Mitkä ovat kolmannen finaalin asetelmat?

Tilanne on erittäin mielenkiintoinen lähdettäessä Salibandyliigan kolmanteen finaaliin. SSV ei ole ollut vuosiin tällaisessa tilanteessa, että kahden ensimmäisen pelin jälkeen voitot ovat 0–2 vastustajalle. Olisiko viimeksi ollut 2006 keväällä Espoon Oilersia vastaan, silloin veimme Oilersin kanssa pojan kotiin suoraan kolmessa pelissä.

Yksi asia on kuitenkin varma. SSV tulee tekemään kaikkensa voiton eteen. Ja niin toki tekee SPV:kin. Mitä keinoja joukkueilla sitten on jäljellä lähdettäessä kolmanteen peliin? Käydään niitä nyt läpi.

Ensinnäkin, SSV:n pitäisi pystyä antamaan enemmän painetta SPV:n kakkos- ja kolmoskentän puolustajille. Ja siellä varsinkin Miika Malkamäki, Harri Karjala ja Henri Urmas ovat sellaisia kavereita, joihin kannattaisi pyrkiä iskeä kovempaa. Nyt tämä paineen anto on jäänyt aika vaisuksi ja vaillinaiseksi. Ihmettelen tätä erityisesti sen vuoksi, että SSV:n Oilers–puolivälieräsarjan viimeinen peli oli todella vauhdikasta päädystä karvaamista. Se toimi ajoittain todella hyvin. Ja silloin painetta pyrittiin antamaan aktiivisesti lähes koko peli. SSV:n välierä- ja finaalisarjoissa paineen anto on ollutkin sitten aika vaihtelevaa. Välillä on tultu ylhäältä ja silloin homma on toiminut paremmin. Jopa SPV:n ykköskenttää vastaan.

Toiseksi SSV:n tuttu päätypelaaminen on ollut vaisumpaa, kuin yleensä on totuttu näkemään. Käydään tätä hieman piirroksen avulla läpi, SSV on (X) ja SPV on (O). Mielestäni Harri Forstenin (1) pitäisi hanakammin hakeutua ”toimistoon” ja sieltä kautta pyrkiä dominoimaan hyökkäyspelaamista enemmän. Tällöin Järvisen Juhon (2) oikea-aikaiset ajoitukset maalin edustassa vaikeuttaisivat kahden SPV:n puolustajan maalineduspelaamista. Ja he joutuisivat useammin valintatilanteisiin maalinedusmerkkauksissa, joilloin puolustukseen aukeasi enemmän välejä ajaa sisään. Järven Mikke (3 ja 4) voisi tuolloin hakeutua tukemaan Forstenia, joko vasempaan kulmaan tai tulla tekemään toista syöttösuuntaa oikealle puolelle rightin pelaajana, jolloin hän pääsisi laukomaan suoraan syötöstä. SSV:n puolustajat liikkuvat tuelle ja antavat mahdollisuuden pelata pitkää hyökkäystä tukemalla päätymiesten peliä.

Kotilainen piirros

Toki SPV tämän aikaisempien finaalien perusteella jo tietää ja SPV:n aktiivinen oman pään puolustaminen tekee tämän todella vaikeaksi. Silti näkisin, että jos SSV:n hyökkäysarseenaali tätä pyrkii säännöllisesti toteuttamaan, niin kyllä sinne yleensä ovat jossain vaiheessa peliä päässeet aina.

Kolmas ratkaiseva tekijä molempien joukkueiden kannalta on ylivoimapelin toimivuus. SPV ratkaisi käytännössä ensimmäisen pelin erikoistilanteisiin, mutta kun toiseen peliin SSV oli ansiokkaasti lukenut kuinka SPV:n ykkösylivoima pelataan pois, niin hommasta ei tullut enää mitään. Yllättävää oli myös se, että SPV ei käyttänyt viiden minuutin ylivoimallaan enemmän kakkosylivoimakentällistä vaikka se osui heti, kun pääsi irti. Tätä SSV ei ollut opiskellut ja SPV olisi voinut tehdä muutaman maalin enemmän jo tuolloin. Tässä on varmasti yksi SPV:n ratkaisun avaimista. Enemmän vastuuta kakkosylivoimalle ja kiinnittäkää siinä erityisesti huomiota Erik Härköseen, joka on erittäin vaarallinen kaveri oikeassa siivessä laukojan paikalla.

SSV:n ylivoima tarvitsisi myös hieman uudistusta ja mielestäni yksi seikka voisi ylivoimaankin olla tuo piirtämäni päätypelaaminen. Liikaa ovat Järvi ja Forsten yrittäneet hakea toisiaan poikkikentän syötöillä ja liian usein näiden syöttöjen jälkeen ylivoiman pyörittäminen onkin jäänyt SPV:n alivoiman keskustaan. Molempien joukkueiden on myös lauottava huomattavasti enemmän ylivoimalla. Peli menee liikaa pallon pyörittämiseen, vaikka taitavat kaverit pystyisivät tuottamaan paljon enemmän laukauksia.

SPV:n loistava mahdollisuus kolmannessa koitoksessa on peluutus. SPV saa vaihtaa kotiotteluissaan SSV:n jälkeen ja tähän olisi hyvä paikka vaikuttaa aiempaa enemmän. Toki se on välillä vaikeaa kovatempoisessa ottelussa, mutta sitä pitäisi pyrkiä toteuttamaan aina, kun siihen on paikka. Esimerkkinä nyt ykköskenttä vs. ykköskenttä. SPV:n ykköskentällinen on ollut paljon parempi kuin SSV:n vastaava ja peluutuksella tähän tulisi mielestäni vaikuttaa.

Aikaisempina vuosina SSV:n valmentaja Mika ”Amu” Ahonen on reagoinut vahvemmin pelin sisällä, jos joku kenttä ei ole pelaamisessaan onnistunut. Nyt se on ollut vaikean paikan edessä. SSV:n selkeästi heikoin lenkki on ollut sen pelätty ykkösnyrkki. Esimerkkinä edellisen ottelun ensimmäinen erä. Jos kakkos- tai kolmoskentällinen olisi pelannut noin luokattomalla tasolla oman pään peliä, kuin mitä ykköskentällinen teki, niin varmasti olisi täkki heilahtanut. Ilmeisesti siihen ei nyt ole ollut varaa. Edessä siis onkin todennäköisesti ketjumuutoksia kolmanteen peliin. Ei varmasti olisi huono kokeilla hyvässä vireessä ollutta Markus Olkkosta ykköskentällisen vasempaan laitaan. Ja puolustajaksi Niclas Meyeriä. Ihmettelen suuresti, jos mitään muutoksia SSV:n kentällisiin ei tule kolmanteen otteluun.

SPV:llä on kolmanteen peliin lähdettäessä loistava tilaisuus uusia heidän seurahistoriansa toinen mestaruus. SPV:n tehtävä on huomattavasti helpompi kuin SSV:n. Se saa pelata rennommin oman loistavan kotiyleisönsä tukemana ja huomattavasti leveämmällä materiaalilla kuin SSV. Todella kova veto Tommy Koposelta olisi lähteä haastamaan heti pelin alusta SSV kovaan juoksukilpailuun ja päädystä karvaamiseen. Tätä pelitapaa tukisi myös se, että SPV:llä on heittää tähän leikkiin neljä hyökkäyskentällistä. Ja kun puheet ovat sitä luokkaa, että kunnosta homma ei homma jää ainakaan kiinni ja treenattu on, niin mikäpä tämän silloin estäisi. Yleensä tällainen pelitapa myös jättää vähemmän tilaa yksittäisen pelaajan pelin aikaiselle ajattelulle ja aivoiluille, ja silloin peliä pelataan täysin selkärangasta. Tämän seurauksena mahdollinen hurmostila, oikeiden asioiden kertautuminen, joukkuepelaamisen tiivistyminen… ja pelin jälkeen kädet kattoon.

Maalivahtitaistelun on tähän mennessä vienyt SPV. Jarno Ihme oli edellisessä pelissä loistava, kun taas Toivoniemen Henrille meni muutama vähän helppo. Vanha viisaus on, että voittava joukkue tarvitsee voittavan maalivahdin. Ihme on nyt näyttänyt, että homma ei jää ainakaan hänestä kiinni. Toivoniemen pitää parantaa.

Raajarikkoinen ja selkä seinää vasten taisteleva SSV vastaan hyvässä kunnossa mestaruusjuhlia mielivä SPV. Henkilökohtaisesti toivoisin neljättä ottelua, että pääsen sitä pääkaupunkiimme katsomaan, mutta silti veikkaan, että tämän kevään osalta pelit päättyvät huomenna ja mestaruuspokaali jää Seinäjoelle.

11 comments

  1. Veikkaan, että Tommy ei nosta karvausta ottelun alussa, vaan odottaa, että SSV hieman väsyy ja vasta sen jälkeen iskee kiinni. Näin tapahtui Classicia vastaan. Tuoreella jalalla (ja päällä) pystyy pelaamaan paremmin prässin alta pois, mutta jos jalka (tai pää) painaa, niin homma menee huomattavasti vaikeammaksi. Toisaalta SSV:lle ei saa antaa hyvää alkua, vaan kärsivällisesti odottaa jalan painamista.

    Seinäjoen 1. finaalin jälkeen ihmettelin sitä, miten väsyneitä SSV:n pelaajat olivat (puuskuttivat päät painuneina) ja kun taas vertasi SPV:tä loppuveryttelyssä, niin eihän niistä näkynyt pelin rasitus laisinkaan.

    Väitänkin, että SSV:n passiivisuus on enemmänkin pakon sanelema juttu, kuin taktinen seikka. SSV:n ykkösnyrkki on liian rikki aktiiviseen peliin ja nuoriso-osasto liian kokematon syrjäyttämään vanhuksia. Siinä mielessä voidaan puhua, että dynastia, sellaisena kuin se on esiintynyt 2000-luvulla, on ohi ja SSV:n on lunastettava paikka valtakunnan eliitissä uusilla ansioilla. Sinällään tilanne ei kuitenkaan näytä pahalta, koska siellä on hyviä nuoria pelaajia, mutta nuorennusleikkaus ei tapahdu hetkessä ja sen aika on nyt.

    Minäkin haluaisin neljännen finaalin Helsinkiin, mutta se ei tule toteutumaan, valitettavasti.

  2. Foppa ravaa yhden pelin aikana maratoonin kun paikkaa järveä ja järvistä. Kuka noista äijistä kykenee antamaan paineen? kyl tää vaikeeks menee.

  3. Nopea vertailu molempien finaalijoukkueiden pelaajien +\- tilastoihin pudotuspeleissä antaa tietoa enemmän kuin spekulaatiot ja muut taktiset kaaviot.
    Lyhyesti SPV TODELLA VAHVA HYÖKKÄYS VS SSV HEIKKO PUOLUSTUS

  4. Tää on tosiaan kaatunu jo SSV:n osalta. Kun kunto on juostu jo, niin sitä ei nopeesti takaisin saa. SPV:n pojat on tehny työtä jo ennen kauden alkua tätä varten. Uskon, että keskiviikkona on viimeinen matsi ja pokaali pysyy Pohjanmaalla.

  5. Pidin SSV:tä kyllä kovemmassa kurssissa ennen finaaleita. Olisko tässä sitten tullut lopulta jaksamisessa rajat vastaan. Sarja on kuitenkin ollut 2-0 lukemista huolimatta tasainen, ja selkein ratkaisu onkin minusta nähty maalien suulla.

    Jarno Ihmettä en ole takavuosien sulamisiensa ja pienikokoisuutensa vuoksi ikinä pitänyt Toivoniemen veroisena maalivahtina. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että hän on kyennyt ottamaan askeleita eteenpäin. Miksipä ei kykynisikään – henkisellä puolella voi ottaa kehitysaskeleita myöhemminkin urallaan.

    Toivoniemi sen sijaan näyttää menettäneen maagisuuttaan. Hänen pelityylinsä vaatii aika terävää pelinlukua sekä fyysistä valmiutta lähipelissä, eivätkä nämä tekijät välttämättä ole ”maailman parhaalla maalivahdillakaan” enää huippuaikojensa tasolla. Kaikki loppuu aikanaa…

    Jos MV-pelissä ei tapahdu radikaalia muutosta, pidän kyllä SSV:n nousua mestaruuteen lähes mahdottomana.

  6. Hyvin kommentoitu JZ vaikka minun suosikkini on alusta alkaen tässä sarjassa ollut Seinäjoki niin Ihme täytyy tapahtua jos SSV nousee ja vie sarjan neljänteen peliin Vantaalle.

  7. Ihmeen pienehkö koko lisää hyvän ja huonon päivän eroa. Nuorten MM-kultaa ja miesten SM-kultaa pelaavana ykkössiepparina, joten en hirveästi lähtisi moittimaankaan.

  8. Ihmettelen suuresti kun kaikki asiat katsotaan SSV lasien läpi.
    Tarkoitan sitä, että puhutaan koko ajan ja panaudutaan pääsääntöisesti siihen mitä SSVn pitäisi tehdä tässä sarjassa tai seuraavassa ottelussa että tulisi voitto.

    Vaikka SPV johtaa 2-0, niin voisi sen asian tasapuolisuuden nimissä kääntää myös niinpäin että mitä SPV:ltä nyt vaaditaan että saadaan mestaruus Pohjanmaalle.

    Voipi olla että katson nyt asiaa vain punaisten lasien läpi, mutta tällainen asia pistänyt silmään näissä finaaleissa…

  9. Jäi Teme vähän epäselväksi kommenttisi pointti. Ihmettä ei tässä ketjussa hirveesti ole moitittu, kun ei siihen tällä kaudella ole juuri aihetta ollutkaan.

    Piece Of Mind – itse en kuulu kummankaan faneihin, enkä kyllä nyt ole oikein mitään painotuksia nähnyt. En ainakaan mitään viime kauden kaltaista, jolloin selkeästi SPV:n mestaruutta ja dynastian katkeamista toivottiin jo sormet ristissä joka suunnassa 🙂

    Toki ehkä joidenkin analyytikkojen katsantoa saattaa värittää se, että SSV oli monen kirjoissa ennakkosuosikki finaaleihin. Nyt sitten mietitään, että miksi ei homma toiminutkaan. Tiedä häntä.