Erä voiton päähän A-juniorien finaaleista – NST:n ”sikakatsomo” puhutti

Tapanilan Erän ja Lappeerannan NST:n A-junioreiden SM-välieräsarjassa pelattiin maanantaina kolmas osaottelu. Helsingin Mosahallissa pelattu kamppailu oli tasaisen alun jälkeen kotijoukkueen näytöstä Erän voittaessa vieraansa selvästi 8-2.

Lopputulos tarkoittaa Erälle 2-1-sarjajohtoa ja mahdollisuutta edetä finaaliin ensi lauantaina Lappeenrannassa. Sarjan voittajalle tulee finaalisarjassa vastaan Oulun luistinseura, joka otti maanantaina kolmannen ja ratkaisevan voiton hallitsevasta mestarista Jyväskylän Happeesta.

Mihin ottelu ratkesi?
Ensimmäisen erän 1-1-tilanteen jälkeen NST otti toisen erän puolessa välissä kaksi jäähyä minuutin sisällä. Erä onnistui maalaamaan molemmista ja otti etumatkan, jota lappeenrantalaiset eivät kyenneet enää kuromaan kiinni, vaikka nousivatkin hetkeä myöhemmin vielä maalin päähän. 4-2-lukemissa alkaneessa kolmannessa erässä olikin oikeastaan enää yksi joukkue. Kentällisiään hieman rukanneet helsinkiläiset onnistuivat kääntämään NST:n hyökkäyksiin lähdöt vastahyökkäyksiksi jatkuvalla syötöllä, ja tämän seurauksena tulostaululla komeili pian jo ratkaisun makuiset 7-2-lukemat. NST ei saanut missään vaiheessa kunnon kirivaihdetta päälle.

Kuka oli ottelun hahmo?
Pisteiden ja yleisten suoritusten valossa kotijoukkueesta nousi esille etenkin kaksi maalia iskenyt Janne Jaanus sekä miesten maajoukkueessakin vauhtiansa kokeilemaan päässyt Tuomas Iiskola tehoin 1+1. NST:ssä Samuli Hulkkosen, Joonas Aurosen ja Kaapo Savinaisen ykköskenttä oli oikeastaan ainoa, joka pystyi kunnolla haastamaan vastustajiltaan tilan ja ajan hyvin vievät Erä-kentälliset.

Mikä oli ottelun puheenaihe?
Itse peli ei sinällään tarjonnut muutamista huutoja kirvottaneista vihellyksistä huolimatta suurempaa draamaa. Ehkä osittain sen vuoksi yleisöön saapunut NST:n ”sikakatsomo” onnistui ajoittain viemään huomion kenttätapahtumilta jatkuvalla torviorkesterillaan ja huutelullaan. Huutelu meni kolmannessa erässä jopa siihen pisteeseen, että järjestysmiehet joutuivat poistamaan osan porukkaan kuuluneista katsomoiden ulkopuolelle. Tämä ei lappeenrantalaiskannattajia selvästikään miellyttänyt ja järjestysmiehet saivat osakseen jos jonkinlaista solvausta ja pilkkalauluja, jotka jatkuivat vielä jonkin aikaa varsinaisen pelin jo loputtua.

Tilastohuomiot:
Jaanuksen ja Iiskolan lisäksi illassa kaksi henkilökohtaista tehopistettä saalisti Erän Aaro Koski (1+1). Maalivahtien taistossa selvän voiton vei Erän Markus Laakso, joka pelasi loistavasti ja ansaitsi siitä huikean torjuntaprosentin 91,3. Vastapuolen Jukka Pääkkösellä ei ollut yhtä hyvä ilta: Erä pommitti turhautuneen näköisen miehen vaihtoon kolmannen erän alussa.

22 comments

  1. En usko, että Nst fanit olisivat huutaneet syystä, että Nst olisi hävinnyt. Pelin jälkeen puhuttiin ja todettiin, että olihan Erä parempi kuin Nst. Mutta sikakatsomo on mielestäni melko raju ilmaisu. Oliskohan järjestyksenvalvojien solvaaminen johtunut millään tavalla siitä, että yksi Erän ”järkkäreistä” kävin yhden Nst:n fanin kimppuun, heitämällä tämän selkä edellä päin katsomoa? Mielestäni vaikka kuinka puhaltaa torvea tai huutaa, nii ei järjestyksenvalvojalla ole mitään oikeutta käydä faneihin kyseisellä tavalla käsiksi. Tai onko mielestänne oikein, että järjestyksen valvoja seisoo ja taputtaa fanikatsomoon päin kun Erä tekee maalin? Tälläinen toimintahan ei juuri laisinkaan provosoi vierasjoukkueen faneja toimimaan järjestysvalvojia vastaan. Mielestäni Erä:n henkilökunnan/järjestyksenvalvojien tässä tapauksessa pitäisi katsoa peiliin, eihän kukaan henkilökunnanjäsen/järjestyksenvalvoja käyttäydy väkivaltaisesti jos vierasjoukkueenfanien huudot ei miellytä, saatika sitten huuda ”pitääkö vetää turpaan”…. Laittakaa mielummin otsikoksi- Erän:n sikavalvojat puhuttavat…

    ps. Näinköhän kyseisillä kavereilla on edes järjestyksenvalvontakortteja? Ja jos nämä kaverit eivät ole järjestyksenvalvojia vaan henkilökuntaa, nii millä oikeudella nämä heittävät faneja pihalle…. Erä(kö) maksaa kyseisen fanin palkan siltä ajalta kun ei voi mennä töihin selkäkipujen takia?

  2. Siitä vaan tekemään rikosilmoitus eikä itketä keskustelupalstalla.

  3. Eikä ole ensimmäinen kerta kun nämä ”järjestyksenvalvojat” heittävät vierasjoukkueen faneja ulos katsomosta. Tuskin heillä ainakaa virallisia järjestyksenvalvoja lupia on, mutta kun saat keltasen huomioliivin päälle voitkin tehdä ilmeisesti mitä huvittaa.

  4. Paikalla olleena voi kompata täysin puolueettomanakin Erän ”järkkäreiden” kyseenalaisen toiminnan. Vierasjoukkue NST:n kannatus oli kotiyleisöön verrattuna varsin kovaääninen, mutta suurimmilta osin ihan hyvän maun puitteissa.
    Järkkärien toiminta oli hyvin ”eräläistä”, itse provosoidaan ja siihen vastattaessa hiillytään täysin.

    Mitään ”katsomojunttaheitto” -episodia en nähnyt, mutta jo ensimmäisessä erässä järjestyksenvalvojat selkeästi hiiltyivät muutaman NST fanin mentyä kotijoukkueen päätyyn kannattamaan. NST fanien ei myöskään jostain syystä annettu jäädä istumaan kotipäätyyn, mikä on lipuista maksaneita faneja kohtaan erikoista. Kyseisessä tilanteessa järjestyksenvalvojat käyttivät hetkittäin jopa kovia otteita faneja kohtaan. Toki episodiin liittyvää sananvaihtoa en kuullut.

    Itse ottelu oli hyvää syöttöpeliä, jonka erä vei ottelun hallintaan nähden täysin ansaituin numeroin.

  5. Olin paikalla Mosahallissa ja jo perjantaina NST: n humalassa toikkaroinut nuorehko ’faniryhmä’ aiheutti häiriötä. On hienoa, että kannustetaan mutta roskien heittely kentälle, torvilla töräyttely järkkäreiden ja sivullisten katsojien korvaan muutaman sentin päästä ja kaikenlainen turha ärsytys eivät rehtiin urheiluhenkeen kuulu. Pelin lopussa pihalla vielä näytettiin tönittävän joukolla ja joku käsikähmä oli valmis alkamaan. Ei näin Lappeenranta, jatkossa fiksumpaa käytöstä.

  6. Kauempaa katsellen en huomannut muuta kuin sen, että järjestyksenvalvoja palautti NST:n kannattajajoukon muutaman hengen ryhmän takaisin heille varattuun katsomonosaan, kun he pyrkivät Erän maalin taakse huutelemaan. Tähänhän järjestyksenvalvojalla on oikeus. Muuta epäasiallista en NSTläisten tekevän. Vanhoilla SLU:n sivuilla on tulkintaa oikeuksista ja velvollisuuksista:

    Järjestyksenvalvojalla on oikeus poistaa toimialueeltaan henkilö, joka:

    * päihtyneenä häiritsee siellä järjestystä tai muita henkilöitä
    * uhkaavasti esiintyen, meluamalla tai väkivaltaisuudella häiritsee järjestystä tai vaarantaa turvallisuutta siellä
    * huomautuksesta huolimatta jättää noudattamatta järjestyksen tai turvallisuuden ylläpitämiseksi annetun tarpeellisen käskyn

    (http://www.slu.fi/urheiluseuroille/julkaisut_ja_tyokalut/seurajohtajan_kasikirja-paata/seuran-hallinto/turvallisuus_seuratoiminnassa/jarjestyksenvalvonta/)

    Laki ei edellytä korttia automaattisesti. Ja loukkaantumiset olisi hyvä todentaa lääkärillä ja tehdä rikosilmoitus. Seuraavan päivän työkyvyttömyyshän voi johtua muustakin.

  7. Pitää ottaa järjestyksenvalvonta ammattitaitoiselta yritykseltä. Niinkuin on tehty esimerkiksi Jaffaareenalla sm-liigan puolella. Niin ei ole tunnesiteitä mihinkään suuntaan. Varsinkin junioripuolella näkee melko useasti. Että joukkueenjohtajat ynnä muut toimivat järjestyksenvalvojina ottelussa.

  8. Itse olin paikalla ja näin kun yksi järjestyksenvalvojista kävi kiinni yhteen Nst:n faneista, nykyäisemällä torven tämän suusta, rikkomalla kyseisen torven ja tämän jälkeen valvoja tönäisi fanin nurin suoraan selkä edellä päin katsomoa. Kuulin myös kun järjestyksenvalvoja huusi Nst:n faneille juuri näillä sanoilla ”pitääkö tässä alkaa vetämään turpaan”. Mielestäni järjestyksenvalvoja ei käyttäydy kyseisellä tavalla, vaan yrittää rauhoitella faneja toisin kuin tässä, Valvoja provosoi taputuksillaan ja huudoillaan koko pelin faniryhmää… Jos teidän mielestä ”järkkärin” pitää toimia näin, niin jossain homma menee väärin.

    Ps. Jännä vain, että ongelmat ilmenee aina mosalla. Pitäisikö katsoa edes hieman peiliin?

  9. Oliko Mosalla sama kun Monnarilla? Isit ja äitit järkkäreinä suuttuu kun vierasfanit huutelee omille mussukoille. Jyväskylässä oli kuitenkin mielenkiintoista ettei vierasjoukkueen pelaajille törkeyksien huutelua kielletty.

    Tämä järjestyksenvalvonta on yks todella huono vitsi, kyllähän nyt pelissä saa huuella katsomosta. VAI?!?

  10. Mosallahan järjestyksenvalvojien liivit on varustettu Erän logolla.

  11. No menkääpä jalkapallo tai jääkiekko peleihin. Ja ei siellä kannata pelata jos ei pää kestä huutelua.

  12. Olin itse paikalla molemmat pelit, joissa nst:n fanit oli paikalla. Eniten ihmetyttää omaan makuun se, miten hallille edes päästetään alaikäisiä (tai edes yli-ikäisiä) selvästi päihtyneenä sisään. Kai järjestevällä seuralla saa olla jonkinlainen kontrolli missä kunnossa hallille päästetään?

    Ehkä olisi nakkareidenkin porukka saanut jotain v*tun hokemista järkevämpää kannatuslaulua aikaan, mikäli oltaisiin oltu edes selvähköin päin matkassa. Vai vaatiiko se väkijuomaa alle, että uskaltaa ”kannustaa”?

    Ja oli kuulemma ollut faniporukan seassa nst:n liigapelaajiakin?? Mikäli näin, niin erittäin hyvää mainosta seuralle.

  13. ”Kai järjestevällä seuralla saa olla jonkinlainen kontrolli missä kunnossa hallille päästetään?” Aivan, tämä siis oikeuttaa Erän järjestyksenvalvojan väkivaltaiseen käyttäytymiseen, toisen omaisuuden hajoittamiseen ja uhkailuun? Jo aikasemmin mainittuun ”pitääkö vetää turpaan” mielestäni alaikäiset käyttäytyvät juuri kyseisellä tavalla?

  14. Itseasiassa järjestyksenvalvojalla (virallisella, ei sellaisella luvattomalla) on oikeus valita kenet päästää sisään. Ei nyt ihan mitätahansa lupaa sanoa että sun naamas ei mielytä ja esimerkiksi portikielto termiä ei tunneta joten sen voi riitauttaa mm:oikeudessa. Erän järjestyksenvalvonnassa on ennenkin kuultu kaikenlaista. Näillä kyseisillä järkkäreillä (etenkin sillä isolla naisella) on jotain agressiivisia ongelmia kun puuttuvat asioihin joista heille ei olla puhuttu eikä heidän tarvitse tietää. Erän järkkäreiden kanssa on kohdattu juuri sitä että puututaan kun ei tiedetä mitä saa oikeasti tehdä.

  15. Musta on todella hienoa nähdä, että kerrankin kun joidenkin seurojen kannattajat (OLS,NST) yrittävät tuoda edes jonkinnäköistä fanikulttuuria Suomen salibandyyn, niin heti jotkut lajiniilot tulevat valittamaan, että kun me ei tuohon meteliin olla totuttu ja kirosanatkin on hirveän rumia. Ja olin Mosalla molemmilla kerroilla paikalla, joten tiedän ettei se meno mitään överiä ollut. Ja Mosalla on muuten kaljamyynti, eli sinne ei siis saa edes omia juomia tuoda. joten tuo ”ei humalaisia”- argumenttikin ontuu aika pahasti.

  16. Turkulaiset, kannustetaanko omia uhkaamalla muille? Ehkä se Turussa on meriitti.

    Mitä selkkaukseen tulee niin viiltävä analyysi on että järkkärit epäonnistuivat perustehtävässään eli ongelmien ehkäisemisessä. Niinpä sitä jouduttiin sitten korjaamaan omia virheitä kovalla kädellä, joka sekään ei mennyt nappiin.

    Kännissä heiluvien fanien toiminnasta tuskin tarvitsee sanoa enempää. Selväpäiset on paikalla siksi että tilanne hoituu jos juntit on kännissä.

  17. toki saa kannattaa ja pitääkin, mutta miten olisi tämmöinen lause: Känni ja kannatus ei sovi yhteen. Tyypillistä suomalaista toimintaa tulla hallille tuhannen päissään, luultavasti muuten ei uskallettaisi edes taputtaa. ja toisaalta mielestäni vastustajan kunnioittaminen kuuluu myös oman joukkueen kannattajille. En itse haluaisi kuulla kun joku oman joukkueen kannattaja huutelee homoa katsomosta, täysin epäasiallista. Kannatuslaulut ovat hyvä juttu mutta nekin voi pitää hauskoina ja hyvänmaun mukaisina.

    Järkkärien toimintaa en ota kantaa koska en kyseistä tilannetta nähnyt, tosin ei järjestyksenvalvojien tai muiden katsojien korvaan tule töräytellä millään torvilla, liekö nuo voivat aiheuttaa kuulovamman liian läheltä huudatettuina? Mutta siinä ollaan oikeassa että järjestysmiesten ei pitäisi provosoida vaan rauhoitella.

  18. En tiedä mitä mosalla on sattunut mutta teen Tampereella JV:n hommia erilaisissa tapahtumissa, niin urheilu- kun musiikkitapahtumissa.

    Ensinnäkin urheilutapahtumissa JV:n pitää olla neutraali, ei kannustaa kumpaakaan joukkuetta vaan olla tasapuolisena henkilönä molempienjoukkueiden kannustajaryhmiä kohtaan, lukee liivissä järjestyksenvalvojan tekstin lisäksi sitten vaikkapa seuran nimi.

    Vahvastipäihtyneen henkilön sisäänpäästäminen tapahtumaan on kielletty, samoin katsomosta saa poistaa vahvastipäihtyneen tai häiriökäyttäytymisen vuoksi henkilön. Mikä on vahvastipäihtynyt tai häiriökäyttäytyminen, sen JV / JV:t arvioivat itse.

    Jos hallissa ei ole numeroituja istumapaikkoja tmv. ei JV voi esim. poistaa kummankaan joukkueen maalin takaa henkilöitä pelkästään sen vuoksi, että ”huutelevat” vastustajan maalivahdille jos siinä ei ole muuten uhkaavaankäytökseen liittyviä merkkejä.

    Itsekkin seurannut usein eripuolilla Suomea JV:en toimintaa ja useasti esim. huomannut heidän taputtavan ”oman joukkueen” maaleille tmv. mitä en itse koskaan tee tai muuten huomannut heidän käytöksessään puutteita. Toki monella paikalla on ammattinsaosaavia miehiä ja naisia ko. tehtävissä.
    Moni voisi kokeilla JV hommia, ei ole niitä kaikkein herkullisempia toimia.

  19. Kävihän tämä nst:n ”fanilauma” Tampereellakin ja tuhannen päissään nämä viisi pääfania olivat. Yrittivät heittää provoa Tamperelais katsojille, v:tä ja hv:a. Hyvän kommentin heille heitti yksi rouva katsomossa: näkisipä äitisi sinut nyt, olisi varmasti ylpeä pojastaan. No, kannustus on kuitenkin taitolaji ja sopii myös säbään. Onhan se hienoa että joku pitää melua pelaissä, täällä hämeessähän se on vaan niin rauhallista ja hiljaista.