Yle kysyi mielipiteitä Suomen ja Ruotsin ”sarjayhteistyöstä”

Yle on tehnyt kyselykierroksen salibandyn Suomen ja Ruotsin liigojen sarjayhteistyöstä. Kyselyyn vastasi liigavalmentajien lisäksi Ruotsin Salibandyliiton puheenjohtaja Tomas Engholm ja Suomen Salibandyliigan kilpailupäällikkö Jyrki Paajanen.

Konkreettisia ehdotuksia Ylen kolmen jutun paketissa ei ole, mitä tämä esille nostettu sarjayhteistyö tarkoittaisi. Salibandyliigan puolelta kyselyihin vastataan, että toistaiseksi aloitteita ei ole tullut joukkueilta eikä Ruotsin liitoltakaan.

Ajatuksen tasolla pelit Suomen ja Ruotsin liigajoukkueiden välillä tietysti kiinnostavat molemmissa maissa.

– Ajatuksena Suomen ja Ruotsin liigojen yhteistyö kilpailumielessä on mielenkiintoinen. Jos joukkueilla on suuri kiinnostus tällaista kohtaan, me järjestetään pari kertaa vuodessa joukkueiden ja sarjajärjestäjän kanssa sarjapalavereita, joissa joukkueet voivat myös itse tuoda tällaista asiaa esille. Varmasti saadaan hyvää keskustelua aikaiseksi, kotoisen Salibandyliigan kilpailupäällikkö Jyrki Paajanen kommentoi Ylelle.

– Jännittävä ja hieno aloite. Kaikki mikä edistää vaihtoa kahden salibandyn suurmaan välillä hyödyttää lajia. sekä Suomessa, Ruotsissa että kansainvälisesti. Tarvetta vaihdolle Ruotsin ja Suomen välillä löytyy, Ruotsin salibandyliiton puheenjohtaja Tomas Engholm puolestaan sanoo.

Liigavalmentajista etenkin Oilersin Mika Heinonen suhtautuu ideointiin Suomen ja Ruotsin liigajoukkueiden välisistä peleistä positiivisesti. Monia valmentajia kuitenkin huolettaa suuresti talouspuoli.

– Ruotsalaisten mentaliteetin tuntien osa joukkueista ei ehkä suostuisi tulemaan Suomeen, mutta yksi vaihtoehto olisi, että jokainen suomalaisjoukkue kävisi kerran pelaamassa Ruotsissa. Se toisi lisämotivaatiota, mutta monelle seuralle tällainen voi olla taloudellisesti iso rasti, SPV:n Tommy Koponen kommentoi.

Ylen alkuperäisen jutut aiheesta ja kyselyn kommentit voi lukea alla olevista linkeistä. Aihe on herättänyt keskustelua muun muassa Twitterissä.

Linkit:

Yle: Suomen ja Ruotsin salibandyliigojen sarjayhteistyölle kannatusta
”Mitään ei synny, jos ei kokeile”
Talous, amatööritoiminta ja pitkät pelimatkat esteinä

Twiittejä aiheesta:

23 comments

  1. Laitan nyt tänne uusiksi mielipiteeni siitä, että yhteistyötä tulisi olla, reilustikin… mutta heti ei tarvitsisi yhteistä liigaa perustaa tai jakaa osaa sarjapisteistä maiden välisistä peleistä.

    Ehdottaisin esim. yhteistä webbisivuportaalia näille kahdelle salibandyn lippulaiva-sarjalle. Molempien sivut kun on tällä hetkellä retuperällä, Suomessa melko sisällötöntä eikä tulospalvelukaan oikein toimi. Sivuilla ei viihdy sen enempää kuin tilastot tsekkaamassa, uutiset ovat hyvin pienessä roolissa ja persoonattomia. Ruotsissa taas etusivun uutiset vähän paremmalla, mutta tilastot eivät läheskään reaaliaikaisia ja sivusto on selkeästi jäljessä nykyaikaa.

    Samaan yhteyteen yhteiselle sivustolle tulisi uutisia ja haastatteluja eli Pääkallot ja Ruotsin vastaavat samaan yhteistyöhön mukaan, uutiset kolmella kielellä (en, fin, swe). Maalikoostesysteemi NHL.com mallin mukaan selkeästi järjestetyksi ja kierroksittain nopeasti koosteet nettiin. Tämä vaatisi toki paljon seuroiltakin. Kuvanlaatu voisi vielä olla sitä tasoa mitä ollut, kun amatööritouhua on. TV-matseista kuitenkin tulee paremmat.

    Näin saadaan molempiin suuntiin tietoa maiden liigoista ja pelaajista. Pelaajista ja joukkueista tulee kiinnostavia, nettisivut jo itsessään alkavat vetää enempi yleisöä ja sivut olisivat muutenkin koko lajille huippu juttu nykyisiin verrattuna. Siellä viihdyttäisiin, eikä se olisi vain pakollisin virallinen tietopankki.
    Twitterit ym. so-me vielä samaan syssyyn. Myös live-kuvaa matseista voisi alkaa kaupitella tuolta keskitetysti, vaikka tuotot maksullisissa tapauksissa meniskin joukkueille itselleen. Jotain kimppahintaa voisivat järkätä (Ruotsissa tosi moni joukkue tarjoaa n. 49 kr eli reilu 5 € hintaan per matsi).

  2. Idea on erinomainen, mutta käytännössä mahdoton. Millä rahalla joku Josba Joensuusta lähtisi pelaamaan Ruotsiin. Yhtä peliä varten tarvitaan ainakin kolme päivää matkoineen. Jätkät töissä ja opiskeluissa. Seuran kassa tyhjä.

    Entä esimerkiksi viisi parasta molemmista maista? Se veisi taas maan pääsarjat sekaisin.

  3. Mielestäni salibandy ei ole niin rankka peli, että sitä ei jaksaisi pelata, joten toimisikohan systeemi, että Suomen edelliskauden välierä joukkueet + paras runkosarjassa sijoittunut joukkue järjestyksessä ensimmäinen ei välierä joukkue + Ruotsin samat 4parasta + runkosarjan paras ei välieriin päässyt. Kaksin kertainen sarja ja sarja voisi alkaa aikasemmin kuin Salibandyliiga ja Superliga, jotta pelejä voitaisiin jakaa pitemmiksi ajoiksi. Kaksin kertainen sarja, 14 runkosarja peliä pitkin kautta, 7 vieraspeliä, 3 reissua toiseen maahan runkosarjassa(2 peliä/reissu). Playoffeihin 6 joukkuetta, 2 parasta ei pelaa puolivälieriä. Playoffit paras 3 systeemillä.

    Ymmärrykseni mukaan Suomen kärkijoukkueiden talous kestäisi tälläisen systeemin. Kyseiset joukkueet toki saattavat kärsiä loukkaantumisista ja rasituksesta enemmän, mutta silloin farmijoukkueilla olisi käyttöä.

    Joukkueet saisivat myös varmasti katsoja tuloilla lisää rahaa. Sponssit maksavat varmasti mielellään hieman lisää, jos pelejä on enemmän.

    Jos Suomessa ja Ruotsissa pelattaisiin paljon kovatasoisia otteluita, jolloin myös media voisi kiinnostua. Laji myös kehittyisi, kun joukkueet joutuisivat kohtaamaan eri pelitavan joukkueita. Tapahtumista voisi tulla myös hieman maaottelu tyyppisiä, joten ottelut varmasti houkuttelisivat myös toisten oman maan joukkueita katsomaan, kun toisen maan joukkue on vastassa.

    Sammakolla fiksu idea kyllä, mutta oletan että pääkallon kirjoittajille maksetaan jotain liiton suunnalta, koska pitävät sivustoa pystyssä(ei perstu mihinkään faktoihin). Pääkallo saa varmasti rahaa mainoksista, joten miksi he haluaisivat jakaa sivuston mainos tilan muiden kanssa? Toki he ovat lajimiehiä, mutta varmasti haluavat pitää omaa työtään arvossa eikä tuhota sitä liittymällä muiden vastaavien kanssa.

    Tämä on vain mahdollinen idea, joten toivossa eletään.

  4. Yksi realistinen konkreettinen yhteistyömuoto voisi olla jonkinlaisen liigacup-tyyppisen kilpailun järjestäminen niin, että kaavion toisella puolella olisivat suomalaiset ja toisella puolella ruotsalaiset joukkueet. Cupiin voisi antaa osallistumisoikeuden kaikille liiga- ja divarijoukkueille, sekä mahdollisesti villikortteja parhaille kakkosdivarijoukkueille. Finaali sitten pelattaisiin vuorovuosin Suomessa ja Ruotsissa, mielellään kaupunkejakin vaihdellen.

    Kansalliset cupit tuossa muuttuisi aika turhiksi, mutta sellaisiahan ne periaatteessa on jo nyt kun niihin osallistuu vain kourallinen liigajoukkueista. Tuossa systeemissä mukana olisivat vain kovimmat joukkueet ja mitään höntsäpelejä alasarjajoukkueita vastaan ei tulisi. Samalla sponsoreitakin luulisi kiinnostavan enemmän kun varsinkin tuon finaalin luulisi saavan laajaa huomiota eri medioissa.

  5. Timoteilla loistoidea! vaatisi toki yhä enempi rahaa cuppiin osallistuvilta jengeiltä, mutta voisi nostaa cupin arvostusta aikas paljon.

    Kyllähän esim. Czech Openiin matkaa vuosittain aivan huippujengejä Ruotsista, Sveitsistä ja välillä Suomestakin (SPV tänä vuonna).

  6. …mielenkiintoista tietää millä laskukaavalla Hexi saa tuhlattua kymppitonnin yhteen viikonlopun pelireissuun, jos laivalla mennään eestaas.

  7. Laivaliput edestakaisin,kaikki ruokailut viikonlopun ajalta ja majoitukset pariksi yöksi. Lisäksi kuljetukset paikkakunnille jossa pelataan. Nämä noin 25 henkilölle. Riittääköhän tuo kymppitonni edes?

  8. …la-su, pe-la ja su-ma yöt laivalla, yksi yö hotellissa, laivayhtiöt tarjoaa mattimeikäläiselle aamiaisineen 150€. Tuo x 25 ja siihen ruokailut ja bussit päälle ei kyllä mene yli kymppitonnin millään. Toki, jos molemmat matsit muualla kuin Tukholmassa, niin sitten joutuu ottaan hotellin tollasen paketoidun hinnan ulkopuolelta mut silti. Laivayhtiön kanssa joku yhteistyösoppari niin hinta sen kun putoaa.

  9. Hexillä taitaa kuitenkin olla ihan käytännön kokemusta… muutamat reissut joutunut järkkäämään niin Oilersissa kuin maajoukkueessakin.

  10. …tai sitten Hexi ei vaan ole innostunut koko ideasta ja silloin on helppo heitellä negatiivisia kommentteja ja perustella niitä mm. hieman yläkanttiin pyöristetyillä kustannusarvioilla.

  11. Käsittämätön aivopieru koko juttu ylen toimittajalta. Ehdin jo toivoa että pääkallo ymmärsi jujun ja jätti uutisoimatta mutta valitettavasti ei. Eiköhän keskitytä laittamaan ensin oma liiga kuntoon ja sitten vasta haihatellaan jotain muuta. Oikotietä ei ole onneen. Liigan kuntoon laittaminen tarkoittaa seuraorganisaatioiden vahvistamista ja hyvinvointia. Hyvällä tiellä ollaan mutta aikaa se vie. Täytyy olla kärsivällinen ja jättää nämä jutut toisarvoisiksi.

  12. Minä kyllä näen tässä paljon postiivista joka nostaisi salibandyn sisäpalloilussa Suomen ykköslajiksi.

    Liigassa tällä hetkellä liian vähän otteluita kun verrataan muihin lajeihin. Samalla sarjassa liikaa joukkueita jotka eivät ole vielä kypsiä salibandyliigaan, 10 joukkuetta olisi sopiva määrä. Keiteerit pitäisi olla tiukemmat esim. olosuhteiden suhteen.
    Jos pelataan Ruotsin liigajoukkeita vastaan yksinkertainen sarja saadaan myös lisää tasokkaita ottelutapahtumia ja paljon postiivisia elementteje kuten:
    – Medianäkyvyys kasvaisi huomattavasti
    – Sarjalle esim. kolme yhteistä sponssoria jotka vastaisi yhdessä kaikista liigan kustannuksista
    – Mediapartneri esim. Bonnier/RuotsinTV4 ja Suomen MTV3
    – Yleisötulot kasvaisivat lipunmyynnin ja oheismyynnin kautta
    – Pelaajien motiivi harjoitteluun kasvaisi joka nostaisi pelin tasoa molemmissa maissa

    Varmasti myös negatiivisia asioita tästä seuraa kuten:
    – Vaaditaan ammattimaista duunia myös seuratasolla joka edellyttää uutta osaamista myös seurajohdolta, kaikki ei tätä halua?
    – Paljon työtä, nykyään mennään samoilla rutiineilla vuodesta toiseen joten ymmärrän muutosvastarinnan
    – Tarkka talouden pito ja tässä myös haastetta nykyisille seuroille

  13. No jos ei rahaa oteta mukaan niin toinen kysymys kuuluu että millä ajalla? Jos vkonloput pelataan Ruotsissa ja viikot omaa liigaa, millon pelaajat käy töissä? Ja esim joukkueen tullessa Joensuusta,aikaa menee huomattavasti enemmän vielä.

    Siinä tapauksessa työläiset ja perheelliset jäisivät pois ajanpuutteen vuoksi. Nimittäin ammattilaisuus Suomessa on täysin sula mahdottomuus vielä toistaiseksi. Medianäkyvyys ei lisääntyisi tippaakaan. Vai kuinka paljon esimerkiksi suomalaisten otteita seurataan esim koripallon euroliigassa?

    Me sählyniilot aina unohdetaan että vaikka meitä laji kiinnostaakin, kiinnostavuus salibandypiirien ulkopuolella on todella pientä. Ruotsissa ei edes salibandypiireissä kiinnosta Suomen liiga.

    Joku ehdotti Suomen ja Ruotsin välistä cuppia js se olisi kokeilemisen arvoinen juttu. Joukkueet voisivat halutessaan osallistua ja niillä joilla ei finanssipuoli riitä vielä,jättäytyisivät vain ulkopuolelle.

  14. Entä jos mallia otettaisiin futiksesta? Aluksi siis muutettaisiin champions cup liiga-tyyliseksi.

    6 joukkuetta jaettuna kahteen lohkoon, kaksinkertainen sarja, 4 ottelua/ joukkue. Sen jälkeen välierät jne.

    – sveitsin mestari
    -ruotsin mestari
    – suomen mestari
    – tsekin mestari
    – turnauksen hallitseva mestari ( eli toisin sanoen maa, josta mestari tulee, saa seuraavaksi kaudeksi toisen joukkueen maastaan liigaan)
    – karsintaturnauksen / nykyisen eft ykkönen pienemmistä maista

    Sitten helpostihan tämän tulevaisuudessa laajentaisi 8, ja vaikkapa 16 joukkueen liigaksi, jos systeemi onnistuu.

  15. Rauhoitutaan. Taloudellisesti täysin mahdoton yhtälö. Kun edes nyt CC-finaalit eivät ole yleisöjuhlaa, niin kuinka tämä toimisi? Sponssitulot kasvaisivat ja blaa-blaa..Noinko se vaan kävisi? Kuten joku täysjärkinen jo totesi, omat liigat kuntoon ja palataan asiaan.

  16. Kannunen: miten olet siis laskenut tämän? Voiko kertoa yhtälösi tulot ja menot kun tiedät jo lopputuloksen.

  17. ”Kolme yhteistä sponssia jotka vastaisi liigan kuluista…” on silkkaa höpsöttelyä. Valtaosa sählyn sponsseista on joukkueen kotiseudun paikallisia yrityksiä, jotka sponssaavat ensisijaisesti hyvästä tahdosta, eivätkä niinkään taloushyödystä. On todella absurdia kuvitella, että löytyy jostain firmoja jotka panostaisivat sählyyn satoja tuhansia. Eiköhän tämän arkirealiteetin tunne parhaiten J-P Lehtonen ja kumppanit, jotka näitä valtakunnallisia kumppaneita ovat yrittäneet etsiä. Jotain yhteistyötä Ruotsin kanssa voidaan viritellä, mutta minimikustannuksilla. Muuten voi käydä huonosti talouspuolella. Valtaosa liigajoukkueiden vastuuhenkilöistä tekee toimintaa oto-pohjalla, koska seuroilla ei ole palkanmaksukykyä. Tekijät vähenee entisestään, jos vastuita ja taakkaa kasataan heille lisää. Uusiä päteviä tekijöitä kaikki tuntuu etsivän, mutta vaikea löytää kun korvauksia ei pystytä maksamaan tehdystä työtaakasta.

  18. Kannusen ja parin muun kanssa samaa mieltä. Laitetaan oma pesä ensin kuntoon, ennen kuin sohitaan vieraaseen. Oman liigan kehittämämisessä on ihan riittävästi työsarkaa, niin liiga- kuin seuratasollakin. Suunnataan resurssit sinne ja kun se on kunnossa, voidaan katsoa asiaa laajemmin.

    Oletkos stadista jo neuvotellut sponsoridiilit ja keskustellut medianäkyvyydestä valmiiksi? Kauniita ajatuksia mutta ei taida olla niin helppo toteuttaa kuten annat kirjoituksessasi ymmärtää. Tervetuloa maanpinnalle takaisin. EC ja nykyinen CC ei ole kiinnostanut suurta yleisöä saati madiaa, niin kuinka se nyt yhtäkkiä muuttuisi.

    Kuten tuolla joku jo taisi mainitakin, niin sponssit (tukitoimintaa)ovat lähinnä oman alueen yrityksiä, jotka eivät varmaankaan saa rahoilleen vastinetta vaan lähinnä haluavat tukea paikallista urheiluseuraa. Oliskin syytä ymmärtää mikä ero on sponsoroinnilla ja tukitoiminnalla.

  19. Ensin 14 joukkueen yksinkertainen sarja (13 peliä/joukkue), siitä 8 parasta jatkaa Superliigaan ja pelaa kerran toisiaan vastaan (7 peliä/joukkue) sekä kerran ruotsin 8:aa parasta vastaan (8 peliä/joukkue). Yhteensä pelejä 28.

    Ruotsalaisia vastaan pelattaisiin 4 koti- ja 4 vieraspeliä. Vieraspelit olisi viikonloppuna ja 2 peliä/vkl, joten kaks reissua tulisi ruotsiin.

    Joten noin 20000€/joukkue pitäisi kerätä matkakuluihin TV-tuloista, sponsoreilta ja lipputuloista, ei välttämättä niin mahdoton..

    Sarjan 6 huonointa jatkaisi sitten sarjaa, johon on nostettu divarista 6 parasta ja he pelaisivat sitten yksinkertaisen sarjan (11 peliä/joukkue). Yhteensä 24 peliä/joukkue. Näistä sitten 6 joukkuetta jatkaa seuraavalla kaudella liigassa, jollain tavoin karsien, esim 3 parasta suoraan..

  20. Heitetäänpäs oma lusikka soppaan nyt. Ennen kuin yhteisestä liigaa kannattaa lähteä ”puuhaamaan” olisi hyvä saada omassa sarjassa kannettua korret kekoon. Mielestäni salibandy eroaa kivasti muista lajeista, huokuu jotenkin raikkautta tässä lajissa, pitäisikin miettiä yhdessä, miten energisyys saadaan säilytetyksi – liika kaupallisuus saatta myös tuoda negatiivisuutta ja samanlaisuutta. Yksi huipputapahtuma kauden päätteeksi – olisiko sellaisessa ideaa, että kehitettäisiin täällä omaa ligaa, lisättäisiin pelejä reilusti runkosarjaan, siihen päälle kunnon pleijjarit, ja siihen päälle liigojen yksi yhteinen huipputapahtum miehille ja naisille, eli maiden mestarit vastakkain.