Näin toimittajat arvioivat liigafinaaleja – ”SSV voittaa mestaruuden puhtaasti 3-0”

SSV:n mestaruus saa kyselyssä niukasti enemmän kannatusta. Muutama toimittaja on sitä mieltä että SSV:n konkariosasto pyyhkii Peliveljillä lattiaa. Kuva: Mikko Hyvärinen

SSV:n mestaruus saa kyselyssä aavistuksen enemmän kannatusta. Muutama toimittaja on sitä mieltä, että SSV:n konkariosasto pyyhkii Peliveljillä lattiaa. Kuva: Mikko Hyvärinen
SSV:n mestaruus saa kyselyssä aavistuksen enemmän kannatusta. Muutama toimittaja on sitä mieltä, että SSV:n konkariosasto pyyhkii Peliveljillä lattiaa. Kuva: Mikko Hyvärinen

Miesten Salibandyliigan finaalisarja SPV:n ja SSV:n välillä alkaa perjantaina. Pääkallo.fi heitti yhdeksälle salibandyä seuraavalle toimittajalle finaaleita ennakoivan kolmen kysymyksen patterin. Oman näkemyksensä antoivat niin isojen valtamedioiden kuin salibandyyn erikoistuneiden julkaisujen edustajat.

Toimittajilta kysyttiin seuraavat kysymykset:

1. Palaako SSV:n dynastia raiteilleen vai onko mestari taas SPV?
2. Mihin pelilliseen ongelmaan tai vahvuuteen finaalisarja ratkeaa?
3. Kuka on finaalien mielenkiintoisin pelaaja?

Tomi Auremaa, Ilta-Sanomat
1. SSV voittaa mestaruuden puhtaasti 3-0. Joukkue on henkisesti niin kovassa iskussa kipparinsa Mikael Järven johdolla, ettei se häviä enää tällä kaudella. Oilers- ja Happee-sarjat näyttivät, mistä Amun enkelit on veistetty. Runkosarja oli mitä oli, mutta katsokaa nyt vaikka Mikael Järveä. Molemmat edelliset sarjat päättyivät siihen, kun vanhan konnan lapa heilahti oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Mykistävää.
2. Kuten edellä kirjoitin, SSV:n henkiseen kanttiin. Rosterit ovat aika tasavahvoja, mutta nyt käy niin, että mestari vaihtuu. SPV ei ole tosin hävinnyt vielä peliäkään playoffeissa, mutta nyt tulee kolme tappiota putkeen.
3. Järven Mikke. Itsekin olen tainnut pitää sitä jo viisi-kuusi vuotta liian kankeana ja vanhana, mutta niin tuo herra vaan ratkoo isoja matseja. Salibandyn villepeltonen monessakin mielessä. Antaa ja ottaa iskuja. Tuomarien kannalta todella hankala tapaus. Tietää ja tuntee kaikki mahdolliset koiruudet, mitä kentällä voi tehdä. Ja käyttää noita tietoja hyväkseen. Todellinen voittajaluonne!

Riku Korkki, Iltalehti
1. Perstuntuma sanoo, että SSV palaa mestariksi voitoin 3­-2, vaikka vastassa onkin synnyinlakeuksieni ylpeys.
2. Molemmilla jengeillä on erinomaiset maalivahdit. Myös puolustusruuvia kiristetään varmasti sekä Pohjanmaalla että Helsingissä. Jäljelle jää siis hyökkäysarsenaalien nokittelu. Tällä hetkellä tämä osa-alue vaikuttaisi olevan SSV:llä hieman paremmassa kokonaisiskussa.
3. SSV:lle kovia tehoja leiponeen Markus Olkkosen menoa on ollut hieno seurata. Pelimies, joka on kehittynyt vielä ”vanhoilla päivillä”. Jos tuolla tasolla esiintyviä vahvoja taiteilijoita olisi ollut enemmän kentällä joulukuun MM-finaalissa, lukemat olisivat varmasti olleet tasaisemmat. SPV:ltä taas nostan takavasemmalta esiin Teppo Mäkelän. Hän kuvaa hyvin sitä, miksi SPV on noussut Suomen huipulle. Kun mies aloitteli liigauraansa, hän oli sellainen perusmallinen säbäjunnu. Voimaton kukkakeppi, jonka liike oli vain puoliksi urheilullista. Monessa muussa jengissä tällaiset junnarit jämähtävät tuolle tasolle, mutta Teposta kasvoi muutamassa vuodessa kovan luokan urheilija. Tuo muodonmuutos vaatii älyttömän määrän töitä myös omalla ajalla. SPV:llä tällaisella asenteella varustettuja pelaajia on joukkue täynnä.

Mika Hilska, Salibandyliiga
1. SSV pääsee haastamaan altavastaajana kun SPV:llä on nyt kokemuspakissaan yhdet voittoisat finaalit ja itsevarmuutta kasvattanut stabiili kausi. SSV pelästyttää kerran tai kaksi, mutta kolmeen voittoon ehtii ensimmäisenä Peliveljet.
2. SPV:llä on hiukan leveämmin pelaajia heitettäviksi kaukaloon myös ratkaisuhetkille. Jarno Ihmeen sekä SSV:n välieräsarjassa kolhiutuneiden pelaajien pelikunto on toki myös iso kysymys, joka saattaa keikauttaa asetelmaa.
3. Taistelullaan, esimerkillään ja tärkeiden hetkien maaleillaan SPV:n Mikko Kohonen. Toki täsmälleen samat määreet sopivat myös erääseen SSV:n pelaajaan.

Tommi Roimela, Keskisuomalainen
1. SPV voittaa. Saattaa mennä jopa 3-0.
2. SPV:llä on enemmän ratkaisijoita. SSV on melko pitkälle kokeneen ykkösensä varassa, vaikka Happeeta vastaan Markus Olkkonen yritti muuta todistaa. Lisäksi SSV:n puolustus on liian hutera SPV:lle.
3. Mikko Kohonen. Sälli, jolla ei enää juuri ole terveitä jalkoja, pystyy yhä kääntämään ottelut maaleillaan joukkueensa eduksi.

Chriso Vuojärvi, Yle Sporten
1. Todella kiehtova finaalisarja tulossa. Olin skeptinen SSV:n suhteen ennen playoffseja, mutta semifinaaleissa nähtiin taas se vanha tuttu SSV. Eli mennään vanhan (ja yleensä voittavan) kaavan mukaan: SSV vie finaalisarjan voitoin 3-2.
2. Pakko myöntää, että en ole nähnyt kuin viitisen peliä SPV:ltä tällä kaudella eli voin olla hakuteillä. Näppituntuma on kuitenkin, että SSV:n materiaali on piirun verran leveämpi kuin Peliveljien. Toisaalta yleensä niin luotettava Henri Toivoniemi näytti kuolevaiselta Oilersia vastaan. Mikäli Toivoniemi ei ole iskussa, on SSV pulassa.
3. Mikko Kohonen – SPV:n taistelun ruummillistuma. Kymmenen playoff-maalia jo tässä vaiheessa. Uskomaton saldo pelaajalta, jolla on sotaveteraanin veroinen polvi.

Armi Niemelä, Satakunnan Kansa

1. SSV vie 3-2.
2. SSV:llä on kaksi timanttista hyökkäysketjullista, SPV:llä taas laajempi materiaali ja Ihme on parempi kuin Toivoniemi tänä keväänä. Muuten siis veikkaisin SPV:tä ykköseksi, mutta en näe, että heillä olisi riittävän vahvoja äijiä johtamaan mestaruuteen asti kuin SSV:llä. Finaaleissa eivät voita tasaiset vaan ratkaisijat.
3. Pakko sanoa tylsästi, että Mikael Järvi. Miten hän jaksaa ja pystyy? Ja jos SPV voittaisi, niin millaiset asusteet Kohonen vetää päälleen?

Timo Mäkynen, Pääkallo.fi, Veikkaaja, Ilta-Sanomat
1. Marginaalit ovat pienet ja viidenteen peliin mennään taas. Tällä kertaa taitaa olla SSV:n vuoro, voitot 3-2.
2. Jos SSV:n Saku Lehti ja Riku Kekkonen ovat edelleen vaivaisia, eivätkä ole täydessä iskussa, niin SPV:n osakkeet nousevat huomattavasti. Viime keväänä vammat vetivät SSV:n ringin ratkaisevan kapeaksi, eikä paikkaajia löytynyt. Kekkosen myötä SSV:llä on ollut viime kautta vahvempi ja pelejä ratkoja kakkosvitja, jota näihin peleihin tarvitaan.
3. SPV:n Tuukka Kiviranta. Viime vuosien kuumin pudotuspelipelaaja on ennen finaaleja tehnyt vasta yhden maalin pudotuspeleissä. Sen saldon pitäisi moninkertaistua finaaleissa. Mielenkiintoinen seurattava sekä vaarallisena maalinedustapelaajana että kulmakahinoissa.

Jani Hakkarainen, Pääkallo.fi, Urheilulehti
1. Veikkaan, että dynastia tuo pojan takaisin kotiin Kurren juhliin voitoin 3-2 (kts. varauma lopusta). Sen hyökkäyspeli on tällä kertaa hieman vahvempaa kahdella ensimmäisellä viisikolla kuin SPV:llä.
2. Peli tulee olemaan pääsääntöisesti tarkkaa. Virheitä vältetään. Vastustajalle ei haluta antaa vastahyökkäyksiä eikä erikoistilanteita. Puolustukseen panostetaan. Ratkaisu lieneekin siinä, kumpi hyökkää paremmin siten, että pelin kurinalaisuus säilyy. Toki maalivahtipeli on aina tärkeä asia myös. Uskon SSV:n olevan vahvempi kurinalaisessa hyökkäämisessä ja maalivahtipelissä. Erityisesti sen suora hyökkääminen on myrkkyä SPV:lle, joka elää karvauspelistään.
3. SSV:n Riku Kekkonen on saanut uransa uuteen nousuun. Kekkonen on nykyaikainen sentteri, joka nostaa hyvin jalalla, haastaa pallolla sekä syöttää ja vastaanottaa hyvin liikkeestä. Kekkonen kuitenkin loukkaantui kolmannesssa välierässä Happeeta vastaan. Hänen pelaamisensa saattaa jopa ratkaista finaalisarjan. Ilman Kekkosta SSV:n kakkoskentän taso laskee roimasti. Hänen tutkaparinsa Markus Olkkonen elää herrojen kolmannen asteen yhteydestä. Jos Kekkonen ei pysty pelaamaan, veikkaan SPV:n voittavan 3-2.

Tuomo Reponen, Jatkuvaa Syöttöä
1. Molemmat veivät välieräsarjansa suoraan 3-0, ja tuo fakta ei ainakaan helpota mestarin arvailua. Kumpikin tuntuu olevan iskussa juuri silloin kun pitää.
Dynastia murtui viime vuonna, mutta on sellainen kutina, että ”papat” saivat vain tarvittavan lisäkiukun. Vaikka kerrasta poikki -ratkaisua huudetaan sieltä, täältä ja tuoltakin, ei mikään ole
maukkaampaa kuin viiden ottelun finaalisarja. Se nähdään tänäkin vuonna. SSV 3-2.
2. Koska Pääkallo on pikku hiljaa täyttynyt blogisteista, jotka piirtävät ratkaisunsa pitkine perusteluineen, en halua tehdä itsestäni pelleä antamalla syväanalyysia pelitavoista. Vastaan niinkin tylsästi, kuin että maalivahtipeliin. Ihmeen iskukyvystä tietää varmasti vain mies itse, mutta onko mies täydessä kunnossa? Hyvin mies toki ratkaisevassa Classic-ottelussa suoriutui. Nyt pitäisi voittaa virkaveli, joka taitaa sittenkin olla vielä maan paras maalivahti, kun pelataan tosissaan. Siellä syntyy se pieni ero.
3. Tuukka Kiviranta. Viime vuonna pudotuspelien pörssivoitto, ja nyt kuudessa ottelussa 1+2. Mies on totutusti ollut parhaimmillaan keväällä, mutta tänä vuonna kone on yskinyt tehopisteiden muodossa. Yritystä ei puutu, ja suu käy vanhaan malliin. Nyt on viimeistään se hetki, kun pitäisi laittaa lötöä pussiin. Todella mielenkiintoista nähdä, laittaako.

16 comments

  1. Spevellä on ainakin yhtä hyvä hyökkäyskalusto kuin Happeella ja selvästi parempi puolustus ja maalivahtipeli (jos Ihme toipunut täysin pelikuntoon). Niinpä sarjan on normisuorituksilla mentävä Spevelle. Paljonko, onko sillä väliä? SSV ei vakuuttanut Happee-sarjassa, sillä Happee mahdollisti höntyilyllään, virheillään ja epäkypsällä pleijaripelaamisellaan ”vaariosaston” voiton. Nyt on vastassa selvästi kypsempi ja tiukempaan viisikkopuolustukseen pystyvä porukka.

  2. Molemmat joukkueet ovat tänä vuonna tarpeeksi leveitä. Koska näin on niin mestaruus ratkeaa siihen kenen kantti kestää pelistä toiseen oli taululla mitä vaan. Tällä kriteerillä SSV 3-1.

  3. Speve vie 3-1. SSV vie Pasilassa sunnuntaina, mutta speve voittaa hurjan kotiyleisön edessä, sekä Energia Areenalla, joka ei SSV:llekään kotikenttä varsinaisesti ole. Mieluummin pelaisivat vaikka Hartwall Areenassa muutamalle tuhannelle katsojalle, kuin naapurikaupungissa. Pelillisesti speve hyökkäävämpänä joukkueena Tuutsi Kivirannan johdolla vie ssv:tä

  4. Tomi Auremaa, Ilta-Sanomat on ensimmäinen joka on väärässä.. Kuka on seuraava?!

  5. Tomi Auremaa, Ilta-Sanomat, kirjoittaa jatkossa kohu-uutisia Seiskaan.

  6. Hyvä Auremaa, olit taas oikeassa. Järvellä heilahti ihan kuten tiesit. +/- saldoksi -3. Omissa heiluu. Kerro taas Tomi hassuja juttuja.

  7. ”Asiantuntijoiden arviot perustustuvat aikaisempien vuosien tuloksiin. Nyt nähtiin SPV jota ei osattu arvostaa ennakkon tarpeeksi esim. pelaaja materiaalin leveydestä, hehkutettin Järveä ja SSV:n kokemusta ja sen tuomaa ylivoimaa.
    Järvi teki kyllä maalin mutta sitä edelsi minusta selvä tuomarin virhe kun hän sitoi Holopaisen mollemmilla käsillä. Tuomarit ovat tälläkin kaudella katsoneet Järven toimintaa läpi sormien vaikka samat säännöt pitäisi olla kaikille, oli sitten maajoukkueen entinen kippari tai nuori lupaus.
    Kaikki kunnia aikaisempien vuosien tähdille mutta näyttää siltä että aika on ajanut heidän ohitse. Toivottavasti ”asiantuntijatkin” näkevät muutoksen tapahtuneen ja hyväksyvät sen.
    Nyt SPV edustaa enemmän tulevaisuutta leveämmällä, likkuvammalla ja pelaaja materiaalilla. Vastaavasti SSV:n konkaripakit ovat katsojan silmissä hitaita ja kankeita.
    Parhaiten onnistui SSV:n pelaajista nuoret joten kokemus ei ollut se ratkaiseva tekijä vaikka näin hekutettiin arvioissa.
    Jos SPV jatkaa kuten eilen ja saa vielä pelirytmiä nostettua niin voittajasta ei ole epäselvyyttä.

  8. Lisäyksenä vielä eilisen matsin tilastoista poimittua:
    Toivonen -3, Lehtonen Lauri -2, Forsten -3, Järvi -3, Järvinen -3.
    Siis kokemuksella saadaan aika rumia tuloksia.

  9. SSV voittaa finaalisarjan voitoin 3-2. Seuraava peli SSVeelle 9 – 6

    Kiitos Forsten 🙂

  10. Tommi Roimela, Keskisuomalainen oli ainoa joka osasa aavistaa että SPV vie 3-0! vaikka oli Timo Mäkynenkin jotenkin arvaamassa että SPV voittaa, mutta että 3-0… huh huh..

    SPV oli kyllä kova.. 9-0 loppupeleissä!