vai maailman nopeinta salibandya. Vaan siitä, että pelataan oikeata systeemiä nimenomaan sen hetkistä vastustajaa ja heidän pelisysteemiään vastaan. Näin saadaan parhaiten vastustaja tuntemaan olonsa epämukavaksi samalla kun pyritään tasoittamaan maajoukkueiden välistä tasoeroa. Tässä epäonnistuttiin 2012 finaalissa täydellisesti. Ruotsi on lajista riippumatta joukkue, joka on saatava tuntemaan olonsa epämiellyttäväksi. Nyt nähdyssä finaalissa ruotsalaisilla veljillämme oli todella hauskaa kentällä ja kaikki onnistui.

Seuraavissa kisoissa Ruotsalaiset eivät omaan ylimieliseen tyyliinsä välitä pätkääkään siitä, miten Suomi pelaa. Luonnollisesti he katsovat Suomen pelaamista, mutta mahdollisessa kohtaamisessa heidän tapansa pelata ei missään määrin kumpua Suomen pelitavasta.

Tämä samainen itsevarmuus koitui Suomen kohtaloksi viime kisoissa. Suomi tuli täysin oman pelikirjansa riittävyyden kuvitelman kanssa ja mitään vaihtoehto B:tä ei ollut. Ruotsi ajattelee kotikisoissaan samalla tavalla, ja silloin suomalaisten pitää tarjoilla heille hopeinen yllätys – ja maksaa velat takaisin.

Velkaa maksamaan täytyy vain valita rohkeasti uudelleen ajatteleva valmennusryhmä. Turussa, Tampereella, Jyväskylässä ja Lappeenrannassa on tehty pienin resurssein vakuuttavaa työtä. Näitä valmentajia kannattaisi kuulla ennen kuin lopullinen valmennus lyödään lukkoon.

Lisäksi viimeistään nyt on tutkittava valmentajien yksityiskohtaisia taitoja, jotta katsomovalmentajasta lähtien miehet ovat työssään oikeilla paikoilla. Siinä missä pelaajat tulee roolittaa uudestaan, tulee sama tehdä myös valmennuksen osalta. Ei nimittäin voi enää olla mahdollista, että seuraavissa MM-kisoissa taululla on lukemat 9–0 kaverille ja kukaan ei reagoi mitenkään mihinkään asiaan.

Seinäjoella jos missään on kokemusta siitä, miten oma joukkue valmennetaan voittamaan tietty pelisysteemi. Tommy Koponen osaa vastata parhaiten tätä aihetta käsitteleviin kysymyksiin. Ja kysymyksiin siitä, miten vastustajaa vastaan puolustetaan aggressiivisesti pallollisena.

Seuraavana voitaisiin jo suoraan kysyä, että riittääkö liiton valitsijaryhmällä kompetenssi edes tehdä oikeita valintoja? Tämän näyttää aika.

8 comments

  1. Järveläinen vakuuttaa jo pelkästään kielihuolto-katsannossa. Hyvää tekstiä, hyvää pohdintaa.

  2. Hyvää, mutta osittain naivia ajattelua. Muutama fakta asiaan ja hävittyyn finaaliin.

    – Pelaajia runsaasti loukissa / toipilaana ( kohoset, jussila, järvi..).

    – Ruotsi pelasi hyvin, mutta erittäin onnekkaasti. Osa maaleista oli niitä, jotka onnistuvat pari kertaa uralla. Toki parempi, ei väittelyä siitä

    – Suomen päävalmentaja oli sokaistunut pelinopeuteensa. Haluttiin kaikki pelaajat samaan muottiin, ja Mika Kohosesta ei nyt ravuria saa, vaikka minkälaisilla ampulleilla tökkisi. Vahvuuksia karsittiin.

    – Typerää oli jatkuva pelaajiston kierrätys. Ketä sillä hämättiin? Kyllä Ruotsi jo varmuudella tietää meidän alivoimat, ylivoimat ja muut erikoistilanteet.

    – Suomi oli ajautunut ylimieliseen, löysään, laiskaan ja huonon valmistautumisen tilaan.

    – Päävalmentajan parhaita puolia EI ole joukkueen mielialan nostatus tai rennon ilmapiirin luominen.

    – Nykyn ryhmän päästäminen pois oli typerä juttu, jonka kaikki tiesivät ja pelaajat olivat täysin vanhan valmennuksen takana.

  3. Kannunen on nyt kyl ihan metsässä mielipiteensä kanssa.. Kyllähän päävalmentajan yksi tärkeimmistä hommista on toimia ns. henkisenä johtajana joukkueelleen, sanomattakin on selvää, ettei tämän hetkinen MJ-päävalmentaja omaa tätä kykyä. Kaikki menestyvät valmentajat kykenevät nostamaan joukkueen suoritustasoa juurikin hyvällä ilmapiirillä jne. Tai kuten Mr. Fläppitaulu, kykenee laskemaan vastustajan henkeä, joka tietenkin heikentää vastustajan suoritusta.

  4. Vares: Kannunenhan tuossa sanoo, että ”Päävalmentajan parhaita >puolia Kettunen -vaihdossa. Toisaalta ei Suomesta taida mistään lajista löytyä Nykyn tasoista henkistä valmentajaa (ehkä Dettmannia lukuunottamatta, vaikka en miehen metodeita muuten tunne – ois muuten kirjan arvoinen…).

    Peleihin pedantisti valmistautuminen oli myös yksi Nykyn ja tiimin vahvuuksia ja PN:n suhtautuminen tähänhän oli äärimmäisen (itse)kriittistä. Toisaalta Kettunen vastasi pelin jälkeen kysymykseen finaaliin valmistautumisesta, että ”kaikki meni suunnitellusti”.

    Järveläiseltä siis erittäin hyvää ja täsmällistä pohdintaa ASIOISTA – ei HENKILÖISTÄ – tätä tarvitaan aina vaan lisää!

  5. Jos ”jii” tarkoittaa tätä kohtaa Kannusen tekstistä

    ”Päävalmentajan parhaita puolia EI ole joukkueen mielialan nostatus tai rennon ilmapiirin luominen.”

    Niin puhuuko hän sitten Kettusesta ja näin väittää Kettusen parhaita puolia olevan tuo henkinen puoli, mitä se ei todellakaan ole.

    Kaikissa muissa kohdissa olenkin Kannusen kanssa samoilla linjoilla. Kuten edellä totesit, niin Järveläisen teksti on kyllä tervetullut lisä tänne!

  6. Hyvät ystävät. Kirjoitin listan vielä olemassa olevasta valmennuksesta, eli ” parhaita puolia EI…” tarkoitan juurikin Kettusta.