Perttu Pajukoski, onko Tommy Koponen soitellut?

Auva: Mikko Hyvärinen

Kuva: Mikko Hyvärinen
Kuva: Mikko Hyvärinen

3. lokakuuta 2009 pelattiin Tapiolan Urheiluhallissa liigakauden avaus, kun Oilersin vieraaksi oli saapunut OLS. Ottelu päättyi kotijoukkueen murskavoittoon lukemin 8-0, ja ilotulituksessa oli mukana myös tuolloin ensimmäisen kerran espoolaisyleisön edessä Oilers-paita päällä esiintynyt Perttu Pajukoski.

20-vuotias hyökkääjälupaus iski ottelussa kaksi maalia ja sai kotiyleisön vakuuttuneeksi pelitaidoistaan. Siitä huolimatta kovin moni tuskin aavisti, millainen pelimies Oilersilla todellisuudessa oli käsissään.

Nyt reilut kolme vuotta myöhemmin Oilers valmistautuu puolivälierien SSV-ottelusarjaan ykköstykkinään Pajukoski, joka sijoittui runkosarjan pistepörssin kolmanneksi tehtailtuaan peräti 42 maalia ja 24 syöttöä 25 ottelussa. Seinäjoelta lähtöisin oleva, sittemmin espoolaistunut ”Majukoski” on valittu kuluvan kauden aikana jo kahdesti kuukauden parhaaksi pelaajaksi.

Pääkallo.fi päätti ottaa selvää tästä kaikessa hiljaisuudessaan läpimurtonsa tehneestä hyökkääjästä.

Perttu Pajukoski, piste- ja maalitahtisi on hurja. Mikä on tehokkuutesi salaisuus?
– Ainakin meidän koko kenttä. Ajattelemme kaikki samalla tavalla pelistä, ja paikkojen tullessa olemme saaneet tehtyä paljon maaleja. Viimeistely on myös yksi tekijä. Aikaisemmin tuhlailin paikkoja hieman enemmän, mutta tällä kaudella erityisesti on osunut.

Kuva: Mikko Hyvärinen
Kuva: Mikko Hyvärinen

Olet joka kausi onnistunut parantamaan tehopistelukemiasi. Pidätkö itseäsi kovana treenaajana?
– Kyllä pidän. Koskaan ei tarvitse olla pakottamassa treeneihin, ja tällekin kaudelle on ollut hyvä kesäharjoittelu alla.

Maalimääristä päätellen pidät laukomisesta. Oletko juniorivuosista lähtien ollut kova maalintekijä?
– Itse asiassa pisteitä on tullut yleensä melko tasaisesti. Hyvin usein syöttöjä ja maaleja on ollut saman verran. Mielummin melkein syötän kuin lauon itse, enkä pidä itseäni minään ”sniperina”. Tällä kaudella paikat ovat vain sattuneet tulemaan enemmän minulle.

Runkosarja on paketissa. Mitkä ovat Oilersin vahvuudet kevään ratkaisupeleissä?
– Vahvuudet ovat hyvä maalivahtipeli, vauhdikkuus ja taitotaso. Maaleja kyllä pystymme tekemään, mutta jos meinaamme pärjätä, niin täytyy löytyä myös hyvä balanssi hyökkäyksen ja puolustuksen välille.

Mitä muuta Perttu Pajukoski tekee kuin pelaa salibandyä?
– Tällä hetkellä opinnäytetyötä ja yrittää valmistua koulusta. Vapaa-aikaa tulee vietettyä paljon avovaimon kanssa ja pidän myös urheilun, erityisesti NHL:n, seuraamisesta. Joka aamu tulee katseltua Anaheimin pelit nauhalta. Teemu Selänne on suuri idolini.

Minkälainen persoona olet?
– Rauhallinen ja leppoisa. En suutu, murehdi tai muutenkaan hötkyile hirveästi.

Kuva: Topi Naskali
Kuva: Topi Naskali

Kuka on Oilersin pukukopin omituisin kaveri?
– No, (Henri) Uronen on aika hauska ja vekkuli mies, ja häneltä löytyy juttua yleensä laidasta laitaan.

Miksi siirryit aikanaan SPV:stä Oilersiin?
– Suuremman peliajan perässä ja opiskelujen takia siinä sivussa. Vastuun saaminen oli se ensisijainen juttu.

Onko Tommy Koponen yrittänyt houkutella takaisin Seinäjoelle? Tai onko kyselyitä tullut muualta?
– En halua sen kummemmin kommentoida niitä. Onhan niitä kaikenlaisia tullut, mutta toistaiseksi olen ollut tyytyväinen täällä.

Kuinka iso merkitys Akseli Ahtiaisella on läpimurtoosi liigassa? Vai onko sen takana joku muu valmentaja?
– Tottakai iso merkitys. Se oli ensimmäinen kausi, kun sain paljon vastuuta liigassa. Arvostan ja pidän Aksusta valmentajana, ja oli mukava tehdä hommia siinä ilmapiirissä.

Perttu Pajukoski
Kuva: Anssi Koskinen

Pääsit tekemään helmikuussa maajoukkuedebyyttisi Ruotsia vastaan pelatussa harjoitusottelussa. Mitä Boråsin-reissusta jäi käteen?
– Mahtava reissu kaikin puolin. Siellä kuitenkin huomasi, että on vielä paljon tekemistä kansainvälisessä vauhdissa mukana pysymisessä. Peli on nopeampaa ja ennen kaikkea fyysisempää. Virheet korostuvat ja niistä rangaistaan vielä tehokkaammin.

Mitä ajatuksia Ruotsin MM-kisat 2014 herättävät?
– Kivaa olisi olla mukana. En tiedä tulevatko ne kisat vielä vähän liian nopeasti, mutta tavoite pitää kuitenkin olla siellä.

Teksti: Anssi Karjalainen

2 comments

  1. Ehdottomasti mukaan maajoukkueeseen. Jos valmennusryhmä laittaa tämän tason pelaajan pelissä penkin päähän ”saamaan kokemusta” niin ei voi käsittää.

  2. Samaa mieltä ylläolevan kanssa. Ylipäätään en ymmärrä mitä pointtia on hakea kokemusta mj-peleistä istumalla penkin päässä.