Karvas jatkoaikaosuma vei SSV:n välieriin – ”Tuomarit menivät tällä kertaa halpaan”

Kuva: Juhani Järvenpää

Kuva: Juhani Järvenpää
Kuva: Juhani Järvenpää

Helsingin SSV selvitti tiensä Salibandyliigan välieriin voittamalla Espoon Oilersin ratkaisevassa viidennessä ottelussa lukemin 4-3 (0-2, 2-1, 1-0, 1-0). Jännittävä ja tasainen ottelu venyi aina jatkoajalle asti, jossa voittomaali syntyi vain kuusi sekuntia ennen loppua.

Mihin ottelu ratkesi?
– Aiempien puolivälierien tapaan Pasilassa nähtiin jälleen todella tasainen kamppailu, jossa Oilers pääsi kaksi kertaa kahden maalin karkumatkalle. Nuoren espoolaisryhmän johto ei kuitenkaan riittänyt, vaan SSV tuli kolmannessa erässä tasoihin. Loppua kohden erä kääntyi SSV:n painostukseksi, ja Oilersilla oli vaikeuksia päästä liikkeelle omasta päädystä. Jatkoajan alussa Oilersin Matias Kaartinen loukkasi jalkansa ja joutui sivuun ottelusta. Ratkaisuhetkeksi muodostui kaksi minuuttia ennen loppua nähty kulmavääntö, jossa selän puolelta tilanteeseen tullut Niko Raunio kaatoi SSV-puolustaja Timo Toivosen. Kyseenalainen tilanne jakoi mielipiteet niin kentällä kuin katsomossakin. Rauniolle tuomittiin kahden minuutin rangaistus ja SSV pääsi pyörittämään loppuhetket ylivoimaa. Kuusi sekuntia ennen päätössummeria kapteeni Mikael Järvi iski voittomaalin ja räjäytti lähes 900-päisen Pasilan Urheiluhallin riemuun.

Ottelun hahmo?
– Viidennen puolivälierän sankarin viitan saa ansaitusti SSV:n Mikael Järvi. Voittomaalin lisäksi SSV-ikoni tarjoili esityöt joukkueensa kavennus- ja tasoitusmaaliin. 35-vuotiaan kapteenin arvo oli jälleen mittaamaton juuri niillä hetkillä, kun joukkue häntä eniten tarvitsi. Maalivahdit Henri Toivoniemi ja Tomi Ikonen olivat myös viimeisessä ottelussa loistavassa vireessä ja olivat yksi syy sille, miksi lukemat pysyivät niinkin pieninä.

Ottelun puheenaihe?
– Jatkoajan viime hetkillä tuomitusta Niko Raunion jäähystä riitti keskustelua aina lehdistötilaisuuteen asti. Tuomio oli ajankohtansa puolesta eittämättä melko kova, ja Toivonen tehosti kaatumistaan tilanteessa jonkin verran. Näistä tilanteista on usein selvitty myös pelkillä vapaalyönneillä, mutta tällä kertaa tuomarit tulkitsivat sen jäähyn arvoiseksi.

Kommentit:
– Aiemmissa otteluissa oli toiminut kolmen kentän peluutus ihan hyvin, mutta viime matsin jälkeen rupesi jo riittämään jatkuva kyykkiminen. Päätimme sitten kokeilla tänään neljällä ketjulla heti alussa, jos saisimme sillä vähennettyä lopun väsymystä, ja se vaikutti täysin oikealta ratkaisulta, espoolaisten päävalmentaja Mika Heinonen kommentoi neljän hyökkäysketjun peluutusta.

– Tiesimme, että vastustaja tulee antamaan kovan paineen heti alussa. Tarkoituksena oli lähteä nopeasti ylös pitkillä avauksilla, mutta ensimmäisessä erässä olimme aika sukkasillaan tuolla kentällä, SSV-luotsi Mika Ahonen analysoi.

– Ottelu kuvasi sarjaa aika hyvin – maali sinne tai tänne, niin pelit voivat muuttua ihan täysin. Lopussa Toivosen jalat menivät kulmassa hieman veltoiksi ja tuomarit menivät tällä kertaa halpaan. Sellainen ratkaisu tälle ottelulle, Oilers-puolustaja Patrick Wardi purki pettymystään lehdistötilaisuudessa.

– Vaikka tässä on monia kausia tullut pelattua, niin ikinä en ole saanut kokea tällaista puolivälieräsarjaa kuin tänä keväänä. Iso kiitos Oilersille hyvästä vastuksesta ja oli tosi kiva pelata heitä vastaan. Tässä on kuitenkin hirveä matka vielä edessä, ja parannettavaa varmasti löytyy. Lopun tilanteesta sanoisin, että minun mielestä aina kun tullaan tilanteessa selkään, niin se on rikkeen arvoinen. Kaatumistani en lähde kommentoimaan, mutta en kunnioita selän puolelta pelaamista, kun laidat ryskyvät, SSV:n Timo Toivonen vastasi.

Tilastohuomiot:
– SSV: Mikael Järvi 1+2, Henri Toivoniemi 31 torjuntaa, Oilers: Casper Pfitzner 1+1, Perttu Pajukoski 0+2, Tomi Ikonen 28 torjuntaa

Sunnuntain pudotuspelikierroksen muut tulokset:
Happee-TPS 12-3

Linkit:
Ottelun tilastot

Teksti: Anssi Karjalainen

16 comments

 1. Itkekää vaan, mutta joukkue, joka ei onnistu tekemään maalia 36-minuuttiin, toisen tehdessä 3, ei ansaitse voittaa.

 2. Ylläri jos tuomarilinja on Kurrea suosivaa… Ja Toivonen pistää Jurkkaa kaupanpäälle. Sori vaan kaikki, mutta väh. yhden pleijaripelin joka parista nähneenä sanon että nyt on ollut tuomarit yössä enemmän kuin liikaa. Toki hyvät parit ovat lopettaneet jo puhaltamisen..

 3. SSVn FaseBookissa löytyy tuo pressitilaisuus kokonaisuudessaan. Eiköhän tämä tuomareiden parjaaminenkin lopu kun pilliin taas vihelletään ensi viikonloppuna!!?

 4. Tiedä sitten oliko polvet löysänä vai ei (en ole tilannetta nähnyt), mutta Oilers pelaaja voi myös katsoa peiliin kannattaako tuollaisessa ratkaisutilanteessa työntää selän puolelta yhtään ja antaa edes mahdollisuutta tuollaiselle ratkaisulle…

 5. Otetaan vielä huomioon, että tuomari varoitti kontaktista jo aiemmin tilanteessa, mutta selästä ajelu jatkui. Hyökkäyspäässä…

  Junnumaista höntyilyä, vois joku sanoa 😉

 6. Sanottakoon vielä myös, että lähes 900-päisestä Pasilan Urheiluhallista varmasti yli puolet olivat Oilers-kannattajia, jotka eivät varmasti räjähtäneet riemuun Miken jatkoaikaosumasta. Tämän huomasi sekä Oilersin maaleista että kannustuksesta, joka peittosi SSV-huudot moneen kertaan. Ja kyllä, olin paikalla.

 7. Katsoja, ja tämä liittyy asiaan miten? 🙂 Oli espoolaisija kyllä, ja sen valitettavasti kuuli negatiivisesta asenteesta koko pelin ajan. Se tarttuu pelaajiin ja aiheuttaa vääränlaista energiaa kentälle. Oikein lottovoitto saada kannattajiksi räyhääviä päänaukojia.

  Ihmetteliälle, minä olin ainakin samalla puolella istumassa missä tilanne tapahtui, tuomari huusi selkeästi ”ei enää” ensimmäisen tilanteen jälkeen. Näin se homma etenee.

 8. Jos Ala-Kare tai Vilkki on varoittanut, että seuraavasta tulee jäähy, niin seuraavasta pienestäkin rikkeestä ne antaa sen 2min 100% varmuudella. Kaikki tuomarit ei näin tee.

 9. ”Mistä JZ tiedät, että Oilersia oltiin varoitettu aikasemmin?”

  Olin paikan päällä ja istuin SSV:n päädyssä, alemmassa pääkatsomon osassa. En kuullut ihan satavarmasti, mutta näin tulkitsin tilannetta tuomarin elkeistä päätellen.

  Oli täällä jotkut muutkin paikalla olleet tehneet saman tulkinnan, ehkä jopa lähempänä istuneetkin ja paremmin kuulleet.

 10. Missä Ssv-Oilers maalikoosteet?? täälläpäin niitä ainaki kaivattais..

 11. Lisäksi Katsoja… olisikohan tässä nyt sen vikaa että Oilers lähti kilpailemaan SSV huutojen kanssa. Min en halua kilpailla minkään huutojen kanssa vaan mieluummin hiljenen!!

 12. Tässä pelissä on joo vaikeaa monen katsojan, ihan noilla alemmilla tasoilla ja junnumatseissa, tajuta tota että virheet jäävät ”muistiin” ja jos varoitetaan niin silloin virheen ei tarvii olla törkeä että tulee jäähy! Myönnetään onhan toi aika monimutkainen sääntö tajuta;-)