Teemu Aaltonen, ovatko muut seurat soitelleet?

Kuva: Anssi Koskinen

Kuva: Mikko Hyvärinen
Kuva: Mikko Hyvärinen

TPS:n vahva alkukausi on yllättänyt monet, vaikka joukkueen tekeminen onkin lausuntojen mukaan koko ajan tähdännyt puolivälieräsarjan voittamiseen keväällä. FoSusta TPS:ään siirtynyt Teemu Aaltonen on ollut isossa roolissa ykköskentän sentterinä.

Vahvalla asenteella molempiin suuntiin pelaava ja taitavakäsinen 23-vuotias peluri sai Petri Kettuselta kutsun 2. Helmikuuta Boråsissa pelattavaan Ruotsi-maaotteluun. Pääkallo.fi tavoitti Aaltosen ennen lauantain Ruotsi-otteluita.

Vaihdoit täksi kaudeksi kasvattajaseurastasi FoSusta TPS:ään. Miten Divarin ja liigan treenikulttuurit eroavat?
– Liigassa treenataan tietysti enemmän, oikestaan lähes puolet enemmän. Harjoittelu on tavoitteellista ja tarkoin suunniteltua. Divarissa harjoitellaan ”koska on pakko”, kun taas liigassa pelaajat ovat asettaneet omia tavoitteitaan ja ovat harjoittelussa täysillä mukana.

Mitä teet kun et pelaa salibandya?
– Päivät duunissa sähköasentajana ja vähät vapaa-ajat kotona television äärellä.

Alkukausi on sujunut sinulta mallikkaasti. Onko näinkin hyvä liigavire yllättänyt?
– On. Tiesin onnistuessani pystyväni vakiinnuttamaan paikkani pelaavassa kokoonpanossa, mutta tälläiseen roolin en olisi uskonut.

Millä osa-alueilla sinulla on eniten petrattavaa?
– Fysiikkaa on aina varaa parantaa, mutta eiköhän eniten parannettavaa ole puolustuspelaamisessa ja merkkauspelissä, jotta se oma kaveri ei pääsisi omien nukahdusten takia niin usein vapaaksi.

Kuva: Anssi Koskinen
Kuva: Anssi Koskinen

Hyvin on mennyt Tepsilläkin, vaikka lento ei pisteiden valossa ihan alkukauden kaltaista ole ollutkaan. Miksi TPS:llä kulkee?
– Kaikki on lähtennyt hyvästä viisikkopuolustuksesta ja maalivahtipelistä. Sen pohjalle on ollut hyvä rakentaa hyökkäyspeliä. Valmennus on osaava ja määrätietoinen. Tähän tietysti tarvitaan joukkueellinen huippukuntoisia pelimiehiä ja hyvät henkilökemiat.

Viime kaudella teit Divarissa tehot 31+37. Tällä kaudella syöttöjä on tullut suhteessa vielä enemmän (19 ott. 11+21=32). Onko sihti hukassa vai syötätkö mielummin?
– Ihan pelitilanteen mukaan mennään, mutta nautin syötöistä enemmän ja tuhlaan aivan liikaa maalipaikkoja.

Olet kaukalossa aina rauhallinen ja keskittynyt. Miten menetät malttisi?
– Siihen tarvitaan sopiva yhdistelmä omia virheitä, tuomarin virheitä ja provosointia vastustajalta.

Oletko sinulle ikinä näytetty punaista korttia tai oletko saanut pelikieltoja?
– Ei ole kumpaakaan tullut. Joskus käytöskymppejä tuomarille sanomisesta.

Olet sanonut TPS:n sivuilla, että maajoukkue on hyvä tavoite tulevaisuudessa. Nähdäänkö sinut Ruotsin MM-kisoissa 2014? Ja jos nähdään, niin mitä se sinulle merkitsisi?
– En haluaisi ihan noin pitkälle vielä ajatella. Paljon on vielä työtä tehtävä, jotta sellainen toteutuisi. Olisi suuri kunnia päästä edustamaan kotimaataan MM-kisoissa ja tietysti salibandyunelmien täyttymys.

Sinulla on sopimus TPS:n kanssa ensi kaudesta. Onko puhelin silti jo pirissyt muista seuroista?
– Rauhallista on ollut.

Kiinnostaako ulkomailla pelaaminen tulevaisuudessa?
– Kyllä Ruotsissa pelaaminen kiinnostaisi. Muualla ei oikeastaan, koska kotimaisen sarjan taso on muita sarjoja kovempi.

Teksti: Tomi Heini, Turku

2 comments

  1. kiitokset tomille, teemulle & pääkallolle kiinnostavasta haastattelusta! tää oli kiva lukea sopivasti ennen lauantain maaottelua.

    – teemun kanssa samaa mieltä petrattavista osa-alueista, pallottomassa pelissä on ainakin kotipeleissä (minkä itse olen nähnyt) ollut ihan ok tasolla, mutta ei mitenkään loistanut samalla tavalla kun pelinavaukset ja joukkuekavereiden löytäminen kentällä.

    – reaktioni tähän artikkelin otsikkoon oli kaksijakoinen. toisaalta ilahduin ihan kuin olisi saanut yllätyslahjan, sit petyin kun ajattelin että jaahas, nyt alkaa olla jo se aika et kaikki muukin ovat huomanneet tämän kaverin taidot, ja sit ajattelin että eihän tässä nyt vaan käy niin, et tehdään tästä turhaan suuri jutti. sen taustalla oli kiva lukea, että mies itse vaikuttaa suhtautuvan omaan tekemiseen ja menestykseen nöyrästi.

    – viimeinen kommenti aika kaukaa haettu, mutta: tuosta ruotsin sarjassa pelaamisesta. jos toista seuraa suomessa tulisi joskus kyseeseen, niin loviisassa pelaavat tällä hetkellä peik ja juhis; molemmat pelanneet ruotsin pääsarjassa samassa sekä myös eri joukkueessa, ja nyt en tiedä sun ruotsinkieliset taidot, mutta ainakin tor:issa olisi mahdollista harjoittaa 🙂 silti, ja nyt puhun ainoastaan omasta näkökulmastani, älä vaihda seuraa.