Pitäisikö pronssiottelusta luopua kokonaan?

SPV:lle välierissä hävinnyt Classic pelaa sunnuntaina pronssista Happeeta vastaan. Kuva: Markku Taurama / mt-kuva.net

SPV:lle välierissä hävinnyt Classic pelaa sunnuntaina pronssista Happeeta vastaan. Kuva: Markku Taurama / mt-kuva.net
SPV:lle välierissä hävinnyt Classic pelaa sunnuntaina pronssista Happeeta vastaan. Kuva: Markku Taurama / mt-kuva.net

Happee ja Classic vääntävät sunnuntaina Jyväskylässä miesten Salibandyliigan pronssimitaleista. Alun perin ensi keskiviikoksi suunniteltu ottelu aikaistettiin alkamaan sunnuntaina klo 17.00.

Miesten Salibandyliigan mitaleita on jaettu kaudesta 1986–1987 lähtien. Eniten pronssilätkiä on onnistunut haalimaan Josba, joka on juhlinut himmeintä mitalia neljä kertaa. Kolmea pronssia ovat voittaneet Viikingit ja Oilers.

Sunnuntain pronssiottelun joukkueista Classicilla on yksi (2004–2005) ja Happeella kaksi pronssia (1991–1992 ja 1999–2000).

Mutta pitäisikö pronssista ylipäätänsä pelata? Pitäisikö välierissä hävinneiden joukkueiden pelien enää jatkua? Onko pronssista pelaaminen mielekästä vai turhaa? Onko voitettu mitali kuitenkin voitettu mitali? Ruotsin ja Sveitsin liigoissa ei pronssiotteluita pelata.

Mitä mieltä te olette, Pääkallo.fi:n lukijat? Kertokaa oman mielipiteenne pronssiottelun tärkeydestä tämän jutun kommenttiosastolla. Alkutahdit keskustelulle lyötiin lauantai-iltana Twitterissä Pääkallo.fi:n udellessa asiaa.

Twiittejä pronssiottelusta:

40 comments

  1. Pronssiottelusta pitäisi luopua. Mielestäni koko pudotuspeliformaatista pitäisi luopua. Urheilullisin ratkaisu on pelata jalkapallon tapaan pelkkä runkosarja. Ei auttaisi edes SSV:n löysäillä lähes koko kautta, kun jokainen ottelu olisi tärkeä.

  2. Ei missän nimessä pidä. Pronssipelissä saadaan toinen välierissä hävinnyt joukkue päätäämään kautensa voitto peliin, ja eikös se ole niin että kausi on paljon mukavampi päätää voittoon kuin tappioon. Kyllä se pronssimitalikin maistuu hyvältä, ja on mukavana muistona vanhoina päivinä.

  3. Pronssit runkosarjassa paremmin sijoittuneelle joukkueelle. Ei pronssiottelua. Se on lähes aina kahden hyvin epämotivoituneen joukkueen pakollinen nyhjäys.

  4. Pronssiottelu on kiinnostava joukkueille, jotka ovat yllättäneet puolivälierissä, mutta häviävät välierät selkeästi kovempia joukkueita vastaan esim. Koovee ja Happee viime kaudella esittivät huikean pronssitaiston. Taas niille joukkueille, joiden ainut onnistuminen on kulta esim. Ssv (jos joskus vahingossa häviää välierän) pronssiottelu on turha. Mutta suomessa mennään urheiluperustein toisin kuin ruotsissa, niin kannatan pronssiottelua.

  5. Tietenkin pitää pelata! Jos pronssi ei kiinnosta, niin olisko asenteessa hieman parantamisen varaa? Leijuminen on tyhmintä mitä tässä lajissa voi olla ja pronssin vähättely on just sitä.

  6. Ehdottomasti pronssista pitää pelata.

    Sen sijaan, koko playoffit finaaleista puolivälieriin ja liigakarsintoihin pitäisi kyllä ehdottomasti muuttaa paras seitsemästä-sarjoiksi.

  7. Jutussa olis nyt voinut edes koittaa vähän sparrata. Miksi siitä pitäisi luopua?

    Ainakin viime kaudella näytti olevan KooVeelle hieno juttu. Joten pelataan vaan.

  8. Ja laitetaan nyt näihin kommentteihin vaikka:

    HERÄTYS PÄÄKALLO!

    YLE uutisoi jo monta päivää sitten kyselyistään ja liiton suunnitelmista yhteistyöksi Ruotsin ja Suomen pääsarjojen välillä.

    Miksei tästä supermielenkiintoisesta aiheesta ole jutun juttua???

  9. Miksi ylipäänsä puhutaan ettei ketään kiinnosta. Varmasti kiinnostaa mitali ja päättää kausi kivaan mieleen ja juhliin. Niinkuin koovee viime vuonna, täys tupa ja karnevaali tunnelma

  10. Kyllä pronssin pitäis kiinnostaa, muuten on jengeissä vikaa. Se mittaa henkistä kanttia joukkueelta, että jaksaa vielä pronssista pelata.

    Jokohan Classicia kiinnostaa vai ottavatko tukkaan Happeelta tässäkin mittelössä? Jos pronssin raapivat Rantalan komennuksessa, saattais tietää vaikka hyvää jatkolle. Tai sitten taas pätkitään mailoja turhautuneena epäonnistuneen kauden jälkeen.

  11. Kyllä pronssijoukkue on kumminkin Suomen Kolmanneksi paras joukkue!
    Ymmärrän myös toisen puolen eli sen, että ottaa raskaasti välierähäviön! Niinkuin joku sanoi , että riippuu joukueista eli uskon ,että Loviisalla ja nst:llä on intoa pelata pronssista milloin vain!! mutta Happee- Classic!! En tiedä? Toinen jokavuotinen Floppi ja toinen taas nousija niin uskon, että Happeella on ainakin mielenkiintoa/halua ottaa Pronssi Jyväskylään!

  12. Kyllä pitää ajatella että se pronssikin on voitettu mitalli. Ja ponnahduslauta finaaliin, ehkä seuraavaksi vuodeksi. SPV nappasi pari pronssia, itsensä finaaliin josta ensin tappio, sitten mestaruus ja tänä vuonna yrittää uusia. Joten kyllä se pronssi näyttää sen nousujohdanteen.

  13. mitä peetä tää on että joka kevät pitää itkeä tästä pronssipelistä? eikö löydy parempia uutisia mitä kirjoittaa kuten vaikka tuosta YLEn jutusta josta en ite tiedä yhtään mitään. takas siihen pronssiin niin eikös se nyt kuitenkin ole voitettu mitali? monelle voi jäädä ainoaksi mitaliksi. luulisi esim jos jäät runkosarjassa sijalle 8 ja pääset välieriin niin pronssikin maistuis ainakin meikäläiselle olis maistunut. sen pronssipelin voi jättää pois jossain perusturnauksissa mutta ei sillon kun pelataan SM-, EM- tai MM-mitaleista oli kyse sitten mistä lajista tahansa. En voi käsittää että joku ei haluis voittaa pronssimitalia. Mitali ku mitali ja bileet pystyyn. 🙂

  14. Toimitus on todennäköisesti pääsiäislomalla koska Ylen nostamaa keskustelua ei ole uutisoitu tai komentoitu täällä toimituksen puolesta.
    Olisi kyllä syytä jos halutaan keskustelua lajin kehityksestä.
    Vai onko aihe niin ”iso” että toimittajilla ei riitä kapsiteettia näkemään oman pesän ulkopuolelle?
    Voi olla myös niin että halutaan nonsaleerata uutinen koska se tuli yllätyksenä toimitukselle?
    Salibandyn toimittajat ovat ”freelansereita” ja ovat näin ehkä kateellisia suuremmille mediataloille joissa toimittajat ovat ammattilaisia.
    Jos salibandyliiga nostaisi profiiliaan Ruotsin kanssa yhteisen liigan kautta, toisi se myös lisää töitä ammattilaisille ja myös salibandy toimittajille.

  15. Miksi ei kukaan ole maininnut Suomen liigan ja Pietarin seudun salibandyn yhdistämisestä. Kiinnostaa varmasti kaikkia. Vai voisiko olla, että todellisuudessa kyseessä on asiat jotka eivät tule toteutumaan ainakaan lähivuosina. Mistä löytyy pelaajille aikaa ja seuroille rahat lähteä esim Uumajaan pelaamaan yksi sarjaottelu. Tämä koko liigayhdistyminen on jonkun aivopieru, joka ei todellisuudessa voi olla järkevää. Kannattaisi yt jokaisen ensim miettiä näitä realiteetteja, ennenkuin alkaa toteutuksista haaveilemaan. Onhan se hienoa, että Ylellä mainittiin sana salibandy ja tehtiin oikein juttukin, mutta kuitenkin. Unohtakaa.

  16. Minua katsojana pronssipelin arvo ei kiinnosta yhtään. Mutta peli se on sekin, tietysti.

    Viime vuonna Kooveelle pronssi taisi tuottaa koko seuraavan kauden kestäneen krapulan.

  17. Mikolle: Kannattaisi sitä yhteistyötä miettiä, mutta ei sen heti tarttis yhteinen liiga olla.

    Ite ehdottaisin esim. yhteistä webbisivuportaalia alkuun. Molempien sivut kun on tällä hetkellä retuperällä. Samaan yhteyteen uutisia ja haastatteluja eli Pääkallot ja Ruotsin vastaavat samaan yhteistyöhön mukaan, uutiset kolmella kielellä (en, fin, swe). Maalikoostesysteemi NHL.com mallin mukaan selkeästi järjestetyksi ja kierroksittain nopeasti koosteet nettiin.

    Näin saadaan molempiin suuntiin tietoa maiden liigoista ja pelaajista. Pelaajista ja joukkueista tulee kiinnostavia, nettisivut jo itsessään alkavat vetää enempi yleisöä ja sivut olisivat muutenkin koko lajille huippu juttu nykyisiin verrattuna. Twitterit ym. so-me vielä samaan syssyyn. Myös live-kuvaa matseista voisi alkaa kaupitella tuolta keskitetysti, vaikka tuotot maksullisissa tapauksissa meniskin joukkueille itselleen. Jotain kimppahintaa voisivat järkätä (Ruotsissa tosi moni joukkue tarjoaa n. 49 kr eli reilu 5 € hintaan per matsi).

  18. Mikolle:
    Salibandyllä suurin potentiaali kun verrataan muihin sisäpalloilulajeihin niin Suomessa kuin Ruosissa.
    Jos katsotaan taaksepäin mitä laji oli 10 vuotta ja missä nyt ollaan, voidaan aika varmasti ennustaa saman suuntaista kehitystä tulevina vuosina.
    Jos salibandyssä mukana olevat vaikuttajat itse myös aidosti uskovat tämän lajin mahdollisuuksiin ja liiton/liigan toimenpiteet suunnataan oikein kasvun tukemiseen niin kehitystä ei voi pysäyttää.
    Liigan yhteistyö Ruotsin kanssa vauhdittaisi tätä keihitystä takuulla.

  19. Neegaatio Mikolle huomautus, että liitot ja joukkueet alkavat vasta tunnustella aihetta ja mahdollisuuksia pelata jonkinlaista yhteistä sarjaa. Ja kaikki ovat kyllä tietoisia taloudellisista haasteista. Mutta tolla sun asenteella ei mikään koskaan kehity, eikä synny mitään uutta. Joten toivottavasti mahdollisimman harva ajattelee samoin kun sinä. Enemmänkin kaivattais paremmin perusteltuja kommentteja homman mahdollisuuksista tai mahdottomuudesta.

  20. Pitää pelata. Mitalli on aina mitalli ja jos ei kiinnosta, niin sellaista joukkuetta ei play-offseissa tarvita 🙂

  21. No miettikää nyt vähän. Jos ei jääkiekko, joka on ammattilaisurheilua, ole saanut näitä yhteisiä juttuja onnistumaan, edes niillä ajankäytöillä ja resursseilla mitä siellä on, niin kuinka harrastajasarjat siinä onnistuisivat. Kun olette olleet repimässä niitä resursseja ensin tähän oman maan sarjaan, niin tulkaa sitten huutelemaan näitten kansainvälisten juttujen perään. Tiedättekö kuinka usein pelaajia joutuu jättämään arki-iltapelin väliin, kun ei saa työnantajalta lupaa pitää puolenpäivän vapaata pelin takia. Arvatkaa irtoaako niitä lupia johonkin kolmen päivän Ruotsin reissuun muutama kerta vuodessa. Ainoa jolla on jotain realiteettia yhteistyöhön on Sammakko, joka ei myöskään ole heti yhteistä liigaa järjestämässä.

  22. Mikon visioilla saibandyä ei kyllä kehitetä mutta varmasti realismia kun katsoo pienen seuran kuten esim. Josban resursseja.

    Salibandy on Suomessa suurimpien kaupunkien kuten Helsingin, Turun, Tampereen alueella saavuttanut suosion jota ei vielä ole osattu hyödyntää.

  23. Ei ainakaan Tampereen seudun ”suosiosta” ole taloudellisesti hyötyä seuroille. Katsojaluvut perustuu lukujen väärentelyyn ja oikeasti paikalle tulleista valtaosa ilmaislipuilla. Näillä eväillä ei kassaan häävisti rahaa tule, ikävä kyllä. Jos ilmoitetut katsojaluvut olisivat totta, ja vielä maksettuja pääsylippuja, olisi taloudelliset resurssit aivan toista luokkaa.

  24. Mitä sen väliä ovatko katsojat ilmaislipulla tai ei!!!??

    Mitä merkitystä sillä sinulle on?

    Katsoja se on ilmaislipullakin peliä katsova.

    Kaikkiin peleihin ilmainen sisäänpääsy, se pitäisi olla sääntö. Maksakoon peleistä kotisohvalla makaavat tv:n orjat.

  25. Minullehan sillä ei ole pisarankaan merkitystä, mutta seurojen talousvastaaville aika paljonkin. Ilmaislipuista ei tule rahaa, ja ilman rahaa on vaikea toimintaa kehittää. TV-tulojahan ei tule kenellekkään, tokkopa SPV:n tv-maksuista jää kuvauskustannusten jälkeen seuralle mitään. Taloudestahan suurin osa kehitysideoista on kiinni, myös täällä puhuttu yhteistyö Ruotsin liigan kanssa. Matka+majoituskulut kasvaa roimasti, jos pelejä aletaan pelata ulkomailla.

  26. Ai että yhteistä liifaa Suomi ja Ruotsi?
    Kukas maksaa laivareissut Tukholmaan mennen tullen? Aloitetaanpa siitä.

    Seuraavana askelena voisi tutkia kuinka hyvin jääkiekon, jossa sentään katsojia on tuhatmäärin, Euroliiga pärjää? On sentään muitakin kuin Suomalaisia ja Ruotsalaisia.

    Ai että mikä Euroliiga? Never höört?
    No, ei ole moni muukaan kuullut.

    Forget it.

  27. Kyllä se pronssi on hävitty mitali, se on hävitty jo edellisessä ottelussa. Hopea on voitettu mitali, sekin on voitettu välierissä.

  28. Ihme negaväkeä. Kenen idea oli KHL ja miten se saatiin onnistumaan? Jaa’a. Tuski sitä kehitti ”realistit”, jotka ajatteli, ettei tää onnistu kuitenkaan. Syy miksi lätkässä ei toimi yhteisjutut on ollut se, että on yritetty rakentaa jotain helvetin rinnakkaisliigaa, jollaiset ei kiinnosta ketään. Vain futiksessa riittää paukut sellaisiin.

    Miten perse edellä täällä kaikki ajattelee, kun salibandyssa pohjoismainen liiga nähdään enemmän kulueränä, vaikka homma lienee ihan vakavasti ajatellen toisin päin: hyvällä toteutuksella volyymit kasvaa kohisten, sponssidiilien näkyvyys ylittää rajat jne. Tämä puuhastelijoiden ajatusmaailma myrkyttää koko lajia enemmän kuin laki sallii…

  29. Tartutaan vielä tähän:
    ” Ei ainakaan Tampereen seudun ”suosiosta” ole taloudellisesti hyötyä seuroille.”

    Jos viitsisi miettiä edes vähän pidemmälle, niin tajuaisi, että suosio ei realisoidu talouteen, koska potilla on liikaa jakajia. Tampereella hukataan salibandyn momentumia. Pohja ei ole lätkässäkään kestävä kahdelle liigajoukkueelle, mutta minkäs teet. Nurkkapatriotismi on lajin tappio.

  30. Seurat saavat oheispalvelumyyntinä enemmän tuottoa kuin lipunmyynnistä, jos ymmärtävät hoitaa kahvila- ja markkinointituotteensa myyntikuntoon.

    JOS ja KUN paikalla on 1000 ilmaislippulaista, jokainen tuo otteluun 5 euroa (kahvi.limsa, makeiset, pullat, paidat, julkaisut, kalenterit, pipot, lippikset jne).
    KUN paikalla on 200 maksanutta, lipunhinta 10, se tekee …. – eikä kukaan osta mitään.

    Tarvitaan vain uutta ajattelua.

    Pohjoismainen liiga? Mitä sitten. Joku voittaa pelit, mutta ketä kiinnostaa?

  31. Hienoa HuuHaa. Kuittasit justiin vetovastuun salibandyn tulevaisuudesta. Oletko ikinä itse ollut taustoilla pyörittämässä yhtäkään urheiluorganisaatiota? Tajuatko miten usein maailmassa ollaan karahdettu kiveen, kun oman lajin ja joukkueen arvostus on sumentanut elämän mukanaan tuomat realiteetit? Katsopa ihan huviksesi ”Tarmoa täynnä”-dokumentti, kun ”manageri” pyytää kymmeniätuhansia euroja mainospaikasta, jonka arvo on pari tonnia. Turha siinä on huudella NHL:n, KHL:n tai NBA:n tarjoamista asioista, kun faktisesti yrityksen saama arvo ei ole edes sitä paria tonnia. Yksikään yritys ei anna rahaa bisnesmielessä, vaan kannatuksesta seuraa, tai tuttua henkilöä kohtaan. Esim Jari-Pekka ei varmasti saa lisämyyntiä sen edestä mitä se SPV:lle syytää. KHL:n taustalla on miljardeja joiden maksajilla ei ole mitään tarvettakaan saada niitä rahoja takaisin. Jos saa, niin hyvä niin. Tuskin saavat.

  32. Tuosta Jari-Pekasta sen verran, että JP Koponen on sanonut sponsoridiilin olleen halpa konsti saada tv-aikaa. Mainostamiseen käytetyn rahan palaamista ostoiksi on vaikea mitata, joten sen vertaaminen johonkin toiseen on myös hankalaa. Ja jos taas ajattelee kyseisen yrityksen strategiaa noin yleensä, niin voiton maksimointi ei taida olla ihan ykkönen muutenkaan.

  33. Keskiostos 5e/katsoja ei varmasti toteudu. Kokemukseni perusteella keskiostos 2e/asiakas on lähempänä totuutta. Tästä kulut pois, niin kate n.60 %. Tekee siis 1200 e nettona 1000 hengen katsojaluvulla. Valtaosalla liigajoukkueista ei ole mahdollisuutta omaan oheismyyntiin, sillä halleissa on omat kiinteät kahviot. Kahvilayrittäjät eivät todellakaan mielellään jaa osinkoja omasta leipäpuustaan. Hienoahan näitä on spekuloida, mutta arkirealismi on usein vähän karumpaa kuin toiveajattelu…