NST:n kolmosketju ja maalivahti loistivat OLS-voitossa – ”Monthan oli ilmiömäinen”

NST on menettänyt kokeneita pelaajiaan, mutta joukkue on silti yllätysvalmis. Kuva: Markku Taurama / Mt-kuvat.net

Kuva: Markku Taurama / Mt-kuvat.net
Kuva: Markku Taurama / Mt-kuva.net

Lappeenrannan NST sai sunnuntaina vieraita Oulusta ja piti pintansa kotihallissa kaatamalla OLS:n lukemin 9-5 (2-2, 3-1, 4-2). Voiton myötä NST säilytti paikkansa sarjassa seitsemäntenä – tosin Erä ja Loviisa hengittävät ahdistavan lähellä niskaan.

Mihin ottelu ratkesi?
– Ottelu eteni kaksi erää hyvin tasaisissa merkeissä. OLS pyrki antamaan aika-ajoin kovaa painetta ja saikin aiheutettua kotijoukkueelle vaikeuksia. Kolmannessa erässä loistavan pelin pelannut kotijoukkueen kolmosketju Otto Valavuo (2+2) – Tuomas Arponen (1+1) – Niko Saarinen (1+2) iski ratkaisevat 7-4- ja 8-4-maalit, joista oululaiset eivät enää toipuneet.

Kuka oli ottelun hahmo?
– NST:n maalivahti Jarkko Monthan oli jälleen kuin muuri tolppien välissä. Loistavasti ulos tullut Monthan sai kokonsa ansiosta näyttämään vierailijoiden maalintekoyritykset jopa surkeilta. Loistavien torjuntojen lisäksi Monthan tarjoili puolenkymmentä läpiheittoa, joista hyökkääjät eivät vain tänään saaneet palloja pussiin.

Mikä oli ottelun puheenaihe?
– Viime keväänä pudotuspelipaikka irtosi keräämällä runkosarjassa 20 pistettä. Vuonna 2011 playoff–paikkaan riitti 22 pistettä. Nyt neljä kierrosta ennen loppua seitsemäntenä olevalla NST:llä on kasassa 23 pistettä. Erällä (22p) ja Loviisalla (21p) on jäljellä vielä viisi ottelua. Tänä keväänä siis pudotuspelipaikkaan tarvitsee pisteitä edellisiä vuosia enemmän – jopa piste per peli.

Kommentit:
– Valmistautuminen ei ollut paras mahdollinen ja menimme pienellä rosterilla. Eilen vielä tippui muutama pelaaja pois pakasta. Onneksi pysyimme pelissä mukana ja ratkaisimme kolmannen erän vastaiskuilla meille tärkeät pisteet, kommentoi NST:n päävalmentaja Petri Heino ottelun jälkeen.
– Oman kirjanpidon mukaan voitimme A-luokan maalipaikat jopa selkeästi. Täysin oikea kaveri keräsi kyllä kaikki hilavitkuttimet tuolta palkintopöydältä. Monthan oli ilmiömäinen, kehui OLS:n päävalmentaja Jarmo Härmä kotijoukkueen maalivahtia.

Tilastohuomiot:
– NST:n duunariketju Valavuo – Arponen – Saarinen voitti oman pelinsä tasaviisikoin 4-1. OLS:n tuplapelaaja Valtteri Parviainen kirjautti tehotilastoonsa tänään -5.

Sunnuntain muut tulokset:
Erä – Josba 8-5, Loviisa – Classic 6-8, SPV – Nokian Krp 13-9

Linkit:
Ottelun tilastot, NST:n otteluraportti, Markku Tauraman kuvat

Teksti: Lasse Kurronen, Lappeenranta

10 comments

  1. Monthan on kyllä nostanut huimasti osakkeitaan minun silmissäni, sikäli kun olen herraa tositoimissa nähnyt. Erittäin isokokoinen, liike ja vastaantulot palvelevat sijoittumista erinomaisesti. Kädetkin pelaavat. Myös olemukseltaan aika kovapäisen ja rauhallisen oloinen, tuolla osastolla ehkä jotain samaa kuin Pekka Niemisessä.

    Olisi varmaan isompikin nimi, jos pelaisi jossain muualla kuin NST:ssä. Nyt aika vähän noteerattu, vaikka on mielestäni liigan parhaita vahteja. Ikä lienee kuitenkin esteenä suuremmille seurasiirroille tai maajoukkue-kokeiluille, vaikka pelin kannalta ikä näkyy tällä herralla ainoastaan positiivisesti.

  2. Monthan on niitä harvoja ukkoja joka on pelannut uransa aikana liigan lisäksi kaikissa viidessä divisioonassa, eli ns. pitkän linjan mies. Löytyi aikoinaan alasarjoista Imatralta NST:n riveihin. Suurinta plussaa loistava henkinen kantti, mikä veskarille tärkeää.

    NST muuten menee pleijareihin, Loviisa jää ulos. Erä noussee viivan yläpuolelle lopussa.

  3. Monthan kevyesti suomen top-3 maalivahteja. Isokokoinen, hyvin liikkuva, hyvä heittokäsi ja loistava rankkareissa, ja pääkin taitaa pelata.Ja ainakin tällä kaudella ne matsit ollut voittavassa joukkueessa 3/4, jossa mm-veska ollut toisella puolella.Joten koittakaa vaan maajengissä ei ne matsit ainakaan mokesta jää kiinni.

  4. Eihän 35-vuotiasta pelaajaa voi valita uutena miehenä maajoukkueeseen, vaikka olisi Suomen paras.

  5. Elävä legenda. Ehdottomasti maajoukkueeseen. Todella monen nuoremman polven maalivahdin idoli ja esikuva!

  6. Miksi pitäisi tuoda uutena kaverina ikäloppu ensikertalainen? Ajetaan mielummin esim Järviöö sisään. Siitä on tod näk iloa pidemmäksi aikaa. Ensi kisat on muutenkin ns välikisat, jolloin kerätään kokemusta nuorelle tulevaisuuden rungolle.

  7. Miksi tuoda…? Tuskin tässä nyt ihan tosissaan kukaan tuollaista luuleekaan. Ja niinhän tuossa itse jo mainitsin, että ikä antaa suojan ainakin maju-kutsuilta. Jos nuorennusta nyt tehdään, niin eihän Monthan nyt ihan siihen kuvioon sovi.

    Noin yleisesti oon kyllä itse sitä mieltä, että parhaat pelaa, iästä huolimatta. Ns. ”huonompien” peluuttamisesta strategisin perustein tulee aina vähän sellainen Nuorisuomi-sivumaku. Mutta tämä nyt vain marginaalista huuteluna, koska itse en (onneksi) mitään ole päättämässä.

  8. Maajoukkueessa vaaditaan kuitenkin jonkinlaista, edes välttävää urheilullisuutta jopa veskareilta. Ei mielestäni sovi kyseiseen formaattiin, kuten ei nieminenkän.

  9. Ei tietenkään maajoukkueeseen vaik ois maailmanparas kun ikään jo yli 30.Ei ole tulevaisuudessakaan huolta menestymisen tuomista paineista jos pidetään parhaat pois häiritsemästä.

  10. Monthan on NST:n viidestä viime liigaottelusta neljässä (!) saanut kolme veikkauspörssipistettä eli palkittu ottelun parhaana pelaajana. Aika kova saavutus ikämiesveskarilta. Mikä lienee pisin otteluputki kentän parhaana, Monttu havittelee neljättä peräkkäistä ensi perjantaina Tapiolassa.