SPV liikaa ykkösnyrkkinsä varassa, SSV:llä soinut turhan paljon omissa

Finaaliin saatiin samat joukkueet kuin viime keväänä. Hieno juttu. Finaaleihin ei pidäkään kävellä helposti vaan paikka auringossa on ansaittava. Nyt siellä on joukkueet, jotka ovat sen vuosien kovalla työllä jälleen ansainneet.

Jätän nyt piirtelyt sikseen. Käyn molemmista joukkueista tärkeimmät seikat ja aikaisempiin ennakoihin poiketen nostan esiin myös muutamia tärkeitä yksilöitä molemmista joukkueista.

SPV – Toistaiseksi perustekeminen on riittänyt

Kuulostaa ehkä hurjalta, mutta lakeuksien keisarit eivät ole minua vielä pelillisesti vakuuttaneet. Kuusi playoff-peliä ja kuusi voittoa. Miksi siis näin? Yksinkertaisesti siitä syystä, että SPV ei ole ollut pelillisesti niin ylivoimainen kuin miltä voittosarake näyttää. Classicia vastaan se joutui todella rutistamaan ja hiuskarvan varassa oli, että pelejä olisi pelattu muutama enemmän. Tähän mennessä joukkueelle on pitkälti riittänyt perustekeminen. SPV on ollut täysin ykköskenttänsä varassa.

Joukkueen kakkos- ja kolmoskenttien on nyt pakko parantaa otteitaan. Muun muassa Tuukka Kiviranta, joka on viimevuosina profiloitunut playoff-pelaajaksi, on ollut täysin pimennossa tähän mennessä. Ja tarkoitan nyt tässä hyökkäyspään tekemistä. Yksinkertaisesti, jos SSV saa SPV:n ykkösnyrkin hyökkäyspelin kuriin, niin silloin tulee seinäjokelaisille vaikeat ajat.

SPV teki välieräsarjassa lähes puolet vähemmän maaleja vastustajan verkkoon kuin SSV. Ja tämä lähinnä juuri siksi, että vain ykkösnyrkki onnistui. Toisaalta en ymmärrä mistä tämä voi johtua. Joukkue on materiaaliltaan yhtä leveä kuin viime kaudella. Pelaajat ovat vuoden kokeneempia ja kaiken pitäisi olla paremmin kuin hyvin. Käsittääkseni ja kuulemani mukaan töitä on tehty kesällä, ja koko kauden todella kovaa. Tämä on SPV:lle vaikea paikka. Joukkue perustaa kuitenkin peliään pääsääntöisesti vahvaan hyökkäyspelaamiseen. Jos joukkue tekee näin, niin leveyttä ratkaisuihin pitää löytyä.

Tässä nyt on turha kuitenkaan maalailla suuria piruja seinille ja yksittäisiä syitä tehottomuuteen en viitsi alkaa arvailemaan. Tuleva sarja näyttää lopullisesti joukkueen vahvuudet ja heikkoudet. Finaalienn jälkeen voidaan sitten vetää tiukempaa analyysiä tekemisestä.

Kuten siis sanoin, joukkue on ollut loistavan ykkösnyrkkinsä varassa. Ja tästä ykköskentästä nostankin ehkä yllättäen puolustajat jalustalle. Petri Hakonen on kasvanut ensimmäisen SPV-vuotensa aikana pelaajana paljon. Aikanaan, kun hän lähti Happeesta suureen maailmaan, niin silloin kevät päättyi meillä puolivälierätappioon SSV:tä vastaan. Täytyy sanoa, että matka Sveitsin kautta Tampereelle ja sieltä edelleen Seinäjoelle, on ollut hänen pelaajauransa kannalta mahtava asia.

Loistavien ketjukavereiden ansiosta Petrille on löytynyt ketjussa hyvä rooli. Uutena asiana ykköskentän tekemiseen hän on tuonut hyökkäyspään hyökkäämiseen lisää vaihtoehtoja. Rightin puolen pelaajana Hakonen on väläytellyt loistavia nousuja painottaman puolustajan paikalta. Hän on ajanut sieltä röyhkeästi mukaan hyökkäyksiin.

Hakosta opettaa ja nämä hyvät nousut mahdollistaa pakkipari Tatu Väänänen. Väänänen paikkaa Hakosen hyökkäyspään pelaamista ja on yksi varmimmista pallollisista puolustajista kautta aikojen. Tatu on myös niin kovassa kunnossa, että pystyy tarvittaessa kellottamaan todella kovat minuutit yksittäisessä ottelussa.

Harvoin näkee liigassa kahta rightin puolen puolustajaa samassa kentässä. Koposelle iso hatunnosto, että on uskaltanut tehdä tämän ratkaisun. Väänänen on Suomen paras puolustaja ja monen mielestä myös paras pelaaja kotimaan sarjassa. En kiistä.

Finaaleissa viimeistään korostuu aina maalivahtipeli. SPV:n kohdalta ilmassa on paljon kysymysmerkkejä ja joukkue ei luonnollisesti ole Jarno Ihmeen pelikunnosta kertonut mitään. Kakkosmaalivahti Julius Kivimäki näytti välieräsarjassa, että pystyi nousemaan Ihmeen saappaisiin, mutta on silti kysymysmerkki finaalisarjassa.

SSV – Supervireinen Järvi johtaa

Nyt kaartiset, kailialat, kotilaiset yms. suurlupaukset kuulolla. Tähän mennessä pudotuspelien tahtipuikkoa on heiluttanut yksi mies: Mikael Järvi.

On vaikeaa löytää täydellisempää kapteenia ja joukkuepelaajaa mistään. Ikinä. Usein kuulee puhuttavan Miken heikkouksista menestyksen lomassa, mutta nyt kerron teille rakkaat junioripelaajamme miksi mies on täyttä rautaa.

Kaikki lähtee ajattelutavasta. Ja ajattelutapa on se, että KAIKKI tekeminen tähtää JOUKKUEEN tekemisen, hyvinvoinnin ja menestymisen takaamiseen. Ensinnäkin Järvi pitää huolen siitä, että on itse henkilökohtaisesti niin kovassa fyysisessä ja henkisessä kunnossa kuin pystyy. Ja silloin kun joukkueen tärkein pelaaja ja kapteeni tekee näin, niin se ei anna muille pelaajille mahdollisuutta oikomiseen.

Järvi toteuttaa kentällä juuri niitä asioita, joita on sovittu. Joukkueen pelitapaa siis. Ja kuten kentän ulkopuolella, niin kentälläkin kaikki tekeminen on ajattelutavaltaan joukkueen tekemistä tukevaa. Puolustetaan kurinalaisesti, hyökätään tasapainoisesti ja mikä tärkeintä: pallosta ei luovuta helposti. Hyökkäyspäässä pallollisena Mikke tekee harvoin sellaisia ratkaisuja, joista tulee pahoja tilanteita omaan päähän. Järvi ei ajattele missään vaiheessa omia ”pörssejään”, vaan keskittyy aina yksittäiseen pelitilanteeseen kerralla. Tulos tulee sitten siinä sivussa.

Varmastikaan Järvi ei ole vielä tyytyväinen oman ketjunsa tekemiseen tämän kevään pudotuspeleissä. Sen tekeminen on vielä heilahdellut liikaa ja vasta kolmannessa ottelussa Happeeta vastaan se pystyi pelaamaan omalla hyvällä tasollaan.

SSV:n kakkoskenttä oli Happee-sarjassa todella hyvä. Kekkosen johtama kentällinen oli joukkueen selkäranka, jonka varassa ykköskentällinen sai rauhassa kehittää omaa tekemistään välieräsarjassa. Tämä voikin olla nyt se ratkaiseva tekijä finaalisarjassa. SSV on saanut kaksi tärkeintä kenttäänsä toimimaan tehokkaasti hyökkäyssuuntaan, kun SPV vielä miettii mistä löytäisi toisen kentällisen kantamaan maalintekovastuuta.

Kekkosen vaarallisen näköinen peukalonvääntyminen kolmannessa Happee-ottelussa näytti todella pahalta, mutta onneksi peukalo vain vääntyi pois paikaltaan ja se saatiin nopeasti takaisin oikeaan asentoon. Kuulemani mukaan mies on täydessä pelikunnossa heti alusta alkaen.

Kakkoskentän todellinen pistekone on ollut Markus Olkkonen, joka on noussut kovalle tasolle tänä keväänä. Ja usein kun pelaaja tällaiseen lentoon pääsee, niin se kantaa koko kevään. Mitään syytä en näe sille, että kakkoskentällisen tahti nyt hiipuisi.

Ensimmäistä kertaa pitkään aikaan voi myös todeta, että SSV:n kolmoskentällinen eli junioriosasto on ollut hyvä. Se antaa joukkueelle ja valmennukselle mielenrauhaa siitä, että kavereita voi tarvittaessa peluuttaa vähän enemmänkin. Varsinkin Roni Laasonen yllätti minut positiivisilla otteillaan.

Täytyy nyt kuitenkin muistaa, että vaikka SSV onkin heiluttanut verkkoa tiuhaan, niin sen peli kuitenkin perustuu SPV:stä poiketen puolustuspelaamiseen. Päävalmentaja Mika Ahonen jaksaa muistuttaa joukkuettaan loppuun saakka siitä, että puolustuksen ehdoilla mennään. Jos pelissä heilahtaa viisikin kertaa omiin, niin kaikki ei ”Amun” mielestä ole mennyt hyvin. Ja tästä ajattelumaailmasta hän ei tingi, oli hyökkäyskalusto millainen tahansa. SSV:lle on myös tehty kevään aikana liikaa omiin. Jos verrataan esimerkiksi viime kevään pudotuspeleihin, niin verkko on soinut katastrofaalisen paljon omassa päässä.

SSV vie maalivahtien taiston selvästi. Henri Toivoniemi näytti Happeeta vastaan, että pallo tarttuu ja sen edessä ollaan kun tarvitsee. Maalivahtipeliin SSV ei tule tätä sarjaa häviämään.

Kun nämä kevään veikkaukset ovat menneet niin hyvin tähänkin mennessä, niin jatketaan hyväksi valitulla tiellä ja veikataan, että poika palaa vuoden tauon jälkeen Helsinkiin voitoin 3-1.

Finaalien aikana kirjoittelen pohdintoja jokaisen ottelun jälkeen. Silloin palataan varmasti myös piirustusten pariin. Nauttikaa keväästä ja hienoista finaaleista!

24 comments

  1. Aika hauska teksti ja varmasti jäljillä. Tahdon nostaa yhden asia ylös. Veskareiden torjunta %. Toivoniemi 77.14 ja Ihme 86.08. Miten tämän saa käännettyä Toivoniemen eduksi selkeästi? Prosenttien valossa Toivoniemi on jäljessä. Nähtäväksi jää.

  2. Apin kanssa sama huomio, maalivahtien peli voi ratkaista ja silloin SPV on vahvoilla.
    SSV joutui ahtaalle osittain tästä syystä Oilerssin kanssa.
    Veikkaan tasan päinvastoin kun Kotilainen eli SPV vie 3-1

  3. 3-2 voitot, kumminpäin vaan. Ratkaisu jatkoajan jälkeen rankkareille. Siinä tavoite, johon pyrkiä!

  4. Onneksi Seinäjoella pelataan vähintään kaksi matsia. Siellä väki sentään tulee katsomaan peliä.

    Toivottavasti jo ensi vuonna saadaan sellainen finaaali, jossa molemmilla joukkueilla olisi yleisöä. Tampere – Jyväskylä – Seinäjoki, pari näistä finaaliin niin aidosti lipuistaan maksaneita katsojia on ratkaisevassa ottelussa yli 5000.

  5. Kiviranta olis varmaan tarttenu sen yhden kopautuksen polveen tämänkin kauden pleijareissa. Viime vuonna sai paljon vastuuta ylivoimassa ja on ennen kaikkea isojen pelien mies. Nythän ne vasta alkavat…

  6. Jos pojat ei tiennyt niin SPV pelasi 3 ensimmäistä playoff peliä NST:tä vastaan. Näissa Ihme maalilla, ja peleissä päästettyjä maaleja tuli 0,3 ja 7. Ihmeen torjunta% tulee pitkälti noiden pelien perusteella ja on mitä on.

    Toivoniemi on hieman parempi kuin Ihme, vaikka tuskin mv-peliin kumpikaan kaatuu.

  7. Toivoniemi näyttää olevan torjuntaprosenteilla mitaten tämän kevään pleijarivahdeista 9. paras eli kolmanneksi viimeinen. Se varmaan johtuu SSV:n kenttäpelaajien tunnetusti huolimattomasta ja huonosta puolustuspelistä? 🙂

    Jos Toivoniemi jatkaa samaa tahtia finaaleissa, niin tappio tulee.

  8. Noposen kanssa samoilla linjoilla. Kun vertaa NST:n maalintekovoimaa (Ihme pelasi) vs. Oilers-Happee, niin puhutaan aivan eri tasoisista joukkueista, joten % ei kovin hyvää kuvaa anna. Molemmat maalivahdit huippuja, enkä usko et sarja heihin ratkeaa.

  9. Niin sitä viime vuonnakin huudeltiin että SSV vie selvästi 😀 Haha. Kyllä hymyt hyytyy kun punainen taas nostelee kannua.

  10. Maalivahteja kun vertaillaan, on täysin turha kattoa muita kuin kovia pelejä. Niissä Ihme ei ole vakuuttanut. Ei viime vuonna, ei kaksi vuotta sitten kun Toivoniemi pelasi, eikä kaikkina niinä vuosina kun on ollut tyrkyllä maajoukkueeseen.

    Mut en usko, että Ihme on se johon SPV kaatuu. Se kaatuu siihen, että eivät osaa handlata mestaruuden tuomaa ennakkosuosikin asemaa. Siksi Kivirantakin vaeltaa yössä. Kuten Karjala, Härkönen, Kuusela ja Holopainenkin. Vai oliko Classic niin kova, että nollas kaikki muut kuin ykköskentän? Ei ollut.

    SPV:n pitää äkkiä löytää avain takalukkoon tai SSV vie ja hurjalla vauhdilla.

    Katsojamääristä on muuten turha inistä niin kauan, kun omilla sivuilla mainostetaan etusivua myöten ilmaislippuja finaaliin… Käsittämätöntä kyllä, että Seinäjoen kaltaisessa tuppukylässä ei riitä kaupungin ainoaan tapahtumaan katsojia. Vieressä olevassa Vimpelissä oman pesisjengin matseissa käy kolmasosa koko kunnan asukkaista.

  11. SPV on viimeiset 5 kautta ollut joka vuosi TOP3 katsojamäärissä. Missäs SSV? Molemmat katsojat loistaa poissaolollaan kun tikkurilan Shellillä on polttoaineen hinta noussut. Ei enää mopoautoilu kannata. Ymmärrän täysin miksi pasilassa pelataan kun ei SSV saa katsojia kuitenkaan. Hatunnosto optimismista kuitenkin, kun on vantaalta halli varattu siinä toiveessa että ei SPV katkaise 3-0. Mutta kyllä SSV työtä täytyy kunnioittaa pitkäjänteisyytensä takia. Ehdottomasti ovat huonon runkosarjan jälkeen ansainneet hopeiset mitallit.

  12. SSV:n kakkoskenttä on vaarallisempi ja nopeampi kuin ykkönen. Ykkösketjun konkareilla alkaa jo jalka painaa mikä on nähty koko kauden ajan, ylivoimassa on ykkösellä ainostaan tuloksia kun seisotaan melkein paikallaan.
    Veikkaan selvää voittoa Seinäjoelle 3-1.
    Pääkaupunkiseudun ainoa talvilajien joukkue finaaleissa!
    Toivottavasti liiga saa katsojat innostumaan myös otteluihin vaikka ovat jostain ihme syystä varanneet Pasilan hallin ja Vantaan energia areenan tapahtumapaikaksi.
    Vai onko liigan johto jo luovuttanut markkinointi tavoitteissaan stadissa kun aikaisempina vuosina on Jäähalli tai Hartwall Areena ollut finaalipaikkoina??

  13. ”Katsojamääristä on muuten turha inistä niin kauan, kun omilla sivuilla mainostetaan etusivua myöten ilmaislippuja finaaliin… Käsittämätöntä kyllä, että Seinäjoen kaltaisessa tuppukylässä ei riitä kaupungin ainoaan tapahtumaan katsojia. Vieressä olevassa Vimpelissä oman pesisjengin matseissa käy kolmasosa koko kunnan asukkaista”.

    Juuri näin.

  14. Jos koko ketjun ensimmäistä kommenttia lukee, niin ilmeisesti:

    Kotilaisen olisi maalivahteja arvioidessaan pitänyt tarkistaa playoff torjuntaprosentit, ja vielä huomioida ne. Siitä huolimatta, että Ihme on pelannut 3 peliä NST:tä vastaan ja ilmeisesti yhden erän Classicia vastaan.

    Eihän Ihme voi olla huonompi kuin Toivoniemi kun sen torjunta% on 86 ja Toivoniemellä vaan 77.

    Muuten tuli mieleen miten Ihmeelle tarttui Champions Cupissa?

    Jokatapauksessa toistan aiemman. Ihme ja Toivoniemi on top 5 maalivahteja Suomessa, eikä kumpikaan mv-peliin kaadu.

    Jos SSV puolustus pelaa yhtä huonosti kuin tähän asti, niin siihen ehkä saattaa jo kaatua.

  15. Mistähän on syntynyt oletus, että Seinäjoella ei porukka kävisi peleissä? Ihan tuosta vaan kun tarjotaan vapaalippuja? Kyllä se on pelkästään kädenojennus seuralta faneille, jotka ovat koko kauden maksaneet lipuistaan. Joten otapa ne ravihevosen laput pois päästäs ja laajenna vähä näkökulmaas.

  16. Järvi ja Forsten / Mikko Kohonen ja Tatu Väänänen finaalien ratkaisupelaajat. Se on ihan sama mitä runkosarjassa on tehty, nyt kohtaa 2 parasta ja se kenellä pää kestää vie sarjan. Ihme vs. Toivoniemi, siinä iso kysymys miten he handlaa tilanteen, Toivoniemi ei sula mutta miten on Ihmeen laita?

  17. Montako kertaa Toivoniemi on tällä kaudella sulanut vaihtoon kesken ottelun? Aika paha sulaminen isossa matsissa osui MM-finaaliin.

  18. SPV ilmaislipuista vähän kirvoittaa kieltä. Mielestäni se on vain, kuten Jermukin totesi, kädenojennus faneja kohtaan jotka pitkän kauden ovat uskollisesti paikalla olleet. Täällä kehä3 ulkopuolella maailmaa vielä toistaiseksi pyörittää jokin muu kuin raha. Ymmärrän toki että pasilassa pitää molemmilta katsojilta ottaa täysi hinta, muuten mennään tappiolla. 🙂

  19. Menin edelliseen Classic peliin 40min ennen pelin alkua ja jonoa oli vielä pihallakin 30m. Yhdelle ihmiselle löytyi juuri ja juuri paikka. Enempää ihmisiä ei tuonne yksinkertaisesti sovi…

  20. Hi, I just leave this message to support you. Your are really a genius guy. I am much impressed by your writing skill and I also to tell you a thing I learn many new things through your article

  21. Very interesting discussion glad that I came across such informative post. Keep up the good work friend. Glad to be part of your net community.

  22. Thanks for the very informative article and I extremely grateful that you perform this piece of writing very simply, I mean to say that it’s quite simple to read and understand