Suomalaiset mestaruusjahdissa Ruotsissa – Viedäänkö sukupolvenvaihdos loppuun asti?

Ruotsin mestaruudet ratkaistaan lauantaina Suomen aikaa kello 12.45 alkavassa naisten ja kello 15.45 alkavassa miesten yksittäisissä finaaleissa Malmössä. Miesten finaalissa kohtaavat nuoria lupauksia vilisevä Falun sekä erittäin kokenut Dalen. Ottelun lähtökohdat ovat todella herkulliset, koska kumpikaan joukkue ei ole voittanut aiemmin Superliigan mestaruutta. Finaaleissa nähdään myös suomalaisväriä.

Falun kaatoi matkalla finaaliin ensin Caperiotäbyn voitoin 3-1 ja välierissä Pixbon samoin luvuin. Falunin kuudesta pudotuspelivoitosta peräti neljä on tullut jatkoajalla tai rangaistuslaukauskisassa. Nuoren joukkueen henkinen kantti vaikuttaa olevan erittäin kovaa luokkaa.

Dalen aloitti pudotuspelit erittäin heikosti häviämällä murskaluvuin Linköpingille, mutta sen jälkeen meno on ollut huomattavasti parempaa. Linköping kaatui lopulta voitoin 3-1. Välierissä suomalaisvalmentaja Iiro Parviaisen käskyttämä joukkue teki pienimuotoisen ihmeen pudottamalla hallitsevan mestarin Storvretan kahden perättäisen jatkoaikavoiton myötä voitoin 3-2. Myös Dalen on ottanut neljä kuudesta voitostaan jatkoajan tai rangaistuslaukauskisan kautta.

Lähtökohta otteluun on se, että siinä missä Falunin ratkaisupelaajat ovat nuoria ja notkeita, ovat Dalenin kovimmat pelimiehet jo yli 30-vuotiaita. Kuvaavaa on se, että Falunin vanhin pelaaja Johannes Skog on 29-vuotias. Ottelussa onkin keskiössä myös jotain suurempaa kuin pelkkä Superliigan mestaruus. Lauantaina voidaankin nähdä uuden ruotsalaisen salibandysukupolven lopullinen esiinmarssi.

MM-kisoissa nuorten ruotsalaisten taso jo nähtiin, mutta seuratasolla tämä vallankumous on vielä näkemättä. Alexander Galante Carlströmille, Alexander Ruddille ja Rasmus Enströmille tulee kuitenkin varmasti hikinen päiväpuhde Ketil Kronbergia, Alexander Bodenia ja Peder Bodenia vastaan.

Seuraa heitä:
Alexander Rudd, Falun ja Ketil Kronberg, Dalen

Aiemmat kohtaamiset:
Dalen-Falun 6-7 ja.
Falun-Dalen 8-4

Arvio:
Yksittäisessä ottelussa Dalenin kokemuksesta on tietysti jonkin verran hyötyä, mutta Falunin nuoret ovat osoittautuneet varsin kovapäisiksi. Sukupolvenvaihdos viedään loppuun asti Falunin 5-3-voitolla.

Naisten kello 12.45 alkaen pelattavassa finaalissa kohtaavat IKSU ja Rönnby. Molemmat varmistivat finaalipaikkansa vasta välierien viidennessä ottelussa. Rönnbyn riveissä mestaruutta tavoittelee suomalaisista Maiju Merikanto.

Finaaleja voi seurata TV4:n maksullisesta videopalvelusta tämän linkin kautta.

One comment

  1. Jutun otsikosta saa sellaisen käsityksen että olisi muitakin suomalaisia finaalijoukkueissa kun Parviainen kakkosvalmentajana?
    No, katsomossa varmasti.