Suomen salibandymaajoukkueen päävalmentaja Petri Kettunen julkaisi vastikään 45 pelaajan ryhmän, josta lähdetään rakentamaan tulevaa MM-kisajoukkuetta vuoden 2014 kisoihin.
Kettusen ryhmästä puuttuvat muun muassa tuloksellisesti hienot kaudet pelanneet Harri Forsten, Markus Olkkonen ja Lassi Vänttinen. Maajoukkueluotsilla on tähän syynsä.
– Tässä on nyt se ryhmä, joka on tarkimmin suurennuslasin alla. Tottakai näiden pelaajien lisäksi ympärillä olevaan ns. isoon rinkiin kuuluu muitakin pelaajia. Tunnemme Forstenin, Vänttisen ja Olkkosen taidot ja tiedämme, mitä heiltä saamme, mutta tässä vaiheessa eivät ole mukana, eikä siinä sen kummempaa, Kettunen sanaili.
Muiden kokeneiden kehäkettujen, kuten Mikael Järvi tai Mikko Kohonen, osalta Kettunen on vaitonaisempi. Maajoukkuepelinsä lopettaneita Mika Kohosta ja Henri Toivoniemeä ei Kettusen mukaan pyritä houkuttelemaan mukaan.
– Lopettamispäätöksensä tehneitä pelaajia ei kosiskella takaisin, halu pelata maajoukkueessa täytyy lähteä itsestään. Me elämme tämän tilanteen mukaan ja tällä ryhmällä mennään eteenpäin.
Rickie Hyvärisestä kysyttäessä Kettuselta löytyy nopea vastaus.
– Rickien tilanne tuskin on muuttunut siitä, kun hänen kanssaan on viimeksi keskusteltu. Siviilielämän kiireet eivät anna tilaa maajoukkuetoiminnalle.
45 pelaajan ryhmä on nuori ja lupaava, mutta rivien välistä on luettavissa täydellinen jälleenrakentaminen ja tulevaisuuden luominen, eikä niinkään seuraavat MM-karkelot. Tähän väitteeseen päävalmentajalta löytyy mahdollisimman ympäripyöreä vastaus.
– Meidän tehtävämme on harjoittaa maajoukkuetoimintaa laadukkaasti, niin pitkällä kuin lyhyellä tähtäimellä. Siinä se.
Maajoukkueen tilanne julkaistusta ryhmästä huolimatta ei ole kiveen hakattu myöskään kansainvälisen tason keltanokille, vaan ryhmän ulkopuolelta on sauma ponnistaa vielä jopa kisakoneeseen asti.
– Tilanne on avoin, ja jos tähän ryhmään valituista henkilöistä joku ei täytä odotuksia, käy hissi alaspäin ja taustalta on sauma nousta hyvien otteiden saattelemana ryhmään mukaan. Seuravalmennuksen kanssa tehdään yhteistyötä tällaisissa tilanteissa ja tarkkaillaan tottakai kokemattomampiakin pelaajia ryhmän ulkopuolelta.
Viikonlopun EFT-turnaukseen valmistautuminen on maajoukkueluotsin mukaan sujunut melko normaalisti, vaikka kevät tuo aina omat haasteensa.
– Eilen kokoonnuttiin ja saatiin hyvä kick-off koko ryhmän kanssa. Toisilla ovat pelit loppuneet aiemmin kuin toisilla ja kansainväliseen pelitempoon loikkaaminen voi olla haastavaa. Valmistautuminen on kuitenkin sujunut mielestäni ihan normaalisti ja perjantaina nähdään, missä iskussa olemme.
Suomi kohtaa Tampereella pelattavassa EFT-turnauksessa maailmanmestari Ruotsin, Petteri Nykyn Sveitsin ja joulukuun MM-kisoissa flopanneen Tshekin. Suomi kohtaa perjantain avausottelussaan Tshekin klo 20.00. Sveitsiä vastaan Suomi pelaa lauantaina ja Ruotsia vastaan sunnuntaina.
Uudesta kaudestaan maajoukkueen peräsimessä Kettunen odottaa erilaista kuin edellisestä, koska niin moni asia on muuttunut.
– Ryhmässä on uusia ihmisiä niin pelaaja- kuin valmennus- ja taustaryhmässäkin, joten tottakai meno vähän muuttuu. Neljän valmentajan ryhmä on varmasti vahvempi kuin kolmen oli. Osaaminen on laaja-alaista ja ilmapiiri on todella motivoitunut. Onhan tällaisen ryhmän kanssa kokonaisuudessaan todella mukava operoida.
”- Rickien tilanne tuskin on muuttunut siitä, kun hänen kanssaan on viimeksi keskusteltu. Siviilielämän kiireet eivät anna tilaa maajoukkuetoiminnalle.”
Eli ei ole edes kysytty mukaan.
Kuuluu varmaan samaan kategoriaan Forstenin yms. kanssa – ”tiedetään mitä saadaan”
Entä jos päävalmentaja ei täytä odotuksia…?
Itsekään en ole missään nimessä vakuuttunut päävalmentajan osaamisesta, mutta nuo perustelut ovat järkeenkäypiä.
Toihan on ihan hyvä ettei kokeneiden karjujen tarvii turhaa höntsäillä maajoukkueen mukana, kun suurempi hyöty siitä on noille nuorille. Lätkässähän vähän samaa noissa EHT-peleissä ja näköjään myös tulevissa mm-kisoissa:-D